Тънка талия? Без розови очила. Митове и легенди за удобния мързел.

  МИТ №1: Изхождането не зависи от обиколката на талията

   ОТГОВОР:
   
   Айде, де!

   Ако е така, направете прост опит: Вземете обикновена спринцовка, напълнете я с вода и натиснете буталото. Струята ще пръсне далеч. Сега си представете, че обемът на спринцовката не е 30-80 мл, а два-три литра и диаметърът и е двайсет сантиметра. Сипвате в такава спринцовка същите 30-80 мл, натискате буталото и… нищо.

   Извод? Обикновеният просвет (диаметър) на червата е около три-четири сантиметра.

   При увеличена само с пет-осем сантиметра талия, просветът на червата вече е повече от пет и нагоре. За да се получи необходимия напор (чревно налягане), което да придвижва редовно храната, обемът и (на храната) трябва да е поне двойно повече, иначе изхождането се превръща в мираж. Освен това, перисталтиката на раздутите и разтеглени черва е силно затруднена.

   ПРИКАЗКИ: Откровено дебели хора често ми казват “Нямам проблеми с изхождането”. Всъщност, запазеното изхождане при драстично увеличена талия, говори само за едно: че червата са тотално задръстени от боклуци, полепнали по стените им, които дават “хранителен обем” и увеличават налягането за изхождане. А просветът, въпреки разширените черва, е едва сантиметър (дори по-малко), другото е лепкава, дългогодишна мръсотия, “пиеща” живата вода от организма и развъдник на чревни инфекции, добре отгледани отрови и подклаждаща мазнините по корема, талията, ханша и таза.

   ПРИ СЕРИЯ от добре направени клизми и чревни прочиствания, човек изпада в потрес от изхвърленото – откъртени чревни “кори” мръсотия, костилки от преди три-пет години, втвърдени, отпадъци (нагар), съдържащи разложени храни, останали у нас от незапомнени времена.

   Общо погледнато, при масивно прочистване и детоксикация, пълните хора изхвърлят от червата повече от десет килограма полуразложени боклуци, които иначе просто биха си останали там.

   “ЧОВЕК – ТОВА ЗВУЧИ ГОРДО!” (Маяковски, ако въобще вече някой е чувал за него), но само като се поизмие и като се понапръска за блясък – досущ салатките на пазара. Отвътре и по-надолу, повечето човеци са твърде далеч… от гордото звучене.

   СЪВЕТ: Консултирайте се със специалист (можете да ми звъните и да пишете) и започнете с намаляване обема на храната, увеличаване количеството на водата, плодовете и зеленчуците, а над всичко – контролирано, редовно гладуване.

   МИТ №2: Спортът и движението нямат отношение към изхождането и вътрешната чистота
   
   ОТГОВОР:

   Така ли?
   
   ПРИ МЕН редовно идват нови хора и когато ги накарам да скачат на въже (не да седнат и да почиват на велоергометъра), след няколко минути започват да гледат особено. На въпроса “Какво става?”, мълчат и накрая признават, че им се ходи до тоалетната, но…не му е сега времето.

   БИХ ПОПИТАЛ: Ако ви се доходи извън обичайния час, какво – ще си седите и ще чакате? Имах приятел, който като му се доходеше, просто си седеше, и казваше “Има време, нека поотлежи”. Отминаваха цели дни, докато реши, че “акото” му е достатъчно отлежало. Този приятел вече отлежава на два метра под земята – получи масивен инфаркт.

   ЗНАЕТЕ ЛИ, че ако ви се доходи, но не отидете, само след минути в дебелото черво започва процес на всмукване. Отговорете си сами на въпроса… какво точно всмуквате обратно и какво плува в кръвта, лимфата и телесните ви течности?

   Представете си го нагледно.

   Nice, а?…

   А ДВИЖЕНИЕТО? Почти 100% от отделителните механизми в тялото са гравитационно-механични: зависят от отвесното положение на тялото и от количеството и степента на движение: бягане, усукване, разтягане, подрусване, тръскане, подскачане и силово (мускулно) усилие.

   Какво правим сутрин след ставане? Забележете – след ставане. Пикаем и ходим по голяма нужда. Ако останем хоризонтални в леглото до обяд, може и въобще да не отидем до тоалетната.

   АКО ГРАВИТАЦИЯТА и движението не бяха от значение, господ можеше да сложи главата долу, а дупето и другите “важности” – горе.

   Да, ама не.

   МИТ №3: Коремните преси, плочките и йога нямат отношение към обиколката на талията и изхождането

   ОТГОВОР:

   Нелепостта на подобно твърдение, граничи с тая, да кажеш, че ако стиснеш наденицата от единия край, съдържанието и няма да излезе от другия.

   ГОЛЯМОТО ВОДНО ПРОЧИСТВАНЕ на храносмилателната система в йога, започва с пиене на литър и половина топла, подсолена вода и усукващи въртеливи движения на корема, таза и раменния пояс. Именно усукващите движения придвижват изпитата вода, която избутва съдържимото към дебелото черво и ануса и промива червата.

   ПРОСТИТЕ, УСУКВАЩИ ДВИЖЕНИЯ от системата Йога са първото разумно средство, чрез което подготвяме качественото, ежедневно изхождане сутрин. Редовното изхождане премахва тлъстините около талията – неизхвърлените отрови биват обвити в предпазен слой мазнина, а активните очистителни функции прекратяват този порочен кръг.

   Преподавам механизмите и практиката всяка неделя на йога-заниманията.

   ПЛОЧКИТЕ на корема са индивидуално разположени и следват гънките на червата. Появата и поддържането на коремен (абдоминален) релеф, постигнат по естествен път, говори за липса на отрови и отлична функционалност на храносмилателната система.

   ЦЕЛТА на коремните преси е поддържането на по-тясна талия. По-тясната талия говори за добра обмяна (метаболизъм), чист организъм и придава естетически изглед на тялото.

   ПОДДЪРЖАНЕТО на тясна талия изисква промяна в начина на хранене, редовен спорт, редовна дихателна практика и като цяло – умение да контролираме и насочваме процесите в собственото си тяло.

   Точно казано – говорим за естетически вкус и отношение към себе си.

   НЕ БЪРКАЙТЕ самовлюбеността, егоизма и фанатичното тесногръдие с умението да се вслушваме и разбираме себе си. Умението да “чуваме” тялото и простичките му необходимости, ни дава възможността да разбираме близките хора, да помагаме, да откриваме проблемите и да ги решаваме.

   Здрав разум – това преподавам.

   В КРАЯ:
   Енергията е неспирно движение и ние сме част от него.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене