Отслабване с коремни преси. Върши ли работа?

Блиц:
От единия в другия крачол:
“За коремните преси и мързела; за възрастните, децата и отново за мързела; за отношението, вярата, приказката за Неволята и други маловажни неща”


ВЪПРОС 1:
Редовно правя коремни преси, Емо, даже още след ставане, но ефектът е нулев и талията ми не намалява. Има ли нещо, което не знам, секрет, може би?

   ОТГОВОР:
   Има секрет и той е във факта, че коремните преси… не вършат работа.

   КОРЕМНИТЕ ПРЕСИ не изгарят калории и не задвижват обмяната на веществата – твърде леко и нискоамплитудно натоварване са. Активизират донякъде коремната мускулатура, но ефектът е краткотраен и в дългосрочен план – нулев.

   ПРАВЕНИ САМОСТОЯТЕЛНО – без предварително натоварване и изпотяване, коремните преси са загуба на време. Петминутките за корема са най-ярката илюстреция на мързел: правим нещо за пет минути, защото ни мързи да тренираме два-три пъти седмично по час.

   КОРЕМНИТЕ ПРЕСИ се правят винаги в края на тренировката, когато сме загрети, изпотени, уморени, изтощени и цялата обмяна е на макс. Тогава правенето им се нуждае от повече усилия и се явяват “черешката на тортата” – доизгаряме още от включените (преди това) в горенето мазнини, доизцеждаме корема, кръста и бедрата и спомагат за доброто разтягане, защото подготвят кръста и тазобедрените стави.

   КОРЕМНИТЕ МУСКУЛИ работят най-активно, когато са част от спортно-дихателната дейност. Физиологично погледнато, те са помощници на диафрагмата – колкото по-активно е дишането (буквално да се борим за глътка въздух), толкова по-оформен и изчистен е коремът.

   Достатъчно е да погледнем състезателите от спортовете, изискващи дълбоко и здраво дишане: лека атлетика, плуване, пето- и десетобойците, бойците (лека, средна и полутежка) и пр.

   ПОЗНАНИЕ: Коремните преси работят за добрата форма и талията, когато са част от принципа на “Предварителното изтощение” – физиологична постановка, която се изучава в спортните университети.

   Има мускули, които се нуждаят от предварително (предходно) натоварване с общи упражнения – бягане, скачане на въже, мускулно разделно (сплит) натоварване с тежести и пр. Това са прасци, предмишници, корем. Когато вкрая на тренировката се занимаем с тях специално, те откликват добре.

   В общ план – всички мускули могат да бъдат “предварително изтощавани”, но за да тренираме така, е необходим инструктор и професионално изработена програма. (За контакти – въпроси, съвети, програми, корекции, хранене – на съобщения)

   Също – необходимо е да прегледаме целта, която сме си поставили и да поддържаме мотивацията висока. Високата мотивация е част от общуването с хора със сродни виждания – приятели, съмишленици, емоционално привличане, треньор/инструктор.

   ИЗВОД: Ако искате стегнат корем, тренирайте цялото тяло 2-4 пъти седмично и завършвайте всяка тренировка с 3-5 серии коремни преси, разтягане и спокойно, контролирано дишане.


ВЪПРОС 2:
Като че ли избягваш темата за възпитанието на децата, Емо. Можеш ли да набележиш методика за начините, по които да влияем ефективно на децата си?”


ОТГОВОР:

Да, избягвам темата, защото такава не съществува. И защото истинската тема (от която бягаме), е за възпитанието на възрастните и родителите.


ВСЯКО ЖИВО СЪЩЕСТВО попива и се учи от себеподобните си. В 90% това са родителите (възрастните, при които живее детето). Децата са бял лист, върху който се отпечатват характера ни, привичките, вярата, умението да обичаме (или липсата му) и скритите ни неудовлетворености. Нашата, уж, невидима същност прозира в начина ни на живот, в поведението и отношението към околните.

Децата попиват всичко, но колко от възрастните го разбират?


НАСТАВЛЕНИЯТА и “Седни, ще водим разговор!” не вършат работа. При детето (както и при всички нас) водещи са емоциите, доверието и усещането за близост. Детето “тръгва” с нас, ако правим нещата заедно и ако усеща, че на нас ни е приятно.


НАШИТЕ НАВИЦИ:

1. Ако пушим и алкохолът е наш спътник: Вероятността така да е и с детето ни, е повече от 90%

2. Ако му казваме, че трябва да спортува, но ние не го правим: Когато дойде момент детето да бъде самостоятелно, вероятността да НЕ избере спорта е над 90%.

3. Ако сме с наднормено тегло и “пасуваме” по въпроса, вероятността детето ни да има същия проблем е над 80%

4. Ако сме навлечени и в топло време, това става маниер на обличане и при детето ни.

5. Ако се отнасяме грубо към близките, момчетата попиват държанието, а при момичетата се наслагва неосъзнато търсене на същия модел и това често провяля връзките в дългосрочен план.

ИЗБРОЕНИТЕ “АКО-та” са несъществена част от стотици, но е ясно, че “вътрешните очи” на детето виждат всичко и копират всичко. Понякога копирането е с обратен знак и ние, възрастните се чудим, защо детето прави едно или друго.

Пример: Ако вкъщи викаме и крещим, има случаи на неосъзнат детски избор да се постъпва точно обратно – детето говори тихо, едва чуто, губи енергия и боледува.

ДА СЕ ПОГЛЕДНЕМ ЧЕСТНО в огледалото: Ако знаем всичко това, но не го вземаме предвид в начина си на живот, каква е причината? Причината се нарича МЪРЗЕЛ – не ни се играе с детето, не ни се тича с него, не ни се говори и сме убедени, че имаме по-важни работи за вършене.

По-важни? Още ли допускаме, че ако имаме дете, е възможно да има нещо по-важно от него?

НЕЩАТА НЕ СПИРАТ ДОТУК: Ако наслагваме у децата раздразнение, разединение, липса на съпричастност, липса на идея за правене на нещата заедно, непознаване на думата “извинявай” и незнаене как да подадат ръка – какъв свят и каква държава ще изградят, като порастнат?

Имаме ли смелост и “очи” да погледнем държавата и обществото, които “построихме”?

СЛЕД ПРОЧЕТЕНОТО – Как ще започнете деня утре… ако имате дете?
И да нямате – същото е.

В КРАЯ:
Не нужно да викаме Неволята – ние сме достатъчни.
Защото Силата е в нас.
Ние сме Силата.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене