Фокусите на витамин С, чистия въздух, студа и движението

   ВЪПРОС: “Емо, откриха ми атеросклероза и омазняване на черния дроб, а съм на четирийсет и шест. Понякога усещам гадене, тежест и нещо като болка в черния дроб. Какво да правя и как да постъпя?”

   ОТГОВОР:
   Можеше да питаш и някой майстор на регресивната терапия.

   Щеше да брои до десет, да те хипнотизира, да те върне в миналите животи и да откриеш, че си бил, я поредната Нефертити, умряла с разпаднат черен дроб от препиване, я безумно красив, велик любовник, наръган again в дроба от съпруг-рогоносец или, най-малкото Хари Худини, споминал се от тежък, професионален юмрук в корема.

   Щяхте да си приказвате за мистика, чакри, карма, астрология, “Сатурн в пети дом”, за цветни камъчета, енергийни герданчета, да стигнете до атлантите и извънземните. Все мързеливо-героичини, лежащо-приспивни, розово-отпускащи, обвити в безплодна романтика… лечения.

   Не като мен: Да те карам да ставаш по изгрев, да плуваш, да обичаш студа, да се храниш по нов начин, да спортуваш, да обичаш приключенията и походите, да гладуваш, да ограничиш прасетата в менюто (и, хе, хе, в контактите си), да се научиш да ядеш плодове, зеленчуци, да пиеш вода, да дишаш чист въздух и най-вече…

   Да уважаваш тялото си и Природата, която го е създала.

   Тези дейности изискват лична отговорност и лично правене, а повечето хора не са свикнали.

   Искат просто да чакат…

   Да го кажем в очите: Да чакат друг да им свърши работата.

   ЗДРАВИЯТ ЧЕРЕН ДРОБ, има едно основно правило при хранене: “Колкото по-малко, толкова по-добре”. Никакви т.нар. лекарства (медикаменти, илачи) не могат да са от полза, ако не започнем методично и целенасочено да изхвърляме продукти и ястия, с които сме свикнали.

   Черният дроб обича простото меню.

   Ако менюто остане същото (утежнено, претрупано), всяко лекарство, което употребявате, идва вповече и се превръща в отрова.

   ОМАЗНЯВАНЕТО на черния дроб е следствие, от пет (основни) условия, като дори само три от тях, взети заедно, повишават риска над 60%:

1. Недостатъчно пиене на вода на гладно.
2. Липса на истински, жив витамин С на гладно
3. Редовна, несъобразена употреба на алкохол.
4. Липса на активно движение и чист въздух.
5. Тютюнопушене, захарни изделия, пържени и мазни храни.

   (Има още едно, шесто условие, което не е тема на публикацията: омазняването, вследствие на недоимъчно хранене – при вегетарианци, вегани и други подобни групи)

   АТЕРОСКЛЕРОЗАТА (АРТЕРИО-СКЛЕРОЗА) е отлагане на мазнинни плаки по завоите на кръвоносните съдове – досущ пясъчните наноси при речните извивки. С течение на годините меките, мазни отлагания се втвърдяват (калцират) и аналогията със седиментните (утаечни) скали е директна.

   Това не може да се получи, ако в организма има достатъчно, ежедневно количество витамин С. Разбира се, говоря, за витамин С от плодове (на първо място) и зеленчуци.

   Обаче, има един… проблем.

   Ако ядете плодовете за десерт, витамин С (почти) не се приема и не се усвоява – превръща се в калцификат, физиологично ненужен камънак. Ето защо, първото (след изпотяващата гимнастика) което е необходимо да поемаме сутрин, са вода с прясно изцеден лимон и пресни плодове, които да дъвчем.

   Така (сутрин) отвътре тялото се изчиства и заблестява, но…

   … но, колко хора разбират, усещат, действат така, възпитават и учат на това децата си?

   ОБЩИТЕ ПРЕДПОСТАВКИ между атеросклерозата и омазняването на черния дроб са:

– натрупваният проблем с липсата на витамин С
– приемането на захар, несъобразени въглехидрати и мазнини
– липса на движение и чист въздух

   Ако имаме достатъчно вит.С и минимално количество въглехидрати, организмът свиква да гори излишните захари и не дърпа калций от костите, за да ги неутрализира.

   Ако редовно сме в движение на чист въздух, общата киселинност на организма пада и алкалността на тъканите не позволява възпаления и мазнинни утайки – запомнете това. Между другото, захарите, мазнините и липсата на вит. С често предизвикват кожни симтоми – сърбежи, възпалителни зачервявания, пъпки, вроговяване и пр.

   Много време, преди даден орган (група органи и системи) да “сдаде багажа”, тялото съвестно и методично подава сигнали и се надява да ги чуем.

   При повечето хора, само се надява… горкото.

   (Забележка: В публикацията пропускам умишлено необходимостта от отказване на алкохола. Да имаш ясно изразени чернодробни проблеми и да продължиш да се наливаш с алкохол, би трябвало да си откровен идиот)

   ПРАВЕТЕ СИЛОВИ ТРЕНИРОВКИ, по дяволите, (поне) два пъти седмично.

   Мускулите (и при жените, не само при мъжете!!!) не са ненужни торбички, закачени по скелета, а най-големият орган, който поддържа горенето, усвояването и неутрализирането на въглехидратите.

   Нетренираната мускулатура се превръща в мазнина (провиснала сланина), която повлича обмяната в канала: първо се нарушава обмяната на захарите, след това на калция (започва повсеместна тъканна калцификация) и в края идва калцирането на кръвоносните съдове – т.нар. атеросклероза.

   Разбира се, това върви със снижаване функцията на черния дроб, който (освен, че е пречиствателна станция) е един от основните кръвотворни органи и депа. Но за да изпълнява тази функция, е необходима интензивна, дори изтощителна физическа работа.

   В този контекст: искате ли стегнат задник, трябва да станете и да тренирате. Колко от вас знаят, че най-голямата телесна мускулна група са (общо) задника и бедрата и ако ги натоварим здраво, те най-бързо задвижват обмяната, лимфата, сърцето, чернодробните функции и въобще – всичко?

   Всичко.

   АМИ СТУДЪТ? Нали не мислите, че при бавен лимфоток, може да имате бърза обмяна, която да гори въглехидратите и да усвоява мазнините?

   Защото студът (гимнастика навън при ниска температура, плискане със студена вода, потапяне в студена вода), чиститят въздух и предизвиканото от умората дълбоко дишане са Свързващото Звено между съобразеното хранене, движението и здравето.

   Когато към студа прибавим и дозираното, съобразено (не самоцелно) гладуване, след три-шест до осем месеца всичко си идва на мястото.

   (Въпроси, контакти, изработване на хранителни и спортни програми – на съобщения)

   СВЕТОГЛЕДЪТ, ПОЗНАНИЕТО И ВЯРАТА са пряко свързани с черния дроб и атеросклерозата.

   Вкостеното, бетонирано, не-гъвкаво възприемане на околния свят притиска и задушава черния дроб. Дребнавите емоции “стягат” връзката черен дроб-жлъчка и освобождаването от токсините става трудно.

   Егоистичната прикритост, която е един от синонимите на страха, блокират енергията и усвояването на захарите, оттам настъпват проблеми с мазнините и калция.

   В крайна сметка нашият великолепен, единен организъм, който е проекция на единството в Природата и Космоса, се превръща в сбирщина от разнородни, “заяждащи се” един с друг органи, егоистично дърпащи енергия – всеки за себе си.

   Всеки за себе си – това е болестта.

   А сега обърнете поглед към обществото.
Към гео-политиката.

   И ще видите, че…

   Продължете сами.

   ЕДИНСТВОТО в природата е лесно видимо, но е необходимо да се интересуваме, да изследваме, да сме навън, където е Домът, от който идваме всички.

   Открием ли единството в околния свят, то става наше верую, наш начин на живот и хората около нас – децата, близките, приятелите, дори животните, го попиват.

   Превръщаме се в източник на баланс, разбирателство и единство.

   В КРАЯ:
   И къде, тогава, остават ония измислени неща… болестите?


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене