Лумбална дискова херния - можем ли да спортуваме или не?

Лумбална дискова херния – можем ли да спортуваме или не?

 

 ВЪПРОС:
„Имам лумбална дискова херния, Емо и ми препоръчаха да не спортувам. Ти какво ще кажеш?“

   ОТГОВОР:
   Ще ти кажа точно обратното – тренирай.
   Послушаш ли ги, отиваш в канала.

   ДА ПИША за дисковата херния, е комплицирано удоволствие, защото ме четат доста лекари и мнението им се различава от моето. Но през годините, отписани от тях хора, идват при мен, започват да тренират, тялото и съзнанието им се променя и в един момент разбират, че нещата са контролируеми и не толкова опасни.

   Разумният подход, себевслушването, обогатяването на знанието и неотстъпчивостта в идеята за спортуване са най-доброто.БЕЗ ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ – на прима виста:

1. Мъж на двайсет и пет с двойна дискова херния дойде при мен. Направих му програма, започна и… оттогава минаха почти осем години. Може и да е останало нещо от херниите, но не му правят проблем.

2. Мъж на шейсет дойде с болки и изявена лумбална дискова херния. Оттогава изминаха пет години в тренировки – йога и фитнес. В началото изпитваше страх, движенията бяха болезнени за него, а днес контролира здравето си. Този мъж, който е истински пример за всички ни, дори се състезава в плувни маратони и състезания тип „Дивото зове“ и „Оцеляване на предела“.

   Мога да продължа с поне десет примера, но се сещам и за няколко, които сглупиха, спряха спорта и всякакво движение.

   Трима стигнаха до операция.

   Единият е инвалид.


ДВЕТЕ НОВИНИ при дискова херния:

1. Лошата: Малко вероятно е, гръбнакът ви да се оправи напълно, както когато сте били дете. Възможно е, но малко вероятно.

2. Добрата: Подходите ли разумно и неотклонно със спорта, разтягането и храненето, ще се възстановите на 80-90%. Останалите десет-двайсет ще са леки неразположения от време на време.

   ДИСКОВАТА ХЕРНИЯ е от (крайно) малкото заболявания, при лекуването на които, на първо място е движението, разтягането и спорта, а храненето е съпъстващо.

   ЗАПОМНЕТЕ: Дисковата херния е в резултат от насложен, продължителен, неравномерен натиск върху междупрешленния диск. Затова хернията (изливът) е дясно- или ляво-странен.

   НЕРАВНОМЕРНИЯТ натиск върху дисковете най-често се дължи на отслабен тонус и неравномерна кондиция (трептене, придърпване) на двата дълги гръбни мускула, чието долно сухожилно захващане е именно в лумбалната област.

   Ежедневният, продължителен, неравномерен натиск върху дисковете е следствие от застоял начин на живот и отслабване на поддържащата мускулатура.

   РАЗБИРА СЕ, професионалният спорт и високите натоварвания също могат да доведат до дискова херния. Но, съотнесени към случаите на дискова херния въобще, тези от професионални спортни натоварвания, са пренебрежимо малко – под 5%.

   Когато (бавно и внимателно) мускулите бъдат синхронизирани с разтягане и разумно натоварване, причината за дисковата херния изчезва.

   Правилното хранене довежда до частично (80-90%) прибиране на излива и проблемът е (почти) решен.

 

   КОЕ Е ПЪРВОТО при подхода към дисковата херния?

   Първото е да дадем ПАМЕТ на засегнатото място за неговото естествено, най-добро състояние. Естественото състояние е добър и достатъчен просвет между прешлените – като при бебетата и малките деца.

Постига се с:

1. Утринната, ежедневна гиманастика – активно разтягане, усукване и разтегляне на гръбнака (по предписана програма) и съобразени мускулнонатоварващи упражнения със собствено тегло.

2. Плуване – и тук думата е РЕДОВНОСТ. Един-два пъти седмично по 30-50 мин, но редовно.

3. Вечерна гимнастика, по подобие на утринната или като заключителна част от специализираната вечерна тренировка.

4. Вечерна, силово-гимнастическа тренировка, съчетана с разтягане – провежда се 4-5 пъти седмично по изградена програма.

   Специално трябва да се работи за двете части на коремната мускулатура (горни и долни коремни мускули), защото отпускането на коремната стена е в пряка връзка с неравномерния натиск върху гръбначните прешлени.

 

   ЗАЩО ВЕЧЕРНА ТРЕНИРОВКА?

   За да се разчупи стереотипа на „връщане от работа, разпускане на коланите, салата, ракия и когат’сме най-зле, тъй да сме“, т.е. обичайното, непробиваемо и капсулирано мързелуване.

   След вечерната тренировка идва нощта, а нощта е период на физиологично пренареждане, като инерцията от вечерната тренировка (бойкост, здраве, физиологично единство) се „вгражда“ в мускулната и клетъчната памет.

   Когато тялото помни, болести почти не възникват.

 

ПАМЕТТА е важна на всяко равнище:

1. На ниво организъм – предпазва от заболявания и здравни отклонения.

2. На ниво семейство (група) – поддържа знанието за рода, дава самочувствие и единство.

3. На ниво народ – не допуска възможност за претопяване, за забравяне на миналото, сриване на народностния облик и изличаване на думата Родина.

   ОПИТАЙТЕ да откриете думата Родина в (официалните) учебници на децата в България и ще си отговорите, защо боледуват те, образованието, страната, народа ни и всичко българско.

   Когато тялото боледува, имунната система убива, разгражда и изхвърля интервентите – друго действие няма.

   Ние – ти, той, аз, вие, те – ВСИЧКИ, сме имунната система на Родината.

   Някой ни иска разделени, омаломощени, взаимно изяждащи се, без сила и памет за общността – организмът, наречен Родина и добруването му. Ще продължим ли да се поддаваме на тази (умишлена) външно предизвикана автоимунна ситуация?

   Е?

   ПОВЕЧЕ ОТ ДВАЙСЕТ ВЕКА (да, това е истината) организмът „Българи, Народ, България“ е просъществувал, оцелявал и побеждавал, но не с налягане на парцалите и ялово веене на байраци.

   Вече знаете, какво трябва да се направи.

   Избори?
   Хе, хе…

   В КРАЯ:
   Между тялото, семейството, обществото, Природата, космоса и Времето няма особена разлика.

   „Каквото долу – такова и горе. Каквото горе – такова и долу“ – тази мъдрост е по-стара от света, в който живеем.


абонамент за нови публикации

 

2 thoughts on “Лумбална дискова херния – можем ли да спортуваме или не?”

  1. Предлагате уникална стратегия за цялостно справяне с дисковата херния. Аз съм на 33 и имам хронична болка в кръста от 4-5 години. Спортувам рядко и работя на бюро. Преди 6 месеца получих силно схващане и бях като препариран 2 дни. На скенера ми откриха дискови хернирания и протрузия на всички нива от L1 до L5-S1. Имате ли комплекс от упражнения за лумбалната област, както за горна част на гърба в youtube? Благодаря

  2. Билката лютиче също е едно от природните средства, на които може да се доверите при дискова херния. Тя е известна със свойството си да извлича влагата от човешкото тяло. Тъй като съдържа токсични вещества, за предпочитане е да се приема външно.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене