За упражненията “Петимата тибетци” и Слънчевият поздрав от йога

Въпрос: Емо, вярно ли е, че упражненията “Петимата тибетци”, както и Слънчевият поздрав от йога запазват здравето, силата и младостта?

(конкретен въпрос, зададен от Русе)
ОТГОВОР:
ПЕТТЕ ТИБЕТСКИ упражнения са добра основа за кратките занимания вкъщи. Те са един от многото индикатори, чрез които проверяваме, как преминаваме през годините и какви са базовите ни моментни възможности.
СЛЪНЧЕВИЯТ ПОЗДРАВ (Сурия Намаскар) е вариант за начало на утринната гимнастика. Поддържа основната гъвкавост и подготвя ставите за работа.
НО, АКО КРИТЕРИИТЕ НИ (за самите себе си и физическото ни развитие) са по-високи, няма как да разчитаме само и единствено на Тибетците и Слънчевия Поздрав. Между другото, в Тибет и Индия физическите занимания съдържат доста интензивни елементи (тибетската йога е изключително атлетична и силова, Айенгар-йога също) и двата комплекса са нищо повече от раздвижване.
ЛЕСНОТАТА на Тибетците и Сурия ги прави “продаваеми” за масовия западен консуматор, който търси Лесното, Приятното и бърз успех с минимум усилия, без сериозна основа. Петминутки (седем-, десет- и пр. минутки), като пакетирано хапче за здраве и добра форма. Обвити в мъгляв мистицизъм, неразбираема религиозност и псевдо-космология, различни лесни комплекси (гарантирано източни) се предлагат като най-работещи и единствено поддържащи младостта (здравето, баланса, енергията и пр)
ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ има силно въздействащи, разтягащи и буквално “вдъхновяващи” традиционни движения, танцови и дихателни комплекси, утринни раздвижвания и древни здравно-атлетично-силови системи, които са малко познати, защото… просто не са били продукт на масирана рекламна кампания. Ако се поинтересуваме, ще се удивим от гъвкавите, здрави, силни, атлетични и пълни с възможности тела на участниците в Общоамериканските Индиански Игри. В Традиционните Грузински Национални Игри има системи от движения (бойни, танцови, гимнастически), които изискват изключителна кондиция и поддържат тялото и духа до дълбока старост. Същото е и в далечния север при тунгуските племена.
НЕПОЗНАТАТА (умишлено заличена и “политически” забравена) утринна физическа и дихателна парктика на древните трако-българи, вкл. и бойци, фрагменти от която впоследствие залягат в медитацията на богомилите (и далеч на изток в йога), е нещо с което също трябва да се запознаем и върху което да се замислим.

ЗНАЕТЕ ЛИ, че в човешкото тяло има почти осемстотин мускула и те работят най-добре по двойки или по индукция. Т.е, когато един мускул е в действие, друг е в релакс или има поддържаща функция и двата заедно стабилизират тялото (ставата, крайника). В бойните изкуства – бутане/дърпане, навеждане/изправяне.

Професионално казано: бицепс/трицепс, корем/гръбна секция (гръб, кръст, глутеус, задно бедро) и пр. Фитнес-програмите на професионалистите изобилстват с подобни комбинации. Колкото по-единно и синхронно работят мускулите, в толкова по-добра кондиция е тялото, движенията са точни, плавни и завършени. Тялото излъчва здраве, младежкият контур се запазва и функционалността (физически възможности, физиологични функции, психологически профил) е на високо ниво.

МУСКУЛИТЕ са своеобразен проводник и разпределетел на енергията – от храносмилателната система към твърдите структури и скелета. Т.е. от финото тяло, към твърдото, земно тяло. Финото тяло изисква медитация и вслушване, но твърдото е продукт на движението и оцеляването в условията на гравитация. Ако сме наясно, ще разбираме етапите на преливане на енергията и не бихме изоставили и предали тялото си.
ОТКРИЕМ ЛИ ЕНЕРГИЯТА у себе си, ще поддържаме интереса и любопитството си будни. Ще научаваме нови неща, ще разширяваме познанието и кръгозора си и ще имаме работещ, реалистичен поглед върху здравето, силата, младостта и духа.
НИТО ЕДНО УПРАЖНЕНИЕ или комплекс (от който и край на света) не е нито единствено, нито универсално. Да мислим така, е несериозно. Столетници има както на изток, така и на запад и решаващ за здравето и добрата форма е цялостният подход към самите себе си. Този подход се нарича Начин на Живот.

МИСЛЕНЕТО е в основата на световъзприемането и именно чрез него изграждаме Начина си на Живот. Ако сме готови на промени, ако нагласата ни към света е гъвкава, адаптивна, носеща енергия, доброжелателност, усмивка и приемане, тялото ще ги “попие” и ще е в синхрон с характера и вътрешната ни същност.

Физическият изглед е следствие от съдържанието: тигърът трябва да е твърд и гъвкав едновременно и тялото му съответства на това; игривостта на делфина и начинът, по който се проявява като индивидуално и социално животно, е изградило блестящо, гъвкаво тяло, готово за игра, скорост, любов и взаимопомощ.

В КРАЯ: Кои сме ние, кое е нашето истинско Аз… и какво тяло искаме?


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене