“Имам наднормено тегло” – за чистият въздух, метаболизмът, киселинността и здравето

ВЪПРОС: “Емо, имам наднормено тегло, високо кръвно и гастрит, но нямам време да посещавам фитнес. Работя на компютър и редовно си правя упражнения на стола – навеждане, огъване назад на седалката, усукване. Това помага ли?”

ОТГОВОР:
Е, отговора го даваш сам: правиш упражнения на стола, но имаш наднормено тегло и високо кръвно.

Къде тук е ползата от въртенето на стола?

ПЪРВО, високото кръвно е симптом, че освен застой на кръвта, на доста места в организма има микрозапушвания. Тези запушвания водят до повишена киселинност, която пък разяжда вътрешните лигавици – в случая стомах/черва.

ВТОРО, масивното раздвижване и завъртане на кръвта започва от краката и таза.

Активното ходене, бягането, изкачването на стълби, скачането на въже, ритниците от бойните изкуства и пр. са в основата на бързата, всеобща вътрешно-тъканна циркулация на течностите.

Въртенето на велоергометър (и на стола) не върши работа, защото венозните клапи по краката реагират на удар с петата или на твърдото стъпване при вървене, изкачване и тичане.

Задвижат ли се венозните клапи на краката, тласъците избутват огромния обем застояла кръв в тазовото дъно и я изпращат за обогатяване и пречистване в дробовете. Този процес предизвиква активно и дълбоко дишане.

Постигнем ли го, на прав път сме.

ТРЕТО, задвижи ли се дълбокото дишане, организмът изисква чист въздух, а това означава, най-малко, да отворим прозорците. Проблемът е, че повечето хора нямат навика да го правят и в студените дни дори не им минава през ума.

Другият идиотизъм е включеният на по-ниска температура климатик, който (при нетрениращите) създава измамното впечатление, че въздухът е чист. Всъщност, няма по-замърсено място от помещение със затворени прозорци и работещ климатик.

Един съвет: включвайте климатика, колкото може по-рядко.

Преди време имаше официално изявление за експеримент, при който в затворено помещение, под включен климатк бил завързан кон. След осем часа конят… умрял.

Не от пневмония, а от отравяне.

СЪЗДАЙТЕ СИ прости, ежедневни навици:

1. Всяка сутрин на отворен прозорец правете 10-20 минутна активна гимнастика. Активна означава да се задъхате здраво и недвусмислено. Направите ли го, ще се изпотите, а изпотите ли се, означава, че горите тлъстини.

2. Два до пет пъти седмично правете гимнастиката навън – в градината, парка, близкия хълм/възвишение/планина, край река, гора, на морския бряг. Изискването е същото: 20-30 минути активни упражнения или силов, бегови преход с денивелация и висока интензивност.

Запомнете: Автомобилите, които караме, не са за мързел, отиване (единствено) до работа и скара-бирата, а да помагат при организацията на Начина ни на живот.

(На снимката – момент от преди седмица в големите минусови температури: В края на тричасовия проверочен преход по бъдещото трасе на спец-утро “Дивото зове”. Температура -8, денивелация на прехода – 20-50-70 м, през скали, урви, сняг, лед, ледена вода и наклон от 40-70 градуса)

Въпроси, тренировъчни и хранителни програми – по телефона или на съобщения.

3. Един-два пъти седмично можете да започвате деня в открития басейн. Във водата щете-не щете, трябва да дишате дълбоко и ритмично.

КОЛКО ПЪТИ е необходимо да бъде повтаряно, че ако искаме здраве, имунитет, тясно дупе, тесен кръст, нормално кръвно и здраво сърце, трябва да тренираме, да се потим, да дишаме дълбоко, да ставаме рано и да свалим вмирисаните тюфлеци от гърба си?

Нещо любопитно: Знаете ли, че човек, който редовно е на чист въздух, ходи бос, тренира здраво и редовно се поти в спортни натоварвания, мирише (почти) приятно ВИНАГИ?

За разлика от застоялите (плужеци), които за да прикрият пъпките и лошата миризма на тялото, се мажат с тонове кремове, фон дьо тен, оцветители и за щяло и не щяло се пръскат с дезодорант.

ЗАПОМНЕТЕ: Поговорката/мъдростта “Каквото горе – такова и долу; Каквото вътре – такова и отвън” е директна.

Не символична.

Можете да “прикриете” застоялите, пълни с мръсотии черва с вана и дезодоранти, можете да придадете “уж” хубав вид на лицето и кожата с рисувателни принадлежности, но тръгнете ли да лъжете Природата…

Природата?
Да, Природата.

Тогава опитът Ви е, хе, хе, умряла работа.
Б-у-к-в-а-л-н-о.

НАЧИНЪТ ни на мислене (инертен, мързелив, пълен с предразсъдъци, уплашен и повлиян от околни мнения) е в основата на хаотичния, лишен от енергия и движение, начин на живот.

Не се оставяйте на това.
Не бъдете “Стотната маймуна” сред сто и повече други, уплашени, крещящи маймуни.

Не оставяйте и децата си на страха, незнанието и неверието.

Сдружете се с активни, действащи хора, които четат, планират, търсят, откриват и оставете мрънкащите, каканижещи, розови мушмороци да си мрънкат вкъщи под климатика.

В КРАЯ:
Би трябвало вече да сте в спортен екип и да заключвате входната врата.

Отвън.


П.П: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене