Пътеводител на физиологическия стопаджия – 3 (за вътрешните органи, здравето, Световната конспирация и вярата)

ПОРЕДИЦА от въпроси:

ВЪПРОС №1: “Мамка му, как да се освободя от тая кашлица, Емо?”

ВЪПРОС №2: “Емо, случва се да не мога да отида до тоалетната по два-три дни. Какво да предприема?”

ВЪПРОС №3: “Вдигам кръвно, Емо. Опитвам се да следвам препоръките ти, но не успявам да го смъкна. Къде греша?

ВЪПРОС №4: “… и накрая направих гастрит. Мога ли да се избавя от него?”

ВЪПРОС №5: “Често правя настинки и ми се възпаляват лимфните възли на шията. Лекарите ми казаха, че имам слаба имунна система. Има ли начин да променя нещо?”

ВЪПРОС №6: “Направих микро инсулт и… Какво да правя?”

ВЪПРОС №7: “… след което ми казаха, че имам Хеликобактер Пилори. Можеш ли да ми помогнеш?”

ВЪПРОС №8: “От десет години ме мъчи ревматизъм…”

   ВЪПРОСИТЕ са стотици.
   Представените избрах напосоки.

   ОТГОВОР:
   Как мислите, съществува ли действителност (възможност, вероятност), в която болестите не се появяват, а ако все пак ги допуснем, да можем да контролираме развитието и изчезването им?

   И – ако се разболеем (хипотетично, разбира се), всеки път да излизаме от болестта по-знаещи, по-умиротворени, с повече възможности за въздействие върху здравето си и – в края на краищата – да не боледуваме?

   Това е целта, нали?

   ПРЕДИ НЯКОЛКО ГОДИНИ известният актьор Хю Грант си поръчал скоростно “Порше” и го подкарал по хълмовете, камънаците и дупките на Уелс.

   На петия километър колата се повредила необратимо.

   При обаждането му в завода на “Порше”, за да иска рекламация, го разпитали любезно и когато разбрали, че е поел с високоскоростна (с клиренс осем сантиметра) кола по терен за тежък офроуд, отговорът бил нещо от сорта: “Абе, глупак, как ще караш “Порше” по пътища, където и каруците трудно вървят?”

   ЧУДНО Е, как всички разбират, че всяка кола има изисквания за вида на горивото, поддръжката, начина на каране и т.н, иначе се разваля и става само за скрап, но много малък процент от народонаселението се замисля, че…

   Че?

   Че, абсолютно същото е при Човека.
   Който, обаче, звучи гордо само, докато всичко му е наред.

   Оттам нататък започва, познатото, окаяно “тъкър-тъкър” по офроуда на Българската Клинична Пътека – досущ като поршето на Хю Грант.


ФАБРИЧНА СПЕЦИФИКАЦИЯ НА ЧОВЕКА – опростен поглед върху основните необходимости:

   – Достатъчно вода за пиене, иначе телесните течности се сгъстяват, напорът се увеличава и физиологичните уплътнения започват да гърмят.

   – Съобразено хранене – точното гориво. И, разбира се, съобразено не-хранене (гладуване) – като профилактика и прочистване на вътрешните системи.

   – Достатъчно движение – без движение всичко в тялото клеясва.

   – Достатъчно прекарване на открито. Двигател без въздух не работи.

   – Достатъчно почивка.

   – Интелектуална дейност – общуване, разговори, изкуство, четене на художествена литература и т.н.


КАК ДА НЕ БОЛЕДУВАМЕ?

   Бърз поглед върху важните органи и системи:

   1. СТОМАХ И ЧЕРВА:
   Те са печката на организма и разпределителя на топлината.

   Преди всяко хранене (по аналогия на зареждането с дърва, въглища) е необходимо стомъхът и червата да бъдат почиствани с много вода и сурови плодове.

   Помните ли старите селски печки с металните кръгове отгоре? Всяка сутрин ги чистехме, изхвърляхме пепелта, стържехме нагара и след това – на чисто – подреждахме подпалките и цепениците.

   За да няма подувания, лошо храносмилане и загуба на чревна флора (откъдето тръгват гастрит, язва, хеликобактер пилори, влошаване на имунната система и т.н.), е необходимо хубаво дъвчене, хубаво ослюнчване на храната, малко количество храна и никакво пиене на течности по време на хранене – иначе възниква въпросът “Защо природата е измислила храносмилателните сокове?”

   Което си е чисто недоверие спрямо природата, откъдето идваме всички.

   Неверието, недоверието и тръгването срещу Природата, се заплаща скъпо.

   Помислете за себе си, но преди всичко – за децата си.
   Те копират и попиват вас.
   И това (почти) предопределя живота им.

   2. СЪРЦЕ:
   Сърцето е помпа, която зависи от качеството на кръвта, редовното изхождане, редовното движение, емоциите и почивката.

   Мръсната, мазна, захарна кръв директно уврежда сърцето – налепи, мастни плаки, микро-възпаления и напуквания на сърдечната тъкан. Основните изисквания са: съобразено хранене (контрол върху мазнините и захарите), достатъчно вода и редовно краткотрайно лишаване от храна (гладуване).

   Бедната на кислород кръв (липса на достатъчно движение на чист въздух, липса на спорт) вкарва сърцето в състояние на прогресираща хипоксия (обезкислородяване) и изтощение. Съветът е: Всеки ден по две петнайсетминутни гимнастики (утринна и вечерна) плюс кратка (20-30 мин.) вечерна тренировка по специално изготвена програма – три-четири пъти седмично.

   Цигарите, алкохолът, наркотиците, енергийните напитки и стимулатори ги оставете за тия, които не си задават въпроси и не гледат нощем небето.

   3. КРЪВ И ЛИМФА:
   Те са основните животворни, телесни течности, чието отлично качество зависи директно от чистотата на чревната система.

   А чистотата, припомням, се постига с много вода на гладно, плодове на гладно, редовен прием (поне два пъти на ден) на сурови зеленчуци, редовен спорт и походи на чист въздух.

   И отново – с редовно (2-3 пъти дневно) изхождане.

   Свинското месо, консервираните меса, многото млечни храни и комбинациите им, носят смърт и разложение в тъканите. Директно следствие от това е високата обща тъканна киселинност, разложение в червата, загуба на чревна бактериална флора, отровна междуклетъчна течност и гъста, тежка (наситена с отрови) лимфа.

   Това е началото на постепенен срив в имунната ситема – не отвън, а отвътре.

   Оттук тръгват измислените настинки, вирусни инфекции, видовете несъществуващ грип и прочие медицински бизнес-проекти – като видимото начало са подуването на лимфните възли и възпаление на лигавиците.

   Да, Световна Конспирация против човека има, но и Човекът притежава (огромни) възможности да отпрати Конспирацията в трета глуха.

   Докато си живее живота и помага на другите да го правят.

   Запомнете: Световната Конспирация се основава на глупостта, инертността, неосведомеността, необразоваността, страха, завистта и невъзможността за обединение на обикновените хора.

   Опрем ли се на природата, започнем ли да изучаваме законите, по които се движи видимата вселена, открием ли стремежа към единство, взаимопомощ, вслушване един в друг и взаимно уважение – всички конспиративни идеи и опити отиват на кино.

   4. БЕЛИ ДРОБОВЕ:
   Когато в тялото (в клетките, в кръвта и лимфата) циркулират множество отпадъци (от несъобразена храна и застоял начин на живот), дробовете започват да се “задъхват” – не могат да смогнат да изхвърлят ненужното.

   Не забравяйте, че над 50-60% от всички отпадъчни, синтезирани и готови за изхвърляне отрови, се отделят чрез дишането.

   Искаме ли добра работа на белите дробове, спазваме изискванията за чиста кръв и лимфа.

   5. БЪБРЕЦИ:
   Авицена е качвал бъбречноболните на раздрънкана каруца, давал им е парче диня и ги е прекарвал по улиците с най-груб и едър калдаръм, за да се подрусват и да се освободят от камъните и пясъка.

   Било е преди векове, но принципът е един и същ: бъбреците са здрави, когато им даваме много вода, плодове, лека храна, леки хранителни комбинации, много движение, спорт и липса на алкохол.

   Нещо, което не знаете: бъбреците са свързани с обмена на калций в организма и изхвърлянето му – най-вече при липса на достатъчно физическо натоварване и спорт. Тогава се появяват наченки на остеопороза, които при жените са явни, а при мъжете калцификацията се изразява като компонент в ревматични и подагричните състояния, проблемите с простатата, със сърцето и в крайна сметка – бъбречни болести.

   И още веднъж: алкохола, цигарите, наркотиците и стимулиращите вещества ги оставете за Робокоп. На него бъбреците му са от желязо, а главата празна – като на всички американски герои.

   6. КОСТИ:
   Костите, мускулите и сухожилията съществуват само поради две причини: (1) Наличието на гравитация и (2) усилията при движение, които тя предизвиква.

   Следователно, ако намалим или премахнем физическите усилия, физическите упражнения и спорт, костите и мускулите започват да си отиват – изтъняват и изчезват.

   Отделяме костите във вид на микроскопични калцификати през дробовете, с урината, с изхождането, с потта, дори със слюнката и очните секрети (гурели).

   Не се вързвайте на глупостите (и тенденциозните бизнес-реклами), че млякото прави костите по-здрави. Кравето мляко (и никое друго мляко) не е предназначено за човешките кости. Погълнем ли го, то се усвоява едва на 3-5-10%. Остатъкът (неразградим слузен конгломерат) запушва всичко в организма – мембрани, междуклетъчни пространства, алвеолите на белите дробове, цели кръвоносни съдове и обърква както калциевия обмен, така и обмяната на захарите.

   Накратко: високо кръвно, инфаркт, инсулт, астматични проблеми, настинки, грипове, бъбречни камъни, простата, кисти в яйчниците, диария, туморни промени в дебелото черво и пр. – всичко това (освен от объркан начин на живот и лошо хранене) започва с безобидното мляко навсякъде в храната.

   Уточнение: в малки количества сиренето и киселото мляко все пак се усвояват – но смесени с други храни (особено с месо, риба и бобови) се превръщат в бавна, но сигурна предпоставка за тежки, необратими и дори фатални заболявания.

   Ако искате здрави кости,изборът е: плодове, зеленчуци (особено зеленолистни), семена (прим. сусам), сурови ядки (орехи, бадеми, кайсия, лешник и пр), риба.

   Разбира се, всичкото разумно и балансирано хранене изпушва през комина, ако го няма спортът: бягане, изкачване на стълби, работа със собствено тегло, работа с утежнения – гири, дъмбели, щанги.

   Не забравяйте и слънцето – витамин Д (компонентите му) идват направо от близкия космос.

   Страховито и величествено, нали?

   ВЯРВАЙТЕ В ПРИРОДАТА
   Истината е, че нямаме друга алтернатива.

   Когато наблюдаваме живота в дивия свят, се изпълваме с благоговение, защото…

   Защото?

   Защото виждаме, че нищо не е против което и каквото и да било и, като изключим хранителната верига, животните дори си помагат и съществуват в единност и единодействие.

   Животни, растения, птици, риби, микроорганими и едноклетъчни са едно цяло.

   Лъвове помагат на малки антилопи и ги защитават.
   Слонове носят вода на малки лъвчета.
   Кучета и котки живеят заедно и нямат неразбирателства.

   Ходете леко облечени, почти голи и боси, когато времето и мястото позволяват. Чистият въздух, листата, тревата, водата и голата земя са наши приятели. Живият свят (всичко наоколо е живо) усеща нашето спокойствие, чувства излъчването ни и на свой ред се отплаща с енергия и здраве.

   Простички неща, които всяко животно знае, но ние хората трябва да си припомняме.

   В КРАЯ:
   “Ако имахте вяра колкото едно синапово зърно … “
(Лука 17-6)


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене