Стройни през цялата година или “Как да горим мазнините всеки ден?”

ВЪПРОС: “Тренирам по най-новите методики, Емо – със загряващи колани, цялата увита в шушляк, обаче излишните килограми не си отиват. Искам и аз като теб да съм в супер-форма и с хубава кожа през цялата година, но как да го направя?”

ОТГОВОР В НЕПОЗИТИВНИЯ СПЕКТЪР:
Такива “искам”, “желая”, “само кажи”, “готов/а съм на всичко”, “започвам веднага”, “кажа ли, смятай го за свършено” и пр. сакрални заричания получавам в съобщения по стотина на седмица.

Истината е, че във всички свои публикации и видео-материали говоря какъв е пътят за успех, но опре ли до сериозно действие

Да?

Тогава лъсва (типично българското?) несъответствие между заявяващите готовност от една страна и от друга – реално правещите.

Също както, хе, хе, между скара-бираджийските борци против неправдите, българите-юнаци във Фейсбук и тия… със сопите и винкелите на улицата. Вторите са колкото кислородните атоми насред космическия вакуум.

Изразено математически “нула към лимес безкрайност”.
Тъжно, но fuck(т)

Казано на майтап… малко са румънците в тая държава.
Или французите?
Испанците?
Гърците?
Братята от западните покрайнини?

Спирам тук, че комай ще трябва да изброя целия свят, включително и дивите животни, дето се бият, защитават семействата, рода и отстояват територията си… без българите.

Гордите днешни потомци на някой си хан Тервел, дето повечето го знаят само от публикациите във фейсбук.


ОЩЕ ПРЕЗ ДАЛЕЧНАТА СРЕДА на 80-те на ХХ в. БНТ (чрез ТВЦ-Русе) ме покани да участвам в няколко научно-документални серии на тема здраве и начин на живот. В тези кратки серии говорех за храненето, за здравето, за студа, показвах пози от йога, дишане и карате-техники заедно с други спортисти, вкл. и с известния феномен Вера Кочовска, която японците бяха изследвали в тяхната Академия на науките и за която направиха специален филм.

Тогава нямаше интернет, нямаше Фейсбук, нямаше го Уим Хоф, но методиките, които представях и разяснявах, по същество не се различаваха от днешните.


АХ, ТАЗИ КОЖА!!!
Наблюдавайте начина, по който се нагъва кожата на стегнат, атлетичен спортист, когато се движи, навежда, разтяга и усуква.

При него (човек с малко подкожни тлъстини) кожата се нагъва ситно, в няколко относително тънки, еднотипни гънки, което отразява еднородността и липсата на ненужни подкожни мастни отлагания.

Накараме ли обикновен, нетрениращ човек да извърши същите движения, ще видим тотална разлика: гънките намаляват (някъде е само една гънка), но се увеличава дебелината им. Извод: кожата, с отложените под нея тлъстини е много по-дебела, по-малко гъвкава и, очевидно, по-малко функционална.

Същото наблюдаваме и при възрастни хора: по-слабите и спортуващите запазват почти същата гъвкавост и конфигурация на кожата, докато при пълните и неспортуващите, кожата се превръща в огромно, мастно покритие.

Бих добавил: огромно, мастно, почти задушаващо покритие, защото плътният мастен слой лишава кожата от качеството и на дихателен и отделителен орган.

Оттам и всички прекрасни следствия пъпки, циреи, петна, загноявания, мастни удебелявания, които и днес медицината лекува с… дерматологични препарати.

Все едно да излекуваш запек, като мажеш ануса си с вазелин.

То наука, то подход, то… чудо.


КОЙ ВИ ИЗЛЪГА, ЧЕ МАЗНИНИТЕ ГОРЯТ ТРУДНО?
Погледнете мен и хората от клуба, които
– редовно,
– редовно,
– редовно

… и още десетки по десетки пъти “редовно” тренират и участват в тренировъчни мероприятия на открито (вкл. през зимата) с крайно пестеливо облекло, често голи до кръста, по шорти, боси, по сандали, чехли и пр.

Да виждате пълен, дебел, наднормен? Имайте предвид, че на снимките хората са във възрастовия диапазон от 15-20 до 65-70 годишна възраст.

Кое е общото в начина на (тренировъчен) живот?

Лекото, почти липсващо облекло.

Знаете ли приятели, другари и другарки, че редовното излагане на ниски температури, поддържа Клетъчна Гъвкавост – меки, пластични, подвижни, с бърза микро-обмяна клетки, които активно изхвърлят боклука, активно приемат хранителни вещества и това…

Именно – това!

Това не дава да се отлагат излишни (извън необходимите) мазнини, а ако се отложат, много бързо влизат в процес на горене, което е ежедневен и постоянен процес.


НАПОСЛЕДЪК, покрай публикациите за Уим Хоф, се говори за т. нар. “кафявя мастна тъкан” (КМТ), която не е нищо друго, освен поддържане (и сезонно увеличаване) на преходния мастен слой, който увлича (способства, спомага, подтиква) мастната тъкан в тялото да влиза в режим на моментално горене – т. е. да бъде използвана като гориво веднага, на мига.

Преподавам, говоря, разяснявам и демонстрирам това нагледно от началото на 80-те.

С увеличаване на възрастта (при новородените бебета КМТ е изключително висок, т.е еволюционно е заложен във всеки от нас) този “горящ” фактор (КМТ) намалява и изчезва – внимание!!! – само и единствено поради:

– липсата на студ върху кожата
– липсата на комбинацията студ-активно движение
– постоянната покритост (задушаване) на кожата с дрехи
– неправилно и претрупано хранене

Е?

Накратко: навличайте се, навличайте и децата си, не се движете, стойте под климатика, не спортувайте, яжте мазнотии, вафли, сладка, пици, шейкове, ресторантски боклуци и пр. и…

… и плачете, че идвал Грипът.

Оня, Големият Грип, дето никой не можел да му противостои.

Тъй ли?
Я пак?


ЗА СНИМКАТА:
Отпреди няколко дни е, по изгрев слънце, но е мрачно и студено. Температурата на въздуха е към минус два-три, водата около седем, а в камъните няма нагреватели.

След минути ме чака плуване в морето.

А грипът го няма никакъв – нито по суша, нито по въздух, нито по вода.


НАКРАТКО:

Ако имаме редовна комбинация от:
– почти голо тяло и босо ходило
– активно движение и спорт на открито и студено
– дълбоко, активно и интензивно дишане
– специфични дихателни прийоми (задържане, подводна практика)
разумно хранене
– много вода, сурови плодове и зеленчуци
– редовни гладни паузи

… тогава природно заложената у нас физиологична “опция” да използваме мазнините като гориво, никога не се прекъсва/губи.

Казано на съвременен език (в който дори науката и медицината опитват да се включат), мазнинният горящ фактор КМТ се поддържа и увеличава на ниво, непостижимо за изнежените мързеливци, в каквито се превърнаха човешките отломки в новия, величав в идиотизма си, ХХI век.

Забележете, приятели, до какво окаяно човешко дередже сме се докарали, за да издигнем в (доскоро официално приета) научна аксиома и физиологична (уж) константа, че мазнините много, много, ама мнооого трудно влизали в режим на горене, при положение…

… при положение, че практиката на стотици хиляди хора по цял свят (буквално при всеки, който се хване) показва точно обратното: мазнините горят

– ежедневно
– на мига
– без забавяне

Но!!!

Но, ако живеем малко (съвсем мъничко) по-близко до начина, който Повелява Природата.


МИТОВЕ И ЛЕГЕНДИ
Празните приказки, че студът причинява инфаркт и инсулт, са точно това – празни приказки (да ме извинят моите приятели лекари, някои от които изявени учени!) на некомпетентни, псевдо-научни деятели, които (очевидно) са избрали да наблюдават и виждат само една страна (от многомилиардното многообразие) на живата природа.

Ако човек е пълен (вътрешно или външно омазнен), ако не се излага на студ, ако не спортува, ако яде каквото дойде с почти липсващи сурови плодове и зеленчуци, ако пуши, пие и пр…

… тогава из кръвта му плуват милиони мазни петна (като разлив на нефт), които облепват, събират в едно боклуците, отломки от мъртви клетки и тъкани и изграждат видими с просто око мастни плаки (прегради). Те стесняват кръвоносните съдове и създават предпоставки за инфаркт и инсулт.

Липсата на активно движение и дълбоко дишане наблъсква тъканите и малките кръвоносни съдове с отработени газови окиси, надува ги, повишава налягането и заедно с мастните плаки води организма към момент на микро-експлозия – спукване или скъсване на кръвоносен съд или група съдове.

Въпреки тенденциозните лъжи за инфаркт в студена вода, именно медицинската статистика показва, че инфарктите и инсултите никога не идват по време на студова процедура, а (почти) винаги в някакъв друг момент – уплаха, силен шок или следстресово състояние.

Тенденциозно създаваните псевдо-научни митове и легенди, приятели, другари и другарки са нещо, съвсем различно от Реалната Действителност, която всеки може да види, стига да си отвори очите.


РАБОТЕЩИ ПРЕПОРЪКИ:

1) Изградете си здравен навик: Сутрин след ставане и Вечер след работа по 15-20 минути гимнастика на отворен прозорец дори и през зимата.

2) Краят на всяка гимнастика да е интензивен, изпотяващ и след него – бегом в банята или на чешмата: наплискване със студена вода или, ако сте на двора – разтъркване със сняг. Ако сте по-навити или сте свикнали – студен душ.

3) Завършвайте всяко горещо къпане в банята с цял или частичен студен душ.

4) Винаги, когато ви е възможно, тренирайте боси и леко облечени. Така да е през цялата година – обещайте си, че сезоните няма да ви влияят.

5) Излизайте на открито в края на седмицата (винаги и най-вече през зимата), провеждайте интензивни походи и тренировки. В мига, в който усетите, че сте загрели, сваляйте облеклото, вкл. и обувките. Вървете през пустошта почти голи. Когато сте на границата на треперенето, започнете да се отпускате съзнателно и да дишате – преподавам тези техники редовно и, който наистина желае здраве, може да посещава тренировките ми.

6) За да промените тялото от болест към здраве, от изнеженост към устойчивост на студ, от безформена тлъстина към изчистени контури и релеф е Абсолютно Задължително Да Промените Храненето – много вода, чай, сурови плодове и зеленчуци, гладни паузи, разумни хранителни комбинации и премерени, по-малки порции.

Забележка: Програми за хранене, спорт, профилактика на заболявания – по телефона или на съобщения 

7) Изберете си нови приоритети (нови цели, които да следвате). Не говорим за мъгляви философски понятия, а за разумен ежедневен план, който да спазвате (днес ще отида еди-къде си, ще направя това, ще направя и онова).


ОГЛЕДАЙТЕ ДИВАТА ПРИРОДА
Всичко бяга, плува, скача, провира се и лети и всичко е в неспирно движение.

Ако диво животно бъде затворено в клетка, то изпада в унило, нездраво състояние, което си проличава по външния му вид – изпосталялост, липса на двигателни умения, рехава и лошо изглеждаща козина.

Когато животното (прекарало години в затвор) бъде изведено в естествени условия, преходът е много труден и вероятността да не оцелее е над 70-80%.

Често животни, които са били в дълъг плен, въобще не тръгват към свободата, а остават на място – нямат друга идея и друга представа за живота си, освен принудителния затвор.

Същото, приятели, другари и другарки, е с нас, хората на прехвалената цивилизация – затворени, с променено и изкривено съзнание, лишени от жизнена енергия същества, чийто истински дом някога са били безграничните простори.

Същества, чиито сетива са притъпени, но тялото им пази (дълбоко в гените) спомена за мястото, където сме създадени и откъдето идваме.

За нашата Майка – Природата.

Ако осъзнаем това…
Ако се изпълним със знание, откъде идваме…
Ако очите ни искат да обходят хоризонта…
Ако дробовете ни жадуват за въздуха на открито…
Ако сърцето иска да бие свободно…
Ако ума иска да открие, да разбере и да си припомни…

Мислите ли, че тогава бихте останали и миг в някаква отровно-задушна бетонна кутийка, отделени с една педя стена от други, също такива, лишени от енергия и блясък в очите, “кутиени” същества.

Това ли искате?
Това ли искате за децата си?
Това ли е животът, какъвто го разбирате?

В КРАЯ:
“По делата им ще ги познаете ” (Матей 7:20)
Къде бяхте днес, приятели? В кутийката или… у дома?


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене