5 съвета за йога упражнения на открито.

     Първо няколко думи за сутрешните часове.

     СУТРЕШНИТЕ часове започват от 02:00, достигат своя апогей между 05:00 и 07:00 и затихват към 09:00, когато утрото преминава в ден.

     ИСТИНСКОТО начало на сутрешните часове е още в
00:00 ч, когато енергийната „метла“, предхождаща границата между нощта и деня, преминава по повърхността на земята.

   В растителния и биологичния свят започва вътрешно трептене, вибриране и то задвижва животоподдържащите процеси на разпределението, отделянето и приемането.

     ПЛАНЕТАРНИТЕ механизми (движение на въздуха и водата, повърхностно магнитно поле, обмен на положителни и отрицателни йони и пр.) се засилват и това лесно се отчита от измервателните уреди. В субективен план промяната се изразява в усещане за енергийна зареденост и чистота.

     ВИБРАЦИИТЕ при биологичните организми се изразяват и в микросмаляване обема на тялото (физическо свиване), което подтиква очистителните процеси и предизвиква засилено отделяне. Пикът на отделянето е между 05:00 и 07:00, а след това организмът леко „набъбва“, защото се подготвя за прием на енергия и топлина.

     ЕНЕРГИЯТА в сутрешните часове има много видими проявления.

   От незапомнени времена, във фолклора по Земята, мъжкият полов член е израз и символ на енергия и тази енергия е видима и осезаема сутрин.

   Раждането също се извършва във времето след полунощ – 80-90% от родените деца са в този часови диапазон, което показва, че тласъкът, който дава настъпващото утро на Живота, е несъпоставим с нищо друго.

   Дори социално-обществената сфера се влияе от това – 50-70% от работата за деня се извършва в сутрешните и предиобедните часове.

     ЧОВЕШКОТО ТЯЛО (на клетъчно, физиологично равнище и на ниво съзнание) запаметява най-добре сутрин.

   Лесно е за обяснение: чистата клетка запазва най-добре отпечатъка (паметта). Това означава, че ако искаме тялото ни да „помни“ какво е било, когато сме били по-малки (млади), да съхранява гъвкавостта и енергията и да се движи в здравословния диапазон на детството и младостта, трябва да му подаваме задачи, съобразени със сутрешните часове.

 

     Няколко практични задачи, за йога упражнения, които можем да поставим пред тялото сутрин:

 

     1. ОГЪВКАВЯВАНЕ (йога, стречинг, махови движения) Чрез него засилваме обмена/съобщението между клетките. Микротравмите (схванатост, размествания, преразтягания, разкъсвания) от предния ден и съня, биват подтикнати към оздравяване. Подобрената клетъчна комуникация прави движенията плавни, спокойни и снижава до минимум възможността отделни (или група) клетки да започнат да вземат решения (рак), несъобразени с функциите на целия организъм.

     2. ДИХАТЕЛНА дейност. Тя е два вида:
– статична дихателна (йога) практика, с ударение върху четирите фази на дихателния процес. Преподава се в залата ни.

– динамично дишане. Това е дълбокото дишане, повлияно от интензивна физическа дейност: бързо ходене, плуване, бягане, качване на стълби, гимнастика, велосипед и пр.

     3. МУСКУЛНО НАТОВАРВАНЕ. Без съобразено, утринно мускулно натоварване, доброто съобщаване между клетките остава в сферата на пожеланията.

Мускулите са склад и лаборатория за белтъчен синтез, а тялото ни е огромна белтъчна структура.

   Поддържаме ли белтъчния синтез, чрез мускулно натоварване, поддържаме младежката физиологична организация на организма, младостта на кожата, кръвоснабдяването и костите.

     4. СТУДОВ ТЛАСЪК: това е използването на течаща, хладка/студена вода за измиване и бърз масаж.

 Студът свива тъканите, те изтласкват лимфата и кръвта, след което се отпускат и кръвотокът се завръща като вихрушка – мощно и оздравително.

   Накратко: без използване на студа и хладната вода сутрин, здравето (хубавата, румена кожа, чисти и ясни очи, доброто настроение) е непостижимо.

 

     5. ДА ПЕЕМ С ПЪЛЕН ГЛАС: Това е традиционна препоръка от всички народи по света, а при индийците е залегнало като медитативна практика (ОМ-пеенето).

 Когато сме сред природата, на широта, чист въздух и простор, всичко у нас пее и можем да му дадем израз, като запеем на глас.

   Отпускането на гласа, с ясен тон, без притеснение е един от първите начини за балансиране на черния дроб, жлъчката, спокойствието на диафрагмата, дейността на тънките черва и щитовидната жлеза.

   Помня моите сутрешни излизания в местността „Хижа Приста“ край Русе с един от известните ни оперни певци – Калуди Калудов, които се вписват точно в предписанията на древните лекари за здраве, настроение и единство със света.

     ЦЯЛАТА ПРИРОДА прелива от енергия и зареденост сутрин.

   Въздухът сменя посоката си (планинските възходящи и низходящи „улейни“ течения и морските бризове), водата в естествените басейни се мести и извършва микро прилив и микро отлив.

   Скалите и пръстта извършват топлообмен и го съобразяват с новата температура на атмосферата.

   Скъпоценните и полускъпоценни камъни променят цвета си, приемат нови лъчения и ние се удивляваме на красотата и въздействието им.

   Растенията се изправят и обръщат към слънцето, насекомите „разлепят“ криле с настъпващата топлина, мравките започват поправката и изграждането на мравуняка, животните се събуждат, протягат, раздвижват (утринна гимнастика), а птиците кръжат привидно хаотично, но всъщност установяват леката промяна в магнитните линии, които са техните „пътеуказатели“.

     ИЗВОД: Нека се вглеждаме в Природата.

   Тревата под краката ни, облаците по небето, котката, протягаща се и точеща нокти по кората на дървото, дори мухите, които хапят или не, в зависимост от промяната на налягането… всичко е пред очите ни и ние сме част от него.

     В КРАЯ: Чувството за единство идва от заедното извършване и правене на нещо. Ние избираме, дали да сме пасивни технологични наблюдатели на НЕтехнологичната Природа или да участваме в неспирния Кръговрат на Всичко. Всяка сутрин, в началото на всеки нов ден.

     С разбиране, мисъл, действие и емоция.

     Накратко – със себе си.

like and share banner