Жените след 40-те и Мъжете, Които Обичат Жените

Ще четете за:
– кратката версия на отговора
– вселената е океан от енергия
– движението във вселената и ние, хората
– животът на жените преди наименованието “менопауза”
– отговорността и Малката Леночка
– назовем ли нещо, ние го създаваме
– убийственият пример за промяна на реалността
– смачканите ценности и жените, които губят себе си
– тялото на жената след 40-те
– клетъчно-твърдото тяло, което създава проблеми
– препоръки за плавно протичане на процесите след 40-те
– мъжете, които обичат жените

ВЪПРОС: “Емо, какво препоръчваш като режим на тренировки и хранене, и въобще, на жени, които навлизат или са вече в менопауза? Вероятно е много индивидуално, но все пак промяната в хормоните и организма са за всички жени.”

ОТГОВОР:
Кратката версия на отговора е, че не препоръчвам нищо.
Ако говорим за физиологичен срив след четирийсетте, такова нещо просто няма.

Както няма “пролетна умора” или “мъжка менопауза”.

ВСЕЛЕНАТА е океан от енергия.
Неспирна, преливаща се, въртяща се, приемаща различни форми, вибрираща на различни честоти, оформяща невъобразим брой реалности и все пак…

И все пак навсякъде и във всичко е една и съща енергия.

ОТДЕЛНИТЕ ЕТАПИ във вселената (времепространството) преливат плавно един в друг.

Движението е точно премерено, почти еволюционно незабележимо.

САМОТО ОПРЕДЕЛЕНИЕ “етапи” за функционирането на Вселената е човешкото виждане (от гледна точка на краткостта на човешкия живот) за процеси, в които земната терминология съвсем не е на място и буквално издъхва.

И още:
При положение, че времепространството е неделима тъкан и че:

– материя, всъщност, няма. Има концентрация на енергия, в която обаче липсват материя и материални обекти (четете и се интересувайте, приятели!)

– времето не съществува. Има го само като (абсолютно нереална) гледна точка, свързана с линейното възприемане на нещата, характерни за човешкия мозък.

Спирам до тук.
Идеята е да си задаваме фундаментални въпроси, приятели, защото именно те оформят нашия светоглед, който:

– дава облик и лице на нашия личен, човешки живот
– дава облик на отношенията ни с другите хора
– изгражда поведението ни
– подтиква изграждането на едни или други ежедневни навици
– оформя поведението ни като родители

И не на последно място: влияе върху посоката на физиологичните функции на тялото – към болест или здраве.

Не е никак безобидно, както виждате.

МИСЛИТЕ ЛИ, приятели, че Природата, създавайки човека, е ришила в неговия живот да има сривове, катаклизми и физиологични скокове?

Не забравяйте, че сме направени/създадени по образ и подобие на Природата/Бог/Вселената/Мирозданието/Всичкото.

АКО СЕ ПОИНТЕРЕСУВАМЕ как е протичал животът на жените в миналото (вкл. в нашата географска зона), няма да открием и намек за психо-физиологичен срив, който да оприличим на т.нар. менопауза.

Работа рано сутрин вкъщи, работа на полето, вечерна работа, сън и всеки нов ден е било същото. Нашите баби, прабаби и пра-пра-баби не са и помисляли, че има нещо, което да ги разбалансира от един момент нататък.

Живот, изпълнен с неспирно движение, заетости, необходимости, грижи и много, много отговорност.

Едни телесни функции са се появявали с “узряване” на тялото, развивали са се, движили са се към апогей, а после плавно и нормално са затихвали, без никой да прави проблем от това.

Никога не е съществуала идея за физиологична криза след четирийсетте, когато месечният цикъл си отива лека-полека, докато…

… докато печалбарски ориентираната терминология (и тук играят много, много пари) се пренася у нас от запад.

ОТГОВОРНОСТТА, ПРИЯТЕЛИ, ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ, променя Реалността.

Колко от вас са чували историята на малката Леночка, която била открита при обсадата на Ленинград – самичка, очевидно сираче, толкова слаба и немощна, че не можела да се движи и отказвала да се храни.

Била на път да си отиде тихо и нечуто, когато веднъж еднокракият бивш фронтовак, огнярят чичо Коля, направил неугледна кукла от някаква кърпа. Напълнил я, нарисувал ѝ очи и уста, подал я на Леночка и заръчал да се грижи за куклата, защото (куклата) е гладна и може да умре.

Малкото, немощно, почти на умиране, момиченце се преобразило.

Давало на куклата каша с лъжицата, говорело ѝ успокояващо, слагало я да спи. За да ѝ покаже, как трябва да се храни, Леночка също започнала да яде. Била изпълнена с истинска, макар и детска отговорност към куклата и това вливало в слабичкото ѝ телце нови, неподозирани, сили.

В крайна сметка оцеляла.

НАЗОВЕМ ЛИ НЕЩО, ние създаваме реалността, в която го има и, ако много хора говорят за него, от един момент нататък то започва да съществува (почти) обективно, въпреки…

Въпреки, че е несъществуващ психологически балон, празно пространство.

Това е начинът, по който съзнанието (несъзнателно и постоянно) създава нови и нови реалности, които преливат една в друга (подобно на хиляди сапунени мехурчета).

Ето защо всички традиции, всички древни религии и медитативни системи съветват да се внимава и да се премисля няколко пъти, преди да отроним дума.


ОТЛИЧЕН, МАКАР И УБИЙСТВЕН, ПРИМЕР за създаване на, уж, обективна (но патологично изкривена) действителност е повтарянето по стотици пъти в денонощието от тв-екрана и радиото на данни за измислената зараза, която, уж, върлува.

Зарибеното с режисирани филмчета съзнание работи в подсъзнателен режим, който:

смачква имунната система
– обърква възприятията
– подкарва организма на хиляди хора в болестна посока
– започва да възпроизвежда хиляди нови и нови заразени…

Заразени не от ковид, приятели, а от липса на реален поглед.

Като прибавим и хилядите обективни свидетелства, вкл. в ЕКЗ, за крайно тежките (вкл. смърт) реакции след ваксниране, въпросът е в колко изкривена (вътрешна и външна) реалност трябва да си се вкарал, за да не виждаш обективния ход на нещата?


ДА ПОГОВОРИМ ЗА НЕУДОВЛЕТВОРЕНОСТТА

Някога къщите са били пълни с деца и всяко семейство е имало по три, пет, дори седем и повече.

Жената е била удовлетворена от битието си, грижела се е всеки да има всичко, била е като център на дома и, въпреки изявената патриархална нагласа в обществото, всъщност…

… всъщност, приятели, сме живеели в негласен (скрит или не толкова) матриархат.

Да раждаш деца, да ги напътстваш, да израстват пред очите ти, да пътуват, да се завръщат, да създават свои семейства, да живеете целият род в мир, разбирателство и сговор… кой не би си пожелал това?

Днес животът на хората е разбит, ценностите променени и, всъщност, изгубени, потъпкани, осмяни и изличени.

Успехът (днес) не се измерва с пълнотата на живота, със стабилността на семейството и рода, със спазването на завещаното от дедите, а…

С пари, белозъба (изкуствена) усмивка, ботокс, филъри, скъпа кола, лъскаво и огромно жилище, красива тунингована жена/богат мъж, престижна работа, блестящи познанства, пътувания до екзотични места и пр.

Истинските човешки стойности, идващи от сътвореното с твоите ръце, от отдадеността за опазването на семейството и рода, липсват.

Жената опитва да се съизмерва с мъжа, сякаш е в някакво измислено състезание, а нейните, женски приоритети, завещани от природата, са съвсем други. В тялото ѝ се натрупва природна неудовлетвореност и въпреки, че съзнанието ѝ казва “успешна си!”, жизнената, природна сила, бушуваща в нея и, всъщност, останала неизползвана, нашепва, че нещо съвсем не е наред.

Психиката подяжда тялото, обърканата хормонална система работи против физиологията и в този прекрасен организъм (тялото на жената) се натрупва многогодишен разнобой, създаден от:

– изместената ценностна система
– житейски цели, абсолютно несъвместими с женската психика
– неизползвана природна енергия
– неизползвана Женска Емоционалност
– подтисната възможност за изява по женски
– съзнанието, че успехът, който постигаш е… ценностен и житейски провал

И още, и още.

От нас, мъжете, от обкръжението на жените и от обществото зависи да върнем нещата в правилната посока.

ТЯЛОТО НА ЖЕНАТА (и човека въобще) след трийсетте започва много бавно, неусетно, но постъпателно да се подготвя за превключване на жизнената енергия.

Знаете, че енергията не се губи, само се видоизменя.

Тази енергия, която е подтиквала растежа, избликвала е от движенията на тялото, от емоциите, свързани с възпроизвеждането и любовта, енергията, която е оживотворявала всяка клетка…

Та, тази енергия постепенно се оттегля от видимата (за нас) плоскост и прелива в друго състояние и под друга форма.

И това ни най-малко не е (задължително) свързано с ужасяващи болки, смазващи психо-физически спадове, отчаяние и плачове.

Достатъчно е да имаме активен начин на живот, много движение на чист въздух, правилен светоглед, вяра и основно (лично) познание относно процесите на Енергията, в които участваме.


КОГАТО ТЯЛОТО е твърдо (неподатливо, мудно) на клетъчно ниво:
– с клетки, наблъскани с отрови
– трудно освобождаване на клетките от отрови
– с трудноподвижна, гъста, мръсна лимфа
– с тъкани, лишени от достатъчно кислород
– със стотици невидими вътрешни възпаления
– лишено от възможност за самопочистване (гладни паузи)
– с много излишни килограми

… тогава физиологичните процеси протичат със задържане, с прекъсвания и застой, насъбира се неотдадена енергия, която се освобождава скокообразно, а това е съпроводено с болка, тежки неразположения, психо-сривове, отчаяние и пр.


ПРЕПОРЪКИ за плавно, гладко и естествено протичане на процесите:

1) ПИЙТЕ МНОГО ВОДА (около два и половина литра на ден), предимно чай (на гладно, особено сутрин) и яжте достатъчно сурови плодове.

Това е основният начин да поддържате водно-електролитния баланс, бързото протичане на нервните импулси и доброто съобщаване между клетките.

2) ЯЖТЕ 70-80% сурови зеленчуци на салата, останалите двайсет процента да са задушени и печени.

Наред със суровите плодове, зеленчуците поддържат стабилно общо pH, а това е в основата на тъканното спокойствие и плавното протичане на физиологичните процеси. Преведено на нормален език, означава, че няма да изпитвате болка и напрежение.

3) ЖЕНИ, ВКЛЮЧЕТЕ задължителен гладен ден в седмицата.
“Гладен” е денят, в който поемате само вода и чай, нищо друго. При желание, можете да започвате сутринта с малка клизма – чистотата на дебелото черво е в основата на нормалните хормонални процеси.

4) ПРЕКАРВАЙТЕ НА ЧИСТ ВЪЗДУХ всяка възможна минута.
Запомнете: има ли чист въздух и спокойни черва, няма главоболие, напрежение и болки в корема.

5) ВКЛЮЧЕТЕ В МЕНЮТО си поне три пъти седмично риба – видът е по избор. Нуждаете се от качествени мазнини, които да омекотяват клетъчните процеси и да поддържат минерално-витаминното ниво. Има ли качествени мазнини в тялото ви, енергията тече плавно и спокойно.

6) СПОРТУВАЙТЕ ЕЖЕДНЕВНО!
Седмичният ритъм е:
– две-три специализирани тренировки в седмицата по 30 мин.
– ежедневна петнайсетминутна гимнастика сутрин и вечер
– разходка на чист въздух всеки ден
– поход в планината един-два пъти в седмицата

Няма друга дейност, която да балансира целия организъм така, както редовният спорт и движението на чист въздух.

7) СПЕТЕ НА ХЛАДНО/СТУДЕНО!
Свикнете през цялата година да спите на отворен прозорец. Ако имате топло-горещи вълни, така ще можете да контролирате състоянието си.


МЪЖЕТЕ, КОИТО ОБИЧАТ ЖЕНИТЕ:
Мъже!!!

Ако мислите да оставите жените, с които сте, да преминават сам-самички през прехода, вие сте егоистични идиоти и ще дойде момент, когато ще си получите заслуженото.

Всички технически мерки (хранене, спорт, вода, разходки, глад) нямат стойността на човешката топлота, подкрепата, усмивката и присъствието на действително съпричастно, близко човешко същество.

Ведрото настроение, идеите за прекарване на свободното време, енергията, мъжката стабилност и знание за нещата (длъжни сте да знаете и да се учите в движение) са истинската опора, която се очаква от вас.

Ако успявате да поддържате настроението в семейството, да ангажирате съзнанието с оптимистични дейности и занимания, преходът през годините (вкл. вашият) ще е действително плавен и в съответствие с природните заложености.


В КРАЯ:

Жената е цяла вселена, която обаче се задвижва от Голям Взрив.

Ето, затова ни има и нас, мъжете.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене