Приказки за остеопорозата, вътрешните възпаления, липсата на кислород, инфаркта и пр. (накратко, “влакчето на ужасите”)

Ще четете за:
– безопасно отлагане на калций няма
– защо губим калций?
– неправилните навици
– жените водят класацията
– ами страховитите вътрешни възпаления?
– насложената липса на кислород
– какво да правим при остеопороза?
– вечната взаимовръзка
– ние сме деца на звездите: направени сме от звезден прах

ВЪПРОС:
“Какво да правим при остеопороза, Емо?”

ВЪПРОС:
“Емо, откриха ми тежка форма на остеопороза, въпреки че нямам оплаквания. Има ли начин да задържим калция в костите?”

ВЪПРОС:
“… и откакто ми откриха остеопороза, започнаха и проблемите с бъбреците. Има ли някаква връзка или е просто съвпадение?”

ОТГОВОР:
Започвам с отговор на последния въпрос.

Да, връзката между остеопорозата и бъбречните проблеми е директна: изведеният от костите калций трябва да бъде изхвърлен от тялото или да му се намери безопасно място за складиране.

Такова безопасно място няма.

Организмът го отлага навсякъде:

– по артериите (намален просвет, високо кръвно, калциране, тромбози, глаукома, инфаркти, инсулти)
– в бъбреците: калцификати (пясък, камъни)
– в гръбнака и костите: ошипявания
– в кожата: бледност, лошо оросяване, изтъняване
– в тазовото дъно: проблеми с простатата, кисти в яйчниците

И още, и още.
Надявам се, че е достатъчно.


ЗАЩО ГУБИМ КАЛЦИЙ?

Причините са лесни за отгатване:

1) КОСТИТЕ са нашата опора срещу гравитацията.
Казано точно, ако няма гравитация, ще изчезнат и костите.

Всеки космонавт (астронавт, орбитален работник), който се връща на Земята, преминава задължителен и интензивен курс по Обща и Специална Физическа Подготовка, защото докато е в безтегловност, губи огромно количество костна тъкан.

Когато сте на дивана, почти 100% от костите са в режим “липса на гравитация”.

С напредване на възрастта над 90% от хората намаляват интензивното физическо движение и спорт, залежават се и това значи, че вдигат бяло знаме, на което пише “Костите повече не са ми необходими”.

И Природата (тялото) поема курс към разграждане на опорно-двигателния апарат. Изтъняват и стават прозрачни и крехки не само костите, но връзките и сухожилията.

2) ЛИПСАТА НА ПРЯКА СЛЪНЧЕВА СВЕТЛИНА
Когато дълго време кожата ни не вижда слънце, възможността за образуване на вит. Д изчезва.

Витамин Д е пряко свързан с калция в костите. Без вит. Д, здрави кости няма.

Ето защо, хора, които не се излагат на слънце, почти задължително правят остеопороза.

3) ПРИГОТВЯНЕ ЗА ГОЛЕМИЯ ПРЕХОД

Спомнете си думите на Малкия принц на Егзюпери:
“Там при мен всичко е мъничко”
и
“Това тяло е твърде тежко, за да пътувам с него между звездите”

С намаляване на психо-физическото желание за активен живот, на движението, на спорта и стремежа към приключения, ние даваме сигнал, че животът ни (биологичният) изтича.

За да бъде преходът (смъртта) лек, плавен и безболезнен, тялото трябва да бъде отслабено и енергията започва да изтича (да се губи) от него много години преди края. Началото на този процес начева с промяна на хормоналната система, изсветляване на косата, изтъняване на кожата, загуба на тегло и загуба на костна маса.

Процесът е аналогичен на идеята “да се разтворим във въздуха” и да изчезнем, по подобиен на келтските мистични същества “банши“, които започват да губят жизнена енергия, избледняват, стават прозрачни и се изгубват тихо и нечуто.


НЕПРАВИЛНИ НАВИЦИ
Тук се включват неправилното хранене, пушенето и алкохола, както и излежаването (обездвижването).

За да бъдат извеждани отровите, се завърта цялостен кръг от извличане (загуба) на нужни вещества, витамини и минерали, което в крайна сметка, води до масирана и постоянна загуба на калций.

Примерно, една-две цигари сутрин изчерпват моментално (за няколко минути) ежедневната доза вит. С, ако сте я приели. Но, честно казано, и да сте я приели, все тая. Запалите ли сутрин цигарата, с вашия витамин С е приключено.

Което означава, че дори и да гълтате вит. С с шепи, ще започвате всеки ден без вит. С и леките настинки, ежедневните неразположения, липси на енергия и пр. ще са ваши постоянни спътници, докато…

Докато навлезете във времето на тежките, страховити и необратими заболявания, от които отърване няма.


ЖЕНИТЕ ВОДЯТ КЛАСАЦИЯТА
Остеопорозата засяга в над 90% предимно жените.

Основната причина е високата степен на (бяла, неработеща, некръвоснабдена, затормозяваща процесите) подкожна мазнина, която постоянно изпуска големи мазни молекули в кръвта.

Мазнината запушва всичко, с напредване на годините нарушава обмяната на захарите (вълехидратите) и за да бъде стабилизиран този опасен процес, организмът издърпва калций от костите, който играе ролята на временен неутрализатор.

На практика да носиш ненужен обем тлъстини (наднормено тегло) се явява ежедневен и бъдещ диабетен фактор, чийто ефект е все едно постоянно да дъвчеш бонбони, шоколади, вафли, сладкарски изделия и тестени сладки: козунаци, кексове, щрудели и пр.

Но!

Мъжете също са засегнати, просто костният апарат е по-тежък, по-обемен, тестостеронът (тъканното лепило) дори и да намалява с възрастта, все пак е повече от тоя при жените и видимата промяна в костите, сухожилията и тънките връзки е по-незабележима.

Но пък при мъжете са по-видими и по-опасни мекотъканните калцирания от отделения калций: втвърдяване и чупливост на кръвоносната система, бъбречна проблематика, инфаркти и инсулти.


АМИ СТРАХОВИТИТЕ ВЪТРЕШНИ ВЪЗПАЛЕНИЯ?

Хората, които се хранят с несъобразено (ненужно) количество месо, задължително губят калций и основните групи витамини.

Това довежда до по-малки или по-големи гнойни възпаления (кожни сърбежи, пъпки, ранички, афти, циреи), които са само върхът на айсберга. Тези симптоми показват, че вътре в тялото в абсолютно всички тъкани са налице стотици микровъзпаления и те постоянно обезсилват имунната система, изсмукват жизнената енергия и подготвят настъпването на тежки и необратими заболявания, прим. рак.


ЛИПСАТА НА КИСЛОРОД

Имаме ли вътрешни възпаления, винаги (абсолютно винаги на 100%) е налице липса на достатъчно кислород и това постепенно задушава тъканите, блокира правилния ход на физиологичните процеси и води до израждане на клетките.

Т.е. до рак.

Количеството кислород в тялото е следствие от няколко причини:

1. ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ
Без редовен ежедневен прием на достатъчно питейна вода на гладно, без редовен прием на сурови плодове на гладно и сурови зеленчуци с храната, кислородът в тъканите намалява до критични стойности.

2) ДОСТАТЪЧНО ДВИЖЕНИЕ И ДЪЛБОКО ДИШАНЕ
Активното движение и спортът изискват дълбоко дишане и когато това е част от начина на живот, пътят на бързата оксидация на кръвта и клетките винаги е утъпкан.

Ако не спортуваме редовно, пътищата за снабдяване на клетките с кислород се затлачват и с възрастта стават (почти) неизползваеми.

3) ГОЛОТО ТЯЛО, МУСКУЛИТЕ И ГЪВКАВОСТТА
Голото тяло в естествена среда (сред природата) приема и оползотворява неимоверно количество кислород. Облечем ли го, процесите се затормозяват.

Мускулите са депа за складиране на хранителни вещества. Мускулната кондиция не се изразява в огромни мускули, а в живо- и жизнено-трептящи мускули, които хранят тъканите и изпращат хранителни вещества към костите.

Гъвкавостта на тялото е основна за правилното разпределение на калция и задържането му и трябва да я упражняваме поне два пъти на ден – сутрин и вечер.

В нашия клуб след тренировка по Обща Физическа Подготовка абсолютно всички разтягат поне петнайсет минути. Това е практически тренировъчен подход, който въведох още от времето, когато бях състезател и днес стотици хора го използват.

Но нека сме наясно:
Работещи, здрави и кондиционно подготвени мускули се правят предимно със силово физическо натоварване, а разтягането просто подпомага процеса на физиологическо възстановяване.


И ТАКА: КАКВО ДА ПРАВИМ ПРИ ОСТЕОПОРОЗА?

1) Започваме деня с гимнастика на отворен прозорец, боси, леко облечени или голи: клякане в няколко серии, лицеви опори, коремни преси, женски или мъжки набирания и в край разтягане и шпагати.

2) През деня: много вода, много плодове и зеленчуци и съобразено хранене. За храненето ви е необходим специален хранителен режим и най-добре да ми се обадите.

3) Вечерта след работа: или разширена гимнастика със силови упражнения и гъвкавост или специализирана тренировка с тежести в зала. Тежестите са важни, запомнете го!

4) През почивните дни: тренировки на открито (боси и голи), походи сред природата, съобразено хранене или гладни паузи, ако са необходими.

5) Над всичко:
Зареденост с енергия, живо любопитство, усмивка, общуване с интересни хора, разговори, четене на всякаква литература, редовна себеоценка, разсъждения върху личната вяра, върху светогледа и схващането за Вселената, Живота и Общия ход на Битието.


ВЕЧНАТА ВЗАИМОВРЪЗКА

От костите, през бъбреците, сърцето, ума, мисленето, вярата, душата и вселената: както виждате взаимовръзката е толкова директна, че осмислянето на едното, винаги върви с въпроси за и осмисляне на следващото и по-следващото ниво.

Казано накратко:
Ако искате да разберете тялото и да го освободите от болести, вдигнете поглед към звездите.

Вечният стремеж на човека да разбере какво се крие оттатък безкрая, е всъщност част от функционирането на нашата изконна и извечна космическа същност.

Не принизявайте безкрая в себе си до плюскане и пиене.


В КРАЯ:

Животът без болести започва с простор на мисълта.

Просторът на мисълта ражда широта на възприятията.
Широтата на възприятията е по-малката сестра на звездния безкрай.

Както казваше Карл Сейгън:
Ние сме деца на звездите: направени сме от звезден прах.”


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене