Чаша живот: изворът на живата вода в нас (вода, вътрешни възпаления, болести)

ВЪПРОС:
“Какво представляват вътрешните възпаления, Емо, за които толкова се говори?”

ВЪПРОС:
“Емо, вярно ли е, че ако ходим и тренираме по-облечени, ще отслабваме по-бързо? И още един въпрос: да отслабваме навлечени здравословно ли е?”

ВЪПРОС:
“Водата в тялото само с пиене на вода ли се поддържа, Емо?”

ВЪПРОС:
“Вдигнах температура тия дни, Емо и се убих да пия вода. Каква е връзката между високата температура и жаждата?”


ОТГОВОР:

Всяко възпаление е нарушаване целостта на дадена тъкан с последвал разпад: загнояване, различна степен на инфектиране (привличане на болестотворни микроорганизми), разлагане и, ако жизнените сили са съхранени, постепенно заздравяване.

Разбира се, възможен е и кофти изход: възстановителните процеси на организма да рухнат, възпалението да премине в незарастваща язва (гангрена), околните тъкани да се поддадат на разложението, смъртта да обхване все по-големи телесни участъци, кръвта да бъде отровена, жизнените процеси да изключат един по един и тялото да загине.

СКОРОСТТА НА ЗАЗДРАВЯВАНЕ се дължи най-вече на:

– моментното състояние на имунната система
и
– общият ход на всички процеси в организма


КАЗАНО ТОЧНО,

Всяко възпаление натоварва и изтощава цялото тяло:

– борбата между привлечените паразити и имунните клетки задейства механизма за повишаване на температурата

– скоростно се пренасят “строителни” материали за възстановяване на пробойната: минерали, витамини, белтъци, микроелементи и пр.

отровите (убити микроорганизми, умрели клетки, трупни вещества, отровни химически съединения и пр.), съпътстващи възпалението се изхвърлят непрекъснато през дробовете, кожата, лигавиците, червата и пр.

– черният дроб, далакът и белите дробове да работят свръх възможностите си

И още, и още, и още.

Изброените (навързани) процеси са по-малко от една хилядна от всичко, което се включва, за да бъде неутрализирано едно най-обикновено възпаление.

Ами ако са десетки или (както е по-често) стотици, дори хиляди възпаления?


ЗАЩО ВЪЗНИКВАТ ВЪТРЕШНИТЕ ВЪЗПАЛЕНИЯ?
Запомнете, приятели, съмишленици, другари и другарки:

Първата, основна причина за възникване на възпаленията е липсата на достатъчно клетъчна (вътрешна, жива, плазмена) вода. Това е водата, получена от живата, изграждаща тъкани, вода, съдържаща се в суровите храни (плодове, зеленчуци, ядки, подправки и пр.)

Разбира се, при много интензивна, ритмична и редовна двигателна дейност (спорт, планински преходи) тялото е в състояние да извлича живот и от преминалите през огън (печени, варени, пържени) храни, но процесът е твърде енергоемък и изтощаващ. Ето защо когато сме се нахранили обилно (и накрая затрупаме сбърканата каша в стомаха с десерт от бяла захар) ни се доспива, което…

Което е точен и недвусмислен показател за преяждане, за объркана комбинация на храните, за постъпващи в кръвта почти отровни химически съединения и, в крайна сметка, за загуба на жива, тъканна вода.

Което е другият начин да се каже, че с подобен начин на хранене всъщност губим живот. Дни, месеци и години изяден и изяждан живот, гниещ и разлагаш се в червата.

Дето се вика, честито на печелившите!


АМИ НАВЛЕЧЕНОТО С ДРЕХИ ТЯЛО?
Колко от вас знаят, че наред със срива на имунната система и нарушаването на венозния кръвопоток, постоянно покритата с дрехи, изкуствено и ненормално затоплена кожа обърква:

1) КИСЛОРОДНИЯ ОБМЕН
Отделянето на токсини, отработени мазнини и ненужни газове (от храносмилането) през навлечената, недишаща кожа се затруднява, което изисква бърза и свежа кръв (литри вода), носеща пресен кислород, който да поддържа обмяната на високо ниво, за да…

За да може да елиминира бързо боклука, преминаващ през порите на кожата. На практика се въртим в омагьосан физиологичен кръг (първото зависи от второто, второто от третото, третото от четвъртото, а то пък зависи от първото) по подобие на психо-емоционалната дилема пред Пияницата от “Малкия принц”.

Но ето, че дробовете също се затрудняват, кожата е запушена и нездраво омазнена (от отпадъчните мазнини или суха от обезводняване) и преносът на така необходимият кислород спада драстично.

Оттук всичко лека-полека отива по дяволите: обмяната, елиминирането на канцерогените, имунната система и тялото много бързо се изпълва с отпадъчни огнища, водещи до…

До?

Ами до десетки и стотици вътрешни възпаления.

2) КЛЕТЪЧНИТЕ МЕХАНИЗМИ за реакция спрямо промените в атмосферното налягане.

Ще кажете “Е, това не е толкоз опасно!”, но…
Но е точно обратното.

И най-малката промяна в атмосферното налягане (то се мени непрекъснато) предизвиква микро-буря във всяка клетка:

– мембраната се свива и трепти активно
– екстремно се отделят (или задържат) определени вещества
– екстремно се намалява, увеличава или задържа клетъчния обем

Това поведение на клетката се предава на съседните, и тялото се подготвя да отговори на външната промяна в натиска (по-малък или по-голям) на стотиците километри атмосфера над нас.

Адекватната реакция на тялото е възможна само, ако то е физиологично и клетъчно “меко” и гъвкаво. При редовна липса на вода тъканите се втвърдяват и финият механизъм за реакция се разваля.

Ако реакцията на тялото се забави, се нарушава преносът на най-необходимите микроелементи, губят се витамини, кръвта се сгъстява, нарушава се обмяната на захарите и мазнините…

И още, и още, и още.

Всичко това довежда до познатите симптоми (главоболие, световъртеж, болки в ставите, стягане на гърба, повишаване/падане на кръвното, нарушаване на храносмилането и пр.), с които възрастните, обездвижените и болните хора отчитат почти безпогешно, че предстои промяна на времето.

Всъщност, говорим за втвърден на клетъчно равнище организъм от десетки години неправилен начин на живот, заради което…

Заради което способността за адаптиране е загубена почти на 100%.

А някога всичко е тръгнало от простичката липса на възпитание и личен пример, при които мама или татко са седяли навлечени, подтиквали са малкото дете да се облича и пренавлича, не са спортували, не са усещали необходимостта да се съблекат, задушавали са своето и детското тяло…

И след години закономерните кофти резултати (повличащи цял куп болести) не закъсняват.


БОСОТО ХОДИЛО
То е най-сериозната част от тялото, чрез която приемаме и отдаваме енергия.

Другите са лицето, очите, дланите на ръцете и кожата на цялото тяло (току-що говорих за нея).

Ако ходилата са винаги обути и се потят в чорапи и обувки/маратонки, телесното статично електричество и отработената нервна енергия се връщат обратно в тялото. Мога да оприлича процеса на това да отидем по голяма нужда, да съберем изхвърленото и да го сервираме за храна.

Гнусно и отвратително, но малко под 100% от хората ежедневно извършват точно това, прекарвайки целия ден навлечени, потящи се вътре в дрехите, с вмирисани потни ходила.

Кожата е създадена от Природата да контактува директно с околната среда, а ходилото със земята (тревата, пясъка, пръстта, камъка, дървото, водата, въздуха).

Ако ходилото не отдаде на земята отработената енергия и тялото я поеме отново, нервите се наелектризират, температурата се повишава, настроението се влошава, човек става раздразнителен, сприхав, гневлив, обидчив и на преден план излизат дребнавостта, страхът и патологичната психическа нестабилност.

Загубата на жива (клетъчна) вода при такъв начин на живот се превръща в почти необратим процес.

Повтаряно ежедневно, това води до изсушаване, сбръчкване и състаряване на тялото, влошава абсолютно всички физиологични функции (храносмилането е водещо), унищожава естествените човешки отношения и дава убийствения психо-вид на днешния градски човек: прояден от скрити страхове, неумеещ да общува нормално, с провалени връзки, без изградено чувство за съпричастност и отговорност.

Казано точно, което и диво животно да вземем, ще се окаже, че от природна гледна точка, животното е по-човек от… човека.


НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ, ПРИЯТЕЛИ!
Родени сме от Природата…
и
… сме в постоянна връзка с нея.

Нашето тяло винаги е в Природата, защото тя е навсякъде.
Тя е всичко.

Можем единствено да объркваме самите себе си, да заглушаваме сетивата си, да запушваме носа на възприятията си и, което е още по-лошо, да объркваме и препрограмираме съзнанието на собствените си деца.

Така създаваме предпоставки, когато пораснат (или още в детска възраст) нашите наследници да тръгнат по спиралата надолу, водеща към бездната на отчуждението, страха и, разбира се, към всички познати болести.

Не искаме това, нали?
Тогава?…


ТОГАВА, САМИТЕ НИЕ…
Трябва да поддържаме съзнателната връзка със заобикалящия ни свят.

Самите ние трябва да участваме в необятния енергообмен, който върти кълбото на Земята на точното място спрямо Слънцето, който създава Галактиките, мъглявините и който е родил пространството, втъкал е нишките на времето и ги е свързал в един непрекъснат и изумителен пространствено-времеви калейдоскоп.

Съзнавате ли в какво грандиозно приключение участваме, приятели, другари и другарки?

Готови ли сте да поведете и децата си в Приказната Игра на…
На какво?

Играта на Истински Живот, за който сме замислени и създадени.


В КРАЯ:
“Животът е прекрасен”, помните ли филма?


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене