Високо кръвно налягане: Как да решим проблема?

ВИСОКОТО кръвно налягане има три основни причини:


1. Стрес (хронично напрегнати тъкани, повишена РН)

2. Несъобразено хранене (оттам висок процент мазнинност в кръвотока, неусвоен инсулин, повишено РН и пр.)

3. Вътрешни болести (прим. проблеми с бъбреците, застойни процеси и пр.)

     ПОЧТИ ВСИЧКИ вътрешни болести имат предварителен или съпътстващ рецидив в стомашно-чревния тракт.

     Т.е, ако високото кръвно налягане върви с клиничната картина на установена болест, една от първите стъпки е да променим храненето – неговото качество, количество, комбинации, състав, кратност.

     ПРОБЛЕМЪТ с високото кръвно налягане не е в моментната му стойност, а в продължителноста и хронифицирането и.

     С времето се затруднява и се уврежда сърцето (следствие от постооянна хипоксия), пукат се капиляри и фини кръвоносни съдове (инсулт, инфарктни състояния, вътрешни кръвоизливи, глаукома и пр.)

     МЪЖЕТЕ са по-податливи на високо кръвно налягане, поради тестостерона – тъканите са по-твърди и кръвта по-лесно образува съсиреци и пресовани плаки.

     СТРЕСЪТ сам по себе си не може да причини ТРАЙНО повишаване на кръвното налягане, без да има физиологични предпоставки.

     Или: ако тъканите са хранени адекватно, те се напрягат (от стреса) и се отпускат до нормалното си състояние след известно време.

     Невъзможността за отпускане се проявява, когато консумираме предимно с животински храни и на клетъчно ниво организмът е в хипер-тонус – предварително напрегнат и възбуден.

 

     БЪРЗИТЕ рафинирани захари (кока-кола, бонбони, сладкарски изделия и пр) нарушават механизма на усвояване на инсулина. Оттам: проблеми с мазнините, холестерола, “изсушаването” на тъканите и загуба на еластицитет (напукването им), вътрешни отлагания и – инфаркт и инсулт.

 

     РЕШЕНИЕ на проблема с високо кръвно:

1. Промяна на хранителния режим.

2. Редовно (съобразено) аеробно натоварване.

3. Прием на много вода и алкализиращи храни: пресни плодове (преди ядене) и сурови зеленчуци. Водата НИКОГА по време на хранене, защото блокира усвояването на храната и киселинността (клетъчното напрежение) се увеличава.

4. Сериозно намаляване дела на животинските храни (червено месо) и премахване на консервираните меса (салами, суджуци и пр.)

5. Намаляване на солта. Вследствие на хигроскопичността, тя поема много вода, издува тъканите и нарушава осмотичното налягане.

6. Гладен воден ден един път седмично.

 

   ЗНАЕТЕ ЛИ ТОВА?

1: Тазовото дъно и червата събират най-мръсната кръв в тялото.

Тя може да бъде избутана и вкарана в дробовете (за насищане с кислород, пречистване и алкализиране) единствено чрез твърдо стъпване (бързо ходене, леко бягане, скачане на въже, качване на стъпала и нагорнище), защото кръвните клапи в краката реагират като ударено с длан дъно на бутилка – избутват тапата, т.е. препращат кръвта нагоре и мръсната кръв от тазовото дъно влиза активно в кръвотока и дробовете.

2: За да започне разграждането на тъканните мазнини, които блокират усвояването на инсулина, е необходимо около 10минутно непрекъснато аеробно натоварване със средно темпо.

     Едва тогава организмът започва (частично) превръщането на мазнините в гориво.

     Ето защо загрявката е между осем и дванайсет минути, докато започне и се поддържа лекото изпотяване.

 

   ЛЮБОПИТНО и ЕРЕТИЧНО:

     Ако човек с наднормено тегло и високо кръвно налягане бъде задължен да направи стегната 15минутна разходка (леко бягане или изкачване), леки физически упражнения и за край – разтягане, след душа и успокояването на тялото, кръвното налягане пада до почти нормални стойности.

     Това е многократно наблюдавано в лабораторни (тестови) условия и моята практика също го потвърждава.

     ДЪЛБОКОТО ДИШАНЕ е основна практика, снижаваща кръвното налягане. В дълбокото дишане най-важна е фазата на издишване (поне два пъти по-дълга от вдишването) и паузата след издишване.

     Практикувано статично (на място, като част от йога-комплекс) и динамично (по време на утринна разходка и леко бягане), дълбокото дишане създава предпоставки за нормализиране на кръвното налягане.

    В клубните занимания по йога дълбокото дишане е редовно застъпено.

     ПЛУВАНЕТО ни кара да дишаме дълбоко и контролирано, особено четиритактовият кроул и продължителното гмуркане. Оформяйки начина си на живот, трябва да включим плуването като неотменима част от него.

     Практикувано сутрин, плуването може да реши проблема с високото кръвно налягане на 60-80%.

     Чаша, две вода след това и шепа пресни червени плодове (череши, малини) са вкусна и свежа енергийна бомба, която не оставя никакво място за заболявания.


УТРИННАТА ГИМНАСТИКА. Ставането с/около изгрева и десетминутната утринна гимнастика (разходка, крос, плуване) до леко изпотяване са естествен регулатор на кръвното налягане.

     Границата между нощта и деня е космическа “енергийна метла” и движещ се чернобял природен “смесител” на енергията.

   Когато по-често участваме в природния енергообмен, нашата енергия и вътрешно равновесие се възстановяват по естествен път.

ИЗВОДИ:

1. Кръвното налягане не е болест, а симптом, показващ, че трябва да пристъпим към промяна.

2. Кръвното налягане (ако не е следствие от сериозно вътрешно заболяване) се нормализира за период от две седмици до месец – достатъчно е да подходим с разбиране и воля към проблема.

   ФИЗИОЛОГИЯ И ДУХОВНОСТ: Вече е ясно, че всеки физиологичен проблем има и свой духовен аналог.

В древните хроники на народите по света има удивителни съвпадения със съвременните медицински и научни постановки за психологията, етиологията и физиологичната картина на заболяванията и причините, които ги пораждат.

     Но в началото и края на всяко заболяване стоят две думи: Себепознание и Промяна.

     Bсеки край е ново начало. Въпросът е: готови ли сме за него?


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене