Акулите на вътрешното почистване

Акулите на вътрешното почистване

   ВЪПРОС: „… и не мога да го сваля това кръвно, Емо, каквото и да правя. Но работата ми е свързана с много напрежение и сигурно от тук идва проблема. Напоследък ми откриха и гастрит и нещо на дебелото черво, а и бъбреците се обаждат. Имам чувството, че се сривам надолу. Как да постъпя?“

   ПОГЛЕДНИ СНИМКАТА.
   Какво виждаш?

   Едва ли виждаш (защото не е възможно да чуеш), огромните талази черна, студена морска вода, които се разбиват далеч зад мен с ужасяващ, нискочестотен тътен в стените на подводната пещера.

   Да, водата изглежда спокойна, но… само изглежда. Движението и е масивно, мощно и за секунда нивото се вдига с почти метър. Влачи те, завърта те и, ако не си подготвен, освен че е в състояние да те убие, морето може да те натика в някой от подводните коридори, където… край.

   Снимката отразява застинал кадър от един успешен опит (и десетина неуспешни) да се задържа на крака, докато моите хора ме снимат, закачени като паяци върху един стърчащ камък на стената.

   Изпонарязахме си ходилата, изподрахме си ръцете и кожата по цялото тяло и във всеки от нас битуваше неконтролруемия библейски страх, що за страховито и огромно чудовище може да изскочи от дълбините на мрачните подводни коридори.

   И – ако допускаш – че кръвното ни в този момент е било 120/80… допусни пак.

   И пак.
   И пак.

   Защото едва ли е било по-малко от 160-180/100.

   Истинският въпрос не е, колко е било, а колко е… днес.

   КОЕТО НИ ВОДИ към целта: След като сме тренирали здраво, след като сме били крайно притеснени, кръвното ни налягане да се връща бързо и безотказно на изходно равнище.

   ЕКСПЕРИМЕНТ:
   Преди доста години, заедно с няколко приятели, в рамките на половин година направихме следното:

   1) Месец и половина се хранехме много здраво – по шест-седем, понякога осем-девет пъти дневно с яйца, пиле, риба, червено месо, много хляб, много захар и кафе. Тренирахме здраво, ходехме по състезания и спортни лагери.

   Въпреки това, се оказа, че този месец и половина беше достатъчен да започнем да… вдигаме кръвно.

   Усещаше се, като нарастващо и все по-неотиващо си напрежение – въпреки спорта. Стойностите на кръвното налягане бяха неоспорими – горната граница (дори в покой) се движеше между 130 и 160, а долната между 85, по-често 90 и на моменти 100.

   2) Втория месец и половина намалявахме кратността на хранене до три-четири дневно. Включвахме периодично кратко гладуване, което днес (чуждопоклонниците) наричат „фаст“ – без да знаят, че го има в нашия бит от векове. Преминавахме почти на вегетарианско меню, като оставяхме яйцата, рибата и два-три пъти седмично пиле.

   Кръвното се нормализираше и най-важното – въпреки тежкия тренировъчен режим и ежедневните притеснения и психическо напрежение на работа, бързо се връщаше в оптималните граници – 120/80.

   Следващите месеци – отново точка 1), последвана от точка 2).

   Така на свой гръб и от първо лице вече знаехме, че:

   Първо:
   Никакъв стрес, напрежение и притеснение не могат да вдигнат трайно кръвното налягане, ако хранителният режим е добре подбран.

   И

   Второ:
   Ако хранителният режим е претоварен, ако се храним многократно, ако менюто изобилства с теста, месо, захар, пържено, сладко, кафе, много сол (и, евентуално, с алкохол) тогава кръвното се повишава стабилно и не пада, освен, ако човек не започне да пие хапчета.

   ЗНАЕТЕ, ЧЕ при силна буря падат най-коравите дървета – тези, които не се огъват.

   Когато човек се храни несъобразено и претрупано, отвътре тялото се окислява и „напуква“ много бързо. Микро-напукванията са хиляди малки абцеси, които набъбват, стоят твърди и поддържат ненормално общо напрежение.

   Това не се вижда, човек се мисли за здрав, но на клетъчно равнище плътта е твърда, чуплива и нездраво възбудена.

   Твърда – запомнете това!
   Не – мека и пластична.

   И, въпреки, че телом е възможно да правите шпагати, да се вързвате на възел и да се усуквате на осем, това не променя факта, че вътрешно сте твърди, ронливи, чупливи и уязвими.

   Именно: уязвими.

   ВЪТРЕШНИТЕ ЧИСТАЧИ или „Що е то автофагия?“

   За тия, които мислят, че това са новооткрити неща, е добре да знаят, че ги преподавам (и говоря за тях) още от началото на 80-те и че тия механизми са познати от векове.

   Да тръгнеш да говориш за „новооткрити, съвременни, най-нови“ методики в тази посока, е най-краткия път да зачеркнеш възможността да се докоснеш до Огромното Необятно Човешко Знание, натрупано от времена, за които конвенционалната, консервативна наука (въпреки многото честни, редови учени)…

   … не знае,
   … не допуска…

   и

   … даже не иска да помисли.

   Когато в тялото се натрупат много:

– отлющени клетъчни отпадъци
– бракувани и умрели клетки
– холестеролни компоненти, най-вече от ненормален прием на сладко, захар, тесто
– увредени белтъчни частици
– ядосани, гладни клетки, готови да се превърнат в ракови такива
– бактериални отпадъци
– минерални отпадъци (прим. калцификати)
– наченки на „кофти“ полипи по вътрешните органи

   И още и още…

   Тогава организмът „отключва“ процеси на вътрешно почистване, които, всъщност, са истинско… самоизяждане.

   Процесите задвижват клетки (или много, много по-малки структури), които буквално изяждат лошите отпадъци. Отделно, самите клетки имат заложеност да се самоунищожат (и после да бъдат изядени), ако бъдат необратимо увредени.

   И, въпреки, че вътрешното самопочистване е постоянно действащ механизъм, той се проявява най-добре и най-качествено…

   Да?…
   Кога?

   По време на гладуване.

   Ето защо, в хилядолетните български традиции, освен ежедневно-утринното дву-тричасово и ежеседмичното еднодневно гладуване, съществува и тридневно (безводно – без вода) гладуване, наречено „тримерене“.

   Самопочистването на тялото е фин процес, който може да бъде прекъснат само от една хапка/глътка храна.

   ЗНАЕТЕ ЛИ, ЧЕ:

   1. Когато човек се храни балансирано – много вода, много плодове, сурови зеленчуци (вкл. с риба и месо, но с мярка), отпадъците в клетките лесно биват елиминирани? Кръвното налягане не се повишава, а ако се вдигне, бързо и безпрепятствено се връща в нормалните граници?

   2. Когато използвате ранните утринни часове за активен спорт (и без никакво хранене в рамките на 2-3 дори четири часа), организмът се самопочиства интензивно и успява да обнови чревната бактериална флора? Оттук – пълна липса на сериозни болести, вкл. никакъв грип.

   3. Когато човек използва краткото (утринно или еднодневно) гладуване и се храни разумно, в мозъка не се образува онзи белтъчен „налеп“, който е основният причинител на Алцхаймер?

   4. Когато редовно правим кратки гладувания и редовно спортуваме (утринна гимнастика, вечерна тренировка, вечерна гимнастика), ние променяме наследствената генетична предразположеност към определени болести? Накратко – наследената недобра генетика изпушва през комина.

   5. Когато редовно (като част от Обичайния Ни Начин на Живот) правим, съобразени кратки гладувания, живеещите в нас огромни колонии от паразити (вкл. в сърцето, в мозъка и дробовете) измират масово, което дава на организма нови сили и неподозирана енергия?

   Забележка: Въпроси, програми (за спорт, хранене, контрол върху телесното тегло, отслабване и профилактика на заболявания) на съобщения или по телефона.

   НО:
   Да разчитаме само на НЕхраненето и пасивното чакане да се случи нещо хубаво със здравето ни, не води до никъде.

    Онова, за което говоря, разяснявам и преподавам, не е малодушното и безволево „Чакай и се надявай“, а:

   „Вземи нещата в свои ръце!“

   Наред с разумното гладуване,

– спортът на открито (бягане, стълби, плуване, силови упр-я, упражнения за гъвкавост, бойни изкуства)
– походи с активна и бърза крачка
– активно дишане
– приключенска и откривателска дейност

   Водят до елиминиране на вътрешните отпадъци, на отпадните продукти от дейността на лошите бактерии, микроорганизми и паразити.

   Така ние участваме в кръговрата на Природата и сме част от природните и космически механизми, заложени в нас още в зората от появата на човечеството.

   НЕПОЗНАТО:
   Изпарението на водата от кожата е нещо, което увлича всички процеси в тялото към здраве, спокойствие, енергия и ни дава ново усещане за механизмите на Природата.

   Създайте си навик, който се състои от три части:

1. Когато се къпете (и се чувствате добре), усилвайте горещата вода до поносимата граница. В края, преди да излезете, завършете с трийсетсекунден изцяло студен душ.

2. Излезте от банята без да се избърсвате с кърпа и бъдете голи, докато кожата изсъхне сама.

3. Когато сте на открито (басейн, река, езеро, море) и плувате, след излизане никога (никога, никога, никога) не се избърсвайте с кърпа – това буквално нокаутира имунната система и нарушава телесния температурно-регулаторен механизъм. Ако е хладно/студено, тичайте, клякайте, правете гимнастика и дишайте дълбоко – така имунната система става „желязна“ и здравето е винаги с вас.

   Учете и децата си на това, но още по-важно е Да Го Правите С Тях.

   Когато правите това по време утринното спортуване и кратките утринни гладувания (или при по-дълго), вътрешните процеси на себепочистване литват до небето.

   КЪМ КОРЕНИТЕ
   Приятели, съмишленици, другари, другарки и всички българи със сърце, воля и здрав разум:

   Всяка традиционна култура (вкл. българската) има проверени, проработени и установени механизми за здраве, хранене, хранителни паузи (гладуване) и т.н, които – ако човек ги познава – дават възможност за спокоен и лишен от тежки болести живот.

   Преди не повече от 40-50 години ние, българите, бяхме едно от чудесата на света във връзка с дълголетието и здравето. У нас, в България имаше повече столетници на глава от населението, отколкото където и да е другаде – вкл. Китай, Япония, Тибет, Непал, Индия, Монголия и високите планини на Южна Америка.

   Тези традиционни НАШИ механизми се изучаваха в университетите и да се наречеш „българин“, с Родина България, беше гордост и самочувствие.

   Да целунеш българския флаг при постъпване в Българската Армия беше непостижимо чувство и велика чест.

   Това ни правеше силни, единни и непобедими.

   Напомнянето е: Не се оставяйте на чужди влияния (от страни, които са били голи камънаци по времето, когато България вече е била държава), целящи разединение, разпад и изчезване на народа и страната ни.

   Тези стремежи на ония (на запад) да ни няма, идват от незапомнени времена.

   Лично аз, в началото на 80-те, при подготовка за курсова работа в университета, в тогавашната Софийска Университетска библиотека, попаднах на англо-саксонски документ/декрет от ХII-ХIII в, в който изрично се казваше, че държавата оттатък Дунав (България) и под Дакия (днешна Румъния) не трябва да съществува. И, че е необходимо да бъде разкъсана, изличена и унищожена по всякакъв възможен начин – вкл. и чрез съюз с друговерците от тогавашните Арабски Халифати и Османската империя.

   Времето тече, вековете идват и си отиват, но манталитета и грубият завоевателски стремеж остават и не се променят. Просто словесният облик на подмолните, задкулисни действия е друг – за пред овцете, които все се лъжат и вярват.

   А предателите, родоотстъптиците и продажниците са ясни и подходът към тях е отработен, откакто свят светува.

   Изучавайте историята си, говорете за героите и – правете това с децата си.

   В КРАЯ:
   Както е казал народът, в своята вековна мъдрост:
   „Лозето не ще молитва, а иска мотика“

   В превод: ДЕЙСТВАЙТЕ!


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия ви е харесала, може да получавате най-новите публикации директно на имейл. Запишете се като натиснете бутона по-долу! 

Нова публикация всяка неделя!

Записване от тук >>

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене