Екваториални нощи или “Сладкият сън под климатика”ВЪПРОС: “… и не спя добре, Емо, въпреки че спазвам всички твои разпоредби и съвети. Преди да легна, затоплям завивките и пускам климатика на двйсет и пет градуса, защото мразя да ми е студено. Започнах да взимам сънотворни, но от тях през деня съм като замаяна. Иначе имам леко кръвно, болки в бъбреците и нередовни черва. Какво да направя?”

   ОТГОВОР:
   Пускай си “Цар Лъв”, “Арабски нощи” или някой любовен индийски сериал – все екваториални и субекваториални, много над двайсет и пет градусови филми.

   От тях на човек му става топло.

   ВЪВ ВРЪЗКА С КЛИМАТИКА:

   Преди няколко години бе публикуван резултатът от спорен (откъм изводи) експеримент:

   Млад, здрав кон бил оставен за десет часа в стая с включен климатик. Към осмия час конят подвил крака, полегнал, на деветия се килнал встрани и докато екпериментаторите се усетят, животното взело, че умряло.

   ПРОБЛЕМЪТ С КЛИМАТИКА не е само в температурата или във въздушната струя, а в комбинацията от…

   От:

– електричество и въздух, преминаващ през него. Климатикът действа точно като йонизатор, но с обратен знак и изпълва (буквално наблъсква) пространството с положително заредени йони, т.е. болест.

– лош (почти липсващ) обмен на въздуха, въпреки рекламните лъжи за добра циркулация

– наслагване на въртящо се, лепкаво, газово кълбо от издишан въздух, вътрешнофизиологични отпадъци (капки слюнка, носни секрети, отработени газове, агресивни бактериални интервенти и пр.). Оттук до болестите крачката е направена.

– ненормална сухота на въздуха в помещението, която отнема и изсмуква водата от тялото. Оттам – физиологично остаряване и отново предпоставка за болести, вкл. и инфекциозни.

   Когато, по време на сън, климатикът е включен, вместо да се отпусне, организмът (най-вече имунната система) се бори да ограничава влиянието на болестотворния въздух и ненормално високите градуси.

   И сънят лека-полека се превръща в мираж.

   ЗНАЕТЕ ЛИ, че още през 80-те години на ХХ век беше извършен почти двегодишен експеримент:

   Двадесет новородени бебета (2х10) бяха отглеждани:

   – десет бебета в помещения с климатик

   и

   – десет бебета в помещения без климатик

   Резултатът беше смазващ за климатичната индустрия и поради това не получи голяма гласност.

   Т.е…

   Десетте бебета, отглеждани в помещения с климатик, боледуваха с почти 90% повече от другите десет, чиито помещения се отопляваха с обикновена печка и се проветряваха с… елементарно отваряне на прозорците.


   ЗАБРАВЕНИЯТ СТУД:

   В отминалите времена, когато хората се опитваха да търсят истинските причини за болестите и истинските начини за подобряване на здравето, в множество швейцарски (руски, германски, шведски, американски – къде ли не!), високопланински клиники беше установено, че:

– когато пациентите (разбира се добре завити) спят в студена, проветрена стая (или на открито, щом времето позволява, т.е. дори и през зимата), здравето се възвръща бързо

– когато малки деца, бъдат приучени да спят на открито (нощем и в следобедните часове), те растат здрави. Ако се разболеят, оздравяват много бързо.

– всички пациенти (без разлика за пол и възраст) спят непробудно и дълбоко, когато спят на открито или в отлично проветрена, хладна стая.

   ЗНАЕТЕ ЛИ, че в лицеите, колежите и училищата (от затворен тип), където се обучават децата на т. нар. елит (крале, аристократи, силните на деня), е задължително:

– да се спи в студена (под 18 градуса) стая
– сутрин след ставане да се взема студен душ

   Извън контекста: в такива училища децата и подрастващите Не Използват Мобилни Телефони.

   Забранени са.

   За разлика за нашите днешни училища (преди години сред най-добрите в света), където на учениците им е разрешено всичко, вкл. да бият учителите.

   ЗА СЕБЕ СИ:

   Тези дни (във връзка със зададения въпрос) измерих неколкократно температурата в спалята преди лягане.

   Беше… четиринадесет-петнайсет градуса.

   Без значение колко е студено вън (в последните дни градусите паднаха до -10 *статията е от декември 2018-та), прозорецът винаги е отворен или поне леко открехнат.

   Изключение се допуска, само ако духа силен вятър.

   ВСИЧКО Е ЕДНО:

   Невъзможно е да правите само едно: Примерно, да решите да спите на отворен прозорец. И да правите само това. Нищо друго.

   Защо?

   Защото чистият въздух, нахлуващ в стаята, ще ви подтикне да вдишате няколко пъти дълбоко – ще ви е приятно да усетите свежестта на нощта (утрото, деня)

   В един момент ще поискате да излезете и да се разходите, а тишината на нощта и необятността на звездното небе ще ви изпълни със смирение и благоговение.

   Ще си зададете въпроси, ще търсите отговорите и ще започнете да мислите по-различно.

   Различното мислене, ще ви подтикне да промените (обогатите, да допълните, да развиете) нещо в ежедневието си – хранене, спорт, в отношението към близките и другите хора.

   След известно време, макар да сте същия/същата, ще бъдете човек с нов светоглед, нови навици, нов подход към решаването на задачите. Ще усетите собствената си промяна в присъствието, погледите, разговорите и общуването с другите.

   Които на свой ред ще започнат да се повлияват и променят в контакт с вас.

   И така снежното кълбо на промяната, новото, развитието и широтата ще се търкаля, ще се увеличава и ще възникват нови и нови “кълба” от енергия и единност.

   Едно от които е тръгнало от вас – от едно просто решение… да отворите нощем прозореца.

   В КРАЯ:

Бегом навън, а довечера, преди да легнете, проветрете хубаво. Когато станете да се изпикаете през нощта, проветрете отново.

   Чистият въздух и здравето са от външната страна на прозорците.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене