За хигиената и имитацията на хигиена

   ВЪПРОС: “Разбирам, че е правилно да се къпем и да си мием ръцете и лицето преди ядене, правя го редовно. Освен това пия и имунозасилващи хапчета. Обаче се питам, Емо, как така, колкото и да се мием и къпем, накрая пак пипваме настинка или някой чревен вирус?”

   ОТГОВОР:
   Някои пипват.
   Други не пипват.
   Трети… пипат.

   Зависи от обекта и субекта на пипване.
   И пипане.

   ДА СТЕ ЧУЛИ някой да е влязъл във форма, да е заякчил мускулите си и да е научил да се защитава като е лежал на дивана, докато друг тренира вместо него?

   Не?

   И аз не съм.

   Същото е и с имунитета

   КАКВО, ВСЪЩНОСТ, Е ИМУННАТА СИСТЕМА?

Казано на разбираем, човешки език, това е армията от клетки-бойци, клетки-унищожители, клетки-поглъщачи, клетки-камикадзе, клетки-тресавище (където “затъват” интервентите) и т.н, която защитава физиологичните граници, бди на гранично-пропусквателните пунктове и унищожава промъкналите се интервенти вътре в огромната страна, която е нашето тяло.

   Разбира се, в държавно-национален аспект говорим за една някогашна силна армия от една (някогашна) силна България.

   Като в приказките: Имало едно време…

   Защото днешната (Българска? Българска ли казахте?) армия е, като днешния имунитет на 80-90% от народонаселението – и едното и другото ги няма.


МОЖЕМ ЛИ да имаме силна бойна, имунна система, ако тя:

   – винаги спи и лентяйства (заради имуностимулаторите и изнежването)
   – винаги е глезена, преяла и уморена (от софри и маси)
   – никога не тренира (заради имуностимулаторите и изнежването)
   – никога не извършва учения (заради имуностимулаторите и изнежването)
   – винаги се занимава само с извозване на тонове боклуци (остатъци от редовно преяждане и липса на движение)
   – никога не извършва дори симулация на обезвреждане на външни болестотворни агенти, заради ненормалната, префинената и противоприродна хигиена: шампоани, гелове, обезмирисители, кремове, дезодоранти, фактори и пр. безсмислици.

   Обезсилването на имунната система от подобни фармацевтични “протектори” е досущ като скапването на спермообразуването при мъжете, когато започнат сериозен прием на анаболи.

   Оттам нататък, вместо твърд противопожарен кран, хвърлящ струя на десетки метри, се сдобиваме с безсилно провиснал, немощно капещ… маркуч.

   АМИ “БЕЗВРЕДНИТЕ” ВИТАМИННИ КОМПЛЕКСИ, “безвредните” минерални добавки и пр. безвредности от аптеката?

   Замисляли ли сте се, че в храните от Природата (вода, плодове, зеленчуци, сурови ядки и семена, сирене, яйца, риба, птици, дивечово месо и т.н.) се съдържа всичко…

   Всичко?

   Да, именно: всичко, от което се нуждаем за да сме здрави, в движение и “на собствен ход”.

   С тези храни сме оцелели, преборили сме се за място под слънцето и е видно, че сме си свършили добре работата.

   В тези храни съотношението между отделните съставки е онова, което е създало, закриляло и давало сили на нашия, човешки организъм през неизброимите еони от време.

   Можете ли да допуснете, че фармацевтиката ще успее да наподоби дори на една хилядна фините принципи и процентни съотношения, вплетени в тъканта на природните храни?

   Дори е точно обратното: предвид, че един елемент (магнезий, селен, калций, витамин Б-комплекс или каквото и да е) е определен за “много полезен”, храните, добавките или стимулаторите се обогатяват именно с него, което автоматически нарушава баланса и (дори само по този показател) ги препраща в сектора “противоприродни” храни.

   Поемани редовно и често, те постепенно и неусетно нарушавт вътрешно-физиологичното равновесие и ни вкарват в имунен спад, което е видно и за слепите – т. нар. настинки, грипове, вирусни инфекции, неразположения, разстройства и пр. са в пъти повече отпреди трийсет и повече години.

   РАЗБИРА СЕ, крайният фанатизъм и отричане на всякакви лекарства и витамини (прим. вит С), ако в момента са животоспасяващи, ни препраща в сферата на сектантството, асоциалността и откровената неадекватност, дори ненормалност.

   Ако сме от тия, дето започват деня с тъпчене на добавки, мултивитаминни и мултиминерални комплекси, определено сме на крив път, който:

   – няма нищо общо с Природата
   – нарушава физиологичния баланс
   – прави много (много, много) лоша услуга на имунитета ни.

   Пълно е с хора (за съжаление и фитнес-инструктори и дори такива по, хе, хе.. здравословен живот), които рекламират, пропагандират, продават и набиват добавки, след което…

   Да?

   След което редовно влизат в статистическата бройка на повсеместните грипни и вирусни епидемии.

   А народа (оскотял, изоставен, обезправен, доведен до безнадежност и тотална неграмотност) вярва ли вярва на лъскави реклами, пошли рекламни трикове и белозъбо усмихнати екранни лъжци.

   ФАКТОРЪТ “ХРАНЕНЕ”: Клетките на имунната система са живи микроорганизми, които се хранят, почиват, отделят, взаимодействат с други клетки, изтощават се и умират.

   Досущ като нас.

   За да е силна имунната ни система, е необходимо да имаме жизнени, борбени, здрави, действени и високо-активни имунни клетки.

   Когато не пием достатъчно вода (на гладно), когато липсват сурови плодове и зеленчуци, когато се храним с мъртви и преобладаващо топлинно обработени (уж) храни, когато поглъщаме невъзможни за смилане хранителни комбинации, които се превръщат в отрова, дълбоко в нас започва отслабване и мор, вкл. и сред имунните клетки.

   Общото вътрешно самоотравяне и повсеместно разложение предоставят благодатно поле за храна и живот на външните интервенти, които всеки от нас поглъща ежечасно.

   Ежечасно и ежеминутно.

   Открият ли почва за размножаване, тялото влиза в болестен режим и… оттам нататък, слушайте новините: епидемии, пандемии, повсеместни зарази и пр. (умишлено допуснати) страхотии.

   С МИКРОБИ СРЕЩУ МИКРОБИТЕ

Колкото повече сме навън, на открито, където буквално “бъка” от микроби и микроорганизми, колкото повече сме на студа, сред горите, планините, край брега или просто в парка…

   Е, какво от това?

   Толкова повече подлагаме нашата имунна система на досег (обмен, тренировъчна активност и контролирано бойно учение) с всичко, което вдишваме, което докосваме и което полепва по нас.

   Прахолякът на Природата е сред най-добрите имуностимулатори.

И сред на-добрите хигиенизатори.

   Така че, забравете за няколкото ката дрехи, откажете се от шала пред устата и носа, от, уж, предпазващата марля – това са ялови компоненти, насочени не към решение на проблема, а към задълбочаването му – физически, физиологически, психологически и, ако щете, верски.

   ЛЮБОПИТНО:
   Знаете ли, кои през Средновековието, по време на Голямата чума, оцеляват повсеместно?

   Това са обикновените монаси, доверили се единствено на вярата си (и бог), монасите, които постоянно приемат болните, транспортират ги, лекуват ги, грижат се за тях и облекчават страданията им.

   Докосват, прегръщат, дават вода, поставят ръка на челото.

   Броят на починалите сред тях е толкова малък, че съпоставен с огромната смъртност сред населението, все едно клони към нула.

   Съвременната наука има едно обяснение: от толкова непосредствен допир с болестта, монасите масово изграждат нещо като естествено възникнал имунитет.

   Все пак, нека имаме предвид, че говорим за хора, отдали се на вярата си, които от сутрин до вечер са в движение и навън: по пътищата, улиците, на тържищата, сред тълпи от хора и невъобразимата воня на средновековните (западноевропейски) градове.


В КОНТЕКСТА НА МОНАСИТЕ-ПОМАГАЧИ, въпросът, който следва е: Помните ли, как живеехме преди много години?

   – Като деца: навън от сутрин до вечер. Движение и въздух. Включително и през зимата. Ама било -5, ама било -10, ама вятър, ама дъжд – не на нас тия.

   – На село: Там понятието “вътре в къщи” не съществуваше дори и през зимата, освен вечер край печката.

   – Като младежи и девойки – навън, на улицата, в спортни секции, по лагери, бригади и – о, да! – военно-полеви учения (военно обучение). По време на висшето образование, можеше да се видят стотици млади хора, разтворили учебници и тетрадки по пейките, по поляните, из парковете и градините, обсъждащи дадена тема.

   – Като зрели мъже и жени: навън, в парка, на футбол, в спортните работнически клубове, състезания, на организирани походи.

   – Като възрастни: на открито, на организирани вечеринки, танцови забави, спортни секции за възрастни, в клубове

   Тези, които живяхме тогава, знаем.

   И ВСЕ ПАК: КАК ДА ТРЕНИРАМЕ ИМУННАТА СИСТЕМА?

Просто е:

   1. Като се храним с живи храни и лесни за усвояване комбинации – това (заедно с питейната вода) е основата на Истинската Физическа и Физиологична Хигиена.

   (забележка: въпроси, програми за отслабване, напълняване, за добра форма и профилактика на заболявания – по телефона и на съобщения)

   2. Като поемаме достатъчно вода на гладно.

   3. Като не поемаме никаква храна (освен вода и някой суров, несладък плод) между основните хранения.

   4. Като редовно даваме почивка на храносмилателната система за вътрешно самопочистване (вътрешна хигиена) чрез еднодневно (дву- или тридневно) гладуване или плодово-зеленчукови дни.

   5 Като се движим достатъчно, тренираме редовно и дишаме дълбоко – така имунната система работи на високи и мощни обороти.

  6. Като се стремим да сме на открито, колкото е възможно повече.

   (снимката е от ранна, утринна разходка на много бърз ход, почти бегом, из Търново. Бях изненадан, че по улиците ме поздравяваха много хора, които ме познават само от публикациите във Фейсбук)

   7. Като намалим до санитарния минимум приема на каквито и да са добавки, мулти-комплекси и пр. химия.

   В КРАЯ:
   Ние сме деца на джунглата.
   Не на бетона, четирите стени и изкуствените храни.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене