Смъквам килограми, но лицето ми хлътва и изглеждам изпосталяла. Правя си йога вкъщи, но не помага.

БЛИЦ
ВЪПРОС:
“Емо, смъквам килограми, но лицето ми хлътва, ключиците се оголват, гърдите спадат и изглеждам изпосталяла. Правя си йога вкъщи, но не помага. Има ли по-добър начин?”
ОТГОВОР

Е, ТОВА е сходно с “утвърдителния” отговор на един известен естествоизпитател, когато го питат, помага ли носенето на факла срещу нападение от лъвове: “Помага – отвърнал – но… зависи с каква скорост носите факлата.” (сър Ричард Атенбъроу)
С други думи – да, ама, не! (по Петко Бочаров)
ЗА ДА ИЗГЛЕЖДА добре, плътта (чистота и гладкост на кожата, мускули, релеф, обиколки) трябва да е активна. Йога е прекрасна система и е препоръчително да започваме деня с 10-20 минутна гимнастика: 50-70% йога и 30-50% силови упр-я с преодоляване на собственото тегло.

НО… ФИЗИОЛОГИЧНАТА ЕНЕРГИЯ (активност на кръвотока и лимфата, скорост на обменните вътреклетъчни реакции, проводимост на порите в кожата) се подтиква от активното, интензивно физическо, дихателно и ПОВТОРЯЕМО в серии, усилие. Ако искаме да внесем живот и хранителни вещества в една тъкан, трябва да я накараме да ги “иска”, да е “гладна и жадна” за тях.

Не да ги носим наготово (с плодове, зеленчуци, келп и всевъзможни добавки), докато се прозяваме на стола.
ЙОГА ОТПУСКА, успокоява и “приспива” обмяната, защото медитативният аспект присъства във всички нейни варианти. Липсата на серийна повторяемост, почти никакво натоварване на сърцето, отсъствието на търсене на изпотявяне и задъхване са нормални за 40-50 и повече градусовата топлина на Индия, но за нашия умерен климат – не са.

ОЩЕ ПРЕДИ повече от петдесет години известният професор Драгомир Матеев, член-кореспондент на БАН, обоснова и защити тезата, че за нашия климат (средна сезонна температура, хранене, манталитет и пр.) практиката на йога трябва да бъде допълнена именно с аеробни (бегови), циклични, серийни и силови упражнения. Така се постига цялостен ефект – вкл. върху сърдечния мускул и обмяната на веществата.

Научните разработки на проф. Матеев бяха подробно разгледани, обсъдени и приети положително от индийските йога-специалисти, като впоследствие станаха част от провежданата преди години общодържавна кампания “Здрави, силни и работоспособни“.
УПРАЖНЕНИЯТА С УТЕЖНЕНИЕ (40-60% с преодоляване на собственото тегло, останалите 40-60% – гири, дъмбели, щанги) предизвикват усилена обмяна в тренираните мускули и части на тялото и “продухват” отлично кожните пори. Така енергията тръгва нагоре (от краката към таза, гърдите, гърба, раменете и шията) и ги обновява – кожата става чиста, блестяща и се обтяга, плътта се тонизира и общият изглед се подобрява.

Този “подмладяващ” ефект е немислим, ако подхождаме единствено с гладуване (и само с йога), което е пасивен подход – гладуваме и чакаме нещо да се оправи и да се подобри.

И – “БОМБАТА” НА ДОБРИЯ ВЪНШЕН ВИД: КЛЕТЪЧНИЯТ АНАБОЛИЗЪМ. Йога-асаните и стречингът подготвят пътищата за качествен вътреклетъчен обмен… но само толкова. Изпълването/подмладяването на клетките, подмяната на стари с нови (същността на анаболизма) се извършва само след активна физическа работа и при съобразено ниво на прием на белтъци. Защото терминът “анаболизъм” може да се опише и като “синтез и ресинтез” на белтъчините в организма.

Бурното и постъпателно изграждане на аминокиселини е характерно за младото и здраво тяло, но може да се поддържа в зряла и напреднала възраст с разумен (разчетен, премерен и обоснован) прием на белтъци, физически упражнения, силова подготовка и активно дишане (бягане, плуване, йога).

Добрият външен вид е почти 100% гаранция за умението ни да поддържаме активността на процесите вътре в нас.

ПСИХОЛОГИЯ на възрастта и тялото: Масовият манталитет (“Аз навремето колко съм спортувал…”, “Спортът е за младите”, “Какво ще кажат хората, като ме видят да тичам насам-натам?” и пр.) кара човек да приема статуквото на социално-възрастовото поражение и да остарява млад, много преди тялото да е започнало да остарява. “Ефектът на Стотната маймуна” в негативен план.

Редовно идват млади хора на двадесет и пет, трийсет, трийсет и пет, четирийсет години, убедени, че са възрастни за спорт. Загубили са (детинско-младежката) амбиция да бягат по-бързо, да преплуват повече, да вдигнат по-тежко (за мъжете), да станат по-издържливи и въобще – да надмогнат себе си. Кредото им: “Идвам в залата, за да се поддържам”, би било разбираемо, само ако човек е в много дълбока старост. За активния млад, зрял и вървящ напред човек е (би трябвало да е) характерно желанието, неуморността, активното търсене и опитване.

Запомнете: Тялото отговаря на нашите вътрешни разбирания за живота, за Природата и се моделира от енергията, която поемаме, носим и преобразуваме. Но преобразуване, без движение – няма.
НАКРАТКО: Активният човек:

(1) физически – спорт, йога, стречинг;
(2) психологически – бързо и адекватно мислене, готовност за иновации;
(3) социално – контакти, общуване, емоции, секс;
(4) философски – търсене, повдигане на неудобни въпроси и
(5) духовност
…изглежда винаги по-добре, по-здрав, с него може да се намери общ език и да се води смислен и съдържателен разговор.
Един съвет: дръжте фанатиците далеч от себе си.
В КРАЯ:
Много приказки на пазара.
Идете и направете нещо – за себе си и за другите.

П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене