Пролетна умора за тъпаци или „Уморените коне ги убиват, нали?“

   ВЪПРОС: „Как да се справим с пролетната умора, Емо?“

ОТГОВОР:
   Я да чуем официализираното определение за Великата Пролетна Умора:

   „Симптомите при този тип умора включват изморяемост, депресия, епизоди на повишена плачливост, раздразнителност, нарушения в концентрацията, болки в различни части на тялото, нарушения в съня и загуба на либидото, намалено ниво на физическа активност, което често се съчетава с повишен прием на въглехидратни храни и увеличаване на теглото. Симптомите на пролетна умора понякога могат да започнат още през есента, дори в средата на лятото и да продължат през зимата и пролетта.“

   O, sancta simplicitas!

   Излиза, че така наречената „пролетна умора“ е плюс-минус целогодишно явление. Удачно сглобена симптоматика за предписване на пълната гама от (абсолютно) ненужни фармацевтични възстановителни, опреснителни, обогатителни, тонизиращи, еректоподдържащи, либидоповдигащи, успокоителни, слабителни, коригиращи теглото, липосуктиращи, витаминизиращи, минерализиращи, алкализиращи и пр. химически препарати, които пълнят джобовете на ония, дето стоят зад рекламите.

   И на Ония, които се крият зад тези, дето стоят зад рекламите.

   С други думи: повсеместно прецакване на прецаканите, които държат да бъдат прецакани и прецаквани – отново и отново.

   „Делото за спасяване на давещите се е в ръцете на самите давещи се“ (Илф и Петров)

   КОЛКОТО ПО-БЛИЗО до Природата сме, толкова повече липсва и намек за пролетна умора. В селата хората даже не са чували за това понятие.

   Не е ли странно, че през пролетта, когато всичко в природата (растения, животни, птици, насекоми, земноводни, риби и пр.) се възражда, расте, избуява, изпълва с енергия и живот, човекът, венецът на същата тая природа, е като използван презерватив – сгрухан и смачкан?

   И отговорът е…
   Не е странно – закономерно е.

   Защото някой трябва да печели от това.

   ВЪПРОС(ченце): Някой да е чувал за пролетна умора (главоболие, плачливост, загуба на либидо, самоубийства) при инуитите? При жителите на Далечния Север?

   Не?

   Обаче всички знаем каква хронична депресия гони шведите и норвежците (въпреки че са няколко паралела под инуитите) и какъв е ръстът на извращенията и самоубийствата там.

   ИЗВОДЪТ е от прост по-прост. Т.нар. пролетна умора е, всъщност, социално понятие, свързано с:

1. Ненормалната, повсеместна (физическа) застоялост на всички нива в обществото, водеща до физиологическа турбуленция, органно-тъканен асинхрон и стрес.

2. Обърканото, едностранчиво, бедно и буквално вредно хранене, поддържащо повсеместна авитаминоза и липса на основни минерално-ензимни компоненти. Това хранене предизвиква периодични (във времето) психо-физиологични кризи, разположени върху постоянен болестен фон.

3. Абсолютната подмяна на естествено заложеното (ни) единство с Природата с изкуственото пребиваване и живот в затворени, изолирани помещения, с постоянно обути, потни ходила и липса на здравословен контакт на тялото и кожата с въздуха, слънцето, почвата, растенията и водата.

4. Засилената липса на нормални междучовешки отношения (отчуждение, недоверие, противопоставяне, липса на близост, любов и топлота) и очевидната бъдеща безизходица в личен, семеен и обществено-социален план.

5. Смазващото влияние на заливащата ни от всички страни информация, която съотнесена към липсващото познание и (качествено) образование, води до явлението „поставяне на каруцата пред коня“ – все едно да тикнете миксер в ръцете на пещерен човек и да му се чудите (на тъпотията?!), че не знае какво да прави с него.

   МАЙТАП БЕ, УИЛИ: Майтапът е голям, защото статистиката показва, че хиляди хора, въпреки че живеят в същото това общество, не усещат пролетна умора или дори намек за такава. Само приповдигнатост (физическа, емоционална и очакване за нещо хубаво) от края на зимата и завръщането на слънцето и топлината.

   Трениращите в нашия клуб (и аз) сме малка част от тези хиляди.

   ПРЕПОРЪКИ:

1. Спазвайте правилото „Два Пъти на ден засилена физическа активност (спорт)“: утринна гимнастика/тренировка и вечерна тренировка. И през всяко друго време – ако решите, ако имате възможност, причина, желание и настроение.

2. Прочиствайте храносмилателната система с две чаши вода и една ябълка половин час преди сядане на масата. Чистата храносмилателна система предизвиква прилив на енергия и настроение, които не се влияят от времето и сезона.

3. Правете утринната гимнастика БОСИ, голи до кръста, а ако сте вкъщи – изцяло голи. Вечерната тренировка да е с леко, почти липсващо облекло, на бос крак, освен ако не е свързана с професионални изисквания, налагащи обуване на ходилото.

4. Когато тренирате на открито, след като се загреете и изпотите – сваляйте дрехите. Това е точно обратното на масовата зомби-мода с шапки, отгоре качулки и пр. анти-природни внушения. Как, мислите, ще влезе във вас Природата през качулката, шапката, черните очила, слушалките и всичките изкуствени, маркови тюфлеци на гърба ви?

(На снимката, зад кадър, има десетина трениращи момчета и мъже – всичките облечени тип „клин, яке, маратонки, шапки, качулки, наколенки, налакътници, уредни ръкавички, очила, слушалки и какво ли не още“. Само аз и моите хора сме плюс-минус във вида, който виждате)

5. Каквото и да ядете, в ежедневния ви хранителен минимум На Първо Място трябва да присъстват два сурови плода на гладно, две сурови зеленчукови салати и около два литра вода. Това е базата (пролет, лято, есен, зима), върху която стъпва целия ви хранителен план.

6. Всички добавки (витаминозни, мултиминерални, мултивитаминни, протеинови, обезмазняващи, суплементиращи, полу- и откровено анаболни и пр.) са в тежест и буквално „в болест“ на организма. Използването им е оправдано единствено, ако сте професионален състезател и сте приели самоотравянето като задължителна част от професионалния си път. Добре е, да се поинтересувате колко пъти на три- и шест-месечие използващите ги (вкл. и конвейрните, хе, хе, „специалисти-инструктори„) кихат, кашлят, сополивят се, вдигат температура, настиват, повръщат, хващат зимен и летен грип, вируси и пр.

Ако искате да сте като тях – вЕрвайте в добавките и прахчетата.

7. Завършвайте поне веднъж на ден горещия душ със студен, редувайте ги два-три пъти. Чувството на свежест и здраве след това са незаменими, а кръвообръщението и имунната система литват в небесата.

Моят приятел Стилиян Маркович ми разказа, че точно с такъв подход е пресякъл боледуванията си в младежка възраст.

8. Когато през зимата/пролетта спортувате или се разхождате край морето (река, езеро) и сте загрети, въобще не му мислете – събуйте се боси и тичайте из водата. Ако се чувствате добре, потопете се изцяло.

   Да, девет десети от хората не постъпват така, но същите тия девет десети издържат фармацевтичната промишленост и оторизираната държавна шарлатания с лекарствата, ваксините и аптечните препарати.

   ЗА ЖЕНИТЕ И МЪЖЕТЕ: Разбира се, невероятно и необичайно е (сама) жена да върши и половината от предписаното, но жените знаят: Когато мъжът е весел, пълен с енергия, с желание, когато е завладяващ и със силно присъствие, жените се поддават и увличат.

   Оттам нататък нещата са лесни и естествени.

   За мъжете: Имате доста да се огледате в огледалото, да прецените приоритетите си, да отприщите енергията си и да действате.

   Не го ли направите, послушайте Джерард Бътлър, чийто безкомпромисен съвет е: „…имайте чест и достойнство, оттеглете се и дайте възможност на друг да го направи.“

   В КРАЯ:
   Много приказки на пазара.
   Пролетната умора ви чака.

   Или пък… не?


**Забележка: за контакт с мен натиснете по-долния бутон и използвайте формата

Вашият коментар