“Истории от Света на Диска” №2 (необятно широкото и все пак тясно понятие “дискова херния”)

ВЪПРОС:
“… и вече десет години се боря с това. Изпих тонове хапове, билки и всякакви отрови, но вече ми се сковават краката. Страх ме е да се оперирам, защото имам познати, които буквално осакатяха от това.”

ВЪПРОС:
“Казаха ми, че няма отърване от дисковата ми херния, Емо и цял живот трябва да пия лекарства.”


ОТГОВОР:
Обичайното определение за дисковата херния е, че има приплъзнат (сплеснат, изместен, спукан, излят) междупрешленен диск (мекото тяло между прешлените), който притиска коренчетата на излизащите от гръбнака нерви.

Оттук нататък, мъгла.
Конвенционална, медицинска и, бих казал, чисто човешка мъгла.

Вследствие на мъглата, решението накрая винаги е операция.

А операциите (както пише в единия от въпросите и както всички сме виждали) често са неудачни и оттам нататък човекът е полу- или изцяло инвалид доживот.


УГОВОРКА

Оттук нататък, всичко което пиша, приятели, е плод на десетилетния ми опит с хора, заболели от какво ли не, включително и стотици такива с дискова херния.ДИСКОВАТА ХЕРНИЯ


Винаги започва далеч назад във времето, когато определени психологически състояния (страх, неразбиране, притеснение, психологчески срив) преобладават и предизвикват тъканно напрежение в определен участък от тялото.

Страхът винаги сковава гръбнака.
Всеки спортист ще ви каже как преди състезание краката и ръцете натежават, гръбнакът се вдървява, движенията стават затруднени и е необходимо много време и състезателен опит, докато свикнем да излизаме от тази психофизическа скованост.

Страхът, притеснението, срамът, неяснотата, унижението винаги се свързват с его-комплекса, който натоварва (стяга) гръбнака.

Стягането на гръбнака е напрежение, което изчерпва витаминно-минералния комплекс в тъканите, изземва водата и изсушава плътта (дисковете се сгрухват).

Това води до увеличение на клетъчното напрежение, повишава рН и в крайна сметка с течение на времето причинява чисто физически увреждания.

Тези микро-тъканни увреждания се свързват с неправомерните физически напрежения от обездвижване, отслабване на мускулатурата, неправилна стойка, неправилно хранене и…

И в един недалечен момент болките дават началото на заболяването, което…

Което вече може да бъде наблюдавано с конвенционални средства (рентген, скенер, ултразвук) и да бъде диагностицирано.

Сами разбирате, че медицинската диагноза отчита проявлението на болката и промените в тъканите и органите, но…

Но няма никакво отношение (и не би могла да има) към предхождащите моменти назад във времето, когато всъщност са възниквали истинските причини за бъдещото заболяване.


ОГЛЕДАЙТЕ НАЧИНА СИ НА ЖИВОТ, ПРИЯТЕЛИ!

Открийте нещата, които ви притесняват и сковават тялото ви.

Вгледайте се в отношенията си с най-близките, защото…

Защото именно от човешката студенина между най-близките хора тръгва психологическата скованост, чувството за самота, самотност и безизходица, усещането за неразбиране, неприемане и изоставеност.

Външно, разбира се, никой не показва, че съществото му плаче и именно това довежда до патологично вътрешно затваряне (като мида) и оттук нататък пътят към болестите и неконтролируемите депресивни състояния е открит.


ОТ САМОТАТА НА ДЕТЕТО КЪМ ОТЧУЖДЕНИЕТО НА ЗРЕЛИЯ ЧОВЕК

Дете, ненаучено на близост, доверие и топлота към родителите, ще прехвърли това свое виждане/разбиране за живота в отношенията си с приятелите (доколкото ги има) и с близкия човек в бъдещите си връзки и бъдещото си семейство.

Външно всичко е наред.
Всички се усмихват.
Пътуват, имат дом и кола, дори две.
Децата са нахранени, добре облечени и изглеждат като на картинка.

Но, ако навлезем в хората, ако видим затворената им душа, когато сядат на масата и свитото им сърце при заспиване, ще открием, че разминаването между привидността за пред хората и истинското състояние на отношенията наподобява ужасяваща бездна, по-голяма и по-дълбока от Огромния Необятен Космос.

Самота, която разрушава тялото и убива душата.


ДЪРЖАВАТА КАТО МОЛ


Разбира се, огромна част от хората са слаби, инертни, без идея за истинското си Човешка Същество и Призвание и това ги прави лесни за манипулиране и водене буквално като стадо овце.

Именно това се използва от властовите структури (дирижирани и изградени от нечистоплътни западни влияния), които държат вниманието на масите да е ангажирано с покупки, храна, чревоугодничество, пътувания, псевдо-лъскави дестинации и всичко в медиите следва тази дебилна въртележка – игри, забавления, шоу-програми, псевдо-конкурси по западен образец.

Никаква идея за Утре, никаква идея за Бъдещето, никаква идея за топлотата между хората и уважението към по-възрастните.

Преди дни един български журналист заяви пред публика, че неговото уважение към възрастните е изцяло липсващо, защото изяждали (изяждали, бе!) парите и храната на младите, които трябвало да си живеят живота, да купуват каквото си поискат и да пътуват по света.

Този екскремент във формата на човек, приятели, говореше (и не само той) за нашите бащи, майки, баби и дядовци, които изградиха България и, ако все още я има… се дължи (все още) именно на тях.

На тях: грохнали, самотни, болни, изоставени, гладни, без топлинка, отритнати, оплюти, унизени и умиращи.

Да попитам мъжете: не избухва ли нажежен вулкан в гърдите ви и не усещате ли онзи извечен, непреодолим импулс да грабнете ножа, брадвата, бойната тояга и да пръснете главата… на когото трябва?


ПСИХОЛОГИЧЕСКАТА БЕЗИЗХОДИЦА


Влияе както на жените, така и на мъжете.

Това, което наблюдавам, е масова проблематика при жените в шийния отдел (изхабявания, ошипявания, протрузии, прищипвания, хернии и пр.). В кръста проблемите са с една идея по-малко.

Говоря за жени на двайсет и пет до четирийсетгодишна възраст.
Съвсем млади жени.

При мъжете е почти същото, но преобладават проблемите с кръста.

Това (обикновено) са хора, които никога не са спортували, нямат почти никаква (истинска) спортна нагласа и култура, с объркан, застоял начин на живот и претрупано (обилно, но недоимъчно) хранене.

Общото (при жените и мъжете), е психологическата картина: на повърхността е мед и мляко, слънце и цветя, но отдолу… мрак и безизходица.

И докато се стигне до дъното, до истинските причини, минава време в общуване, наподобяващо копаене в мина – пласт, след пласт, след пласт.

Повечето хора са толкова отчаяно затворени и вкопчени във вътрешните си страхове, че не са в състояние да погледнат ясно в себе си, защото…

Ами защото се напрягат и ужасяват още повече. Така, въпреки че формално започват тренировки, остават в неизменно блокирано психологическо състояние, което обезсмисля физическите постижения и неизменно ги връща почти на нулата.


АРНОЛД ШВАРЦЕНЕГЕР

Казва, че всяка дискова херния започва много години преди болката и диагнозата, но… в главата.

Е, разбираемо е.
Той би трявало да знае.


ФИЗИЧЕСКИЯТ ЗАСТОЙ

Поражда всякакви болести, но…

Мускулите отслабват, започват да придърпват неравномерно костите (при гръбнака е особено отчетливо – двата дълги гръбни мускула, вървящи от двете страни на гръбнака) и е въпрос на недълго време до проявата на болка и проблем.

Все едно двама души (единият отляво, другият отдясно) да ви хванат за всяка ръка и да ви дърпат встрани. Ако силата на дърпане е различна, вие ще направите крачка вляво или вдясно (накъдето е по-голямата сила)

Ако сте прешлен, ще се приплъзнете, ще притиснете омекотителя (междупрешленния диск) и изведнъж (или бавно-бавно) ще започнат болките и проблемите.

Извод: тренровки (гимнастика, разтягане сутрин и вечер и три-четири пъти по трийсет-четирийсет минути в специализирана зала по програма).


ПРАКТИЧНИ СЪВЕТИ
(за излизане от състоянието на дискова херния)

ФИЗИЧЕСКА ПРАКТИКА

1) Абсолютно всяка сутрин и вечер Десетминутна Гимнастика за разтягане на гръбнака по индивидуално изготвена специализирана програма (изготвям такава)

Повтарям го, защото е най-важно.

2) Три, дори повече дни в седмицата да има специализирана (до трийсет-четирийсет минути) физическа тренировка за сила на цялото тяло и специално за гръбно-раменните, гръбно-тазовите мускули и тези на краката.

Това е тренировка в специализирана зала по изготвена за вас програма.

3) Редовни утринни студови процедури
Плискане на чешмата, студен душ, обтриване.

4) Редовен горещ душ вечер.

5) Редовна дихателна практика (тя е специфична)

6) Съобразено хранене (специфично е)

7) Дълбоко отпускане (преподавам го на йога-практиката)

ПСИХОЛОГИЧЕСКА И ПОЗНАВАТЕЛНА ПРАКТИКА

1) Редовно четене (все едно сте на училище) на художествена, популярна и научна литература. Трябва да се стремите да се самообразовате (нито ден без поне десет прочетени страници)

2) Редовна медитативна практика (преподавам я на йога-заниманията)

3) Започнете бавна, но целенасочена промяна (обогатяване, разширяване) на обема от теми, по които можете да разговаряте с близките хора и приятелите.

4) Открийте за себе си (и откривайте ежедневно) взаимосвързаността на всяко нещо (вкл. вас самите) с Всичко в Света, в Космоса и Вселената. Скъсването на връзката с Природата неизменно води до психо-затваряне и оттам до болести.

5) Радвайте се, усмихвайте се, насърчавайте другите, подкрепяйте ги, учете ги на единство и ги импулсирайте. Така отваряте място за навлизане у вас на нова, живителна и оздравителна енергия.

Без даване, няма получаване.


ВМЕТКА

Всеки спортист-състезател има по-висок праг на болка, поради естеството на спорта и постоянното преодоляване на всякакви текущи неразположения, разтежения, контузиии и травми.

Дисковите хернии при спортистите (въпреки че формално имат почти същата клинична картина) изискват малко по-различен подход, съобразен с големите възможности на тялото и мускулатурата.


В КРАЯ:
Ние сме единна система, приятели, съставена от много фини (неуловими) енергии, от по-груба, близка до плътта, енергия, от психика и видимото отвсякъде тяло.

От нас зависи да държим всичко под контрол и в единство.


П.П: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене