Болки в гръбнака – Хомо Еректус или “Еректални приказки за гръбнака”

 

 ВЪПРОС: “Емо, имам болка в гръбнака между плешките, която често се мести вляво и вдясно. До обяд само леко неразположение, но вечер се схващам цялата. Тръгнах на фитнес, но проблемът остава. Мога ли да направя нещо?”

   ПО ДАРВИН: Това е то, проблемът на амебите: повлякохме се вън от водата, по дърветата се качвахме и слизахме, борихме се да получим гръбнак и накрая… се оказа, че не знаем как да го ползваме.

   ОТГОВОР:
   Представете си трийсет и три гайки (нашите гръбначни прешлени), поставени една върху друга. Невъзможно е да ги задържите отвесни, ако не ги подпрете с нещо.

   И това, единствено “нещо” в нашето тяло са мускулите.

   ОБАЧЕ, сравнението с гайките е твърде оптимистично – те са желязо, а прешлените са уязвима, чуплива и лесно изхабяваща се кост.

   Най-важното: измежду всяка двойка прешлени излизат нерви, които командват отделните вътрешни органи.

   Ако се случи нещо нещо с прешлените (или междупрешленните дискове, които наподобяват жълтък), изходящите нерви биват притиснати, кръвоснабдяването им спира и започват проблеми със засегнатия орган или крайник.

   ЗАПОМНЕТЕ: Нито един вътрешен орган не може да функционира нормално, ако гръбнакът не е наред. Не можем да помръднем ръка или крак, ако изходящите нерви са прищипнати или увредени.

   Поддържаме ли мускулите в кондиция, стойката се изправя и води до по-широк просвет (разстояние) между прешлените.

   БЕЗ МУСКУЛИ няма здрав гръбнак и добра походка.

   Едно от основните изисквания (за) добра походка е: правата линия между фонтанелата и ануса да е отвесна. Или почти.

   Между другото, вестибуларният апарат, сърцето и кръвоснабдяването на главата работят най-ефективно именно при добра изправеност на гръбнака.

   Жените много добре знаят, какво им носи големият бюст или дългочасовото стоене на високи токове – болки в гърба, заради изместения център на тежестта, привеждането напред и ненормалното натоварване на гръбните мускули.

    Ако те (гръбно-раменните и тазово-бедрените мускули) не са в добра кондиция (силни, гъвкави, разтегливи), започват невидими микроразмествания, приплъзвания на междупрешленните дискове (омекотители, буфери), които водят до цялата гама проблеми: дископатия, прищипвания, ишиас, дискови хернии и пр.

   Нерешените (в началото, уж, невинни) проблеми, в края водят до частична или тотална обездвиженост.

   Не искаме инвалидна количка, памперси и катетър, нали?

   ЛЕСНО Е!

   Запомнете: Лесно е да се поддържа гръбнакът (и здравето). Природата не е измислила нещо, което да изисква ненормални и непривични усилия.

   Точно обратното – лесно е.

   Две са нещата, на които да държим в ежедневието:

1. Редовното движение, гимнастика и спорт.
2. Хранене, близко до естествените продукти на Природата.

НАЙ-ДОБРИЯТ ПОДХОД:

1. Гъвкавост и разтегливост на гръбнака. Постига се с йога-упражнения, с динамични махови движения, плуване и бойни изкуства.

Правилото е: Два пъти на ден – сутрин и вечер.

2. Сила, синхрон и кондиция (общо трептене на мускулите): Постига се с Обща Физическа Подготовка по (кондиционна) програма, съставена от компетентен инструктор.

   Това е подход с леки и средни, до сериозни утежнения (със собствено тегло и допълнителна тежест). Честота – от два-три (за средностатистическия човек) до пет до шест пъти седмично за хората със силно желание и неудържима енергия.

   ИСКАТЕ ЛИ ЗДРАВЕ И МОЖЕНЕ, започнете от утре. Стандартният (начален) ритъм е:

1. Гимнастика за гъвкавост и разтегливост – всеки ден сутрин и вечер по 10-15-20-30 мин.

2. Специализирана тренировка (сила, силова кондиция) – два пъти седмично по 20-30-40 мин. С почивките отива към час.

   ЕРЕТИЧНО: Напоследък лекарите повсеместно освобождават децата с гръбначни изкривявания от часовете по физическо и въобще от спорт, което е безотговорност и свинщина.

   Преди 1989 имаше изграден работещ подход, който даваше над 90% успеваемост – училищна работа с децата с гръбначни изкривявания, рехабилитационни центрове и специализирани лагери.

   Аз самият съм работил в подобна програма.

   Вметка за преди ’89:

– Децата (абсолютно всички) на редовна, програмирана профилактика за зъбите, за гръбначните изкривявания, за очите и нивото на физическо развитие (ръст, тегло, функционални възможности).

– Учениците (същото като по-горе) и студентите: над 60% в спортните секции, в туризма и планинарството.

– Трудовите хора, вкл. научните работници: в спортни клубове, гимнастически секции, работнически състезания и отпуски със задължителен спорт.

– Старите хора: в клубове по интереси, спортна профилактика за стари хора (гимнастика, плуване) и задължителни многоаспектни профилактични прегледи.

   Лошият социализъм, хе, хе…

   МОЯТ ОПИТ: В клуба, в секцията по карате редовно идват деца с клинично установени гръбначни изкривявания. След четири до шест-седем месеца тренировки, гръбначните изкривявания отстъпват и рентгеновите снимки, както и специализираният лекарски преглед го доказват недвусмислено.

   След година, година и половина няма и помен от изкривяванията.

   Става съвсем лесно и неусетно, но е необходимо ние, възрастните, да мислим и чувстваме различо.

   ДАЛИ ЩЕ ВЗЕМЕТЕ наистина здравето си в свои ръце или ще се търкаляте по диваните след работа… си е ваша работа.

   Но помнете, че децата (в зависимост от подхода и начина ви на живот) влияейки се от вас, ще имат същите два избора.

   Кое бихте искали за тях и за себе си?

   В КРАЯ:
   Не бъркайте тренировъчната работа за гръбнака с вредните безгръбначни плужеци в политиката.

   За тях единствената профилактика е… трудовата повинност зад решетките.
   В тежък вариант.
   В убийствено тежък вариант.

   От нас зависи да им я осигурим.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене