Глътка живот: „Какво не знаем за дишането – фази, оздравителен ефект, практика, Световната Конспирация и… още нещо.“

ВЪПРОС:
„Емо, има много неясноти, свързани с дишането въобще, със спортното дишане и дихателната практика в йога. Може ли да развиеш темата?“

ОТГОВОР:
ДИШАНЕТО е пулсация, вълново трептене на енергия. Всяко материално образувание има приливи и отливи на енергия, вкл. и т.нар. минерали.

Както морските вълни имат видимо нарастване (натрупване, зареждане, набъбване) с последващо отдаване на енергията и спад на обема, така е и дихателният процес.

В зависимост от ритъма (честотата, напрежението, заредеността и качеството) на дишането ни, е работата на сърцето. Казано иначе: дишането и работата на сърцето, са пряк израз на начина, по който приемаме, усвояваме, трансформираме и отдаваме всемирната енергия.

ЛЮБОПИТНО: Качеството на дихателния процес има „визитна картичка“ и това е паузата след издишване – фазата на спокойствие и умиротвореност. Доброто усвояване на енергията подтиква организма към (междинно) спокойствие.

1. По-дългата естествена пауза между издишване и вдишване говори за висок процент усвоена енергия.

2. По-късата пауза показва ниско усвояване на енергията, вътрешно-физиологична напрегнатост и е предпоставка за натрупване на болестни симптоми: на първо място – повишено РН и евентуален проблем с усвояването на желязото.

Като вторични (негативни) следствия: висок холестерол и микро-травми (чупливост) в организма, което влече към омазняване, плаки, задух, проблем с кухините (синузит, кисти, повишено вътреочно налягане), инфаркт и инсулт.

ИНТЕРЕСНА Е ВРЪЗКАТА между т.нар. „автоимунни“ заболявания и дишането. Скъсеният, недостатъчен и неритмичен дихателен процес изпраща продължителни сигнали (още от детството) за „неразпознаване“ на постъпващата енергия. Продължителният сигнал става физиологичен навик, вклинява се в клетъчната памет и води до „сгрешен“ маниер на вътрешно взаимодействие. Симтомът „неразпознаване“ се прехвърля в имунната система и в зависимост от начина на живот (и заложената генетика) започва вътрешно самоизяждане.

Това е общата картина на автоимунните заболявания.

Извод: дихателният процес трябва да изпраща ритмични, позитивни и стабилни сигнали за цялостно равновесие и всеобщо вътрешно взаимодействие. От сигналите и ритмиката на дишане зависи дейността и здравето на целия организъм.

ТРЯБВА ДА СЕ СТРЕМИМ да издишваме продължително. Усвояването на кислорода се извършва по време на кратката пауза между вдишване и издишване, по време на бавното/продължително издишване и се преразпределя по време на паузата между издишване и вдишване.

ИМА ТРИ НАЧИНА за влияние върху естествения ход на дишането:
1. Динамична дихателна практика: физическо натоварване и спорт.
2. Статична дихателна практика, тип – йога и медитация.
3. Работа върху артикулацията, тембъра, плавността и тона на гласа – реч, декламация, пеене, ом-практика, смях.

ДИНАМИКАТА на спорта изисква много сериозен контрол върху дишането. Това, че целта е физическото постижение (по-високо, по-бързо, по-силно), кара клетките да работят с изключително високо качество на взаимодействие. Интересното е, че дишането е (почти) спонтанно, а спонтанността е едно от условията за изграждане на условен рефлекс, които лесно може да премине в облика на безусловен. Изградената и рефлекторно оформена ритмика на дишане се запазва като навик.

Целта е именно изграждането на навик. Навикът работи в обикновеното ежедневие, когато мисълта е заета с друго.

Всички спортове са добри, но плуването и кросовото (дългото) бягане нямат база за съпоставка. Веднага след тях идват средните бягания, качването на стълби, активното бързо вървене и изкачване на височини.

УМИШЛЕНО не включвам карането на велосипед, защото липсата на удар с ходило в земята (както е при бягането) и притиснатостта на тазовото дъно към седалката, създават изкуствени, но сериозни прегради пред синхрона на кръвообращението, а оттам – и пред дишането.

ЙОГА-ДИШАНЕТО най-често се върти около съотношението „едно към две“, което е ритъмът (пулсацията) на Всичко: на Земята, на планетарните системи, на невидимия етер, на Галактиката, на енергията и въобще – на цялата Вселена.

Единствената слабост на дихателната йога-практика е ИЗКУСТВЕНОСТТА – просто седим и вкарваме организма в ритъм, който ние налагаме (при спорта степента на натоварване определя по естествен път физиологическия дихателен ритъм). Но – съчетаем ли йога с редовни спортни занимания, се получава най-добрата възможна комбинация.

МЕДИТАЦИЯТА се основава върху незабележимостта (отвън) на дишането, което означава изключително плавно преминаване от вдишване към издишване. Дишането е „тънко“, фино и паузата след издишване се разтегля до нечувани граници. Разбира се, това се получава в стабилна психическа концентрация, при която съзнанието е събрано (фокусирано) в една мисъл.

В момент на дълбока медитация, човек не осъзнава тялото и себе си, което е следствие от прекратения външен дихателен процес. Тялото диша ендогенно (вътрешно, клетъчно) и нуждите му са сведени до невъзможен за осмисляне физиологичен минимум. В това състояние външните условия не влияят и един от основните показатели, че човек е напреднал в йога-практиката, е умението гол (или почти) да издържи неопределено дълго време на студ около и под 0 градуса С. На изток, във високите планини често се правят дори състезания: кой ще изсуши най-бързо (при отрицателна температура) метнат върху голия гръб, мокър чаршаф.

Александра Дeйвид О’Нийл, която е пребивавала десетилетия в Тибет и има офциална духовна степен, разказва, че именно оцеляването чрез медитация в тясно, скално помещение при температура около нулата, е било основния акцент в изпита и за лама.

ГЛАСОВИЯТ АПАРАТ е пряко свързан с хормоналнта и половата система, казано иначе – гласът е пряк израз на енергията, която циркулира в тялото. Тонът, тембърът и звучността на гласа показват, доколко усвояваме енергията. Още от древността хората са открили, че върху настроението и самочувствието може да се влияе чрез декламация и пеене.

Всеки може да провери и да наблюдава, как за 3-5-8 минути старателна декламация, пеене (професионално, в компания или под душа – без значение), гласът става по-плавен и изразителен. При мъжете се засилват дълбоките, ниски, басови тонове, а при жените – звучността и гласът придобива комплексност и плавност, характерни за богатата алтова звукова секция.
Тези осезаеми промени означават:

1. Че холестеролните наслагвания по гласните струни и околните тъкани се разбиват на фини капчици и смазват (като машинно масло) гласовия апарат.

2. Че тази „смазаност“, звуковите вибрации и плавна работа водят до успокояване на околните тъкани (най-вече щитовидната жлеза) и добро разпределяне на енергията. Омасляването на тъканите около гърлото не е обикновено омекотяване – маслеността стабилизира съобщителните функции и разнородните хормонални процеси в щитовидната жлеза. Звуковите вибрации вкарват силна и обновителна енергия.

За жените ефектът е очевиден – баланс в щитовидната жлеза, а за мъжете ефектът е, колкото и да е неочаквано – в простата.

3. Че са включени няколко хормонални центъра (полови органи, надбъбречни жлези, щитовидна жлеза), което води към вътрешно-физиологичен баланс.

5. Че са включени в обща работа повечето от т.нар. „чакри“ (от чекрък, колело, въртене) и най-вече – ниските центрове, които много често са в частичен, неосъзнат (от личността) блокаж. Гласът е пряк показател за наситеността и силата на „въртящата се“ в тялото енергия.

СВЕТОВНАТА КОНСПИРАЦИЯ: След 1980 бяха създадени и тествани вибрационни микрогенератори (на кавитационен принцип), които влияят директно върху тялото и неврофизиологията. Включват се на определени интервали, съобразени с цивилизационната изнервеност – предимно вечер. Естествената умора се засилва, тялото става безволево и изчезва борбената нагласа да вземем нещата в свои ръце.

Разработката на тези генератори започва в далечните 40-50 год. на ХХ век, а през 70те и 80те САЩ и СССР се надпреварват в усъвършенстването им и провеждат смайващи, ужасяващи опити над армейски подразделения (един опитите е с цял батальон от над 3000 души), които за минути се превръщат безволеви кукли, готови да изпълняват всякакви, вкл. и самоубийствени заповеди.

Тези „неща“ работят, има ги и тук, в големите градове. Третата ми книга „Абстракта справедливост – 3“ (продължение на първите две), която е готова за печат, но не беше издадена, се занимава изцяло с тази тематика.

СЪВЕТ: Веднъж споменах: армейските тестове показват, че единственото, което неутрализира влиянието им е начинът на живот, основан на:

А) Редовно, балансирано и съобразено хранене с много сурови зеленчуци и плодове, мед, вода и прости хранителни комбинации.

Б) Много движение и спорт на открито с минимум дрехи и боси крака – босият крак отвежда вредните влияния в почвата. Тук плуването, бягането и стегнатото дълго ходене са пред всичко друго.
ВАЖНО: Бойните изкуства са без аналог срещу вредните влияния, защото редуването на спокойна дихателна дейност с динамични, дори агресивни дихателни моменти, изгражда около тялото вибрационна клетка (подобно на Фарадеевата клетка), която поема, отклонава, отблъсква или трансформира (пречупва) външните влияния и отнема силата им.

В) Редовни упражнения за гъвкавост: гъвкавата плът не вибрира с вибрации, наложени от моторно-механични излъчватели и лесно се освобождава от влиянието им.

Г) Много дихателни упражнения – задължително сутрин, на чист въздух и всеки друг час от денонощието. Дихателните упражнения „включват“ тялото и съзнанието към Природата, а Природата е по-силна от всякакви човешки изобретения.

Както казва Буда: „Запазете бдителност, изграждайте умение за различаване на нещата и поддържайте готовност за действие“

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Темата за дишането е необятна като Вселената, като всички възможни вселени с невъобразим брой променящи се и взаимопреливащи се реалности. Да говорим за дишането, означава да говорим за самата тъкан на времепространството, за зараждането на Живота и… винаги да сме на прага на необяснимото и привидно невъзможното.

„Във всеки пулс на сърцето, във всяка глътка въздух, във всеки разцъфнал цвят и във всеки изгрев усещай красотата на света“ – съвет от древната мъдрост на Япония.

В КРАЯ:
Неизмерим брой дни с прекрасни, свежи утрини са пред вас.
Ще ги проспите ли?

 


**Забележка: за въпроси и контакт натиснете по-долния бутон и използвайте формата

Вашият коментар