Високото кръвно налягане – болест или симптом?


ВЪПРОС:

Емо, вдигам кръвно, като се ядосам или ако се преуморя. Напоследък все по-често е високо и с големи стойности. Какво да правя?

ОТГОВОР: 
УСМИВКА: Високото кръвно налягане се смъква без лекарствени (психотропни) препарати за 3-5 до 10-12 дни, ако подходим немедленно, постъпателно и разумно. Т.е, ако наистина имаме воля и желание.

   ЗАПОМНЕТЕ: Кръвното налягане е симптом, не болест.
То показва, че (1) в тялото има затворени (затлачени) физиологични клапани в някои от основните органи; че (2) има обща мазнинна обложеност на организма, висок холестерол и (3) че има неправилно хранене, което води до инертна (твърда) плът. Инертната плът трудно се освобождава от напрежението и предизвиква симптоми на високо кръвно.

   ОСНОВНАТА ПРИЧИНА за повишаване на кръвното налягане е наследственото предразположение. Установим ли, че имаме предразположение (родители с високо кръвно, роднини и пр.), мерките се заключават в:

1. Коренна (тотална, иначе всичко останало е “афиф” работа) промяна на храненето.
2. Спорт. Но не спорт по принцип, а спорт с разбиране.

   ОБАЧЕ: Не се вързвайте на приказките за наследствеността. Наследствеността при заболяванията се проявява, ако мо-та-мо преповтаряме маниера на хранене, начин на живот и психическо отреагиране, характерен за родителите и рода въобще. Надскочим ли “родовото проклятие”, обогатим ли знанията, разширим ли вярата си и вземем ли нещата в свои ръце – наследствеността се свива до нищожните 5-10-15%.

   СЪПЪТСТВАЩА ПРИЧИНА за високо кръвно е и наднорменото тегло. Ако такова е налице, достатъчно е да снижим излишните килограми до нормалните и проблемът се решава от само себе си.

   ХРАНЕНЕТО при симптоми на високо кръвно е насочено към “оводняване” на физиологията. Оводняването е механично (пиене но повече вода, респ. чай) и вътрешно-физиологично – прием на оводняващи храни.

   Оводняващите храни са: плодове, зеленчуци, зеленчукови супи (без застройка), варени картофи (в минимално количество) и зеленчукови яхнии, но без месо и хляб.

   Оводняващите храни спомагат за прочистване на клетъчните мембрани, снижаване на киселинността и за изхвърлянето на солта и излишните мазнини от организма

   КОМБИНИРАНЕТО на храните е от основно значение за премахване на високото кръвно налаягане.

Пример:

– ако пием вода преди сядане на масата, кръвното ще е нормално, но ако пием вода по време на хранене, кръвното се повишава;

– ако ядем плодовете преди хранене, кръвното е нормално. Приемем ли плодовете след ядене, кръвното се вдига.

– ако ядем яйца и сирене (или месо) в едно ядене, кръвното ще се вдига. Ако изядем само яйцата (без хляб), кръвното ще е нормално. Комбинацията от два или три белтъка в едно ядене “затлачва” клетъчните мембрани и кръвното се повишава.

– ако в едно хранене смесим различни млечни храни (прим.мляко и сирене/кашкавал), организмът се затлачва и кръвното се повишава.

– ако в едно хранене смесим боб с месо/риба, много вероятно е кръвното да скочи нагоре.

   Това са малка част от принципните постановки, с които е добре да сме запознати. Ако искате повече – посещавайте заниманията по йога и карате.

   ИЗВОД: Колкото по просто е храненето, толкова по-здрав е човек и кръвното налягане остава нормално. “Засуканите” ястия “засукват” проблемите, завързват ги на възел и ги правят нерешими.

   ГЛАДУВНЕТО – на вода или плодове, е неотменна част от здравето и решаване на проблема с високото кръвно. Един ден на вода в седмицата е достатъчен да снижи вътрешното напрежение и потикне процесите на очистване.

   За изготвяне на лични програми и съвети – на съобщения.

СПОРТЪТ при високо кръвно се изразява в:

1. Спорт с активно участие на ходилото: леко бягане, скачане на въже, качване на стълби, работа по чувал (елемент от бойните изкуства) и варианти на клек-подскоци.

Ходилото е от особено значение: целият организъм (чрез точки) е представен върху него. Но – говорим за босо ходило, не ходило с чорапи и маратонки.

2. Активни дихателни упражнения – йога, плуване, бойни изкуства (карате). Специалното дишане в карате обхваща всички варианти на дихателния процес в една психически целенасочена дейност.

3. Обща Физическа Подготовка (фитнес) с 60-80% процента работа със собствено тегло.

4. Разтягане (като вариант на отпускане след тренировка) – шпагати, усукване, огъване назад.

   Напомняне: Утринната гимнастика е задължителна, но структурирането и е работа на специалист.

   НЕ СЕ ОСТАВЯЙТЕ на хапчетата, не водят доникъде. Да тръгнем по пътя на медикаментите, е все едно да решим проблемите с Глобалното затопляне, като си събуем чорапите.

   “Гледай в корена” – Рене Декарт.
   Т.е, търсете истинската причина.

   ПОГЛЕД НАГОРЕ: Високото кръвно налягане, показва, че имаме енергия за отдаване, но това не се постига само по механичен начин (хранене и спорт). Отдаването на енергията е следствие от промяна в нагласата към Природата, човешките отношения, вярата и духовността.

   Поемем ли по пътя на познанието, вслушването, разбирането и осъзнатото действие, тялото само нормализира функциите си.

   В КРАЯ:
   Лесно и просто е.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене