За измислената вреда от слънцето и как да си набавим вит. Д (липса на калций, остеопороза, слаба имунна система, психопроблеми)

ВЪПРОС:
“Искам да съм в добро настроение, Емо, но винаги зимата съм отпаднала, без апетит, направо съм обезсилена и това налага да си стоя вкъщи.”

ВЪПРОС:
“Казваш да се печем на слънце, но нали слънцето е вредно и води до рак на кожата?”

ВЪПРОС:
“… и ми откриха остеопороза. Сега съм притеснена как да се храня, как да се движа и въобще как да живея. Винаги съм била по-лежерна към движението, обичам да си поспивам, да лежа повече и въобще не обичам да седя на слънце.”


ОТГОВОР:

Няколко примера:

ПРИМЕР №1
Тия дни отивам при колега в едно от варненските училища.

Пече слънце, температурата е над двайсет на слънце, голямо междучасие, децата играят на двора по фланелки, а в учителската стая…

В учителската стая учителите седнали, облечени в дебели пуловери, въздухът нечист, тежък, но никой не се сеща да отвори прозорците.

И си спомням осемдесетте и деветдесетте години, когато в училищата, където преподавах, мъжете-учители (винаги над двайсет души тогава) излизахме през голямото междучасие, опъвахме волейболната мрежа, оставахме по фланелки и потници и за близо половин час правехме такъв волейбол, че наоколо се събираше огромна, възхитена тълпа от ученици, минувачи и хора от квартала.

И, разбира се, към играта се присъединяваха и учителки (днес това е абсурдно), което правеше междучасията цветни, весели и караше децата вкупом да се записват в спортните секции и спортните клубове.

ПРИМЕР №2
Преди седмица край училището минава познат.

Времето отново слънчево, топло, въпреки зимния (все още) сезон. Съблечен съм по фланелка, на краката сандали, а моят познат с пуловер, дебело яке, кубинки и плетена шапка на главата.

Разменяме няколко казионни думи и го питам защо не свали поне якето и шапката.

– Ами… не се сетих – отвръща той.
– Добре, де, ето сега можеш да го направиш – подхвърлям.

– А, не! – запъва се познатият – Като тръгна по улицата и да нося в ръка якето… нали ще ме гледат като ненормален.

Усмихвам се.

– Аз ненормален ли съм? – питам.
– На теб хората са ти свикнали, познават те и те приемат. Ама аз…

И отминава в двайсет и петградусовия пек, навлечен, потен и… нормален.


ЗНАЕТЕ ЛИ, ПРИЯТЕЛИ, ЧЕ…

Ако се върнем в 80-те, 70-те и назад, ще се натъкнем на задължителните спортни петнайсетминутки в учрежденията, в заводите, фабриките и дори на полето.

Една петнайсетминутка сутрин в десет и една следобяд в четири, без да броим утринната двайсетминутна физзарядка.

Хората излизаха на слънце леко облечени, общуваха, смееха се, играеха футбол, волейбол, народна топка, бореха се и след това продължаваха работа.


И ОЩЕ ЕДИН, СПЕЦИАЛЕН ПРИМЕР

Джони Вайсмюлер, легендарният плувец от румънско-унгарски произход (роден е в Тимишоара), човекът поставил близо седемдесет поправки на световните плувни рекорди, мъжът който изигра най-добре човека-маймуна, Тарзан.

Джони Вайсмюлер се ражда с тежка форма на рахит и патологичен недостиг на вит. Д. Но тъй като има неудържима енергия, редовно плува в открития слънчев басейн на хотела, където е пиколо и вдига тежести, докато…

Докато рахитът изчезва, фигурата му става впечатляваща и в един прекрасен момент Джони бива забелязан от плувния треньор Бачрач.

Оттам нататък всичко е цветя и рози, рекорд след рекорд, филм след филм, световна звездна известност и милиони млади момчета в целия свят, записани в плувните школи заради своя кумир Джони Вайсмюлер.

Едно от тия момчета бях и аз.


МЕЖДУ ДРУГОТО
Снимката отразява една от последните утрини, когато се връщах от плуване в морето и бързах за работа.

Срещнах няколко души, слизащи към морето, всичките с шапки, шалове, дебели грейки и ръкавици… въпреки ранното, току-що изгряло слънце.

Казано иначе, аз съм човек, който цял живот е на слънце и винаги с гола кожа под слънчевите лъчи, без оглед на часа – сутрин, обед, следобед и пр.

Здравето ми е очевидно, а състоянието на кожата, още повече.


ЗА ИЗМИСЛИЦАТА “СЛЪНЦЕТО ПРИЧИНЯВА РАК”

Тази глупост съперничи на десетките глупости, изречени от онова нещастно дете Грета Тунберг, както и с безбройните, свързани със зелената енергия, вятърните безсмислици, електрическите коли, слънчевите панели насред плодородните земи и “да спрем глобалното затопляне като наситим земната атмосфера с метални окиси на прах (измислено от Онова Човекоподобие Бил Гейтс), които да спират слънчевите лъчи”

Първо, приятели, поинтересувайте се, къде в света има най-много случаи на рак на кожата. Това са…(ах, изненада!) скандинавските страни, т.е. там, където слънцето е мираж… в сравнение с Африка, Мексико, Бразилия и Австралия, примерно.

Но, за разлика от Черна Африка, в Скандинавия всеки се плеска със слънцезащитни кремове, направени от… нафта.

Именно, нафта.
Мазут.
Петрол.
Онова, черното, дето като потъне някой петролен танкер, всичко наоколо измира и обявяват екологично бедствие.

Каквото бедствие вие предизвиквате и поддържате в себе си всеки път, колчем решите да се цапотите със Слънцезащитен Фактор Нам Кой Си.

Слънчеви Фактори, затворени в тубичка и направени от нафта.
Красота и връх в здравето и хигиената, има си хас!

Знаете ли, че да запушиш всички пори на кожата, да вкараш мазутни деривати в клетките, да набуташ промишлени отрови в телесните течности, да изсмучеш кислорода от тъканите и да блокираш образуването на вит. Д (отговорен за здравето на същата тази кожа) е най-прекият път към…

Към това да ядосаш клетъчната общност, да подтикнеш по-агресивните клетки към индивидуално оцеляване и накрая да се похвалиш, че си хванал… ами, рак.

Накратко:
А) Забравете за слънцезащитните кремове

Б) Оставайте редовно с гола кожа под слънчевите лъчи и нека тези от вас с бяла, нежна кожа започнат още през зимата, за да се подготвят за лятото.

В) Сутрин след гимнастика плискайте кожата си с хладна/студена вода и разтривайте силно с груба хавлия. Така кожата ви ще е по-кръвоснабдена, по-здрава, по-спокойна и отлично изглеждаща.

Толкова е просто, че няма накъде повече.
И винаги (винаги на N-та степен) ще имате достатъчно истински, натурален вит. Д.


НЯКОЛКО ДУМИ ЗА ВИТ. Д
Той има важни функции в организма, като например подпомага усвояването на калция (т.е. предотвратява рахит, остеопороза и пр.) и улеснява функционирането на здравата имунна система, като се бори с бактериите и вирусите.

Сега можете да си отговорите защо по време на измислената преди две години пандемия трябваше да сте облечени от глава до пети, да ходите с маски, да не излизате навън, да не спортувате никъде, вкл. в градинките и парковете, да не излизате на слънце, да не стъпвате в планините и… вече би трябвало да ви е ясна целта на упражнението.

Тялото се нуждае от витамин D и за други функции – нервите се нуждаят от него, за да пренасят съобщения между мозъка и тялото, а мускулите се нуждаят от него, за да се движат. Той също така може да регулира и подобрява настроението и има много ползи за здравето на кожата.

Хайде сега, приятели, направете връзка между депресиите, алкохолизма, сексуалните аномалии и извращения, огромния ръст на самоубийсвата в северните страни и липсата на вит. Д от слънчевите лъчи.

Освен че е важен хранителен елемент за цялостното здраве, Витамин D е полезен и за кожата, тъй като има антимикробни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалителните симптоми на акнето.

Витамин D помага и за защитата и подмладяването на кожата, като подтиква растежа, възстановяването и метаболизма на кожните клетки, както и укрепва имунната система на кожата и помага за неутрализирането на свободните радикали, които могат да причинят преждевременно стареене.


ЖЕНИТЕ И ВИТАМИН Д

Сега вече знаете, жени, че остеопорозата (занимавам се с десетки жени с остеопороза и тя се стабилизира и изчезва) не идва от въздуха, а е следствие от години обездвижване, дълги години непремерено хранене със сладка и сладкиши, почти никакво излагане на слънце и, разбира се, никакъв план в храненето.

Когато се съчетаят

– активно спортуване
– разумно хранене
– леко облекло и на слънце дори през зимата
– редовна дихателна практика и студови процедури

… възможността да направите остеопороза отлита в небитието.


ХРАНЕНЕ И ВИТ. Д
Храненето за вит. Д е от лесно, по-лесно.

Достатъчно е да ядете шепа сурови ядки всеки ден, да имате по две яйца поне през ден, да приготвяте печена риба със салата и лимон два до четири пъти в седмицата и редовно да прибавяте по някоя гъба към салатите.

Резервиран съм към млечните продукти, защото ползата от тях е доста по-малка от вредата (погледнато напред в годините).

Разбира се, ако човек е много активен, ако тренира редовно, необходимостта от белтъци, въглехидрати (гориво) и всички останали вещества (вкл. витамините) се увеличава многократно, но…

Но обикновено хората, които имат редовен и сериозен тренировъчен режим, са хора на действието, на бързите реакции и точната мисъл, както и постоянното търсене на работеща информация т.е. не оставят нищо на случайността и начинът им на хранене е (почти) винаги съобразен.

Проблемите обикновено идват при онези, които нямат нагласата да мислят активно, да планират, да изпълняват планираното и да тренират.

Накратко:
Редовното зареждане с вит. Д (и всички останали съставки) е повече от простичко, а за тези, които изпитват затруднения, винаги могат да се обадят за консултация.

В КРАЯ:
Ние сме деца на слънцето, въздуха, водата и движението.
Не го забравяйте!


П.П: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене