Какво да правим за да имаме здрави зъби

Какво да правим, за да имаме здрави зъби?

   Зъбите са част от костната система на организма и също като костите се нуждаят от натоварване и добро хранене.


МИТ е, че никога от венците не трябва да тече кръв.

   По малко, от време на време или при натиск (понякога), е нормално.

   Ако течът на кръв от венците е редовен, има проблем – най-вече с приема на пресни плодове и зеленчуци (вит. С) или на основни белтъчни съставки в менюто.

   НАТОВАРВАНЕТО на зъбите е чрез дъвчене.

   Най-добрата утринна гимнастика за зъбите е сутрешната ябълка. Искаме ли здраве, винаги след като изпием    чаша-две вода (може с изцеден цитрус и мед или чай с лимон) сутрин, следва една голяма ябълка с хубаво сдъвкване.

   По-твърдите плодове изискват качествено дъвчене и така поддържаме неврофизиологичната връзка между дъвкателния процес и работата на стомаха и червата.

   СЛЕД ядене на плодове, задължително изплакваме зъбите обилно с вода, защото плодовата киселина разяжда емайла много бързо.

   Не мием с четка зъбите след прием на плодове, защото повърхността им е „размекната“ и четката ги уврежда.

   ЗАПОМНЕТЕ: Киселинността в устната кухина продължава и след изплакване. Едно измиване на зъбите след храна е недостатъчно.

   За да имаме качествено изплакване, то се прави на два-три етапа през 3-5 минути след хранене. Едва тогава престава абразивността върху зъбния емайл.

   ПАСТАТА за зъби не почиства зъбите, а дава изкуствено усещане за чистота.

   Същото е с дъвките и рекламираните бонбонки, които всъщност провокират „ялов“ стомашно-чревен процес. Водата и четката за зъби са най-добри. През ден, може да масажирате кратко зъбите със сода бикарбонат (или обикновена сол) на върха на пръстите.

   ЕРЕТИЧНО: Оставяйте зъбите един ден в седмицата (или на две седмици) да се оправят сами, т.е. не ги мийте.

   Измийте ги вечерта или на следващата сутрин. Когато не се занимаваме с тях, оздравителните процеси протичат ускорено и организмът започва сам да „запушва пробойните“.

   Ако провеждате гладен (или с олекотено хранене) ден, той е най-добър.

   ХРАНЕНЕ: Зъбите изискват качествено хранене.

   При екстремни физиологични натоварвания (бременност, дълги гладувания) организмът тегли вещества от костите, те стават рехави, а зъбите изтъняват, емайлът им се напуква и се развалят.

   Хранете се добре и – далече от крайности в менюто. За по-подробна информация, задайте въпрос ТУК.

   ДОБРА ДУМА ЗА ТРАДИЦИИТЕ: Оставането на масата известно време след хранене, общуването и разговора са част от всяка традиция по Земята.

   През това време киселинността на устната кухина спада. Говорейки, човек ослюнчва без да се замисли, отпива чаша вино и така всичко идва на мястото си. Запазва се здравето, общността и топлотата.

   ТЕГЛОТО: НАДнорменото тегло кара организма да тегли калций от костите (зъбите), за да участва като катализатор в усвояването на захарите.

   ПОДнорменото – липсват основни съставки и отново първи в списъка от проблеми са костите.

   ЗА ЖЕНИТЕ: Спокойно, шоколадът и сладкото не увреждат емайла, ако изплакнем зъбите след това.

   Ако нямате възможност, ослюнчете добре, почистете и масажирайте с език зъбите. Върши добра работа, стига да не е ежедневие.

   Шоколадът и сладкото ни карат да се усмихваме и не трябва да се лишаваме от тях. Усмивката понякога е всичко… и шоколадът си заслужава.

   СРЕД ПРИРОДАТА: Когато сте в гората/планината, отчупвайте по някое малко клонче и го дъвчете.

   Повечето кори на дърветата в нашите планини съдържат антисептични, стягащи венците и лековити съставки. За по-подробна информация и конкретни насоки – свържете се ТУК.

   КРИВОТО ЗЪБЧЕ: Човек е чаровен сам по себе си, такъв, какъвто е.

   Всяка външна интервенция отнема от идентичността. Често направената с (много) пари белозъба и равна усмивка, е изкуствена и не носи усещане за топлота.

   Кривите зъби (ако не създават непоносим естетичен, здравословен или механичен проблем) могат да бъдат поддържани здрави без много усилия. Това зависи единствено от познанията и от организацията ни.

   Що се отнася до чара, понякога именно някое малко несъвършенство, прави някого съвършен за нас.

   КАРМАТА: В кармичната теория има интересни заключения, свързани със зъбите, разположението им, изменението им във времето, широтата на челюстта и характера на човека.

   Разбира се, това са теоретични постановки, но ако се запознаем с тях отблизо, ще видим интересни сходства между физиология, зъбен статус, начина по който подхождаме към решаването на проблемите и същинския характер.

  В КРАЯ: Здравето е естествен процес.

   Всяко отклонение от него е напомняне, че някъде нещо трябва да променим. Да се вгледаме, да почувстваме, да размислим, да осъзнаем и да разберем. С топлота и обич.

   Затова сме на Тази Земя.

   Просто е: да се вслушваме с разбиране в себе си и Природата.

 


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия ви е харесала, може да получавате най-новите публикации директно на имейл. Запишете се като натиснете бутона по-долу! 

Нова публикация всяка неделя!

Записване от тук >>

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене