Трудно дишане, потене и инфаркти - разсяснено тук!

За горещините, потенето, трудното дишане, инфарктите и мързела

   ВЪПРОС: „Как да се справим с горещините, Емо? Не може да се диша, наливам се с вода, докато се подуя, но имам чувството, че накрая ще получа инфаркт. Това глобално затопляне ще ни разкаже играта“

   ОТГОВОР:
  Ама, разбира се – глобалното затопляне е виновно.

   Това, че като тръгнем по улицата, като влезем учрежденията, в училищата или се разходим по плажовете, виждаме твърде много дебели хора и дебели деца, няма никакво значение.

   И това, че страховитото прединфарктно потене обхваща в 99% само пълни и свръхпълни хора… също е без значение.

   В крайна сметка и това, че преди четирийсет години мъжете над сто килограма (и жените над седемдесет и пет-осемдесет) бяха статистическа рядкост, а днес всеки втори-трети мъж гони стоте или е доста над тях… също няма значение.

   За жените над седемдесет и пет – само добро или нищо. Но дори и „нищото“ е достатъчно кофти.

   Както е без абсолютно никакво значение и, че дори в „ужасните“ горещини, нормално сложените деца (мъже, по-възрастни) играят футбол (волейбол, тенис, карате, плуват) и хич не им пука, даже и инфаркт не получават.

   Очевидно е, че тези факти са без значение за ония, които са решили да търсят причината другаде и извън себе си.

   Тогава идват на помощ глобалното затопляне, слънчевите изригвания, магнитните бури, слънчевият вятър… и прочие ветрове.

   За мързела, наднормените килограми и тежките софри никой не говори.

   ПОЗНАВАМ десетки хора (вие също познавате), които се потят в хладно и студено време, просто както си стоят.

   Стоят, потят се, дишат тежко, бършат се с каквото намерят, миришат неприятно и чакат инфаркта.

   Или инсулта.

   Сред тези хора няма нито един с нормално тегло или слаб.

   Нито, по нито, по нито, по нито един.

   КОЛКО ПЪТИ се поти активно (ударението е върху „активно“) един строен човек с нормално тегло и нормални обиколки, с отлично спазвана и редовна тренировъчна дейност?

   Да видим:
   – на утринна гимнастика
   – през деня, когато тича по стълбите из учреждението, вместо да виси по асансьорите
   – вечер на тренировка или на вечерната гимнастика
   – два или три пъти (дори повече) седмично – на поход, на тренировка на открито

   Разбира се, поти се по малко и в горещините, но без драми и линейки. Това потене не го смятаме, защото е пасивно и защото на фона на потенето на всички наднормени, тежко дишащи човеко-хипопотами наоколо, то е буквално незабележимо.

   АКТИВНОТО СПОРТНО ПОТЕНЕ, което е абсолютно различно като механизъм от обикновеното потене, моментално поставя в баланс:

   1. Осмотичното налягане – вън и вътре в клетката. Казано иначе – нормализира кръвното налягане, работата на бъбреците и почти всички физиологични системи.

   2. Нивото на токсините в тялото, спрямо отделителните процеси и работата на кожата, като топлинен регулатор.

   3. Работата на сърцето, черния дроб и далака, спрямо скоростната необходимост от кръвопренасяне при тежките натоварвания.

   4. Свиването и разпускането на белите дробове съотнесено към скоростта на кръвта, преноса на кислород и желязо, бързината на лимфотока и работата на червата.

   5. Дейността на имунната система спрямо микровъзпалителните и автоимунните процеси, които биват туширани в зародиш.

   Тези пет точки малко ли ви се струват, о, българи, които, уж, искате здраве и, които, уж, искате децата ви да са здрави?

   МАКАР, ЧЕ ТЕМАТА ДНЕС не е за щитовидната жлеза, ще припомня, че дълбокото дишане, предизвикано от спортно натоварване на чист въздух, сред природата и отпускането след това, е в състояние да подобри работата на жлезата до 80-90% дори нагоре.

   А, както знаем, щитовидната жлеза командва огромна част от процесите в организма.

   Говорим за спорт и дълбоко дишане, приятели, другари и другарки, не за висене пред лекарските кабинети, безнадеждно трамбоване по болничните коридори и безумно гълтане на антибиотици на килограм.

   КОЛКО ПЪТИ се поти един човек без движение, с наднормени килограми и с обичайните болестни отклонения – високо кръвно, сърдечна хипоксия, бъбречни камъни и т.н.

   Отговорът е: постоянно, но…

   Но?

   Непълноценно.
   Като мъждене на газена лампа, когато фитилът свършва.

   Затова такива хора миришат неприятно, ръцете и кожата им са лепкави като на умиращ (не е „нормална“ пот, а концентриран коктейл от полуразложени телесни отрови), дъхът лош и общото им състояние е на ръба.

   На въпроса „Защо се потят постоянно?“ – защото всички физиологични системи са дотолкова претоварени и затлачени, че тялото (не смогвайки да изхвърли ненужните мръсотии дори на една пета) е принудено да работи свръх-възможностите си през цялото време.

   Всичко това при покой, защото липсата на спорт, на тренировъчен ритъм, на редовна физическа активност и потене, поставя организма пред единствения избор: колапс или постоянно изхвърляне на ненужното.

   И, горкият организъм изхвърля, та се къса.

   И НА НАС, СПОРТИСТИТЕ ни е топло… когато тренираме. Тренираме тежко, без климатик, в препълнени зали, потим се до степен да изхвърляме по два-три килограма на тренировка, но когато излезем навън…

   Когато излезем навън, ни е съвсем, ама съвсем нормално.

   Горещините вън са просто горещини – обичайни летни температури, в които правим, каквото е необходимо и дори тренираме на открито.

   Откакто хората се оплакват от горещините, ние сме направили (гледайте снимките) поне трийсет тренировки по обяд, в най-големия пек.

   И продължаваме да го правим.

   АМИ ПЛОДОВЕТЕ? Не ми казвайте „Ям!“, а първо помислете, правите ли това:

   1. Минути след ставане – половин изцеден лимон в 100-200 мл. вода.

   2. След утринната гимнастика – един лимон и един портокал, изцедени в 400-600 мл. вода. След това ябълка или круша, или праскови, или пъпеш, или малини, или смокини и др.

   3. Преди обяд – един лимон в 500 мл. вода. След това ябълка или… (виж т.2)

   4. Към 16-17:00 ч. – вода и плодове.

   5. Преди вечеря – лимон, портокал, грейпфрут, изцедени в 500-600 мл. вода.

   Смятайте, приятели, колко чиста, питейна вода и колко плодове с Жива Вода в тях, се събират дневно.

   Всичко това, извън (поне) двата приема на сурови зеленчуци – всеки ден.

   Приемът на сурови плодове и сурови зеленчуци, наред с питейната вода, е в основата на фино работещия механизъм за регулация на телесната температура и нагаждане на тялото към горещините.

   ОТ ЮРА ДО ДНЕС:
   На Земята сме от незапомнени времена – много по-дълго от заключенията в помпозните, псевдо-научни глупости, които все още се тиражират като „официална история“ на човешкия вид.

   Псевдо-научни, защото пренебрегват десетките хиляди факти, които археолозите ежедневно изравят.

   Накратко: Ние, хората, сме преживели горещи периоди, чиято температура, сравнена с днешната, е все едно да ни вкарат в добре нагрята сауна.

   Колко бихте изкарали там – и не само да изкарате, а да живеете така, след вас децата ви, после техните деца и така милиони години?

   КАКВО, ВСЪЩНОСТ, ВИ КАЗВАМ? Ами това, че днес живеем в нормални температури, които, обаче, голяма част от хората окачествяват като непоносими, защото:

   1. Телесното тегло на хората в „цивилизованите“ страни (разбирай ГМО-гетата) се е вдигнало средно с двайсет и пет килограма, съпоставено с теглото отпреди четирийсет-петдесет години. Двайсет и пет килограма лой, трансмутации, неразградими субстанции, транс-мазнини, чревни токсини и физиологични отпадъци.

   2. Физическата активност на децата и възрастните е паднала до критичното ниво, отвъд което сме на път да пуснем корени на дивана.

   3. Масовата психика на хората от ГМО-гетата (Европа, Скандинавия, Англия, САЩ, Канада, напоследък и Япония) е твърдо противопоставяща се на естествената природа, от която идваме.

   Наблюдавайте „уж, цивилизованите“ групи, които отиват на пикник „сред природата“ – скарите, бирите, коктейлите, шезлонгите, разгъваемите маси, легла, картите, таблата, противокомарните спрейове, тонколоните, дънещи чалга и тоновете цигари – защото сме на чист въздух.

   На края си тръгват без да са вдишали чист въздух, без да са чули песента на птиците, без да са усетили вкуса на водата от потока и без да са направили и крачка на бос крак по тревата.

   След тях – купища боклуци, обелки, тоалетна хартия, дамски превръзки, развалени храни, найлони и ужасяваща смрад.

   Като се приберат, разправят, че са били сред природата.

   Тези, ъ-ъ, хора, не са пет, двайсет или трийсет процента – те са преобладаващата част от човеконаселението.

   И точно тези се задушават от горещините, защото преди всичко са задушили Природата в себе си.

   ПРАКТИЧНО:
   1. Ако сте с наднормено тегло (дори само три-пет кг.), променете храненето, започнете тренировки и прегледайте отношението си към околния див свят.

   2. Вкарайте сурови плодове и зеленчуци по указаната схема, но най-добре говорете със специалист (програми за отслабване/напълняване, въпроси, превантивност на заболявания – на съобщения)

   3. Движете се на открито, сред дървета, поляни, планини и потоци – това е истинския ни дом, а не жилищните кутийки, където живеем и умираме.

   4. Правете гладен ден на вода всяка седмица и ще се учудите, как горещините си отиват – непоносимостта към околната температура идва и от постоянната, усилена работа на червата, която вдига градусите вътре в нас.

   5. Спортувайте три-четири пъти седмично по час и всяка сутрин/вечер – гимнастика.

   6. Вслушвайте се в звуците, диханието и пулса на морето, гората, дърветата, животинския свят, вглеждайте се в небето, в звездите и космоса – така ще изравните енергията си с тази на Природата.

   МАЛКО АМБИЦИЯ, ПО ДЯВОЛИТЕ!

   Всичко, което правим и което сме, се проверява в екстремни мигове – натовареност, психическа интервенция, недоспиване, дълги изтощителни преходи, крайна физическа умора, студ, пек, дъжд, планински височини с разреден въздух, мрачни дълбини, в които да плуваме без въздух, физически сблъсък, борба за живот и оцеляване в дивата природа – без подобни изживявания никога…

   Именно – никога!…

   Абсолютно никога…

   Никога не бихме могли да знаем колко можем, колко наистина сме тренирани, колко наистина сме подготвени, колко наистина сме заредени с енергия и…

   Да?…

   Колко наистина струваме.

   Т.е. – Кои Сме Ние Наистина.

   Така че…

   В КРАЯ:

   Оставете празните приказки за мързеливците и – бегом навън да откриете липсващата част от себе си.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия ви е харесала, може да получавате най-новите публикации директно на имейл. Запишете се като натиснете бутона по-долу! 

Нова публикация всяка неделя!

Записване от тук >>

 

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене