Трупам тлъстини какво да направя?

“Примък-отмък” или как секси-извивките се превръщат в свински гънки

   ВЪПРОС: “Емо, с годините кожата ми се променя, трупам тлъстини и ми излезе малко мастно образувание на дясното бедро. Наистина съм занемарила и движението. Има ли нещо, което мога да направя?”

   НАМИГВАНЕ:
   Категорично – да.
   Острият нож се справя с тлъстините безотказно.

   Нарича се автопластика с японско-самурайски привкус.

   СЪВЕТ-НАМИГВАНЕ:
   Ножът помага, повярвайте.

   Винаги (а то е твърде, твърде често), когато съм някъде из горите и храсталаците, по хълмовете и чукарите, на дълги целодневни преходи, където не се яде до вечерта, нося остър нож – обикновено закачен на колана.

   Питам се, в каква ли форма щях да съм днес… ако не беше ножът? Моят, специално, е подарък. Скъп, много остър, марка Browning.

   Съветът е: Носете си хубав, остър нож.

Помага.

   Започвате да се разбирате по-добре с всички лоши неща: мазнини, тлъстини, трънаци, зверове, бежанци… когато ножът е с вас.

   ЗАОСТРЯНЕ: Целта е, публикациите да дават образователна, техническа и емоционална основа, върху която хората да си кажат “Да, може да се направи; Мога да го направя; Има изход; Започвам да действам”.

   Решите ли да действате (да действаме) всичко е с вас.

С нас.

   Не решите ли (не решим ли) – довършете сами.


ОТГОВОР:


С годините обмяната на веществата се снижава, защото повечето хора забавят темпото на живот – намаляват движението, заседяват се, но продължават да се хранят както някога.

   Мързел, отпускане, безпътица, отчаяние, неверие или “е, стига толкоз” – най-вероятно от всичко по малко.

   БАВНАТА ОБМЯНА прави телесните течности мътни и гъсти. Гъстотата се дължи на мазнинните молекули, които се натрупват, запушват всеки микро-проход, отлагат се около запушеното място и образуват мастни бучки.

   С годините, гъвкавата, пропусклива и пластична кожа се превръща в удебелено, мазно, непропускливо, тлъсто и крайно неестетично телесно покритие.

   ПРОБЛЕМЪТ, обаче, не е самата кожа и външната видимост. Тук нещата са като при айсбергите – онова, което е отдолу и е невидимо, е в пъти повече, по-обложено и по-опасно за здравето.

   Организмът е трупал, разпределял, мъчил се е да изхвърли и обезопаси, отново е трупал и разпределял, докато накрая се е предал.

   И тогава започва общото омазняване, което води до мастни натрупвания, кожни деформации, израстъци, кисти, тумори, рак, инфаркт, инсулт.

   Мъжете са в (много) пъти по-уязвими от жените.

   Как ще се развие повишената (с възрастта) склонност към заболяване, зависи от генетиката, от вродените слаби места в организма, от пола и от Начина ви на Живот.

   Дали с напредване на възрастта ще изглеждате добре и дали ще съумеете да изпълните това “добре” със здраве, отново зависи от Начина ви на Живот.

   БЕЗ ЕСТЕТИКА: Колко хора могат да си представят, че за изплюването на една твърда храчка, организмът изстисква стотиците кубични сантиметри гранясала сланина, отложена по корема, ханша и бедрата, в гнойните депа (синусите), а също така и дългите метри лигава, полуразложена слуз по гърлото, хранопровода, стомаха и червата?

   Казано иначе: Ако храчката или сополът изглеждат гадно, представете си как са нещата дълбоко вътре в нас – там, откъдето идват.

   Не визирам само възрастните: Храним ли децата с пакетирани храни, хамбургери, KFC и манджи до дупка, вътре в тях става същото.

   А после се чудим, вайкаме се и се правим на ощипани, защо господ (олеле божке) ни е наказал и ни е пратил инфаркт, инсулт, глаукома и пр. кармични, хе, хе, опции за излизане от играта.

   Кармични?

   Фабрика за идиотизъм.

   ЗНАЕТЕ ЛИ, че за да премахнете мазнините и тлъстините, трябва да ги вкарате в телесния цикъл на горене?

   Т.е. да ги хвърлите в огъня.

   Получава се с интензивно движение, дозиран глад, закаляване и разумен начин на хранене.

   ДВИЖЕНИЕТО е предимно аеробно.

   “Аеробно” означава “при наличие на кислород” – натоварването води до учестено, дълбоко дишане и буквално се борим за въздух.

   Борбата за въздух е аналогична с раздухването на жарта, от която лумва силен огън.

Огън без въздух няма.

   Въпросът е: Докъде сте готови да стигнете?


НЯКОЛКО спортни идеи:

– бягане, редувано със спринтови отсечки,
– скачане на въже, редувано със спринтови (интензивни) 20-40 секунди,
– бягане, редувано с клек-подскоци,
– бягане на място, редувано с интензивно 20-40 секундно бягане с високи колене,
– бягане на място с гири в ръцете,
– изкачване на стълби, редувано с интензивни спринтови отсечки
– работа на чувал (бойни изкуства), редувана с интензивни 2-3 минутни рундове с висока интензивност, клек-подскоци, лицеви опори и коремни преси

   Или варианти от изброеното.

   Важното при аеробните натоварвания е, че трябва да продължат 10-12-15 и повече минути, за да могат в горенето да се включат отложените тлъстини.

   С ГОДИНИТЕ възможността да усвояваме мазнините, намалява. Поддържането на вътрешна бистрота се влияе директно от храненето.

   Гладът е чудесно средство за поддържане на здраве, но – само ако е необходим. Когато изготвям програми за пълни хора, гладуването (един ден или повече в седмицата) е задължителна част от механизма на хранене.

   Аз самият (при ежедневни тренировки плюс още три-четири – общо към десет-дванайсет седмично) имам един ден в седмицата, в който се храня чак надвечер. Често го правя още веднъж.

   Без глад и драстична корекция на храненето, можете да регулирате мазнините, килограмите и обиколките само насън.

   Или в мечтите.
   В празните мечти.

   ЗАМИСЛЯЛИ ЛИ СТЕ СЕ, че закаляването, всъщност не е закаляване, а поддържане на директна връзка с външния (реалния) свят, без буферни (дрехи, чорапи, обувки) измишльотини:

– студът взаимодейства директно с кожата, кожата предава сигналите (без изкривяване) на организма, който настройва терморегулаторните механизми или казваме очи в очи “Здрасти” на природата;

– водата – директно върху кожата;

– дъждът – дректно върху кожата;

– атмосферните промени и контрасти – директно върху кожата;

      Продължете сами.

      В КРАЯ:
      Мислите ли, че се нуждаем от презерватив, за да влезем в Природата?


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене