Болки в кръста – слабо място за доста хора. Как да разрешим проблема…

ВЪПРОС:

“Емо, кръстът е слабо място, често боли и е проблем за доста хора. Какво да правим?”

КРЪСТЪТ Е ЦЕНТЪР на всичко в тялото: център на тежестта, център на обмяната, център на настроението и енергиите в човека. Проектирана напред, върху корема, лумбалната област дава централната точка (кит. “тан-ден”, яп. “ха-ра”), която е водеща в практиката на бойните изкуства, карате и йога.

   ЛЮБОПИТНО: Етимологията на думите “кръст” и “сърце”, идващи от санскрит и индоевропейски, през старобългарски, има един и същ корен “хрд”:

   – сърце: санскрит – хрд-дайя; в старобългарски “х” преминава в “с” – сред-це (среда, средище, център), впоследствие сърДце, днес “д” е отпаднало
   – кръст: староб. – крест; санскрит – хрд-ест”

   Съчетанието “хрд-” и производното му “кр-” още от санскрит имат едно и също значение: център, средище, кръстосване на “нещо” – има се предвид енергията, мястото, където земното преминава в по-високите физиологични центрове (чакри).

   ОСКЪДНИТЕ СВЕДЕНИЯ за историческия Исус, чието истинско име варира около Йешуа (Йезза/Езра) Ха-Ноцри показват ясно прикрепеното впоследствие от гръцки (отново през старобългарски, индоевропейски и санскрит) “Кристус/Хре-с-тус/Христос” – отново средище, кръст. С други думи – човек, който е “среда, кръстопът” на нещата, казано иначе “Аз съм истината, пътят и животът”.

   ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ (от който тръгват почти всички други) при кръста и въобще при гръбнака, е скъсяване на разстоянието между прешлените с течение на времето.

   Успеем ли да поддържаме добър просвет, между прешленните дискове запазват целостта си, с което се избягва сплескването им и не се стига до прищипване на нерви, дископатия, лумбаго (ишиас, ошипяване), различните форми/степени на дискова херния и частична или прогресираща парализа на краката.

   КРЪСТЪТ Е една от малкото системи в тялото, при които движението, редовното разтягане, усукване и съобразеното мускулно натоварване стоят преди храненето.

   Добре е, да запомним, че десетките прешлени се поддържат точно един върху друг (без приплъзвания и размествания) от двата дълги гръбни мускула.

   В горната си част гръбните мускули работят заедно с трапецовидния мускул и задната част на раменете, а в долната – с глутеуса (дупето) и задната част на бедрата.

   При дълъг сън, редовно излежаване, седене на стол и въобще обездвижване, мускулната система от тила до таза се отпуска, скъсява се асиметрично и след ставане започва да придърпва неравномерно лявата или дясната гръбна половина.

   Това са истинските причини за назряващите проблеми, а повод винаги се намира – внезапно изправяне/навеждане, вдигане на нещо тежко без подготовка, залитане и пр.

   “Сецването” никога (наистина никога) не идва без предварително да сме го подготвили.

   МЪЖЕТЕ са по-застрашени от жените, поради твърдостта на мускулатурата (и въобще на плътта), която много по-здраво придърпва сухожилията и костите.


ХАРАКТЕРНОТО “СТАРЧЕСКО” ВЪРВЕНЕ (приведен, с ръце хванати ниско зад гърба) е ярък пример за:

1. Крайно отслабена (във времето) гръбна мускулатура, която “изтърва” тялото напред и раменете вървят много преди торса. Нарушеният баланс на главата и напрежението във врата в крайна сметка довежда до сериозно ошипяване на гръбнака и впоследствие – проблеми в раменните стави, по протежение на ръцете и пръстите.

2. Слаб трапец, слаб тилен мускул и слаби рамене. Ръцете се хващат зад гърба, защото иначе тежат напред, отпуснатият раменен пояс притиска горната част на дробовете и дишането се накъсва – човек буквално започва да се задушава. Това не би се получило при редовна работа с тежести по професионално изработена програма, плуване и редовно разтягане.

   ЗА СТОЙКАТА: Има едно правило: ако залепите конец с лека тежест (прим. пръстен) под брадичката си и се изправите, тежестта трябва да виси над гръдната кост. Ако отива напред – изгърбени сте.

   И ОЩЕ: Следствията от притиснати нерви в лумбалната област са твърде неочаквани и разнородни:

1. Подагра в ходилото (рецидив – болка и подуване на палеца): прищипнатият нерв не се храни добре, задържа обмяната на веществата в крака, пикочната киселина не може да се изхвърля и се натрупва (гравитационно) в ставите.
2. Проблеми в движението на тазобедрената става.
3. Смущения в дейността на дебелото черво, ректума.
4. Проблеми в коленните стави.
5. Проблем с уринирането и смущения в дейността на простатата.
6. Повишена (болкова) кожна чувствителност по краката, която блокира добрата обмяна и е предпоставка за подуване и разширени вени.

   Разместените, приплеснати, спукани и излети (като жълтък на яйце) дискове, водещи до тежки форми на обездвижване са другата (кофти) страна на неподдържането на гръбнака.

   МЕТОДИКА за поддържане на здрав гръбнак. Една от особеностите на методиката е, че здравият кръст върви заедно с добре поддържаната коремна стена.

1. Утринно разтягане (йога-асана, стречинг) плюс коремни преси.
2. Вечерно разтягане (задължително) плюс коремни преси.
3. Тренировка в зала – със собствено тегло и с тежести (изработването на тренировъчна програма – лично)
4. Плувна тренировка – 1-2 пъти седмично по 40-50 мин, препоръчителен стил “кроул”.

   ВНИМАНИЕ: Коремните преси (при проблеми в кръста) задължително трябва да се правят модифицирано, като се търсят варианти в ъгъла и амплитудата на основното движение.

ПО РЕД:

   1. УТРИННО РАЗТЯГАНЕ: Най-добър е комплексът “Слънчеви упражнения” (т.нар. Сурия намаскар) в съчетание с няколко пози (асани) плюс две-три серии коремни преси и упражнения за шпагат. Шпагатът и вариантите му са отлично завършващо утринно упражнение.

   Цялостният комплекс и спецификите му преподавам редовно на йога-заниманията.

   2. ВЕЧЕРНО РАЗТЯГАНЕ: То наподобява утринното, но разликата е съществена – вечер трябва да разтеглим гъбнака по-дълго, защото тежестта на тялото го е скъсила със сантиметър-два.

   ВНИМАНИЕ: Разтяганията при мъжете и жените са различни:

– при жените може да се премине (относително) спокойно от пълно навеждане към огъване назад.
– при мъжете (предвид твърдостта и обема на мускулната маса) се изисква допълнително разтягане и наличие на преминаваща (буферна) фаза между навеждането напред и огъването назад. Същото е при усукванията (изисква се междинно разтегляне на гръбнака) и още някои движения.

   Тези особености се преподават на тренировки в залата.

   3. ТРЕНИРОВКА В ЗАЛА (ОФП): Подходът към гръбнака (в частност кръста) с утежнения има специфика и фактори, които не могат да бъдат обхванати в една. Има мускулни групи, които трябва да се работят свързано (суперсерии), моментни разтягания под различни ъгли и отново – суперсерии.

   Пример: упражнението “пул-оувър” в неговия оригинален вариант (напречно на пейката/опората), който препоръчвам – има разтягане, специфично дишане и движение на таза, които се учат на тренировка.

   При наличие на проблеми с кръста, обаждайте ми се , пишете лично или посещавайте заниманията. С четене, седянки и приказки не става.

   4. ПЛУВНА ТРЕНИРОВКА: Предхожда се от задължително загряване (махови движения) на раменния пояс и кръста. Скочите ли във водата, придържайте се към спокоен, четиритактов кроул с хубаво обтягане и развъртане на ръцете и тялото.

   Поемането на въздух отляво и след два такта – вдясно, създава специфично въртене и разтягане, което води до баланс в работата на двата гръбни мускула, шията, таза и краката.

   КРЪСТЪТ е символ на умението (или липсата му) да “чуваме” себе си. От него тръгват много болести нагоре и надолу – при мъжете в пъти по-често. Ако се грижим за него, ако не допускаме средната секция да натрупа тлъстини, да се обездвижи и да обърка общата обмяна на веществата, ще можем да контролираме добрата функционалност на организма.

   Кръстът наистина е умението, с лекота да… носим кръста си.


АБУ АЛИ ал-ХЮСЕИН ибн АБДАЛАХ ибн СИНА (АВИЦЕНА – “Канони на медицината”) наричал хората с камъни в бъбреците “мързеливци”: карал ги да бягат по нагорнище или ги натоварвал в каруца и нареждал на водача да шиба здраво конете по грубия калдаръм.

   Тия, с проблемите в кръста били “неудачниците” и подхождал различно: според него кръстът болял от много “вътрешно превиване” и несправяне с проблемите в живота. Препоръчвал ранно ставане, посрещане на изгрева и гимнастика, защото бил убеден, че това дава самочувствие, изгражда победната нагласа в характера и човек става “вътрешно усмихнат”… което водело до нормален ход на енергията и липса на болки в кръста.

   Просто и ясно.

   “Вътрешно усмихнати” – повече от десет века преди нас, но… без днешното “стерилно” положително мислене и глупостите за политическа, социална и етническа коректност.

   В КРАЯ:
   Изборът днес, е реалността утре.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене