Възстановяване след боледуване

ВЪПРОС:
“Направих тежък грип, Емо и вече един месец не мога да се възстановя. Ходя като разглобен и все съм уморен. Как за изляза от това?”

ВЪПРОС:
“След тежък ковид още не мога да се възвърна силите си, Емо, а минаха повече от четири месеца. Трудно ставам сутрин, нямам енергия и тялото ми тежи.”


ОТГОВОР
Бързото възстановяване след заболяване се дължи на четири елемента:

1) Знание
2) Действие
3) Хранене
4) Вяра

Онова, което обединява и четирите, се нарича “воля”.


ЗНАНИЕТО (1)

Ще ви помогне да съзнавате с всяка своя частица, че в момента в който можете да се изправяте и да вървите, вие вече сте в процес на възстановяване и трябва да вземете нещата в ръцете си.

Ако знанието ви е липсващо, ако сте обзети от мрак и страх, ако не сте изпълнени с борбеност и неотклонима вяра, вие ще продължавате да се влачите, да се излежавате, да се тъпчете с хапчета и да се оплаквате. Няма да знаете какви са процесите във вас и няма да имате волеви импулс да надмогнете моментните остатъчни усещания от болестта.

Това ще продължи дълго, дълго и не е изключено (както при над 70% от хората напоследък – след грип, след пневмония, след, ох, ох, тежък измислен ковид) да се влачите немощни месеци наред и да пребивавате във все по-задълбочаваща се психо-дупка.

Знанието, приятели, означава Четене На Книги (научни, популярни, художествени и пр.)


ЗНАНИЕТО (2)
Знаещият (другата дума е “търсещият”) човек има много работещи и действащи възможности за съпоставка на себе си спрямо отминали и сегашни събития.

Ще ви дам пример:

Когато вдигнете температура и дишате трудно, потите се и сте обезсилени…

Дали и наполовина сте толкова зле, колкото…

1) АЛЕКСЕЙ МАРЕСИЕВ
Руски боен пилот, който е свален през зимата на 1942, губи двата си крака и се влачи осемнайсет денонощия при температура под минус двайсет, бори се с гладна мечка, оцелява и отново става пилот-изтребител?

Някога този свръхчовешки подвиг ни караше да не се сгъваме при никакви обстоятелства.

Лично мен, и днес.

Повест за истинския човек“, ако не сте я чели, сега му е времето.

Сега е времето да я прочетат и децата ви.

2) ЧАРЛЗ ЛАЙТОЛЪР
Това е вторият помощник-капитан на Титаник, който четири часа (от два след полунощ до шест сутринта) помага на оцелелите да си намерят място на лодките. Той плува между ледените блокове, подкрепя всеки, а когато му предлагат да се качи в лодка, отказва.

Когато пристига Карпатия, го издърпват от един леден блок, вкочанен и го спасяват.

Който реши, може да прочете асолютно документалната биография “Лайтс или Одисеята на Ч. Х. Лайтолър“. Можете да я четете вкъщи, заедно със семейството и децата и…

И да издигнете усещането един за друг вкъщи на ново, абсолютно непознато за повечето съвременни семейства, ниво.

Представете си положението на този човек (Чарлс Лайтолър) четири часа в черната океанска бездна с температура под минус два… и наложете себе си върху него.

Смешно и жалко, нали?
Единственото, което реално ни остава е… да скочим и да не се излежаваме повече.

3) ХЮ ГЛАС
Реален трапер, реално историческо лице, нападнат през зимата на 1823-та в Скалистите планини от мечка гризли, която разкъсва тялото му, оголва част от гръбнака и ребрата му и почти го убива.

Пуснете си филма “Завръщането” с Лео Ди Каприо или намерете биографичната книга за живота и подвига на Хю Глас.

Изоставен, предаден и буквално захвърлен и ограбен от другарите си, Глас се влачи през планините, оцелява в неимоверно трудни условия и накрая намира изход.

Оцелява и оживява абсолютно сам, без никаква помощ.
И не само оцелява, но се връща по-силен и успява да въздаде истинска, човешка и мъжка справедливост.

И… де сме ние насред чаршафите, в топлата стая и с термометър под мишницата?

4) ТОКАЙ ИХТО (в превод Рогат Камък или Камък с рога)
Реално живял, млад индиански вожд, който в края на осемдесетте на XIX в. бива предизвикан от над сто, екипирани с най-добри оръжия, ловци на глави, да се бие с тях или ще бъде унищожено цялото му племе.

Схватката, траяла повече от седмица, се състои в края на една от най-лютите зими, на границата с Канада и то броени дни, след като Токай-Ихто е освободен от няколкомесечен, абсолютно незаконен (типично по американски) изтощителен плен.

Отслабнал, без храна, полугол, само с набедрени препаски, с любимия си кон, лък и стрели, вождът се крие, напада, дебне, връхлита изневиделица, като успява да убие почти половината от бандитите, а останалите обръща в бягство.

През дългите нощи спи, завит с шума в корените на дърветата, храни се с корени и сурови дребни гризачи и въпреки ужасяващия студ, не само оцелява, но се превръща и в символ на борбата на индианците срещу белите колонизатори, когото…

Когото известната Лизелоте Велскопф-Хенрих описва в трилогията “Синовете на Великата Мечка“.

Отделно, за подвига на индианския вожд съобщават и тогавашните официални американски вестници. Именно от тях писателката заема основните факти за романа си.

Някогашният, заснет с Гойко Митич в главната роля филм, макар и отлично направен, не дава ни най-малка представа за ужаса, преодолян от едно, изцяло самичко човешко същество, мъж, принуден да се бори в името на своя народ, децата и бъдещето.

По наше време името на Токай-Ихто (наред с десетки други) беше нещо, което изречено на глас, караше косите ни да настръхнат.

5) АЛЕКСАНДРА О’НИЙЛ
Това е една тъничка на вид руска балерина, която решава, че Тибет е най-примамливото място на света и отива да живее там.

Преживява нечувани лишения, боледува при температури под минус двайсет и пет, бива нападана от планински разбойници и захвърлена полуумираща насред непристъпните безименни снежни чукари.

При ръкополагането ѝ за будистки свещеник прекарва при температура около минус десет почти седмица, зазидана в крайно малка каменна, ритуална пирамида, без храна, само с малко вода, без никаква възможност за движение и в пълен мрак.

Единствено със силата на мисълта, концентрацията и волята успява да овладее ужаса, студа и отчаянието. Разбира се, издържа изпита и получава свещенически сан.

А ние, тук, приятели, се назландисваме да се наплискаме сутрин с хладка вода или да направим бърз студен душ.

Ако имате сърце, душа и бликаща енергия, ще се съпоставите с примерите, които ви дадох и…

И от утре ще сте различен и по-можещ човек.


ЕДИН БЕЗСМИСЛЕН ВЪПРОС

Как мислите, дали съм търсил тия фактологични примери от Уикипедия или Гугъл по зададени думички?

Защото всеки, който дойде у нас, ще открие сред купищата книги и “Повест за истинския човек”, и “Лайтс или Одисеята на Ч. Х. Лайтолър” и всичко, за което говоря и пиша.

А зад всичко, което говоря и пиша, стоят десетки, десетки години образование, самообразование, търсене, опитване, приключения, пътувания, срещи с интересни, неочаквани и крайно опасни хора и ситуации… и пр. и пр. и пр.

За да мога в публикациите да използвам по-малко от една десета от процента от наученото, с едната едничка идея: да ви амбицирам да откриете в себе си енергията, желанието, неимоверния стремеж да откривате, да научавате, да разбирате, да усещате и…

И, в крайна сметка, да израстнете на ново, по-високо и достойно човешко равнище.

Което ще ни помогне, всички заедно, да направим живота си по-хубав, по-добър и по-светъл.


ДЕЙСТВИЕТО ПРИ ОЗДРАВЯВАНЕ

На първо място е работата на краката.

Запомнете, приятели, че ако не бъдат раздвижени краката (прасци, бедра, тазови мускули и прилежащия долен гръб), никакъв нормален кръвоток (кръвоснабдяване) не е възможен.

Без активна работа на краката няма нормална работа на дробовете, няма качествена сърдечна дейност, няма никаква нормална работа на стомаха и червата и, най-важното, няма никаква активно работеща, силна имунна система.


СЪВЕТИ ЗА ДВИЖЕНИЕ

Станете, разходете се из стаята, отворете прозореца и направете пет-осем-десет клякания. Ако се затруднявате, хванете се за масата, за стола или нещо сигурно и стабилно, но…

Но не се предавайте и клякайте докъдето и колкото можете.

Ще започнете да дишате дълбоко и това означава, че кръвта тръгва из вас активно и мощно.

Когато дъхът ви се успокои, повторете клякането в още две-три серии, а когато измине ден или два, излезте в квартала и изкачете стълбите на някой блок – три, пет или повече етажен.

След оздравяването ви, нека този “блоков стълбищен” подход остане като част от вашата Обща Физическа Подготовка един, два или дори три пъти в седмицата.

Разбира се, ще трябва да прибавите (или да се завърнете по-скоро) към обичайната си утринна и вечерна десетминутна гимнастика плюс дву- или три-разовото седмично трениране по определена, специализирана програма.


ХРАНЕНЕ

Имам предвид възстановяващото хранене за човек, който тренира. Не за малодушници, които и след оздравяването ще продължат с цигарите, алкохола, кафето след ставане, седенето по столовете и всичката антинормална, антидвигателна ужасия, характерна за съвременните мързеливци, които се пресъздават в родените и възпитани от тях самите, деца-мързеливци.

Темата с храненето е дълга, което я прави наистина трудна, но основното се състои в:

Много пресни плодове, пресни зеленчуци, много чай, лимони и завишен прием на качествени продукти, съдържащи белтъчини (ядки, тиквени и слънчогледови семки, овесени ядки, елда, тахан, боб, леща, яйца, риба, птици и пр.)

Подходът не е труден за разбиране: оформяте храненето на три до четири малки (наистина малки, лесни за усвояване), но качествено подбрани ежедневни порции и здравето ви постепенно литва нагоре.

Спазвате избрания хранителен ритъм без тър-мър и без никакво отстъпление. В един недалечен момент ритъмът ще се превърне във вашата ежедневна нормалност, ще свикнете и здравето ви ще излезе на ниво, непознато за вас и близките ви дотогава.


РАЗБИРА СЕ,


За да се изготви действително работещ хранителен режим за здраве и възстановяване, е необходима наистина високоспециализирана компетентност.

Най-добре е да се обърнете към специалист.
Или към мен.


ПРОСТИЧКИ ДУМИ ЗА ВЯРАТА

Когато знаеш…

Когато си научил…
Когато целият ти житейски опит го доказва…
Когато обективните обстоятелства го онагледяват…
Когато интуицията ти нашепва…
Когато косата на тила ти настръхва…
Когато жизненият цикъл на планетата, Вселената и Космоса са в съответствие с всичко, което чувстваш, усещаш и знаеш…

Тогава се изпълваш с благоговение към Грандиозността на Огромното и Безкрайно Мироздание.
Ако решите да използвате названието Бог, добре.

Именно благоговението ни оставя във вътрешна заплененост и мълчание и това е началото на истинската вяра, че…

Че онова, което се случва е точното, което е трябвало да се случи, за да…

За да успеем да променим нещата около нас.
А за да извършим тази промяна…

Да?

Е необходимо е да променим самите себе си.

Защото ние не сме еднотипно, закостеняло, вкаменено телесно, енергийно и духовно същество, а пластична, готова за развитие многообразна и многофункционална структура, чийто зародиш идва именно от Света около нас, от Космоса, от звездните купове, от безбройните галактики, от многобройните варианти на безбройните Вселени, съставляващи…

Съставляващи Всичкото.
Имате ли образованието, личната култура, натрупаното познание, житейския опит, научната подготовка, дълбокото човешко усещане и огромната вяра за…

За невъобразимото и все пак простичко Единство На Това Всичко?

Това е началото на вярата, приятели.
Само началото.


В КРАЯ:

Нека не мрънкаме, че ни боли, че е тежко и трудно.
Животът е затова: да преодоляваме трудностите и да го опознаваме.

Правим ли го, подире ни ще идват възпитаните, знаещи и мотивирани от нас, борбени и силни деца.

Това е нашата моментна и все пак текуща (през целия ни живот) задача, с която трябва да се справяме и тя чака нас, не филанкишията!


П.П: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене