Вие питате, ние се хващаме за главата (кратък апотеоз на интелектуалността българска)

ВЪПРОС: “Господин Златев, възможно ли е да ми изпратите упражнения специално за коремните тлъстини?”

ОТГОВОР:
Въпроси като тоя, в различни варианти, получавам по двайсетина на седмица и нищо чудно да започна да отговарям така:

“Ще ви изпратя прекрасна тренировъчна програма, в която са включени:
– двеста (от основните пет хиляди) задължителни книги
– образование от първи до ХII клас
– и напомняне: да следите кога започват трансплантациите на Свеж Умен Мозък. Чуете ли, немедленно дайте заявка за тройна доза, вземете номерирано картонче и се наредете на опашката от три сутринта”

НЯКОЛКО БИСЕРА (направо от съобщения). Конфиденциалността гарантирана.

“И, моля ви, нека програмата да е такава, че като свалям килограми (от жена 159 см,97 кг) гърдите ми да останат същите”

“Емо, слаби са ми ръцете. Не ми трябва да тренирам другите мускули (от мъж, 183 см, 62 кг), направи ми такава програма, която е само за ръце – да станат големи като на Арнолд.”

“Имам само двойна гуша, господин Златев и малко наднормени килограми (жена, 162 см, 86 кг), но мъжът ми ме харесва така и мисля да тренирам само двойната брадичка.”

“На въпроса Ви за здравето, здрава съм. Имам само лек запек – изхождам се сутрин по часовник, но понякога пропускам. Освен това настивам на два-три месеца, хемороидите ми кървят, вземам хапчета за кръвно и ме оперираха от кисти на яйчниците. А, и камъни в бъбреците, но тях не ги броя.”

“Децата не ме слушат, Емо. Малкият не учи, шляе се по улиците и мисля, че вече пуши трева. Големият е на осемнайсет, нито тренира, нито учи като хората, станал е сто кила, само яде и седи на компютъра. Аз обичам вечер като се върна, да седна с ракията и салатата, нормално е, вече съм на възраст (мъжът е на 49 г.), говоря му, обаче той се затваря оттатък и не става разговор. Правя всичко да са добре, но мисля, че на улицата и в училище ги развалят.”

НА ВСЕОСЛУШАНИЕ:

1. Няма упражнения само за коремните тлъстини (или само за двойна гуша, само за дебел задник, само за намаляване на бедрата и пр.). Тялото е единен организъм и когато го тренираме ЦЯЛОТО, получаваме ефекта, който търсим.

2. Не е възможно да намалим само обиколката на талията или (само) да увеличим други обиколки (на ръцете, на бедрата) – това е цялостен процес. В спортната физиология и диетологиия има стандарти: при определено спадане на общото тегло, падат всички обиколки. Обратното – при мъжете: с покачване на пет килограма тегло, обиколката на ръцете нараства с около два сантиметра.

3. Не е възможно да стегнем САМО една част – корема, бедрата и пр. Стягането е на цялото тяло и се дължи на Специфичен Тренировъчен Режим плюс Адекватно Спортно Хранене – намесата на специалист е наложителна.

За точки 1,2 и 3: Ако някой инструктор ви даде друг отговор (че е възможно да отслабнете, да се стегнете и да намалите обиколките ЛОКАЛНО), този така наречен инструктор, ви лъже или е поредният шарлатанин.

4. Децата, другари и другарки, не се възпитават – те стават Такива, Каквито Са Родителите – проблемът е, че късно го разбираме. Децата са гъба, която попива нас – които сме ги направили и с които живеят. Можем да им приказваме, да се караме, да заплашваме – полза никаква. Затова: Възпитавайте Себе Си и ще се учудите на ефекта от самовъзпитанието Си, върху Вашите деца.

ВЪПРОСИ като изброените, говорят за откровен мързел, липса на основна обща и образователна култура и (за децата) бягство от отговорност.

Бих допълнил: и пропуск на родителите (вашите) да ви научат, че нещата се правят заедно – още от раждането на детето: заедно хранене, заедно излизане, заедна игра (на площадката, на “Не се сърди човече”) и когато това е факт, детето ще ви върне наученото – с вслушване в думите ви и разбиране на съветите ви.

Но за да живеете така, трябва да сте възпитани така, да вярвате в това, да сте го преживели, да сте го чели, да сте го мислили и да сте си го представяли като бъдеще – още преди да се родят децата ви.

Т.е. да сте били (и да сте) пълни с енергия, нетърпение, желание и жизненост.

Казано иначе: Възпитанието е най-простото нещо, ако.. преди това сме възпитали себе си.

И НЕ СЕ ВЪРЗВАЙТЕ на съветите на чуждоземни (най-вече източни) монаси, лами, свещеници и прочие “съветници” или наши такива.

Какъв съвет може да ви даде за спорт и здраве човек, който на петдесет-шейсет вече е в графата “дядко/чичко с шкембе и броеница”?

Какъв съвет за здраве и спорт може да ви даде инструктор (наш, тукашен нещастник), който при 18-20 градуса ходи в дебел скиорски костюм, с шапка, тежи петдесет и осем и разправя (пълно е с малоумници, дето вярват!), че може да влезе и да плува във вода 2 градуса, да пробяга 100 м под 11 секунди или да удари силно като истински трениран боец?

Какъв съвет за здраво семейство може да ви даде източен “гуру”, който никога не се е женил, никога не е живял заедно с жена или нашенски такъв (гуру), който има два развода или просто не живее с никого?

Какъв съвет за възпитание на децата може да ви даде източен (приказливец) гуру, който никога не е имал деца, не се е будил посред нощ от кашлянето им, не е държал ръката на (свое) дете, но с охота приказва глупости за възпитание и самообладание?

НАПОМНЯНЕ: Подобни лични въпроси са показателни за начина, по който функционираме като народ, общество и държава, защото…

Да?
Ами, защото напоследък въобще го няма функционирането ни.
Да видим:

Славното ни минало? Забравихме го, защото ако го помним и пре-предаваме от уста на уста, ще трябва да живеем в съответствие с него.

Гордите ни владетели? Същото като по-горе. Накарайте дете от 5-7ми клас да изброи пет-шест.

Уроците на историята? Видим ли нещо, дето ни напомня за… нещо, взривяваме го. Десетина пъти, щото не успяваме от първия.

Управниците ни – до един предатели и за затвора. Но нас ни мързи, страх ни е и ни е по-добре с ракията и салатата, пък ако някой тръгне срещу Ония, ние ще викаме отстрани “Давай, с теб сме”.
Ама отстрани.

А някога, някой запитал “Народе?…”

Е, има ли място за чудене защо децата не слушат, защо българите са дебели, защо семействата ни отиват на кино и защо държавата е под кривата круша?

КАК РАЗБИРАТЕ МИНАЛОТО, приятели?
Преди по-малко от век (дето се вика “оня ден”) и по-назад е трябвало да бъдеш в добра форма, защото:

1. Нивата – теб чака.

2. Градината и овошките – теб чакат.

3. Животните – теб чакат.

4. Семейството – на теб разчита.

5. Децата – теб чакат, а ако са момчета, бащата ще трябва да ги учи на мъжки работи – да орат, да работят на нивата, да яздят, да стрелят с лък, да въртят тоягата, да секат със сабята, да се бият и да са мъже.

6. Ако дойдат лоши – ще трябва да се биеш, не да гледаш “Спайдърмен”

7. Ако управниците станат изедници (нашите днес са по-лошо), ще трябва да вдигаш въстание, да участваш в боен поход, да държиш на умора, студ, изтощение, глад и болка.

8. След въстанието се връщаш вкъщи и почваш от точка №1, но…

Ако си жив.
Ако е живо семейството и децата ти.
Ако я има земята ти.
Ако го има племето ти.
Ако го има… народът ти.

Та, простичкият въпрос е: Де е лежането на теферич, де е голямото шкембе, де е мързелът, оплакванията и измислените извинения?

Извадете си главите от козунаците, оставете лигавите Фб-кученца и котенца с розички и финтифлюшки и вижте какво става у нас и по света.

И вторият простичък въпрос: Мислите ли, че има разлика между миналото (от въпросите) и днес?

В КРАЯ:
И Вашият отговор е?…


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене