Как да възпитаваме децата, когато сме заети…

Специалисти по всичко, приказливци за какво ли не, акъл за щяло и не щяло или просто… мързеливци

   ВЪПРОС: “Емо, често говориш за децата, но как да ги възпитаваме, като сме заети от сутрин до вечер, а някои даже работят и нощни смени? Мисля, че отстрани е лесно да се дават съвети. Нещо твое по темата?”

   ЗАОСТРЯНЕ:

   Заетост? И нощни смени? Правилно ли прочетох? Ей, ай, ой…

   Да се откажеш направо.

   ОТНОШЕНИЕ:
   ЕТО “МОЕТО” по темата:

   Когато дъщеря ми беше малка, работех на две пълни (по 5-6-7 часа) смени от 07:00 сутринта до 19:30 вечер в елитна гимназия. Отделно – водех и вокално-инструментална група за “ангажирани” песни. В 20:00 ч влизах на тренировка до 22:30, после бегом до вкъщи, вземах пакета с храната и отивах да карам половин нощна смяна като охрана (до 04:00) в Централния офис на тогавашното Сдружение за Честни Избори.

   Час и половина, три-четири най-много, сън (на денонощие) и после всичко отначало.

   Любопитното е, че в ония години трябваше да лепим рекламни плакати за клуба. Често минавах без сън: торбата с плакатите, лепилото, яхвах бегача (“Ювентус”, 2000 лв) с Людмила (дъщеря ми) на рамката и в студените зимни утрини, досущ като Чарли Чаплин и Хлапето, бродехме по мъгливите, все още тъмни, улици.

   Смях, майтапи, духане на измръзналите, изцапани от лепилото, пръсти, пак на колелото и – към следващата улица.

   Ако допуснете, че събота и неделя се излежавах(ме) до 10-11… не го допускайте.

   И, АКО РЕШИТЕ, че това е всичко, това бяха годините, в които покривах степени в карате, готвех се за черен пояс, ходехме по лагери и инструкторски семинари. Пот, умора, още по-голяма умора, изтощение, пак пот, никаква мисъл за отказване, а когато спираха тока в градовете, тренирахме на свещи. С мен бяха десетки, навити момчета и момичета (днес мъже и жени), които освен готовност и желание за действие, носеха състезателен и всепобеждаващ дух.

   За какво, всъщност, говорим?

   Чукчето – първи път! Чукчето – втори път! Чукчето…
   Бинго!

   И – да, отговорът е… ЕНЕРГИЯ!

   ОТГОВОР:
   ИМАТЕ ЛИ ЕНЕРГИЯ, ще я предадете и на детето си. Ако по цял ден мрънкате и се оплаквате, ще отгледате дете, което е огледало на вас, но и пълно с озлобление.

   Я се поинтересувйте, ослушайте и вижте какво става в училищата.

   ДЕТЕТО се учи чрез наподобяване (имитиране) действията (маниерите, отношенията) на възрастните. Първите възрастни, които вижда, са родителите. С тях прекарва най-много време и те са съществата, които то наподобява, имитира и чиито реакции спрямо окръжаващия свят, копира.

   Стряскащ е посвсеместният (днес) факт, че българинът държи отговорни (обвинява) за поведението на детето си всички други… но не и себе си.

   ПРОСТО Е: Искаш ли да промениш (обогатиш) детето си, промени (обогати, развий) себе си. Ако продължаваш да отлагаш, да се оправдаваш и да търсиш извинения, помни:

1. Имаш един живот и това дете: да съжаляваш и да хленчиш после (трябваШЕ да направя така или онака)… полза никаква.

2. Детето се нуждае от пример и нещо, което да прави – то е пълно с енергия. Вместо да му давате сух акъл, как и какво, да го спирате от действие, правете (играйте, тичайте, говорете, общувайте и пр) с него.

Заедно.

   Заедното правене на нещата изгражда доверие, увереност и спокойствие – татко/мама са с мен и са мои хора. Но за целта е необходимо да станете от дивана (стола, компютъра, белота, световното по телевизора, питието) и… да бъдете с детето си.

   Необходимо е да откъснете поглед от екрана на (шибания, тъп) смЪрт/фон (ъ-то си е на мястото) и да погледнете очите на детето си – какво иска, как чувства, от какво се страхува, на какво се надява, какъв е Неговият свят и… да бъдете с него.

   Да му покажете, че щом сте там, щом сте с него, всичко е наред.

   МОМЧЕТАТА са проблем, защото мъжете сме… по-слабия пол. Погледнете женската и мъжката хромозома и ще сте наясно. Женското е закодирано, стабилно и непроменливо, но мъжкото лесно може да бъде повлияно и отклонено.

   Жените знаят (чувстват, усещат), че мъжествеността не е (само) размер, сила, полови атрибути и окосменост, а преди всичко държание, отношение и присъствие. Това, което татковците и мамите, обаче, пропускат, е, че за изграждане на момчето е необходимо присъствие и (ежедневен) мъжки пример. Жените обгръщат, прегръщат, милват и дори да се карат на момчето, го правят по женски. Реакциите им, ако наоколо липсва мъж, биват попивани от момчето, което съвсем не е най-добрия начин да влияем на бъдещия, все още малък мъж.

   Запомнете: Присъствието, контактът с, водачеството и волята на мъжа са тези, които изграждат момчето. Треньорите са добър вариант, но след тренировка детето се прибира вкъщи.

   Нека татковците имат предвид това, когато казват “Здрасти” с краката на стола, разлелия се над колана корем и бирата в ръка.

   ЛЮБОПИТНО: В началото на 19 век, край ледовете на Северна Канада се разбива американски кораб. При температура от -25, хората се разделят на две групи: едните, невярващите, остават с две трети от провизиите на брега да чакат (от умрял писмо) помощ.

   Вторите, заедно с капитана (навит, борбен тип) тръгват през снежните гори, да търсят селище.

   Резултатът: тези, които остават (пасивно) на брега, свършват провизиите и… умират.

   Вторите – вярват, действат, уповават се един на друг, заедно преодоляват огромни снежни пространства, справят се с препятствията и накрая стигат до най-близкото селище. Накратко – оцеляват.

   ВЪПРОСЪТ Е, какво поведение и пример за подражание показвате на детето си:

1. Вариант: Ами… нищо не може да се направи, няма изход, всички така правят, от мен и от нас нищо не зависи, “преклонена главица сабя не я сече”, положението в страната, положението в света, Световната Конспирация и пр, затуй – мрън-мрън, няма изход.

Или:

2. Вариант: Вярваме, имаме план, имаме цел, имаме познание, заедно сме, няма да се предадем, учим се в движение, имаме сила, помагаме на приятеля, пълни сме с енергия и ако някой ще оправи нещата – това сме Ние.

      Ерго?
      Нещо неясно?

   НЕ ПРЕВРЪЩАЙТЕ децата (си) в мързелива притурка към селяндурското разбиране за “преуспялост”: фирмата, къщата, колата, личния джет, барбекюто, окосената морава и частния басейн.

   В КРАЯ:
   Отивайте при децата си и бъдете с тях.
   Бъдете.
   Коренът на думата е “бъд-“, т.е. бъдеще.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене