Сърцето от което умираме


ВЪПРОС:
“Баща ми умря от инфаркт, Емо. На четирийсет съм и имам огромни притеснения, че и с мен ще се случи същото. Как да направя, че да отпадне тая опасност?”

ВЪПРОС:
“Понякога сърцето ми прескача, Емо и изпитвам непреодолим моментен ужас и ми настръхват косите отзад по врата”


ОТГОВОР:
Всички знаем, че когато в двойка дългогодишни съпрузи (или много, много, много близки хора) единият си отиде, обикновено другият не го преживява за дълго.

Сякаш нещо се е скъсало и е повлякло живота на оцелелия надолу. Човекът си отива от мъка, дори да е бил в относително добро (или дори в цветущо) здраве.


КОГА УМИРА ЧОВЕК?
Умираме, когато спре сърцето.

Може да сме болни от най-тежка болест (туберкулоза, рак и пр.), но животът ни ще приключи, когато спре сърцето. Докато то бие, ще сме живи.


ДРУГОТО УМИРАНЕ
Умираме, когато дълбоко в нас нещо се прекърши до степен, че емоционалното ни светоусещане става несъвместимо с живота.

Въпреки здравето и лекарските уверения, ние вече сме поели натам, откъдето няма връщане.

И угасваме като догаряща свещ.


ДВЕТЕ СЪРЦА, КОИТО ИМАМЕ

1) ПЪРВОТО сърце е механичното.
Сърцето, което бие и чийто пулс движи кръвта, изпраща я до всички части на тялото и поддържа тъканите живи.

Това е сърцето, което се нуждае от ежедневно движение, защото то (сърцето) е мускул, а всеки мускул става все по-силен и по-трениран, именно когато бива подлаган на редовна физическа тренировка.

2) ВТОРОТО сърце е онова, което реагира на всяко чувство и всяка емоция, което бие по-бързо, колчем радост изпълни цялото ни същество или обратното, то се свива и замира, когато неизмерима мъка смрази всичко отвътре до степен да не можем да си поемем дъх.

Второто сърце умира по малко всеки път, когато сме притиснати вътре в себе си или живеем без надежда, но…

Но когато сме изпълнени със светло, окриляващо чувство, усещаме лекота, тялото се движи сякаш земното притегляне не му влияе и на моменти все едно не стъпваме по земята.


РАЗБИРА СЕ…
Названието “първо и второ сърце” е условно, защото става въпрос за един и същ телесен орган, но…

В чисто практически план последствията от двете (условни) сърдечни тенденции са съвсем реални за наблюдение и измерими.


СЪРЦЕТО КАТО МАТЕРИАЛЕН ОРГАН №1
Тук нещата са простички, разбираеми и лесни за планиране.

Проблемът на повечето хора са липсата на навици (неизградени още в детството), липсата на воля, липсата на навици от спорта (ако в детско-юношеска възраст не са тренирали), психическата инертност, податливостта на емоционални състояния, меланхолия и дори най-обикновен мързел.

Най-важното в зряла възраст е да намерим обкръжение (близки хора, приятели, познати), които да ни увличат и амбицират към движение, походи, спорт на открито или специализиран спорт в оборудвано място (зала).

Ако в близкото ни обкръжение всичко е ядене, пиене, пушене, наркотици, препирни, раздори, скандали, чалга, мързел и неподплатеното с нищо очакване, че…

… че модните днес липосукции, козметични операции, медикаментозни отслабвания (прим. самоубийството с инжектиране на инсулин), разкрасителни процедури и дори пропагандираната колонотерапия ще ни доведат до прекрасен изглед и отлично здраве.

Здраве, друг път.

Всичко това (освен, че е крайно вредно) е буквално животозастрашаващо, но и смачкващо характера, разкапващо волята и съсипващо дори малкото останала вяра в себе си.

Точно такива хора лепят по Фб-профилите си заричания, сентенции, “мъдри” мисли, иносказателни реплики за това как трябвало да живеем, какво бил човекът, как да открием и опознаем себе си, тибетски умнотии за социален живот, изречени от монаси, дето абсолютно никога не са имали какъвто и да е социален (личен, интимен) живот, не са възпитавали дете вкъщи и пр.

Това с тибетските монаси е все едно да отидем при треньор по плуване, който никога не е влизал във вода, но въпреки това се опитва да ни учи как да плуваме.


СЪРЦЕТО КАТО МАТЕРИАЛЕН ОРГАН №2

Сърцето е мускул.

Повторете си го: Моето Сърце Е Мускул.

Когато го кажете на самите себе си, когато прочетете как се тренират мускулите, когато осъзнаете, че трябва да ги поставяте в условия да преодоляват някаква тежест (почти) всеки ден, тогава…

Именно тогава започвате да осъзнавате какво богатство ни е предоставила Природата с тия близо седемстотин мускула, с които всеки от нас разполага.

Разликата е, че 98% от хората просто ги носят (т.е. за тях мускулите са отпуснато, неприятно изглеждащо, обременително тегло), а…

А една малка част хора (от 2% надолу) поддържат мускулите и сърцето ежедневно, радват се на добър изглед, в отлична форма са и външният им вид показва очевидното: че за тях времето тече по различен начин.


СЪРЦЕТО И МУСКУЛИТЕ
Когато мускулите работят (свиват се и се разгъват), ние облекчаваме дейността на сърцето и му предоставяме условия да се развива.

Мускулите забързват кръвта и сърцето бие с лекота.

Работата на мускулите увлича всички течности и пречиства тъканите. Колкото по-чисти са тъканите, толкова по-чиста е кръвта, която преминава през сърцето.

Работата на мускулите повлиява благотворно върху храносмилателната система, а това означава, че в кръвта няма отрови, излишна захар и холестерол.

Колкото по-чиста е кръвта, толкова по-мускулесто е сърцето, с по-чисти камери и по-големи работни кухини.

Което ни води до липса на кръвни съсиреци (тромби), липса на холестеролни плаки, спокойни артерии, чисти периферни кръвносни съдове, нормално кръвно налягане и отлично общо здраве.

Това стига ли, за да се замислим, да решим и да започнем да спортуваме, да променим храненето и да живеем по нов начин?


НЕМАТЕРИАЛНОТО СЪРЦЕ
Това, приятели, е същото сърце, което бие в гърдите ни, подтиква кръвта да се движи и поддържа живота, но…

Но то е и средище на емоциите, които изпълват цялото ни същество.

Преди няколко години бе излъчен документален, научно-популярен филм, в който хора, на които е присадено сърце (т.е. в гърдите им бие орган, принадлежал на друг човек), започват да променят характера си, да усещат нечие друго присъствие, все едно има второ човешко съзнание в тялото им и когато…

Когато се запознават и разговарят с родителите и роднините на човека, чието сърце носят, се оказва, че думите, внушенията, някои емоционални и характерологични нюанси, които навлизат в мислите и държанието им, са…

… са част от психо-облика на починалия, който им е дарил сърцето си.

Всяка тъга, скръб, всеки изблик на гняв, тихото отчаяние, всяка нараненост блокират храносмилателната система и в кръвта навлизат отрови и киселинни субстанции. С годините тялото се изпълва с неотработени, отпадни и отровни вещества и това подтиква вродените, унаследени, болестни генетични аномалии да се активират.

Обратното, приятели, също е вярно:
Всяко радостно усещане, всяко светло чувство, всяка добра дума, доверието на близките и на любиия човек, изпълнеността, че сме приети, че някой държи на нас и ни вярва, всяка емоционална струя на истинска надежда, вяра и единение с околния свят и Природата…

Всичко това подтиква сърцето да бие с лекота и то на свой ред ни въвежда в цяла вселена от светлина, необятна широта, вътрешен емоционален простор и готовност да сме все по-добри, по-отзивчиви, по-помагащи, по-духовни и изпълнени с енергия да…

Да повлияваме на много други с усмивката и настроението си, да им даваме упование в самите себе си, да носим знания и вяра, върху които хората да стъпват, да обръщат поглед към истинските човешки стойности и да променят към по-добро ежедневието и живота си.


ЧУДОТО НА ОТРИЦАТЕЛНАТА ЕМОЦИЯ
Не заклеймявайте отрицателните емоции.

Всяко емоционално пречистване, всяко изправяне след истинско вътреличностно падение до бездната на непреодолимото отчаяние, всеки духовен катарзис, всеки съдбовен повратен момент съдържат в себе си усещането, че…

Че сме изпаднали в такава безизходица, излизането от чието блато е възможно благодарение на умението да издърпаме самите себе си… защото не е имало кой да ни помогне.

Понякога сривът в отношенията с най-близките и последвалото “залепване на счупеното” се оказва най-доброто средство и животът продължава, все едно любовта (дружбата, приятелството, доверието) са избликнали в нов, непознат и по-чист вид.

Всеки зрял човек знае това.

Материалното сърце става здраво с физически тренировки и правилно хранене, но…

Емоционално-духовното сърце изисква тихо, всепроникващо човешко доверие, любов и отдаденост.

Тук няма напреднали, знаещи и опитни.
Всички грешим, всички нараняваме някого и на свой ред биваме наранявани.

Решението ли?
Да се учим да разговаряме един с друг.
Да се вглеждаме в очите на другия.
Да чуваме думите с ушите, но да ги разбираме и осъзнаваме със сърцето.

И да сме искрени и истинни, което…

Което е най-трудното нещо, защото означава да се разголим, да останем без емоционално покривало и без никаква защита пред очите на най-близкия човек.

Липсата на защита често се оказва най-добрата защита.


В КРАЯ:
Грижата за сърцето, е всъщност грижа за най-близките хора.
И всичко си идва на мястото.


П.П: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене