Тестостеронът, естрогенът и други любопитни интимности (два въпроса – една тема)

ВЪПРОС №1: “Емо, преди да започна тренировки, месечният ми цикъл беше изключително тежък, болезнен и бях буквално неработоспособна. Откакто тренирам, няма нищо такова. На какво се дължи и дали не си внушавам?”

ОТГОВОР:
Еее, ако всички постигнат твоето “авто-внушение”, светът ще стане твърде хубаво място за живеене.

Или ще оставим без работа Дейвид Блейн, Дейвид Копърфийлд, Динамо и другите от гилдията.

Но…

Няма внушение, има чиста и обективна, ежедневна хормонална фактология.

ОНОВА белезникаво нещо, което прави мъжкото тяло кораво и мускулесто и което наричаме тестостерон, го има и при жените, но… десет пъти по-малко. Затова, слава богу, жените изглеждат женствени и се държат като жени, на което всички, ъъъ, нормални мъже се радваме.

Но жените (за разлика от мъжете) са натоварени от Природата и с функцията да раждат, а за да износят плода, тялото трябва да е пластично, разтегливо и гъвкаво.

Картинката със забременелият и, хе, хе, раждащ Арнолд Шварценегер, ще я оставим да тежи на съвестта на сценаристите.

ЕТО ЗАЩО:

1. Тестостеронът при жените е в пъти по-малко.

2. В едната половина от месеца концентрацията му намалява още – за да може мускулатурата на матката (по време на месечен цикъл) да се свива и отпуска, докато излющи удебеления слой, отговорен за евентуалната, но (обикновено) несъстояла се бременност.

СИЛНИТЕ БОЛКИ, както и другите “екстри” – гадене, повръщане, диария – са заради хормоноподобно вещество, което е част от маточните секрети и се отделя от матката в момента на излющване.

Нарича се простагландин.

Той е Биг Босът на отбора по регулиране на контракциите и отпускането на гладката мускулатура (тази, която не е волева, т.е. точно тази, която не можем да тренираме).

И ЕТО ТУК ИДВА МАГИЯТА на движението и редовните тренировки: те вдигат (малко, но достатъчно) нивата на тестостерон при жените.

Говоря за тренировки с утежнения (силови тренировки два, три до четири пъти седмично), които акцентират натоварването върху мускулите, сухожилията и костите. Лекоатлетическите тренировки (бягане, плуване) нямат този ефект.

ВСЯКО, ПОВТАРЯЩО СЕ в серия, физическо усилие, при което има повдигане на допълнителна тежест (камък, гира, диск, дъмбел, щанга, партньор върху раменете), покачва тестостерона, който от своя страна гори мазнините, стяга плътта и възвръща нормалните извивки на тялото.

Покачването на тестостерона, разбира се, не достига за да превърне жената в мъж, но е достатъчно за да регулира свръхпроизводството на прогестерон и, като следствие от него, на „отбора по регулиране на спазмите на матката“, т.е. простагландините.

Което автоматично, обективно и трайно намалява болките по време на цикъл.


ВЪПРОС №2: “… и откакто тренирам по твоята програма с тежести в суперсерии, потентността ми литна в небесата. Все съм чувал, че тежестите помагат, но не вярвах. Как става това, Емо?”

ОТГОВОР:
Да научим и разберем, какво искат жените, засега е мисия невъзможна за мъжката част от човечеството – колкото жени, двойно повече отговори.

Но, отговорът на въпроса “Какво искат мъжете?” е ясен, праволинеен, животински точен, романтично-умилителен и направо трогателен в своята детска прямота:

Да ни…

Да?

Абе, да ни става.

Другото (за сантиметрите) върви в комплект с това.

ЖЕНСКИТЕ ГЪРДИ и мъжките (старчески) цицки: Мъжете се гордеят с мускулите си и често снизходително дават на жените да им пипнат стегнатия бицепс.

Но – о, ужас!

Някъде след четирийсет годишна възраст при мъжете, които не се занимават с физически труд, не спортуват и не вдигат тежести, твърдостта на мускулите става бутафорна.

Тази физиологична бутафория е най-видима при мъжките гърди, които за разлика от женските, са не жлеза, а мускул. Но този мускул се отпуска, очертанията му се набръчкват, зърното подпухва, увисва надолу и, срам не срам, твърдата, стоманена мъжка гръд заприличва на некрасива, полово неориентирана… цицка.

Това е т.нар. старческа гинекомастия – превръщането на качествената мускулатура в мастна тъкан.

Казано иначе: борбеният, твърд и пробивен тестостерон е паднал до нивото на разводнено, рехаво мляко с ориз.

ПРОБЛЕМЪТ при старческата гинекомастия не е във външния изглед, а в скритите, вътрешни физиологични промени, които говорят за:

– вътрешно омазняване,
холестеролни плаки,
– загуба на калций и оттам – калцификации на кръвоносните съдове,
– забавена обмяна на веществата,
– сърдечносъдова проблематика,
– проблеми с храносмилателната система,
– проблеми с усвояването на въглехидратите,
– несъобразено хранене

И още, и още.

Всички тези промени са директни предпоставки за инфаркт, инсулт или тежки, необратими заболявания, но…

Но…

Промените са обратими, ако мъжът:
– промени начина си на живот и почивка,
– започне редовни тренировки с тежести 3-5 пъти седмично,
– започва всяка сутрин с гимнастика, огъвкавяване на тялото и леки силови упражнения
– започне да прекарва повече време на открито, на чист въздух, на поход, спорт на открито, плуване, бягане и изкачване на стълби.

ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ по Дискавъри излъчиха документален филм за нивата на тестостерон при мъжете.

Контролната група мъже (от нежни женчовци тип “Хамлет”, до космати мускулести горили) бяха заставени в рамките на два часа да извършват следните дейности:

1. Да плетат.
2. Да повиват бебета.
3. Да пеят детски песнички.
4. Да съзерцават голи женски форми и подбрана еротика.
5. Да пият бира, да крещят и да пеят груби мъжки песни.
6. Да тренират здраво с тежести в тежкоатлетическа зала.

Резултатите бяха смазващи и предизвикващи, ъ-ъ-ъ, философски размисъл.

Нормалният показател за тестостерон при мъжете се срина главоломно на плетенето. При пеенето на детски песнички падна до немислимо ниско ниво и тъкмо наблюдателите решиха, че е ударил дъното, когато дойде повиването на бебета. Тестостеронът слезе толкова надолу, че физиологичният профил на мъжете имаше почти женски изглед.

Една седмица така и всичките мъжкари щяха да пеят на фалцет. И то – без процедурата с двете тухли.

Подопитната мъжка група беше спасена, когато погледите съзряха прекрасните, голи, женски форми. Тестостеронът се стабилизира и разбираемо прескачаше по две-три деления при по-хард еротиката.

После им стовариха касите с бира и им пуснаха боксов мач. Бира, крясъци, псувни и почти изгубилият се тестостерон литна нагоре.

И – дойде кулминацията: вдигането на тежести. Надъхване, помпене, груби железа, мъжка взаимопомощ, пот с литри, вени надути до пръсване.

Тестостеронът стигна немислимо, направо фантастично ниво, отвъд което мъжете рискуваха да се превърнат в каменни мегалити.

РАЗБИРА СЕ, днес такава идея, филм и научен експеримент са немислими, защото ще полетят обвинения в сексизъм, мачовизъм, в нарушение правата на меките китки, някъде ще се намесят и джендърите, третия пол, петия пол, ще се включат комитети, Агенции и Организации в защита на… какво ли не.

Истината, обаче е една: Мъжът е здраво, тежко, мускулесто животно, което е направено за защита, битки и тежка работа – като багерите. В съвременния свят, обаче, го принуждават да седи и да трака клавишчета, което (искате – не искате) го води точно, неминуемо, неотклонно и необратимо към болест.

Ето защо, тренировките с тежести са точната ориентация в посоките, водещи към мъжкото здраве, висок тестостерон, самочувствие, себеусещане и можене.

А от мъжкото можене са доволни най-вече… жените.

И ТАКА: Тестостерон до дупка – само за два часа.

Ами, ако е една седмица?
Един месец?

Година?

Ако това е (част от) обичайния Ви начин на живот?

В КРАЯ:
Вместо да купувате хапчета, инвестирайте в гири и тренировъчни карти.

За хапчетата все ще се намерят балъци.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене