Сладкият блян, наречен "как да влезем във форма" (смях, не-смях и практика)

Сладкият блян, наречен „как да влезем във форма“ (смях, не-смях и практика)

ВЪПРОС: „Емо, можеш ли да публикуваш нещо кратичко, как да влезем в добра форма през оставащия по-малко от месец и половина до плажа? При мен става въпрос само за седем-осем, най-много десет килограма.“

ОТГОВОР:
Ама, разбира се.
Щом е само за, ъ-ъ, осем-десет килограма…

Ето, кратко и модно: всяка седмица, първите три дни не ядеш нищо, а през останалите четири – яденето само го миришеш.

Действа бързо, безотказно, на плажа ще си тънка и стройна, но накрая свършваш като магарето на Хитър Петър.

ДА ВИЖДАШ плоския си корем със стегнато пъпче над триъгълника на банския и да усещаш топлия бриз между бедрата си, които са прекрасно оформени с прословутите три дупки – над прасците, над коленете и под „мястото, което не бива да назоваваме“, е особено, мечтано и приятно…

Но…

Но колко жени си дават сметка, че тази скоростна игра с теглото „нагоре-надолу“ кара организма да се чувства нестабилен, не на себе си, разбалансиран, със сриваща се имунна система и, в крайна сметка – подвластен на болести?

АКО ЗА ЖЕНИТЕ (под 55 год.) спадането на теглото е (преди всичко) естетичен и емоционален ангажимент, за мъжете (особено след 35-45 год.) е въпрос на здраве, а минат ли петдесетте – въпрос на живот и смърт.

Буквално и без украса.

Жените (общо казано) имат един защитник – естрогенът, който пази кръвоносните им съдове от мастни наслагвания. При нас, мъжете, тестостеронът, който ни твърдоподдържа в състояние „винаги готови“ е приятелят-убиец, решен да ни забие нож в гърба – неочаквано и изненадващо.

Играта с теглото оголва генетичните и половите предразположения, като не и пука за джендър-ориентацията, лесбо-наклонностите, третополовите мушморощини и евроатлантическите измишльотини.

Обиколките са си обиколки и гравитацията си е гравитация.

ПОДДЪРЖАЙТЕ ТЕГЛОТО през цялата година в едни (плюс-минус 1-2-3 кг.) параметри.

Ако трябва съм честен, дори два килограма в плюс са много, защото качват обиколката на талията с два до пет сантиметра, а това…

Да?

Това моментално удря сърцето и разбалансира инсулиновите рецептори.
Но се усеща едва след време.

В превод: С предплажни юруш-кампании, около-новогодишни разпускания на коланите и депресивни нощни хладилно-шоколадови прибежки полагаме основите на бъдещия инфаркт, инсулт, висок холестерол, високо кръвно, проблеми с простатата, с очите и диабетни празненства от тип „който си изберете“.

Дето се вика, след многото кулинарни веселби на младини, болничното легло, инвалидната количка и веселбата от интимните отношения със Здравната Каса след шейсетте, са най-…запомнящи се.

И последни.

НЕПОЗИТИВНО: Преди да си кажете „Голям праз!“ или „Майната му!“, помнете, че…

Помнете, че краят никога не е сред епикурейски вдигнати за наздравица чаши или прословутата, уж неочаквана и много лека (като окончателен изход) „тухла на главата“.

Разходете се из болниците, приятели. Българските.
И ще осъзнаете, че…

Че, обикновено, в над 90%, краят е дълъг, много дълъг, още веднъж – много, много дълъг, гаден, унизителен, нетърпимо болезнен, самотен, миризлив и треперещ – зависи къде е инсултът или ракът. Край нас (ако имаме още зрение) са мълчаливите очи на децата ни, които не могат (вече) да ни помогнат, чуждите лица на болничния персонал и окончателната, ужасяваща самота, пред която Безкрайният Космически Мрак е следобедна комедия.

И това… години, години наред.

Последната екстра, като следствие от начина на живот на повечето, е фактът, че предопределяме манталитета, оттам мисленето, живота и… края на децата (си), които толкоз (уж!) обичаме.

Децата, ФБ-приятели, другари и другарки – обичаме ли ги?

ПРАКТИЧНО:

1. Най-трудоемката и хабяща жизнена енергия дейност в човешкото тяло е храносмилането – колкото повече се тъпчем, толкова по-бързо стареем. По-простите комбинации от храни, които се усвояват лесно, са пътят към тънка талия, нормално тегло, хубава кожа и здраве.

Извод: изградете си режим на хранене с прости (от един-два-три продукта) комбинации.

2. В човешкото тяло има над осемстотин мускула и ако всеки ден не натоварим (поне) една четвърт от тях, ЦЯЛОТО ТЯЛО започва да линее. Линеенето (бавна обмяна, утайки, изветрял мозък, повишена захар, газове и вътрешна смрад) започва от бавния кръвоток – т.е. недобро кръвоснабдяване.

Извод: Има сутрешно-обеден-вечерен кръг на физическата дейност, на който сме природно подвластни. Можете да го затворите с Утринната Гимнастика, Предиобедната Разходка и Вечерната Гимнастика (тренировка).

3. Колкото и чисто да се храним, винаги у нас остават шлаки. Те се прочистват с два олекотени от хранене (непоследователни) дни в седмицата – единият на вода и чай, а другият на вода, плодове и салати.

За хората с наднормени килограми двата дни са задължителни – ако имат мозък в главата.

4. Без чист въздух (с гимнастиката сутрин) и походи/спорт на открито, у нас се натрупват кисели, отпадни продукти. Активното дишане, предизвикано от спорта на открито, ги изхвърля.

Извод: Без чист въздух, движение и дълбоко, активно дишане отпадният, вътрешен киселоч остава у нас и ни превръща сбръчкани, изсушени старци с повехнала кожа.

5. Следете теглото си на ден-два – така ще знаете как действа Режимът ви на Хранене и ще можете да го коригирате (това винаги се налага) на момента.

Извод: Няма Хранителен Режим Веднъж Завинаги – има себенаблюдение и гъвкава нагласа за моментална промяна.

6. Въглехидратите (хляб, пици, картофи, ориз, теста, сладкарски изделия, захар) са основното, което качва тело и разболява. Ако те са по-малко или (почти) липсващи, мазнините не вдигат холестерола и месото (почти) не влияе разболяващо на организма. Все пак, имайте предвид онова „почти“ в скобите.

Познавателен извод: Без (изброените) въглехидрати организмът ни живее нормално – няма ги в ядлив вид в природата и тялото ни почти не е в състояние да ги усвоява. Освен това тялото САМО ИЗРАБОТВА нужните въглехидрати (гориво) от мазнините и останалите компоненти.


ЗАБЕЛЕЖКА: Въпроси, програми (за хранене и спорт) – на съобщения.

ЗАБЕЛЕЖКА-2: Много „даващи акъл“ се навъдиха – безотговорни хора, наричащи се „инструктори„, „учители“, „майстори“, които нито живеят, както пропагандират, нито изглеждат добре (пълни, много пълни или концлагерно слаби). Хора, чиито физически възможности не са това, което описват (рекламират) във Фб.

За физическите възможности има простички уреди и места: ролетка, хронометър, щанга, зала, стадион, басейн, море, планина, годишни сезони, студена вода и термометър.

Когато външният вид, начинът на живот, ежедневието, физическите възможности и съветите са ЕДНО, тогава на човек може да се вярва.

Бъдете осторожни!

В КРАЯ:
Като планински ручей сме: направени сме за движение, лекота, слънчево настроение, неспирна промяна и удоволствие.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия ви е харесала, може да получавате най-новите публикации директно на имейл. Запишете се като натиснете бутона по-долу! 

*** Нова публикация всяка неделя! ***

Записване от тук >>

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене