“Утринна ведрина” с Апостол Карамитев


– овцете и маските

– 24-ти май и тулупите
– “Утринна ведрина” с Апостол Карамитев
– комунистически глупости
– жлъчният сок, кислородът, дишането и движението
– обикновено и специализирано дишане
– зад кулисите на здравето
– храносмилането започва от… краката
– връзката между червата и босото ходило
– вятър работа?
– промяна или предстоящи “веселби”
– всички заедно

ВЪПРОС – 1: “Имам непълно смилане в червата, Емо и оттам подуване, тежест и някаква начална форма на колит. Казаха ми, че жлъчката не работела добре. Има ли някакъв начин да си помогна?”

ВЪПРОС – 2: “… и не мога да разбера, кое ви дава право да говорите, че covid-19 е безопасен, че здравето е лесно за постигане, при положение, че толкова хора боледуват и не успяват да се преборят с болестите?”


ОТГОВОР:
По отношение на втория въпрос…

Дето се вика, идиотите никога не спят, а овцете, които си търсят вълк да ги яде, са неуморни.

В психологията отдавна е известно, че емоционално уязвимите, хората без изявена личност и характер, без перспектива и ясна цел в живота и тия, които са изпълнени с множество вътрешни страхове, избират облекло, в което изобилстват няколко ката дрехи, закопчаност до ушите, тежки рокли, обувки, черни очила, качулки, шапки, бейзболни каскети, уж артистични шалове и пр.

Примерно: пълните хора избират широки, развлечени дрехи, с които, уж, прикриват наднорменото си тегло. Т.е. вместо да решат проблема, да променят начина си на живот и да отслабнат, те тръгват по яловия вариант – прикриването.

Тази нездравословна претрупаност в облеклото говори (буквално крещи), че човекът е с планини от нерешени вътрешни проблеми, страхове и безизходици и затова несъзнателно избира облекло, което го прикрива телесно почти изцяло и му дава някакво спокойствие, защитеност и идентичност.

Стиловата идентичност в случая е ярък показател за неоформен характер, липса на готовност за поемане на истинска отговорност и затова човекът се прикрепя и причислява към даден стил на обличане (гръндж, скин, рокер, арт и пр.).

В топлата спареност на стадото, овцата се чувства най-защитена, защото ако е извън него… ще трябва да покаже характер, гръбнак, сам да решава какво да прави и да поеме отговорност за действията си.

Какво ви казвам, приятели, другари и другарки?

Ами това, че тия, дето си умираха да слушат продалите се, т. нар. “лекари” от НОЩ и се мъкнеха с маски (без да се поинтересуват, без да прочетат, без да намерят обективна информация) са от същото…

… от същото окаяно, безпросветно, дърпащо назад, котило.

Такива и сега се мъкнат с маски, защото парцалът върху муцуната съответства на маската (скритостите, срещу които ги е страх да се изправят) вътре в тях.


ВМЕТКА за главата, откъдето се вмирисвала рибата:

Няма как “рибата” на държавността да не е вмирисана от 80% нагоре, при положение, че Онова Дебелото Нещо и днес (на 24-ти май) се е натоварило в джипа на разходка, наречена “инспектиране на пътен участък”.

В комплект с него са още няколко телесни правителствени придатъка (вкл. измисленият министър на образованието и науката, чието място в този ден е съвсем, съвсем другаде), за които книгите и книжовността са “атрактивен артикул”, чиято “рентабилност на производството” трябва да се повиши – цитирано от обедните официозни новини.

Все едно става въпрос за вафли и локуми, чиито станиолчета да са по-лъскави и оттам, по-лесни за продан.

Не се лъжете приятели, другари и другарки: нито Главният Тулуп е прочел “Винету“, нито другите са чели каквото и да е, освен ресторантските сметки и сводките за ДДС-то.

“Винету” е прекрасна трилогия (три романа и всеки към 400 страници), утвърждаващ честността, приятелството, неподкупността, стремежа да помагаш на по-слабия, да държиш на дадената дума, да си духовен и стойностен човек.

Нещо общо… с тия от джипа?

Да прочетеш трите тома на “Винету” граничи с това да прочетеш (като обем) “Война и мир”, “По следите на изгубеното време”, “Братя Карамазови” или поне “Идиот”.

Изисква се цел, постоянство, волева нагласа, светоглед, който поставя изживяването от акта на общуването с героите, с идеите на писателя над ежедневните лековати чалгарско-ресторантски ценности.

Е, каква ще е интелектуалната мътилка в главите на онези проценти от народонаселението, които приемат за истина всяка дума на Тулупната Шайка?

Толкоз по въпроса за рибата, главата и вмирисването.


УСПОКОИТЕЛНО Е, все пак, че на фона на масовата простотия, овча безнадеждност, липса на образование и самоубийствен начин на живот, които отдавна са под нивото на дъното…

… се намират и енергични, търсещи хора, които поддържат човешко себеуважение и си задават истински, стойностни въпроси.


ПОМНИТЕ ЛИ някогашната ранна утринна ведрина (в 05:50 ч) по радиото, която често се провеждаше от Апостол Карамитев?

Започваше долу-горе така: Отворете прозореца, съблечете изишното и останете по потник и гащета.

Освен това, когато пристигнехме в училище (в завода, в учреждението), имахме физзарядка и там.

При хубаво време, дори през зимата при отрицателни температури, гимнастиката се извършваше навън.

При лошо (силен дъжд, суграшица, големи снежни преспи) – по коридорите или в големите централни фоайета.


ИМА НЕМАЛКО МЪРЗЕЛИВЦИ и кресливи анти-комунисти, дето ще рекат, че това са комунистически глупости и извращения.

За такива имам въпрос: Защо тогава, тия “комунистически глупости” са абсолютно задължителна част от началото на деня в елитните кралски колежи и частни училища за децата на “богоизбраните”?

Да не говорим за армията, където здравето е основно изискване, а физическите възможности и бойната готовност са неотменно задължителни.

Казано иначе, там където здравето е приоритет (в България преди 1989-та беше така!), няма шест-пет:

– или ставаш в ранно утро, тренираш, дишаш, закаляваш се и бодър, тръгваш за работа…

– или се въргаляш в леглото до последно, ставаш с мъка, псуваш шкембето си в огледалото, палиш цигара и надигаш кафето, едвам се замъкваш до колата, а след трийсетте лека-полека влизаш в статистиката на дебелите, болните, висящите пред кабинета на джи-пи-то, пъхтящите, хъхрещите, хемороидалните, подуващите се, колитно-раковите…

Спирам до тук.
Изборът е ваш.

Комунистически глупости???
Я пак?


ЗНАЕТЕ ЛИ, че жлъчният сок се оформя на основата на наличния, циркулиращ из кръвта кислород? От кислорода следва преносът на желязото, на хемо, а това е…

… основният начин да имаме наистина работеща жлъчка.

А знаете ли, че кислородът навлиза активно в кръвта при редовно физическото натоварване и свързаното с него активно и дълбоко дишане?

Т.е, колкото повече време сте навън, на чист въздух в активно движение и дълбоко дишане, толкова…

Ето я същността!

Толкова по-добро храносмилане имате, толкова по-качествено усвоявате храната и толкова по-малко шлаки и отпадъци циркулират из кръвта и тъканите.


РАЗБИРА СЕ, от (просто някакво) дишане до Специализирано Целево Дишане има огромна разлика и именно СЦД преподавам на:

– заниманията по йога
– тренировките по карате
– тренировките по ОФП
– откритите спортни тренировки сред природата
– индивидуалните занимания
– Ежегодния Летен Спортен Лагер
– навсякъде, където ме поканят за демонстрация


ЗАД КУЛИСИТЕ НА ЗДРАВЕТО
От време на време проверявам готовността на своите инструктори по карате с екстремни и неочаквани задачи.

Преди няколко години реших да ги тествам, като се обадих на всеки в четири и трийсет сутринта, за да направим тренировка на вълнолома във Варна.

Беше зимно, студено, но ясно време.

Напредналите обучаеми с кафяв и черен пояс трябва да са готови за всичко.
Винаги.

Дойдоха всички, с изключение на един от кафевите, който ми каза, че снощи се прибрал късно и бил уморен.

Днес този, “уморения”, е другаде, не при нас, защото чисто и просто го изгоних. Около мен трябва да са мъже, на които може да се разчита – във всеки час, всяка минута и всеки миг.

Същото важи и за мен по отношение на тях.
Получавал съм обаждания от момчетата в два след полунощ. Единственото, което съм питал е, къде трябва да отида и съм скачал в колата.

По време на фашистката covid-карантина тези мъже тренираха всеки на ден на открито, а имаше дни с по две-три тренировки.

Всичко това – без да им стоя на главата и да им давам акъл.

Тези момчета увличат другите членове на клуба, довеждат ги до границата на възможностите им, карат ги да надскочат себе си и така стигаме до всеизвестния (вече в цяла България) факт, че при нас никой не боледува.

Между другото, казаното за мъжете от карате, важи за всички членове (жени и мъже) от основната група трениращи в клуба – хора, на които може да се разчита безпрекословно.

Интересното е, че скандинавците не се бавиха, а изследваха, наблюдаваха своя Уим Хоф и ефекта на практиката върху последователите му. Благодарение на здравното им министерство, както и на журналистите и медиите, методиките му са познати в цял свят, а у нас…

У нас, въпреки точната, научно обоснована методика на хранене, трениране, закаляване и смайващите масови здравни резултати, които постигаме, до сега никакъв официален лекарски екип не е дошъл. Извън няколкото лекари, които тренират с мен от години.

Но, пък в клуба постоянно прииждат хора от цялата страна (и зад граница), които искат да проведат няколко тренировки, да се научат и да се докоснат до начина, по който правим нещата.


ХРАНОСМИЛАНЕТО ЗАПОЧВА ОТ… КРАКАТА
Запомнете, приятели:
Ходилото не е създадено, за да бъде обувано.

Ако беше иначе, костната структура, месестите части и кожата биха били оформени по съвсем друг начин.

Вметка: не сме фанатици и, когато е належащо (в официална, работна обстановка, при тежък, груб, опасен, режещ терен и пр.) ще използваме необходимите “приспособления” (като подковите като на конете): обувки, сандали, джапанки, специализирани обувки и пр.

Но!

Колкото по-дълго прекарваме с обути (изкуствено подпомогнати) ходила, толкова по-далеч сме от здравето, което, уж, желаем.

Всяка спареност (от чорап и обувка) означават, че венозният кръвоток и лимфата (елиминирането на отпадните продукти) на краката са в затруднено положение.

Всяка отделеност на ходилото от земята, води до натрупване на безотточно (статично, застойно) електричество в тялото, което

– моментално
– на мига

… повишава общотелесното и клетъчното напрежение и създава основата, върху която стъпват здравословни проблеми като хипертония, бъдещи инфаркти, инсулти и…

Най-важното: стомашно чревната ленивост и раздразнителност.

От които тръгват почти 100% от познатите днес болести.


ВРЪЗКАТА между босото ходило и червата е директна:

1) Босото ходило е хладно
Нормално хладното ходило поддържа високо ниво на кръвна циркулация в краката, оттам в таза и цялото тяло.

Наруши ли се кръвната циркулация в краката, страдат директно дробовете, сърцето и органите в коремната кухина, т.е. храносмилането и отделянето отиват на кино.

2) Босото ходило в контакт със земята е директен телесен “гръмоотвод” – отвеждач на излишната, отработена, “кафява, мръсна” енергия.

Неизхвърлената “мръсна енергия” буквално “забива” чревния компютър и перисталтиката се нарушава. Нарушената перисталтика води до забавена обмяна, наднормено тегло, сърдечно-съдови болести и срив на имунната система.


АКО НЯКОЙ е дотолкоз видиотен, за да каже “вятър работа”, просто да си представи съвременния, бъкащ от кабели и електричество, свят, без заземяването – дърпате кабела, забит в земята и…

Какво ще се случи ли?

В много кратък времеви период нашият измислен, прехвален “електрически” свят приключва в тъмнина, студ и абсолютна липса на реална готовност да посрещнем живота на открито, без удобствата, с които сме свикнали.

Е, същото е с тялото: дърпате гръмоотвода (босото ходило върху земята) и получавате “здраве”, поддържано от хапчета, прахчета, антибиотици, добавки, химически препарати, стендове, електро-стимулатори (за сърце, бъбреци и пр.)…

… и още, и още.

Звучи ужасяващо, казвате?
Не, точният израз е “звучи… мъртво”.

Оставяме настрана “”дивите родово-племенни общости и получаваме цивилизация…

Цивилизация ли казахте?

Получаваме мъртъв, раков свят, чийто край е видим и с просто око.


ПРИЯТЕЛИ, СЪМИШЛЕНИЦИ, ДРУГАРИ И ДРУГАРКИ:
Живеем в изкуствена, надприродна, нестъпила върху никаква реална основа световно организирана конструкция…

… на която предстои да се разпадне в един обозрим (от геологическа и космическа гледна точка) период.

Какво означава това ли?

Много просто: ако не променим:
себе си
– светогледа
– разбирането за лична и обществена отговорност
– отношението към децата и бъдещето
– ценностната си система
– отношенията между възрастните
– житейската си ориентация
– разбирането за Природата

Не променим ли скоростно всичко това…

… самата Природа ще ни духне свещичката.

Признаците за предстоящите “веселби” са навсякъде и във всичко.

В КРАЯ:
Имаме съвсем малко време: колкото да прережем червения кабел и, като във филмите, да спрем брояча на бомбата.

Но… поединично не става.
Кабелът можем да го прережем всички заедно


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене