Отслабване с коремни преси. Върши ли работа?

коремни пресиВЪПРОС:
Редовно правя коремни преси, Емо, даже още след ставане, но ефектът е нулев и талията ми не намалява. Има ли нещо, което не знам, секрет, може би?

   ОТГОВОР:
   Има секрет и той е във факта, че коремните преси… не вършат работа.

   КОРЕМНИТЕ ПРЕСИ не изгарят калории и не задвижват обмяната на веществата – твърде леко и нискоамплитудно натоварване са. Активизират донякъде коремната мускулатура, но ефектът е краткотраен и в дългосрочен план – нулев.

   ПРАВЕНИ САМОСТОЯТЕЛНО – без предварително натоварване и изпотяване, коремните преси са загуба на време. Петминутките за корема са най-ярката илюстреция на мързел: правим нещо за пет минути, защото ни мързи да тренираме два-три пъти седмично по час.

   КОРЕМНИТЕ ПРЕСИ се правят винаги в края на тренировката, когато сме загрети, изпотени, уморени, изтощени и цялата обмяна е на макс. Тогава правенето им се нуждае от повече усилия и се явяват „черешката на тортата“ – доизгаряме още от включените (преди това) в горенето мазнини, доизцеждаме корема, кръста и бедрата и спомагат за доброто разтягане, защото подготвят кръста и тазобедрените стави.

   КОРЕМНИТЕ МУСКУЛИ работят най-активно, когато са част от спортно-дихателната дейност. Физиологично погледнато, те са помощници на диафрагмата – колкото по-активно е дишането (буквално да се борим за глътка въздух), толкова по-оформен и изчистен е коремът.

   Достатъчно е да погледнем състезателите от спортовете, изискващи дълбоко и здраво дишане: лека атлетика, плуване, пето- и десетобойците, бойците (лека, средна и полутежка) и пр.

   ПОЗНАНИЕ: Коремните преси работят за добрата форма и талията, когато са част от принципа на „Предварителното изтощение“ – физиологична постановка, която се изучава в спортните университети.

   Има мускули, които се нуждаят от предварително (предходно) натоварване с общи упражнения – бягане, скачане на въже, мускулно разделно (сплит) натоварване с тежести и пр. Това са прасци, предмишници, корем. Когато вкрая на тренировката се занимаем с тях специално, те откликват добре.

   В общ план – всички мускули могат да бъдат „предварително изтощавани“, но за да тренираме така, е необходим инструктор и професионално изработена програма. (За контакти – въпроси, съвети, програми, корекции, хранене – на съобщения)

   Също – необходимо е да прегледаме целта, която сме си поставили и да поддържаме мотивацията висока. Високата мотивация е част от общуването с хора със сродни виждания – приятели, съмишленици, емоционално привличане, треньор/инструктор.

   ИЗВОД: Ако искате стегнат корем, тренирайте цялото тяло 2-4 пъти седмично и завършвайте всяка тренировка с 3-5 серии коремни преси, разтягане и спокойно, контролирано дишане.


**Забележка: за контакт с мен натиснете по-долния бутон и използвайте формата