Празни приказки за тънката талия, добрия изглед и здравето

 

   ВЪПРОС: “Емо, объркан съм. Имам високо кръвно, аритмия и миокардна хипоксия. Препоръчаха ми да спортувам, за да намаля обиколката на талията, обаче срещнах съвети на фитнес-инструктори да не се правят специални упражнения за талията, защото щяла да се увеличи заедно с мускулите. Кое е вярно и какво да правя?”ОТГОВОР:

   Абе, и аз така – лежа по цял ден и нищо не правя, че да не би да ми се увеличи талията от правене на коремни преси. От сутрин до вечер тъпча торти, пици, парфета, сланина и свинско, щото холестерола не се променял от яденето на сладко и прасета (ще повярвате ли, че един известен лекар ми го каза?), а мозъка работел най-добре с повечко холестерол.

   Има ли идиот, дето да повярва на това?

   СЪВЕТИТЕ да не се правят упражнения за талията, че (чети по-горе)… и т.н, ги дават “инструктори“, които редовно тъпчат сладко, протеини, добавки, енергийни напитки (инак нямат енергия да вдигнат себе си и да се самозанесат до залата) и пр. уж, необходими суплементи.

   Ако разчитате на хормонални добавки, мулти-минерални, мулти-витаминни комплекси, мазнинни разградители/блокери, химически алкализатори, катализатори за пренос на нещо от точка А до точка Б, уж не-стероидни хапчета и ижекции, е… проблемът с талията винаги ще виси като дамоклиев меч над главата ви.

   ПРИРОДАТА, приятели, другари и другарки ни е дала всичко и то в изумителни количества и разнообразие.

   Ние, обаче, хем не вярваме на Природата, хем не звучим гордо и като капак сме убедени, че в химическия комбинат по- ги разбират нещата.

   Да, ама – не!

   ПРОСТИ ПРИКАЗКИ ЗА МУСКУЛАТУРАТА: Имаме (кръгло) 700-800 мускула, в зависимост от идеята, с която ги броим и класифицираме.

   Мускулите на корема и – забележете! – червата, са част от гладката мускулатура. Ето защо при културистите (и всеки, дръзнал да папка хормони въобще и хормон на растежа) червата набъбват и растат като всички други мускули. Затова в последните години все по-често виждаме грозни, тежки по 120-140 кг. човеко-бикове при ръст 170-180 см. с шкембета, издути като плондери, а връз плондера… плочки.

   Плочки, опънати до скъсване от увеличените и нараснали в пъти най-обикновени черва.

   То – съответствие с Природата, то – красота, то – чудо…

   Пък червата им – бетон. По-големи от бицепсите на Арнолд, по-твърди и, има си хас – по-непроходими.

   Прочетете спомените и откровенията на някои (смели) бивши Мистър Олимпии, решили да говорят, разбира се, след приключване на кариерата си. Примерно, Дориан Йейтс.

   ПРОСТИ ПРИКАЗКИ ЗА МУСКУЛАТУРАТА-2: Талията (предни коремни мускули – долни и горни, странична мускулатура, странични коси мускули, долна част на гърба и външни бедрени отвеждачи) е мускулатура, както всяка друга.

   Т.е. материя.

   Запомнете: Мускулатурата е материална ПЛЪТ. Дори и да я тренираме редовно:
   – Когато я храним – расте.
   – Когато не я храним – намалява обема си, но задължително се изчиства от мазнините и се оформя.
   – Когато я храним на кантар – запазва размера си и от тренировките се изчиства.

   В ПРИРОДАТА не съществува мускул, който да увеличи размера си с тренировка (което е разход на енергия), без наличие на допълнителни хранителни вещества.

   Ако откриете такъв, значи сте открили перпетуум мобиле – ще Ви издигнат храм, ще ви се кланят до килима и ще спасите човечеството от енергийната криза.

   Разбира се, плажовете са пълни с човеко-народ (с вид на морските слонове от Антарктида), убеден, че е открил перпетуума на мобилето. Знаете им приказките: “Нищо не ям, пък талията ми метър и половина”. Обаче, тръгнем ли по дневното им меню стъпка по стъпка, откриваме количества и калории, с които да нахраним бедните дечица от Ангола, Сомалия, Бангладеш и дори да изпратим помощи в Ирак и Сирия.

   Да не забравяме и вечно гладния американски народ, дето човеколюбивите му политици все искат да го нахранят и затуй миротворят, просят и хленчат (който не дава – бой!) по всички кътчета на кълбото – в името на глада, оцеляването и любовта към хората.

   ТАЛИЯТА РАСТЕ:
   1. От прекомерно хранене – натрупваме тлъстини и размери.

   2. От хранене със сладко, сладкарски изделия, тестени и пържени храни.

   3. От несъобразени хранителни комбинации, които предизвикват ферментация, издуваща корема и червата. Те надуват мускулния корсет, той се разтяга и в един момент изглеждаме, все еднo сме глътнали футболна топка.

   4. От недобре смлени храни – от преяждане, злоупотреба с лекарства, хапчета за газове, за по-добро смилане, анаболи, хормони, хормон на рестежа (вече го споменах) и пр.

   5. От несъобразено с възрастта свръх-калорийно хранене. С годините обмяната се забавя и съответно е необходимо да намалим драстично храненето.

   6. От пиене на течности по време на хранене и непосредствено след това – ефектът е като точка две и три.

   7. От недобро изхождане (задържане на фекалии) – червата и вътрешните органи се обвиват в лигава мазнинна слуз, която всъщност, е предпазен капсул. Разбира се, черният дроб го отнася по всички параграфи.

   8. От заседнал живот. Бих добавил – и от празноглавие.
Куриоз: Една майка ми писа, че компютърът помага на сина и, да отслабва, защото играел… игри. Мозъкът хабял най-много енергия и било достатъчно да мислим здраво и енергоемко.

   Момчето беше седми клас (13 год.) и при ръст 167 см наближаваше… деветдесет кг.

   9. От криворазбрана позитивност и следване на идиотския призив “бъди себе си“: Пълно е с хора с наднормено тегло, което лесно може да се нормализира, а енергията и самочувствието да се върнат.

   Но какво правят те?

   Мързелуват, събират се с други такива, заразяват трети, четвърти, пети, отглеждат пълни, нездрави, неспортуващи деца и се самоубеждават, че бидейки с наднормено тегло, така изразяват себе си и имат “гордото” право да бъдат дебели.

   Дебели и болни, но – има си хас! – задължително с възвишена душевност.

   А здравите, слабите, нормално сложените, трениращите и тия с тренираните тела са закономерно нищи духом, незрели комплексари и, разбира се, морални инвалиди. Тъпаци, които вместо да се отдадат на алкохола, сладкото и истинското си обемно Аз, тичат по поляните, тренират, правят нощни походи, опитват да подобрят себе си, броят звездите, гмуркат се във вълните, покоряват върхове и се радват на изгрева на слънцето.

   Глупаци, които общуват с Природата?
   Господи, колко демоде…

   ДУХОВНО: Разбира се, външният вид не е всичко. Разбира се, че наднорменото тегло не е причина да изоставим някого или да му се подиграваме. Разбира се, че зад тялото трябва да виждаме човека, а не само и единствено външния изглед.

   С едно условие: да има Човек зад външния изглед.

   Но – да сме точни: говорим за здраве.

   Загубим ли го, тогава осъзнаваме, че всичко е постижимо… ако имаме здраве. Разбираме също, че здравето (макар да не е самоцел) е едно от най-ценните неща в живота.

   Ако не и най-ценното.

   И – ако още имате съмнения, идете при човек, болен от тежка болест и постойте при него. Поговорете с него. Чуйте смисъла зад думите и тъгата му. Вгледайте се в очите му. Не искате този човек (мъж или жена) да е вашето бъдеще или бъдещето на вашето дете, нали?

   Времето, в което ще постоите до някой, който си отива, не е загубено и след това ще знаете какво е здравето.

   Преживявал съм го десетки по десетки пъти в годините.

   НАПОМНЯНЕ: въпроси, програми за хранене/движение, отслабване/напълняване и здравословна проблематика – на съобщения.

   ЗА МЕН (като изключим, че гоня, хе, хе, четирийсетте и затуй на нас младите ни е лесно – някои така мислят):

1. По цял ден съм в движение
2. Имам една-две, понякога три и повече тренировки на ден.
3. От сутрин до лягане вечер (по-скоро нощ – лягам към 00:30 – 00:02) събирам 100-200-300, понякога и повече коремни преси. Освен тях и десетки упражнения в суперсерии – за гърба, раменете, гърдите и цялото тяло.
4. В двигателната ми дейност задължително влизат утринна гимнастика, която би затруднила доста хора и яко плуване един-два пъти седмично – все пак навремето бях вицерепубликански шампион.
5. Хранителният ми режим е (изцяло) изчистен от ненужни въглехидрати и ги набавям предимно от вода, мед, плодове, зеленчуци.
6. Въпреки, че пия достатъчно вода, няма жив човек, който да ме е виждал да пия вода на тренировка и понякога ме питат пия ли вода въобще.
7. Поне веднъж в седмицата един ден съм на вода и плодове.
8. Потя се като прасе – на тренировка (значи 2, 3, 4 и повече пъти дневно) и в моментите, когато просто е наложително… да съм прасе.
9. Обаче: от изброените точки, съвсем не значи, че ако изляза с приятели, няма да ям пица, пържени картофи, италиански сладолед, сладоледена торта и пр.

      Накратко: В моя кръг гоним фанатиците (от всякакъв вид) с камънье и дърве.

      В КРАЯ:
   “Опълченците на Шипка” вършат работа, ако сме разчупени в мисленето.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене