Детското злоядство, диариата и мазилата против изпотяване - няколко мита.

Детското злоядство, диариата и мазилата против изпотяване – няколко мита.

 

Мит №1: Детското „злоядство“:

ОТГОВОР:
Няма такова.
Казано точно: Никой не е злояд, когато е истински гладен.

КОГАТО не откриваме (разумен, задоволителен) отговор в съвременността, най-нормалното е, да видим, как са стояли нещата в миналото, в древността и как са в други части на света.

АВИЦЕНА казва: „Щом детето не иска да яде, намерете му занимателна работа или поиграйте с него. Отвлечете ли вниманието му, гладът ще го завладее и то само ще поиска храна

От просто, по-просто.

ЯН АМОШ КОМЕНСКИ: „Не казвайте на детето, какво не трябва да прави. Забрана, изказана без идея с какво да бъде заменено „лошото“ действие, води до апатия или противопоставяне. Дайте на детето идея, какво да прави и му гласувайте доверие, като го оставите да се справи само. Поиска ли помощ, погнете му и се водете по реакциите и нуждите му. Така ще изградите у него вяра и доверие.

НЯКОГА, НА СЕЛО излизахме да играем или да помагаме в градината, на полето или с животните рано сутрин, често без да ядем, а и никой не ни караше насила. След час, два, три ни гонеше такъв глад, че бяхме готови и камъни да ядем. Най-обикновената храна (домати, краставици, чушки, сирене, хляб) беше най-сладка.

Злоядство?… Стига глупости.

УЧУДВАЩИ СХОДСТВА:

  • ЯПОНИЯ: „Не учете детето, кога да се храни. То знае по-добре „кога“ и „дали“
  • НОВА ЗЕЛАНДИЯ: „Наблюдавайте детето и се учете. Ще откриете важните неща, които сте забравили… като деца“
  • ДРЕВЕН РИМ: „Когато се възгордеем, боговете отнемат наш близък. Когато искат да ги чуем, ни изпращат дете.“

ЕСТЕСТВЕНИЯТ РИТЪМ на хранене е следствие от смяната на ден и нощ, което означава хранене два пъти на ден с една допълнителна, лека (плодова) закуска.

Но:

Естественият ритъм днес е изменен: работният ни ден е по-дълъг, будната (активна) част от денонощието е увеличена с час-два-три и повече. Налага се включването на още едно хранене, но това се получава естествено, с излизане на детето от ранното детство. Подходим ли грубо, схематично, без вслушване, със самочувствито на знаещи, най-вероятно ще стигнем до съпротива, която неразбиращите възрастни наричат „детско злоядство“.

 

МИТ №2: „Диарията е (много) бърза обмяна на веществата“

ОТГОВОР:
По-голяма глупост трудно може да се измисли.

АКО ДИАРИЯТА беше „бърза обмяна на веществата (бърз метаболизъм)“, ние мъжете щяхме да сме цял живот в перманентна диария. Сравнен с женския, мъжкият метаболизъм е три, пет, понякога седем, осем пъти по-бърз.

ДИАРИЯТА ВИНАГИ Е: Действие (опит) на организма да изхвърли нежелан, болестотворен агент. Може да е внесен отвън (дишане през устата, немити хранителни продукти, лоша лична хигиена), да е получен вследствие на несъобразена хранителна комбинация, преяждане или лекарствени препарати.

ФИЗИОЛОГИЧЕН МЕХАНИЗЪМ на диарията: изтегляне на обилно количество клетъчна вода, довеждането и до червата, отмиване на заразата и извеждането и извън тялото – все едно мием плочките със силна струя.

ИЗПОЛЗВАНЕТО на химически препарати за „стопиране“ на процеса, е вмешателство и нарушаване на вътрефизиологичните процеси, което води до повишени левкоцити, кисело РН и дисбаланс в имунната защита на организма.

Интелигентни сте. Отговорете си, докъде води поддържането на редовна левкоцитоза и занижена имунна система?

ПИЕНЕТО НА МНОГО ВОДА при диария е задължително, за да подпомогнем очистителния процес и да поддържаме нормалния воден баланс. Ако диарията продължи повече и се получи обща отпадналост, можем да използваме определени „затягащи“ храни: сварен (сух, солен) ориз, препечен хляб, добре поръсен със сол и пр.

МИТ №3: Мазилата против изпотяване не са вредни.

ОТГОВОР:
Sorry, вредни са.

ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО им е, да свият и запушат порите на кожата и да върнат потта обратно. На същия принцип са и капките за нос, които имат предписани ограничения. При продължителна и систематична употреба на мазилата против изпотяване, бъбреците се затрудняват, черният дроб се омазнява, получават се епизодични увеличавания на лимфните възли, РН отива към подкиселяване и се подготвя срив в имунната система.

ИЗПОТЯВАНЕТО е междинен физиологичен клапан (по подобие на клапана на бойлерите), спасителна ниша, с която се отпуска напрежението. Запушим ли този клапан, неизхвърлената пот (това, всъщност, е урина) се всмуква обратно и влиза в кръвотока. Част от нея се пренасочва към бъбреците, черния дроб и белите дробове, а друга част се обвива в предпазна мазнина и се складира по ханша, бедрата и корема.

Поинтересувайте се, как функционира човешкото тяло и си направете изводите.

ЕСТЕСТВЕНОТО ДИШАНЕ при хората е през носа. Когато многобройните вътрешни системи и подсистеми се затлачат (от несъобразено хранене, липса на движение), носът става недостатъчен и човек започва да диша през устата – това е болестен признак. При дишане през устата, езикът веднага се облага с бял налеп – като външнотъканна реакция спрямо непречистения (от ноздрите) въздух. Дишането през устата е (донякъде) обосновано, само ако се намираме в изключително влажна среда и околна висока температура – така се получава частично охлаждане на тялото.

ЛЮБОПИТНО: Кучетата (вълци, койоти) нямат потни жлези и дишат през устата. При насилствено затваряне на устата, дишат през носа, но терморегулацията им се нарушава и се случват три неща:

– животното получава топлинен удар.
– получава симптоми на вътрешно отравяне
– уврежда се черния дроб и: при мъжките – простата, при женските – яйчниците.

Защо мислите, че при човека е различно?

ЛЮБОПИТНО-2: В началото на 20-ти век, лекарите в САЩ наблюдават симптоми на повишено РН при хора, преживели масивно изгаряне на кожата и увреждане на потните жлези. Участъковите доклади достигат до ФБР и шпионските агенции, които предприемат свои разработки. През 50-те, 60-те и 70-те в САЩ се провеждат десетки експерименти и заключението е:

„Хората, които използват редовно мазила и препарати против изпотяване, са по-чести клиенти на лекарите и аптеките и този факт може да бъде използван.“

Използването е в четири посоки:

1. Инвестиции в козметичната промишленост
2. Инвестиции във фармацевтиката
3. Инвестиции в нефтодобива – мазилата против изпотяване се изработват от обеднени нефтопродукти. Ако не знаете – отровни, химически субстанции, които (на всичко отгоре) имат и про-първично ниво на повишена радиоактивност.
4. Секретни разработки, свързани с идеята за глобален контрол върху броя на човечеството (Планът Ран-Ът и подобни, Стратегически насоки за развитие на МВФ и пр.)

ХОРАТА все още не осъзнават, че докато живеят като стадо, подтиквани и манипулирани, се намират други (хора, групи, организации, компании и пр.), които използват страха, масовата неосведоменост, отказа от народностните, традиционни ценности за лична изгода: власт, пари и най-често – болестни амбиции.

НЕКА НЕ БЪРКАМЕ фейсбук и масовия достъп до интернет, с истинското, академично образование и истинската, работеща информираност. В последните години човечеството е доведено до положението на жабата, поставена в хладка вода, която постепенно бива загрявана и жабата се сварява без да се бори – бавно, но сигурно.

ПРАВО В ОЧИТЕ:

1.(Уж) знаем, но знанието не достига до ума ни;
2.(Уж) можем, но не действаме и не се борим;
3.(Уж) искаме децата ни да са здрави, а ги разболяваме с неразбиране, с липса на общуване и с лошия пример от собствения си начин на живот.
4.(Уж) искаме да сме единни, а ни е трудно да си подадем ръка и да действаме като единен, стегнат юмрук.

Погледнете в огледалото и ще видите човека, от когото да стартирате промяната.

В КРАЯ:
Не се предвижда такъв… още.
Всички заедно пишем поредното действие на водевила, наречен „Човешка история“.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия ви е харесала, може да получавате най-новите публикации директно на имейл. Запишете се като натиснете бутона по-долу! 

Нова публикация всяка неделя!

Записване от тук >>

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене