Болки в лакътя, сухожилията и натоварените от спорта участъци. Решение!

Болки в лакътя, сухожилията и натоварените от спорта участъци. Решение!

ВЪПРОС
„Имам болки в десния лакът – спортувам тенис на корт любителски. Някакво решение на проблема, Емо?“

   ОТНОШЕНИЕ: Приемам въпроса лично, защото съм Републикански шампион по тенис на корт – юноши младша възраст, по двойки. С партньора ми (Христофор Николов – Форчо) бяхме определени за прослушване в Рига – школа-трамплин към известното училище на Ник Болетиери. От Русе съм, а Русе и Рига бяха „побратимени“ градове и много от спортистите използваха този факт, за да пробият на световната сцена.

   Баща ми ме спря, защото „образованието е по-важно“.

   ОТГОВОР:

   ПОВТОРЯЕМИТЕ, еднотипни движения в спорта, предизвикват естествено износване на най-натоварените участъци. Примерно:

– тенис на корт – лакът, рамо, колене, кръст.
– бокс – тилни гръбначни прешлени, нос, кръст, дъвкателни стави, уши.
– плуване – в зависимост от стила (кроул – рамене; гръб и бътерфлай – кръст; бруст и бътерфлай – менискуси, шия, кръст)
– борба и щанги – шия, кръст, рамене, колене
– карате и бойни изкуства – колене, менискуси, пищяли, кръст, тазобедрени стави, палци на краката.
– лека атлетика (бягания – общо) – колене, кръст, тазобедрени стави.
– футбол – колене (менискуси, кръстосани връзки), глезени, ахилес, тазобедрени стави, кръст.
– худ. гимнастика – гръбнак (дискове, ошипяване), тазобедрени стави, колене.

   Списъкът е дълъг, разнообразен и включва абсолютно всички спортове и съпътстващи физически дейности (циркови изпълнители, докери, копачи и пр).

   КАКВО СТОИ ЗАД БОЛКАТА в сухожилието?

   Най-често е претриване, поради (перманентно) калциране на износения участък. Организмът изпраща калций за запушване на пробойната, но втвърдява меките структури – плът, сухожилия и хрущяли. Именно твърдостта води до прогресивно износване и болка.

   Ако не бъде променен хранителният режим и двигателният подход, се стига до болкоуспокояващи, обездвижване и операция.

   ПАРАДОКС: Личният ми опит показва, че (дори) бившите професионални спортисти не могат да осмислят и не разбират огромното значение на Общата Физическа post-състезателна Подготовка. Малцина са тези, които след приключване на кариерата, сядат с лист/молив и съставят работещ хранителен и двигателен план за „ОТТУК НАТАТЪК“.

   Кофти, но над 65% от сериозните и професионални спортисти, няколко години след приключването, качват килограми, подпухват и заприличват на нещо, чието място е в болницата и в никакъв случай за пред хора.

   ЗА НЕСПОРТИСТИТЕ И ЖЕНИТЕ: С възрастта, промените в тялото налагат (задължителни) корекции в двигателния ни подход. Дори при неспортуващите обликът на гръбнака (стеснени дискове, ошипяване) и ставите (намален просвет, калцирания, скъсени сухожилия) се променя и създава дискомфорт.

   При жените най-честите оплаквания са във връзка с китките (калциране, мазнинни натрупвания, скъсени сухожилни връзки), шията и гърба (стеснен просвет между прешлените, ошипяване), коленете и глезените.

ПРОБЛЕМ №1 – Хранене.

1. Тотално намаляване на въглехидратите – идва момент, когато количествата им започват да клонят към нула и, ако нещо остане, са предимно плодове, зеленчуци, овесени ядки, жито, мед и… толкоз. Не стиснете ли зъби, за да извършите корекцията, търсете вината в кантара.

Забележка: Това не означава край на удоволствията, а осторожност, себенаблюдение и, при необходимост – готовност за корекции. Ако се запознаем с принципа „въртене на въглехидратите“, можем да се храним вкусно, с удоволствие, без да носим ореола на аскети и отявлени фанатици.

2. Намаляване (но не изключване) на мазнините.

3. Запазване стабилен дял на (качествените) белтъци. Запомнете: спортът помага, но и изхабява. За да бъдат възстановявани, поддържани и контролирани изхабените физиологични участъци, са необходими хранителни „тухлички“. Едно изтъняло и закъсано сухожилие няма да се възстанови с торти и пасти, а с ядки, леща, боб, сирене, яйца, риба, птици и пр.

4. Много витамини, но не от аптеката, а от Природата. Поне два пъти дневно плодове и сурови зеленчуци. Прибавени дори към най-киселинното хранене, зеленчуците алкализират крайния хранителен субстрат, а алкалната тъкан се калцира по-трудно и по-бавно.

   ПРОБЛЕМ №2 – ОФП (Обща физическа подготовка)

    Умишлено не пиша „спорт“, защото след приключване на състезателната дейност, физическите занимания са по-близки до занаята на художника и скулптора, отколкото до „по-бързо, по-високо, по-силно“. Скулптирането на тялото изисква почивка в едни участъци и специфично натоварване на други, което налага стриктна тренировъчна програма.

   Основен акцент в следсъстезателната ОФП е качествената мускулна работа – за поддържане обема и функциите на мускула, а защо не и за увеличаване на обема?

   Запомнете: мускулите са белтъчно-въглехидратни депа и хранят сухожилията и прилежащите кости. Ако намалим мускулната дейност, пада обемът на мускула, сухожилията изтъняват, калцират се и се обвиват в мазнина, което води до болки, „спарушване“ на плътта и кожата, до двигателно и общо остаряване.

   Принципът „редовност“ е водещ.

   ОЩЕ ЗА МУСКУЛИТЕ: Ако мускулът не бива натоварван редовно, от свежа и пълна с качествен белтък плът, се превръща в разплут балон мазнина и вода. От това страдат сухожилията, околните тъкани, костите и кожата. Мазнината гранясва и за да я неутрализира, организмът я затрупва с още вода. Жизненоважната вода отива за поддържане на мастните депа, мускулите провисват, намаляват обема си, а нарушеният хормонален профил (мускулите поддържат хормоналния баланс) влече след себе си гинекомастия, висок холестерол и сърдечносъдови проблеми.

   Запомнете: говорим за мускулно-тренировъчна дейност с утежнения (собствено тегло и допълнителна тежест – гири, дъмбели, щанги).

   СУХОЖИЛИЯ И ТЕЖЕСТИ: Поддържането на здрави сухожилия без тежести е невъзможно. С напредване на възрастта и засиленото калциране на тъканите, упражненията с тежести (собствено тегло, гири, дъмбели, щанги) се оказват (почти) единствения начин да вкараме процеса на калциране в здравословна посока. Тежестите удебеляват закъсаните сухожилия и предизвикват засилен белтъчен синтез, което създава естествен мускулно-сухожилен анаболизъм – заздравяване и подобряване на функиционалността.

   Методиката и подходът към различните части на тялото са свързани с основните принципи на кондиционния културизъм. Разпределението, интензитета и конкретните упражнения, са плод на индивидуален тренировъчен подход и програма, съставена от компетентен инструктор.

(въпроси и програми – на тел. и съобщения)

   РАЗТЯГАНЕ
   Сухожилията са нещо средно (преход) между плът и кост. Колкото по-обездвижени сме, толкова по-калцирани (втвърдени, чупливи) са сухожилията. Калцификациите се получават най-вече на местата, където е имало продължително спортно или въобще – физическо натоварване. За да поддържаме мекотата и гъвкавостта на сухожилията, е необходимо поне двуразаво (на ден) разтягане. При разтягане (йога, стречинг, динамичен стречинг) сухожилията изхвърлят ненужния калций и възвръщат пластичността си.

   Разтягането не е бърза работа и ако искаме здраве, е необходимо да отделяме поне десетина минути на едно занимание. Мускулът и сухожилията трябва да се подготвят, загреят, кръвоснабдят и да са податливи към практиката. Интересното е, че разтегнатата плът се освобождава по-лесно от мазнини, токсини и злокачествени образувания.

   Има специфични стречинг-упражнения за различни проблемни зони – китки, лакти, рамене, гръдни и гръбни мускули, тазобедрени стави, бедра, прасци, глезени и пр, които преподавам на йога-заниманията.

 

   В КРАЯ:
Няма живот без износване и амортизация. Ние сме си ремонтният екип, инженерният тръст и плановикът на корпорацията.

   Чака ни сериозна авторемонтна дейност.
   Работно време: Всеки ден от 00:00-00:00 ч.


**Забележка: за контакт с мен натиснете по-долния бутон и използвайте формата

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене