Позиционирани до хладилника – вярно ли е, че може да се получи напълняване от стрес?

Въпрос: “Емо, вярно ли е, че стресът води до напълняване?”

ОТГОВОР:
Абе, вярно е… ако вземеш, че се застоиш стресиран до хладилника.

ЩО Е “СТРЕС” И ИМА ЛИ ПОЧВА У НАС?

Понятието “стрес”, всъщност, обобщава общия комплекс от остатъчни влияния (нервно-физиологични) след преживяно нервно напрежение.

Остатъчното напрежение има две страни:

1. Физиологична – отпадни продукти, негативните ефекти от тях и бързината на възстановяване
2. Нервно-психична – степен и бързина на заглъхване на нервното напрежение.

ФИЗИОЛОГИЧНИТЕ отпадни продукти (отработени адреналинови субстанции) са киселинни и повишават общата тъканна микро-киселинност. Стига се до клетъчно изсушаване и изкуствено подтикване към работа на имунната система – тя приема отпадните продукти за враг и работи на макс за неутрализирането и извеждането им от тялото.

Казано точно, това е ялов процес и изкуствено създаване на опасност. Повтаряно неколкократно на ден, води до постепенен, натрупващ се срив и с годините – до тежки болести.

ОПИТИТЕ НА ОРГАНИЗМА да се освободи от материалните отпадни продукти на напрежението, имат очевидни сходства с процеса на изхвърляне на шлаките в студено време.

Възможни са проблеми с лигавиците, лимфните възли, повишаване на температурата, срив на имунната система и болестни признаци, които могат да ни заблудят:

– симптоми на настинка (грип, вирусна инфекция)
– симптоми на стомашно-чревно заболяване
– симптоми на артрит и формите му
– симптоми на сърдечно-съдово заболяване – повишено кръвно налягане, аритмия, прединфарктни и инфарктни състояния
– симптоми на нарушена работа на половите органи
– симптоми на бъбречно заболяване

И още, и още.

НЕРВНО-ПСИХИЧНОТО напрежение прераства във всеобщо, индуцирано (предизвикано по съседски – от клетка на клетка и от орган на орган) нервно трептене, което, обаче, на микро-ниво прилича на клетъчна конвулсия или възбуждане. Здравословните проблеми идват от различната степен на бързина, с която заглъхва напрежението:

А) Колкото по-бързо е заглъхването, толкова по-спокоен е организмът.

Б) Колкото по-бавно е заглъхването, толкова по-нервни сме, което влияе разболяващо на отделните органи, на имунната система и психиката. Този общ нервно-психически комплекс днес е наречен “стрес”.

ДОБРАТА НОВИНА е, че има начини, които директно увеличават скоростта на освобождаване от напрежението и от отпадните продукти.

Запомнете: Колкото по-добра е електро- и нерво-проводимостта (директен, а не “развален” физиологичен телефон), толкова по-бързо си отива напрежението.

ПЕТТЕ СТРАНИ на живот без остатъчно напрежение:

1. Оводнен организъм: Постига се с “меко” хранене – вода, плодове, зеленчуци, мед, ограничено количество мляко и млечни произведения, риба, месо от птици, почти без “червено” месо и редовни, систематични (не фанатични), профилактични гладувания.

2. Без тютюн, алкохол и упойващи вещества. Всички знаят, че това са залъгалки – все едно да избягаме и да “абдикираме” от проблемите. Отговорете си: Искате да бягате от проблемите или да ги решите?

3. Редовен мускулно-сухожилен тренинг: Без прогресиращо мускулно усилие, добро съобщаване между клетките е невъзможно. Ето защо редовното трениране със собствено тегло и допълнителни утежнения, е на първо място (правилно почетохте – на Първо) в методиките за отличен изглед, отлична работа на сърцето, отлична двигателна дейност, отлична работа и съобщаване между вътрешните органи и – в крайна сметка – здраве и възможности в зряла и напреднала възраст.

4. Гъвкавост: Колкото по-гъвкави сме, толкова по-добро е оводняването на организма. Тяло, което задържа и усвоява повече вода, е по-младо и дълголетно.

5. Светоглед и вяра: Хората, които се интересуват от Природата и чийто светоглед и живот е единение с Природата (от която идваме), не висят в кухнята до хладилника. Ще ги срещнете с раница на гръб, леко облечени, дори боси по планинските пътеки или из труднодостъпните природни местности.

Здравето започва, когато подадем ръка на майката, откъдето идваме всички – Природата.

НЯКОЛКО ПРОСТИ СЪВЕТА: Ако се почувствате напрегнати, не си позволявайте да се оплаквате, да се чудите и офлянквате, а веднага идете:

– на басейна и плувайте около час – след това сте като нови.

– на поход с приятели – в гората, в планината и Никога Не се Водете по Времето. И в най-лошото време можем да излезем, стига да го направим разумно, премислено и с познание.

– в спортната зала, стадиона и тренирайте интензивно.

– и се разходете с бърз ход – из парка, гората, брега – въобще на открито. Стреляйте с лък, учете се да хвърляте нож, правете нещо необичайно, което обхваща мислите и емоциите ви по нов начин.

Изградите ли си навик, да правите нещо от изброеното, ще видите, че стресът никога не води до напълняване. За да пълнеем, е необходимо да вкарваме в себе си материя – храна, най-често анти-природна.

Без материя (излишна храна) телесното тегло никога не се повишава и най-често, всъщност, пада.

В КРАЯ:
Както казваше Тодор Колев в “Двойникът”:

“Нека първо изучим законите на природата и тогаз да решаваме”


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене