Алкалност и киселинност – нов поглед. Балансът алкал – киселина.

   БАЛАНСЪТ алкал/киселина е естествено състояние на организма и при всяко отклонение тялото се стреми да възвърне равновесието. От нас се иска… да не пречим.

   БАЛАНСЪТ алкал/киселина е динамичен процес, който е следствие от начина ни на живот, а не от епизодични, емоционални, кампанийни мероприятия, включващи повече плодове, драстични гладувания или отказ от една или друга храна.

   ВОДАТА е най-алкализиращата субстанция на планетата Земя. Нашето тяло е 70-75% вода. Когато се заседим и намалим обмяната на веществата (метаболизма), организмът започва да изхвърля водата и “изсъхва”. Това е основния механизъм на физиологичното остаряване.

   НЕ ВОДАТА въобще, а ЖИВАТА КЛЕТЪЧНА ВОДА са в основата на алкалността и здравето. Възможността един организъм да превръща изпитата и поета с храната вода в ЖИВА КЛЕТЪЧНА вода, обуславя здравето и биологичната младост.

   Тази възможност зависи отново от метаболизма.

   ГРЕШКА: приетата с храната вода се превръща в киселинен продукт. Не пийте по време на ядене. Ако все пак го правите, нека са няколко глътки, които е необходимо да “сдъвчете” добре.

   ФАКТОРИ, повишаващи метаболизма:

1. Физическа активност – по възможност сутрин и вечер. Процесите отделяне/приемане в клетките се засилват и поетата отвън вода по-лесно и в по-голям процент се превръща в “организмена”, жива вода.

2. Дихателна активност – тя е следствие от физическата. Усилва се горенето в клетките и отпадъците се изхвърлят лесно.

3. Хранене: ако две трети от храненията започват с две чаши вода, изцеден цитрус и суров плод и включват сурова зеленчукова салата, крайният алкален продукт от всяко хранене е обезпечен.

4. Горещи душове/вани/басейн/сауна – подтикват клетките към активност, поддържат осмотичното налягане и поставят организма в контролирано, позитивно стресово състояние. Факт: и до днес в Япония, страната на изключително горещото къпане, регистрираните ракови заболявания са най-малко.

5. Доброто настроение – води до нормално провеждане на биоелектричните сигнали, по трасето не се получават грешки (характерни за старостта) и киселинните отпадъци биват изхвърляни, а не складирани. Складирането им и превръщането в потенциални ракови огнища е следствие именно от “грешки по трасето”, характерни при заседналия начин на живот.


СУТРЕШНА ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ(СФА): Без нея не бихме могли да говорим за алкално дихателно и физиологично начало на деня.

   Разделя се на две:

1. Аеробна – разходка, леко бягане (в стаята на място или на открито), серии от бягане на място и клекове, крос, тичане/качване на стълби, скачане на въже и след изпотяването – коремни преси. Времетраене 8-20 мин.

2. Разтягане (йога, стречинг, махово-амплитудни упр-я) – 5-15 мин.

   СФА е АЛКАЛНА БОМБА с дългосрочен ефект.

   Искате ли здраве, това е истинското начало. Сутрешната Физическа Активност показва правилния път на целия организъм за деня и му дава здравословен старт. Тя е точният регулировчик по пътя към здравето.

   ВЕЧЕРНА ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ(ВФА) – около половин до един час, със застъпен процент мускулно натоварване.

   ВФА е ПРЕВКЛЮЧВАТЕЛ – натрупаната негативна енергия през деня се “превключва, пречиства, изсветлява” и препраща в позитивна посока.

НАСТОЯЩАТА публикация има за цел да си зададем въпроси и да търсим отговорите, възоснова на практика, повишаване на общата култура, себеобразование и разговори с компетентни лица. Личните въпроси – на лични съобщения, по телефона, а в сериозен и дългосрочен вариант – на лекции в залата.

   ИЗВОД: Просто е, но отнякъде трябва да започнем, да имаме “среда” и вяра в собствените си възможности. И отговорност – спрямо другите, най-вече децата.

ЛЮБОПИТНО: Преди време в Япония, по време на обемен научен експеримент, беше проведено състезание между две групи бойци от по петдесет души.

   Три месеца едните бяха поставени във високопланински, сурови, спартански условия – само натоварване, тренировки, съобразено хранене и сън.

   Втората контролна група тренираше и живееше нормално – излизане вечер, срещи с приятели, обичайни забавления, но без крайности.

   По време на състезанието бойците от втората контролна група показа неподлежащо на коментар, смазващо превъзходство.

   В КРАЯ: Не сме роботи. Хора сме… и нека си останем такива.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене