Приказки за тромбози… и липсата им

Публикацията е за:
– трите стъпала
– образуването на тромб не е толкова проста работа
– 90% и повече от хората са готови за тромбообразуване
– мазнината в чинията и мастните наслагвания в тялото
– обезводняването и тромбообразуването
– всичко в тялото е взаимосвързано
– ами движението, другари и другарки?
– не са необходими мързеливци, а хора на действието
– виждате ли стълбите зад мен?
– защо отварям дума за мъжете?
– от вас зависи какво ще турите в тенджерата на живота си

ВЪПРОС: “Емо, прекарах ковид и ме е страх да не направя някоя тромбоза, знаеш как действа тоя вирус. Има ли разрешение на проблема?”

ВЪПРОС: “Нормално ли е да ставам по един-два пъти нощем до тоалетната, Емо? Защото лекарите казват, че ако човек става нощем, нещо не му е наред.”

ВЪПРОС: “… и след тоя ковид съм като парцал, не знам какво да правя.”


ОТГОВОР:

Хората очевидно са с доста къса памет.

Всеки, който е карал тежка настинка, грип или пневмония е бил немощен, безсилен и с чувство за слабост известно време.

Днес, когато пропагандата бълва само едно, внушава само едно и лъже само за едно, податливите (а те, оказва се, не са малко) се изпълват с убеждението, че след-болестните симптоми на слабост и немощ са само за Днешния Моден Грип.

Преди много, много, много години, когато бях направил тежка бронхопневмония и ме бяха вкарали в болницата, помня ясно, че трите стъпала (три стъпала, дето всеки ги преминава без да се замисли!) пред фоайето бяха за мен непреодолимо препятствие.

Три стъпала, приятели.
Сядах, почивах си и събирах сили да ги преодолея.
Три най-обикновени стъпала.

Непреодолимо препятствие за спортист, който допреди два месеца е бил в абсолютна състезателна форма, с тяло, тренирано до висоти, невъзможни и немислими за обикновен човек.


ОБРАЗУВАНЕТО НА ТРОМБ, който да ви убие не е толкова проста работа.

Първо, трябва да има купища свободни мастни клетки, плуващи в кръвта.

Второ, трябва да е налице нестабилна мастна тъкан (обикновено около кръста и корема).

Трето, храненето ви трябва да е доста объркано, прекалено смесено, да има редовна употреба на захар, теста, повече сол, алкохол и кафета.

Четвърто, животът ви трябва да е доста застоял, а пушачите са с много гърди напред..

Пето, калцирани, втвърдени кръвоносни съдове със стеснения или почти непропускливи гънки.

Шесто, да не забравяме генетиката, без нея не се получава нищо.

Има седмо, осмо, девето и още толкоз, но идеята е ясна.


РАЗБИРА СЕ, описаните “трябва” са илюстрация към начина на живот на над 90% от хората, ето защо…

Ето защо е много лесно да вземеш акъла на огромна част от народа, че го чакат тромбози след преболедуване от, ъ-ъ-ъ, грип, при положение…

При положение, че деветдесет на сто наистина са се докарали до състояние, в което болестното обезводняване, напуканите сухи тъкани, нестабилните мастни молекули и гъстата кръв буквално “плачат” да образуват съсиреци.


КАКВО, ВСЪЩНОСТ, ВИ КАЗВАМ, ПРИЯТЕЛИ?

Че всяка крушка си има опашка.

Т.е. не Модният Грип (или друга някоя “модност”) е виновен за тромбозите, а Нашият Начин На Живот.

Искате пример?

Опечете свинско и се нахранете. След това оставете мазните чинии в мивката и пуснете водата. Колкото и да чакате струята да отмие тежката, залепнала мазнина, няма да се получи, ако не използвате препарат.

Абсолютно същата гранясала мръсотия е във всяко кътче на човешкото тяло при хората, които се хранят предимно с месо, с обработени храни, с множество смесвания (прим. месо и сирене, мляко и месо) и освен това употребяват захар (един десерт е достатъчен).

На практика хранене, което е изградено върху постановката “първо, второ, трето” винаги е в рисковата зона, заради ежедневното смесване на несъвместими продукти.

Прибавим ли вредните, букв. противоприродни навици да пием течности по време на хранене (образуват се още неразтворими, калциращи артериите вещества), пушене на масата, картината става това, което виждаме ежедневно.

Смърт от инфаркти, инсулти, пневмонии, бъбречна недостатъчност, чернодробни усложнения, тумори, рак и пр.


ОБЕЗВОДНЯВАНЕТО е в пряка връзка с образуването на тромби, но също така и с насложеното твърдение (абсолютно тенденциозно и неправилно), че ставането до тоалетната нощем е показател, че простатата (пикочният мехур, бъбреците и пр.) не работят добре и човекът е болен.

Не им се вързвайте, приятели!

Ако:
– започвате утрото с вода, движение, вода, плодове
– преди всяко хранене пиете две чаши вода
– на всяко хранене имате сурова зеленчукова салата
– на ден изпивате около два литра (или повече) вода
– преди вечеря изпивате две чаши вода

Е, тогава всеки от вас ще стане през нощта поне веднъж, реално два пъти, възможно и три.

Което е показателно, че тялото е оводнено и процесите текат активно, бързо и бистро.

И което пък е показателно за факта, че при такива хора образуването на тромби (откъснати мастни топчета) е почти невъзможно.


КАКТО ВИЖДАТЕ, всичко в тялото е взаимосвързано.

Проблемът с неправилното хранене води до обезводняване.

Обезводняването превръща тялото отвътре в мръсно, застояло блато.

Всеобщата застоялост обърква процесите и кислородът, вместо да носи живот, предизвиква “гранясване” на тъканите (образуването на т.нар. свободни радикали, т.е. агресивни отрови, които унищожават здравите клетки).

Унищожаването на здрави клетки води до смърт на цели тъканни участъци, срив на имунната система и влизане на тялото в болестна спирала.

Тези промени имат очевидни признаци отвън, но (за съжаление) не се учат в Медицинските Академии.


АМИ ДВИЖЕНИЕТО, БЕ, ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ?

Един мой бивш ученик, някога състезател, днес просто… предал се на инерцията човек с наднормени килограми, ми писа на съобщения, че той си бил отработил вече спортуването и сега му се полагало да живее.

Пълен мъж с двайсетина години под моите и с трийсет отгоре, що се отнася до здравето.

Долу в краката, приятели, където започва образуването на голяма част от съсиреците, кръвта е тежка, мудна и движението ѝ е изключително затруднено.

В краката и тазовото дъно се утаяват най-неразтворимите отрови, които бавно, но сигурно ни водят към остаряване, болести и смърт.

За да се разбие кръвта и да стане еднородна, за да се промени електрическото излъчване на червените кръвни клетки (и да не се слепват в тромби), е необходима бърза обмяна и много чист кислород, а това става като се движим активно, целенасочено и редовно:

– тичаме

– изкачваме наклони и стълби (бавно или спринтово)
– преодоляваме планински масиви със стегнат ход и раница
– извършваме специализирана тренировка за краката и сърцето (в нашата зала този подход е основен)
– дишаме интензивно, дълбоко и буквално се борим за въздух

И още, и още.


ПРОЧЕТЕТЕ ДОБРЕ:

Не са ми необходими мързеливци, дето ме следят.

Не са ми необходими ФБ-приятели, дето по цял ден лежат или се възторгват от, ъ-ъ-ъ, “подвизите ми” по скалите, горите, във водата или в залата.

Тази поредица от неделни здравни включвания започна преди петнайсетина години като идея хората да чуят, да прочетат, да си зададат въпроси, да се ядосат на бездействието си, да кажат “Стига толкова!!!” и от утре (когато и да е то) да грабнат семействата, децата и близките и да ги доведат при нас в залата.

Да се включат в общността на трениращите, здравите и невлияещите се от атмосферни промени, сезонни спадове и психологически (телевизионни) внушения.

Пишете, обаждайте се и идвайте.


ВИЖДАТЕ ЛИ СТЪЛБИТЕ ЗАД МЕН?

Високо горе има няколко млади, уморено изпонасядали в тревата семейства, чиито мъже не намериха смелост да ги поведат надолу, защото

– било стръмно
– след това трябвало да се изкачват обратно
– стълбата не била сигурна
– децата мрънкали
– още били преяли и препили от снощи
– а и тази вечер ги чакала маса, ядене и пиене

И въобще, цялото вървене нагоре-надолу било изморително.

Тия приказки ги чух непосредствено преди да поемем с моите хора надолу, както и тихите подмятания, че лудите (лудият съм аз, очевидно) нямали умора.

Тия мъже видимо са изгубили (ако въобще са го имали) приключенския дух от детството, неудържимия момчешки стремеж да откриеш нещо въпреки препятствията и забраните.

Това, приятели, са мъжете, които, ако лошите издънят вратата посред нощ, ще трябва да скочат като лъвове, да грабнат тоягата, да защитят семейството и от лошите да остане само една… плюнка.

Това, приятели, другари и другарки, са мъжете, на които би трябвало да се разчита за бъдещето на Родината, за енергията и сигурността, с които да изграждаме ежедневието и живота въобще.

Е, сигурен съм, че има и от другите (борбените, неуморимите, нахъсените, готовите за бой и защита), но напоследък срещам предимно от тия, лежащите.


ЗАЩО ОТВАРЯМ ДУМА ЗА МЪЖЕТЕ?

Защото ние, мъжете, носим неудържимата сила, която е като всепомитаща мощ.

Точно тази сила, ако бъде впрегната за добро, дава увереност и сигурност на децата, на близките и ги изпълва с вяра, че групата, народът, общността ще пребъдат.

Точно тази сила и мощ са онова, което увлича, подир което тръгват всички останали, защото е плод на завладяваща енергия и тя е частица от всеобщата мощ и енергия на Вселенския Безкрай, от който идваме всички.

Тази наша енергия се предава на жените, изгражда приключенския дух на децата, прави момчетата буйни, момичетата жизнени, придава блясък в очите и обещава здраве и добруване занапред.


В КРАЯ:

Всичко, приятели, е взаимосвързано:
Тромби, инфаркти, инсулти, холестерол, наднормено тегло, мързел, енергия, устрем, стремеж към научаване, упование, вяра и още, и още, и още.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене