Уши, нос, гърло или как да закърпим Франкенщайн?

   ВЪПРОС: “… огромни неволи, Емо! Отидох да ми видят синузита, оттам на уши, нос, гърло, после трябвало да мина през кардиологията. От кардиологията в ревматологията. Имам нервен стомах и запек, откакто се помня и им го казах, но ми отвърнаха, че едното нямало връзка с другото. Накрая ме върнаха в уши, нос, гърло и сега съм на антибиотици. Има ли изход от тая каша?”

   ОТГОВОР:
   Е, как без изход?

   Викаме д-р Франкенщайн от Инголщат, да съедини с игла и конец отделните части (уши, нос, гърло, сърце, дробове, стомах, черва, лимфа и пр), да включи електродите и да ни вдъхне живот.

   Мери Шели също трябва да е наоколо, та да отрази съединяването на несъединимите (според медицината) части.

   После (като в романа), бегом към полюса, по-далеч от цивилизацията, където всичко е на парче – пазарна икономика, все пак.

   ПРЕДИ ГОДИНИ СЗО публикува незабавните негативи от преяждането вечер:

– тежест, която не ни дава да заспим;
– притискане на сърцето и хипоксични промени;
– повишаване на кръвното налягане;
– сгъстяване на лимфата (и всички телесни течности), запушване на лимфните възли и натоварване на кръвотока с холестеролни компоненти;
– повишаване на напрежението в главата, високо очно налягане, глъхнене на ушите и проблеми с вестибуларния апарат;
– висока степен на опасност от инфаркт и инсулт;

   И много други, но тези са достатъчни.

   ТЪПИЯТ ВЪПРОС тук е: Ще се намери ли някой, който (все още) да твърди, че между храненето (общо казано – гастроентерологията) и останалите процеси и промени в тялото (уши, нос, гърло, сърце, мозък и пр.) няма връзка?

   Че сме “съшити” от различни, несвързани едно с друго парчета (органи, системи), досущ като някакъв нескопосан природен Франкенщайн?

   ВСЪЩНОСТ, директното следствие от преяждането е запушването на носа. Ако имаме малко мозък и останем един ден на вода (без плодове, за да спадне стомашното напрежение), ще установим, че вечерта и на другия ден носът ни е чист.

   Разбира се, ако сме се довели (с редовно преяждане и липса на спорт) до тежка, синузитоподобна хрема, за оттичането на гнойните секрети ще е необходим цялостен, изцяло различен подход към храненето, комбинирането на храните, към механизма на гладуването, към редовния спорт и движението.

   ОЧЕВИДНО е, че за каквото и болестно отклонение да говорим, всъщност става въпрос за едно и също – смущения, започващи от стомаха, червата и задълбочаващи се от липсата на движение.

   Ако се храним несъобразено (преяждаме или имаме недостиг), нямаме активно движение на чист въздух, спорт и физически натоварвания, започва частично, впоследствие и повсеместно подкиселяване на тъканите.

   Подкиселяването води до, на пръв поглед, различни болестни отклонения – някои вече споменахме:

– нервен стомах, гастрит, язва;
– срив във въглехидратния обмен, оттам вътрешно омазняване;
– проблем с холестерола;
– спад във възможностите на имунната система;
– сърдечно-съдови смущения;
– загуба на калций;
– калциране на меки тъкани, запушване на артерии, повишаване на очното налягане

   И още, и още.

   ЛЕСЕН ЛИЧЕН ЕКСПЕРИМЕНТ: Стигнете ли до хрема, сутринта идете на близките стълби, направете няколко тегела нагоре-надолу или потичайте десетина минути из парка.

   И ще установите, че…

   Да?…

   Че хремата ви, по чудодеен начин е изчезнала.

   Разбира се, по-късно ще се появи отново, но ще откриете от личен опит директната връзка между гравитацията, тръскането на тялото, мускулното усилие, дълбокото дишане и очистителните процеси.

   Ефектът е (почти) същият, ако след работа отидете и направите здрава, бърза, основана върху супер-серии, тренировка с тежести

   ОЩЕ ПО-ТЪПИ ВЪПРОСИ: Ако откриете и разберете това, ще се върнете ли към стария си начин на живот? А ако имате дете, ще го оставите ли да стои на компютъра, вместо да го запишете да спортува?

   Ще го оставите ли да се тъпче с хамбургери, чипсове, KFC и пр. американски храни за… регулиране на населението?

   Ще продължите ли да висите пред телевизора, да пушите тонове цигари, да нагъвате бира и купища мазнини, вместо да излезете със семейството и близките си хора на поход из планините или околностите?

   И ако не направите нищо (и си останете в стария начин на живот) как би трябвало да бъдете наречени – венецът на природата или венецът на тъпотията?

   В КРАЯ:
   Венците и карамфилите няма да ни избягат, но е по-добре, да ги отложим с някое и друго десетилетие.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене