Отворената Врата… или За Дишането и Дъха

ДИШАНЕТО е физиологичен, ментален и духовен процес. На физиологично равнище то поддържа живота ни; на ментално – е връзка между физиологията и по-фините нива на Реалността, а на духовно ниво е енергията, която движи и от която е съставено всичко.

ТРИТЕ ВИДА дишане: коремно, гръдно и ключично или ниско, средно и високо дишане. Сборът от трите дава Пълното Физиологично (йогистко) дишане. На заниманията по йога се изучават и практикуват задълбочено, като се дават и специфични вакуумни методики за допълнително подпомагане работата на дробовете и дихателната мускулатура.

КОРЕМНОТО дишане е основа на обемното физиологично дишане. Ниската част на дробовете е най-широка, дава най-голяма амплитуда чрез движението на диафрагмата и вкарва най-голям обем чист въздух.

ПРОБЛЕМ: при застоял живот и тютюнопушене, делът на коремното дишане най бързо и прогресивно намалява. Липсата на общи и специфични упражнения за гъвкавст, довежда до втвърдяване на лигавичната структура, сраствания и почти пълно изчезване на коремното дишане. От това страда най-вече кожата, която се покрива по-бързо със старчески петна, пожълтява и изтънява. При пушачите ниската част на дробовете е мястото, където се утаяват канцерогените и тежките метали.

РЕШЕНИЕ: Редовната утринна гимнастика на чист въздух може да тушира до 60% от негативните изменения. Всички огъвания назад, вкл. мост и най-вече тилен мост с опора на дланите върху гръбно-бъбречната област, отварят дробовете и ги вкарват в очистителен режим, но условието е РЕДОВНОСТ.

Краткосрочни, епизодични емоционални кампании не вършат работа. За желаещите – залата по йога е на ваше разположение.

ПАНАЦЕЯ за коремното дишане е… ПЛУВАНЕТО.
ПЛУВАЙТЕ! При плуването дори и да не искате, дори да не го правите професионално, делът на коремното дишане е над 60%, а диафрагмата се поддържа в оптимално физиологично състояние. Добре работещата и свободна диафрагма осигурява простор и спокойствие в работата на сърдечния мускул. В НАШАТА РЕАЛНОСТ възможността от инфаркт изчезва и това зависи само и единствено от нас.
СЛЕДСТВИЕ от редовното обемно дишане са: доброто храносмилане, доброто самочувствие, отличният сън и отлична работа на отделителната система. Оттам – силна имунна система и здраве.

НАГОРЕ: Всичко е ЕНЕРГИЯ. Осъзнаването и започва с упражнения за забавяне на дишането, което насочва съзнанието ни към фините структури на Битието. Дори да не притежаваме екстрасензорни възприятия, оставането в полутъмна стая, в удобна поза (легнал или седнал), и със забавено дишане, започваме да усещаме, че видимият свят е твърде ограничен, че е изпълнен с непреодолими условности и че зад него има нещо необятно и добро, към което всеки от нас се стреми.

ГОРНО (КЛЮЧИЧНО) дишане: то е в основата на забавеното, незабележимо дишане, отвъд което се влиза в Изменените Нива на Съзнание и Осъзнаване. При това дишане паузата между вдишване и издишване се размива, изчезва и се разтегля неимоверно във времето, но това е плод на дълга и специфична практика. Всеки практикуващ йога има свои моменти, при които се усеща “включен” към разбирането за Необятност и Единство на Всичкото. Това са миговете, когато медитацията превръща дихателната струя в Жизнен Дъх – енергията на всичкото и практикуващият го усеща като приятност, удоволствие и Осъзнаване.

ОТВОРЕНАТА ВРАТА: дишането е нашата отворена врата към здравето, самочувствието, към фините структури на съзнанието и Реалността и най-вече… към онова, в което вярваме. Молитвата, преклонението и благоговението забавят дишането, успокояват мисловния поток и предизвикват усещането за светлина и енергия.

В КРАЯ: Всяко дишане е усещане за усмивка и заедност, дори когато сме сами. А когато се смеем и увличаме другите, участваме във всеобщия Кръговрат на Енергията. Една Усмивка… и всичко си идва на мястото.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене