Болки в тазобедрените стави – причини и решение


    Старата песен за гравитацията в нас, кацата с пясъка и камъните, водата и реките, които винаги текат надолу. Или… не винаги?

   ВЪПРОС: “Емо, имам някакъв проблем с тазобедрената става, боли ме, а и коленете не са добре. Лекарите ми препоръчват покой. Какво е твоето мнение?”

   ОТГОВОР:
   МОЕТО МНЕНИЕ го знае цял свят – ще почиваме в дълбока старост или в гроба. Специално при последното, почивката няма да ни убегне.

    Казано иначе, ако препоръчаният покой е част от необходимата (моментна, ежедневна) почивка – да. Ако е (както е най-често при съветите на не-спортните лекари) липса на движение – не.

   ТВЪРДЕ ЛИЧНО: Аз съм роден спортист. Благодарение на баща ми (бивш плувец, офицер, армейски шампион и медалист от състезателните преплувания на р. Дунав) започнах петгодишен: първо плуване и водна топка, после тенис на корт. Впоследствие и в двете станах национален шампион, а в армията бях принуден да се занимавам с бойно-приложни дисциплини и карате. Преди доста години моят приятел Весо Лучански ме въведе в практиката на йога и – така до днес.

    Минал съм през десетки състезания, спортни лагери, през страховитите натоварвания за високо спортно майсторство, където без травми не може, а специално с коленете – имам три операции, две изрязани плики и два липсващи мениска.

   Когато преди двайсетина години прегледаха коленете ми на ЯМР, заключението на НЕспортните лекари бе – задължителен покой, “със спорта до тук” и “като вървиш по стълбите, задължително ще се държиш за перилата“. Накараха ме да клякам, да подскачам и бяха учудени от двигателните ми умения.

   Прибрах съветите им на скришно, тъмно място и от тогаз си ги местя от единия в другия крачол.

   ТВЪРДЕ ЛИЧНО-2: Днес – когато не пътувам, съм всяка вечер (правилно прочетохте – всяка, вкл. неделя сутрин и няколко пъти през деня) на тренировка, отделно консултирам и тренирам заедно с десетки частни ученици, изнасям семинари, практическо-теоретични занимания, лекции и пр.

   Накратко: на седмица ми се събират между осем-десет и петнайсет тренировъчни занимания, без да броя гимнастиката и стълбите сутрин, преди работа. Майтапа на страна, но като изключим всичко останало, дължината на стълбите, които (след лекарските забрани) съм изкачил на бегом, с подскоци, с кръстосана крачка и пр, като нищо ще обиколи екватора два-три пъти.

   Още веднъж: Ще почиваме в дълбока старост (нека минем 120-те, нататък ще видим) или в гроба.

   ПО ФИЗИОЛОГИЯТА: Болката в тазобедрените стави почти винаги е симптом за скрити или явни проблеми с кръста, обикновено от заседяване и обездвиженост, а проблемите в коленете (освен ако не сте били професионален спортист като мен) са следствие от двете.

   С годините, обездвижването води до лошо хранене на тазовите кости и краката, започва загуба на минерали и калций (буквално го изпикаваме), което е остеопороза. Лошото тъканно хранене води до загуба на жива, клетъчна вода, до смаляване на междупрешленните дискове, стесняване на просвета, защипване на нерви, лумбаго и дискови хернии. Продължите ли да слушате лекарите и да лежите вкъщи, подпряни върху куп възглавници, стигате до осакатяване, тотално обездвижване и инвалидна количка. Оттам нататък и господ, колкото и да е българин, не може да ви помогне.

   ПРАВЕТЕ РАЗЛИКА между (1) спортни травми и (2) двигателни проблеми от заседяване и неправилен хранителен режим.

   Първите (1) са следствие от хиляди (бих казал милиони) повторения, водещи до износване, от моментни свръх-натоварвания или инстинктивни усуквания – при футбола, ските, бойните изкуства, тениса, плуването и почти всеки спорт, практикуван професионално. Или от всичко накуп.

   Вторите (2) са резултат от нарушени обменни процеси и обездвижване и в създаването им участва целият, вече разболян, организъм. Те са рецидив от неправилна работа на вътрешните органи, храносмилателната система (системно и неосъзнато преяждане), от утаечни процеси (бъбреци, подагра, сърце, дробове), вътрешни микротравми и пр.

   ПРИМЕРИ:

1. Абсолютно различни са причините за ошипяване при спортистите и нетрениращия човек.
2. Абсолютно различни са причините за разширеното сърце при хипертония/затлъстяване и разширеното (спортно) сърце при спортистите.

   И т.н.

   Учудващо, жалко и ужасяващо е, че има немалко лекари, които не разбират това. Или (активно) не искат да го разбират… което е тема на друга публикация.

   Учудващо, жалко и ужасяващо е, че все повече българи не спортуват, затлъстяват и предават директно (и активно) това на децата си. Преди десет-петнайсет-двайсет години в клас от двайсет и пет деца, неспортуващите бяха 3-5. Днес, на двайсет и пет деца е трудно да откриете 3-4 спортуващи, а затлъстелите са над 60-70%.


ИЗВОДИТЕ:


1. Няма знак за равенство между Спорт и Заседяване. Едно разтегнато сухожилие или натъртено (от спортуване) коляно се оправят и поддържат. Но доведеният до болест организъм – от заседяване – провокира нови и нови заболявания, които с възрастта се усложняват и преминават в тежка, злокачествена форма. Обратният път към здравето, за доста хора се оказва невъзможен.

2. Още със ставането сутрин, започвайте с тласъчно/вибрационно разтягане (то е твърде специфично – преподавам го на йога в неделя и на заниманията с частни ученици), което да освободи гръбнака и ставите от сънните микрозащипвания. След това задължително минавате през различните ъгли на тазобедрената става и коленете. Плюс рамене, шия, ръце, дишане. Всичко за десет-петнайсет-двайсет минути – нищо работа.

   Насложено в годините, обаче, утринното занимание е нещо грандиозно и води до здраве, очевидно можене и (Майтап, бе, Уили!) до… отчуждение. Отчуждението идва от връстниците ви, които постепенно се превръщат в болнави, съсухрени, “сдали багажа” лелки, дядковци и бабички, които като се видите, ви гледат невярващо, неразбиращо и завистливо. Пред тях сте живо олицетворение на Теорията на Относителността в частта за двамата братя – единият на Земята, другият – пътешественик в Космоса. На срещата им след години, първият е остарял с повече от петдесет-шейсет години, а пътешественикът – само… с три-четири.

   Кофти, но изборът зависи от нас. Не от Положението в страната, Световната Конспирация, Сорос, рептилиите, от кармата, от снощния сън, хороскопа, арктурианците или от жителите на Кухата Земя.

   Кухата… глава?

3. Редовност: Всяка сутрин, всяка вечер, всеки ден, седем пъти в седмицата. Изключенията са само, ако имате над три пъти (четири, пет, шест, седем) комплексни тренировки в седмицата, които понякога могат да компенсират сутрешния пропуск. Искате ли здраве, не си позволявайте да излизате сутрин за работа, без специализираната, комплексна гимнастика.

   13592698_1198506583502469_2031531480732067750_nСНИМКАТА ИЛЮСТРИРА началния етап при изпълнението на позата “лотос” – отлично упражнение, което изисква пълна амплитуда на сгъване в коленните стави, но и развъртане по надлъжната ос. Обърнете внимание, че петата е нагоре (затова съм без обичайното кимоно) – показател за достатъчна степен на физиологично усукване на коляното.

Съветът ми е да упорствате в основните пози, атакуващи кръста, тазобедрените стави и коленете: главоколянна, щъркел, кобра, обтегач, мост, лък, шпагат и лотос и полулотос-вариантите.

   Помнете: На тези, които тренират, им личи. Но на тези, които не тренират, им личи повече.

   ИСТИНСКИЯТ ПОДХОД, обаче, към проблемите с тазобедрените стави и коленете, са упражненията с допълнителна тежест – гирички, гири, дъмбели, щанги. Има методики и специален подход, но ви трябва компетентен инструктор.

   Без упражнения с тежести (плюс разтягане, махове, йога, стречинг), кръст, остеопороза, тазобедрени стави и колене НЕ СЕ ЛЕКУВАТ. Йога (стечинг, махове) почиства и подготвя пътя на хранителните вещества, а тренировките с тежести ги доставят, усилват метаболизма, стабилизират структурите и възстановяват младежката им функционалност.

   Всички варианти на клякане, качване по стълби, клек-подскоци, лег-преса и пр. са част от задължителната профилактика, защото предизвикват обратна гравитация – хранителните вещества вървят нагоре, не се утаяват в тазовото дъно, в краката или да бъдат изхвърлени/изпикани, а влизат в мускулите, хранят сухожилията, костите и поддържат плътта стегната, гъвкава и млада.

   Някой да иска нещо различно, по дяволите?

   ЙОГА (и всички сходни практики) твърдят: Плътта е инертна. Толкова инертна, че ако я оставим да води, започва да влияе и да променя възприятията, нарушава преценките, съсипва волята и приспива ума. Изходът е в точния тренировъчен график, в ежедневните навици, правилното хранене и реалното себенаблюдение.

   Съзнанието трябва да води, волята да налага, а материята (плътта) просто ги следва. Така променяме и изграждаме нова действителност: от микро-физиологичната действителност, през личностната реалност, до влиянието върху другите, социума и обществото.

   Така правим Живота по-хубав.

   В КРАЯ:
   НАПИШЕТЕ последното на листче, закачете го с магнитче на хладилника и действайте.

   Не бъдете максималисти, но магнитчето е добро начало, стига да не завършвате всеки път с… отваряне и ровичкане из хладилника.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене