Невидимите възпаления

   ВЪПРОС: „Често настивам, Емо. Достатъчно е, някой да се разкашля наблизо и съм готов. Какво да правя?“

   ОТГОВОР:
   Купи си скафандър.

   Този, на Нийл Армстронг се продава (както всичко американско) на поносима цена. Запазен е, най вече поради факта, че не е ходил до Луната, а само до киностудиото.

   КОЛКО ОТ НАС знаят, че тялото ни е като къща: постоянно нещо се руши, откъртва се мазилка, оголват се тухлите, дъските проскърцват и се чупят, керемидите остаряват, гредите поддават и ако не извършваме ежедневен ремонт, старостта и смъртта идват много бързо?

   Понякога дори в гаранционния срок.

   КОЕ СЪСТАРЯВА ТЯЛОТО?

1. Липсата на движение – ако не използваме близо 800-те си мускули ежедневно (повторете „ЕЖЕДНЕВНО“), нещата отиват под кривата круша.

Системата от мускули е най-големият орган в човешкото тяло – както горите, тревите и въобще растителността (като цяло) на планетата Земя.

Без общо и акцентирано физическо натоварване, всички системи, под-системи, органи и тъкани забавят жизненото си трептене, обменните процеси се затлачват и влизаме в състояние на скрита или изявена болест.

Господ, извънземните, рептилите, хороскопът и кармата нямат нищо общо.

Напомняне: Не бъркайте мързеливия фитнес, с Общата Физическа Подготовка, завещана ни от древността. Бягането по пътечки, лежането по тапицирани пейки с гиричка в ръка и селфитата, нямат много общо с Природата.

2. Преяждането – дори с ябълки и круши, преяждането си е преяждане и води до директно отравяне на тъканите.

3. Фабричните (пакетирани) храни – чипс, солети, бързи закуски и пр.

4. Захарта: тя е най-мощният убиец на здравето.

Не пушенето.
Не наркотиците.
Не месото и пр.

… а захарта.

В ПРИРОДАТА няма захар в чист вид.

   През милионите години организмът е свикнал да я произвежда сам – всяка храна след редица химични реакции в крайна сметка се превръща в глюкоза (клетъчна захар – физиологично гориво).

   Дадем ли на тялото захар директно (бяла захар, сладкарски изделия и т.н.) заобикаляме тези милиони години и нарушаваме всичко:

храносмилането – буквално отива на кино
калциевия обмен и възстановяването на костите
– инсулиновия обмен
– работата на надбъбречните жлези, на хормоналната система и въобще на всички жлези в организма
– работата на сърцето, кръвоносната система и кислородния обмен

   Това е само началото на кофти-процесите.


КЪДЕ СЕ КРИЕ ИМУННАТА СИСТЕМА?

   Знаете ли, че…

   Над 80% от клетките-воини на имунната система се намират в храносмилателната система.

   Природата буквално ни заявява: „Внимавайте, какво слагате в устата си!“

   Колкото по-чужда е една храна на физиологията ни, толкова повече имунни воини-обезвредители изпраща тялото в стомаха и червата – организмът ни я таксува като отрова. Когато упорстваме с ненормални яденета, психическото напрежение от ежедневието се концентрира в стомаха, в червата и ние усещаме присвиване, пристъпи на нервност и потиснатост.

   Леките храни, комбинации и продуктите, близки до естествената природа, лесно попиват и отнемат напрежението от тъканите и клетките.

   Сега разбирате ли, че външно напрежение има за всички, за всеки, но как ще бъде неутрализирано, зависи от нас.

   Ние сме шефовете на Самите Себе си.

   НЕНОРМАЛНОТО активизиране (с всяко хранене) на армията от имунни воини-убийци води до вкиселяване на огромни тъканни участъци и изсушаване на целия организъм.

   Загубата на жива, клетъчна вода е първата причина за състаряване и тя не се премахва с наливане от бутилката.

   ИЗСУШАВАНЕТО предизвиква напукване на тъканите (микровъзпаления), които организмът лекува с мистрията – замазва пукнатините с холестерол.

   Пукнатините (милиардите червенички микровъзпаления) карат тялото да произвежда огромни количества холестеролна замазка.

   Повишаването на холестерола е признак, че организмът е сух и омазнен. Омазняването повлича усвояването на захарите, блокира калциевия обмен и нарушава производството на инсулин – оттам качване на захарта.

   Паралелно с това се трупат мазнини, които не минават през черния дроб, а направо навлизат в кръвотока, увреждат сърцето, мозъка, хормоналната система и вътрешните жлези.

   СКЛОННОСТТА КЪМ НАСТИНКИ е част от процеса на повсеместно вътрешно микровъзпаление.

   В детска и млада възраст настинките са просто симптом, че родителите (не филанкишията) трябва да променят храненето на детето, да го подтикнат към спорт и движение. Ето защо постоянното себеобразоване на родителите, начина им на живот и семейни отношения не са само тяхна (лична) работа, а показател за отговорността към собственото дете.

   В зряла и напреднала възраст редовните настинки говорят за отслабена имунна система и всичко споменато. Не предприемем ли промяна, пътят към отключването на по-тежки заболявания е открит и въпрос на време.

   СЪПЪТСТВАЩИТЕ, НЕЗАБЕЛЕЖИМИ СИМПТОМИ на вътрешните микровъзпаления са всички обичайни, уж, глупости, с които сме свикнали:

лесна уморяемост
– нужда от много сън
– налитане на сладко
– сухота на лигавиците

   И пр.

   КОЙТО ИСКА да научи и да научава своевременно, как функционира тялото и вътрешните взаимовръзки – да посещава йога-заниманията, тренировките на клуба или допълнителните, които водя.

   Въпроси, заявки за тренировки и програми: на съобщения.

   В КРАЯ:
   Усмивка и – хуквайте навън.


**Забележка: за въпроси натиснете по-долния бутон и използвайте формата

Вашият коментар