И така, дами и господа: Негово Величество Студът! (студът по Земята, студът/честта/медицината, студът и здравето)

   ВЪПРОС №1: “Студът не е ли вреден за сърцето и мозъка, Емо? Слушах в предаването на д-р Неделя Щенова, че студът предизвиква сърдечни спазми, които може да са фатални.”

   ВЪПРОС №2: ” … в последните години явно тялото ми е станало супер изнежено и от най малкото течение, дори от отворен прозорец се простудявам. Можеш ли да ми препоръчаш нещо, Емо?”

   ОТГОВОР:
   Да-а, след твърдението за тия спазми, дето възниквали на студ, си представям, примерно, жителите на Огнена земя, които ходят почти голи при минус пет, минус десет и треперят неудържимо, горките.

   Представям си и треперещите индиански бойци от зората на Америка, които сутрин и вечер, още от малки, влизали в студените води на планинските реки за ежедневно изкъпване, без значение от сезона. Между другото, абсолютно същото правели и индианските жени – вечерното изкъпване за тях било задължително.

   Опитвам да си представя и някогашните древни български воини (чиито потомци би трябвало да сме ние… или пък не?), които преди започването на обикновения армейски ден, имали задължително влизане и плуване в близката река или езеро, дори и през зимата.

   Ами българските богомили, които дали основен тласък в началото на западноевропейския Ренесанс? Те носели древното познание за вселената и човека и това минавало през задължителна утринна медитация в студената вода на планинските реки и езера.

   В Япония и днес юношите провеждат една ледена баня поне веднъж месечно – за здраве, сила на характера и изграждане като личности.

   И, колкото и да се опитвам, не мога да си спомня да сме треперили, когато при едно учение през зимата на ’78-’79-та, трябваше да преведа целия взвод (около трийсет мъже) през нововъзникнало, полузамръзнало езеро в планината над селата Голяма и Малка Раковица. Температурата на въздуха беше минус десет. Вдигнахме калашниците над глава, нагазихме до гърди сред ледената киша и бавно, за седем-осем минути, както бяхме с шинелите, го преодоляхме.

   Никой не се разболя, разбира се.
   Сърдечни спазми? Хайде, холан…

   Бяхме младите, железни мъже от непобедимата Българска Армия.

   ЩЕ ВИ ИЗДАМ ЕДНА ТАЙНА, приятели: Разговори като този, че може да те обземат спазми и прочие, са възможни само днес, почти трийсет години след 1990-та.

   В сринатата отвсякъде днешна България – без дух, без национални идеали, с поругани национални герои и оплюта от кого ли не, забравена история.

   Ако имаше как да отидем сред група младежи през 80-те, 70-те, 60-те и назад, и да им подхвърлим, че ако влязат в студената вода, ще затреперят и ще настинат… биха се усмихнали.

   Общото ниво на готовност, жизненост, борбеност и нагласа за справяне с трудностите беше такова, че никой не би приел на сериозно подобни, малодушни разсъждения.

   Помните ли известния от историята Капитан Райчо Николов? Бил е на тринайсет-четиринайсет (седми-осми клас), когато привързал кратунките около тялото си и преплувал студените води на Дунав, за да предупреди руските войски за внезапното нападение на турците през Руско-турската Освободителна война.

   Пазя стари, избелели снимки от началото на 70-те, където ние, ученици в Строителния Техникум (Русе), през месец февруари при минусови температури сме в езерото на Лесопарка Липник (Текето), плуваме, смеем се и всичко това…

   Да?

   По наша, лична инициатива.
   Малки, нахъсени, готови на всичко, мъже.

   Без конвенции, розови паради, шведски напътствия и НПО-та.

   ЩЕ ВИ ИЗДАМ ОЩЕ ЕДНА ТАЙНА: Сърдечните спазми (вкл. аритмия, прескачане и пр.) най-често се получават, всъщност… в покой.

   Продължителното седене на едно място, липсата на активен тласък за движение на кръвта, изключително намаленият дихателен обем на дробовете, липсата на кислород в мозъка, неадекватната невропроводимост и снижената до невъзможност моментна обмяна, карат сърцето да се задъхва, да се бори и да се изтощава, без да е подложено на натоварване.

   Тези са и моментните причини за възникването на прединфарктни състояния, извън наднорменото тегло, високото кръвно, прекаляването с храна, застоялият живот и общата под-нормална физическа пригодност.

   Казано точно (макар да изглежда жестоко): Който е готов за спазми (и се е докарал дотам), ще ги получи със или без студ.

   Студът е най-малкият му проблем.

   Възможните сърдечно-съдови проблеми при излагане на студ, са всъщност, медицинско заключение, основано на техническата логика, а не на динамичната функционалност на човешкото тяло.

   Добре е да се поинтересувате от статистиката: Колко души умират от инфаркт след (1) излагане на студ и колко (2) в къщи, в леглото, на масата и пред телевизора?

   Данните са смазващи: Съотношението 1:2 е (почти) нула към безкрайност.

   ДОБРА ДУМА ЗА ЛЕКАРИТЕ: Те, всъщност, не са виновни, защото материалът (човешкият фактор), с който боравят е:

   – пълни, обездвижени, страдащи от задух
   – хора с бедна на кислород кръв и телесни течности, изпълнени с гранясали мазнини, клетъчни отпадъци и свободни радикали
   – със запушени артерии, разрушена имунна система
   – нарушена невро-физиологична връзка между отделните системи и органи (системен телесен разнобой)
   – слабо (или никак) функциониращо дебело черво (запушено като бунище на екарисаж), оттам затлачен черен дроб, висок холестерол и захар до тавана
   – пушачи, алкохолици и наркомани, живеещи на успокоителни, високоплатена психотерапия (психоразболяване) и упойващи препарати

   Да продължавам ли?

   Ако този съсипан, безволев, лишен от жизненост и стръв за живот, човекопоток се изсипва постоянно в кабинета ти, нормално е изводите, които прави медицината да са…

   Какви?

   Ами, такива, каквито са.

   ИМА И ОЩЕ “НЕЩО”: Медицината “като бизнес” е на нож с всеки, който може да научи хората да не боледуват и да са здрави, без… да дават пари за това.

   Парите, приятели, другари и другарки – те са в основата.

   Ако хората разберат, че могат, че Силата е наистина у тях, и, че най-естествено е да общуват с Природата (Космоса, Мирозданието, Вселената, Бог) сами, без посредник… системата от катедрали, помпозни църковни одежди, църковна йерархия, индулгенции и мега-милиардна печалба отива на кино.

   Е, същото е с бизнес-медицината, военната промишленост, фармацевтиката, клиничните пътеки, дистрибуторите, аптечната мрежа, черната борса, опиатите, наркотиците, каналите за органи и… последният да затвори вратата.

   Накрая всичко (абсолютно всичко) опира до дебелите продажници в Народното Събрание, до евро-извратеняците в Брюксел, до кочината (САЩ) подвластна на Уолстрийт и десетте финансови клана.

   Те не искат да сте/сме здрави.
   Но, майната им, какво искат те.

   Въпросът е: Вие какво искате?

   ЩЕ ВИ ИЗДАМ ПОРЕДНАТА ТАЙНА: Физическото тяло може да е два вида: (1) твърдо и (2) пластично, но не говоря за видимата, външна гъвкавост.

   Тялото е (1) твърдо (чупливо на клетъчно равнище и податливо на болести), когато е изпълнено с отработени вещества от несвойствен начин на хранене.

   Искате пример?

   Днес по цял свят хранят кравите с костно брашно (разтрошени, смлени кости) и много сол, което е абсолютно непригодно за тях.

   Правят го, защото добичетата бързо наддават на тегло и увеличават количеството мляко.

   Но…

   Така животните се разболяват необратимо и в по-голямата си част наподобяват престарял, затлъстял, умиращ от рак, старец, чието (болно, отровно) мляко и месо ние консумираме.

   И чиито (болни) кости отиват за костно брашно.

   Когато хората се хранят с несвойствена храна: много месо, малко вода, липса на пресни плодове и зеленчуци, пържени, промишлено отровени храни… стигат до положението на кравите.

   Тялото на такива хора е физиологично “твърдо”: трудно се напасва, трудно се нагажда (огъва) вътрешно спрямо ветрове, течения, ниски/високи температури, магнитни бури, слънчеви изригвания, физически натоварвания, психо-интервенция и т.н.

   Това тяло не усеща фините промени в околната среда, а когато ги усети, е късно, но започва да се противопоставя… и се уморява. Бори се и се изхабява безсмислено.

   И – обратното (2):

   Когато се храним със закодираното от природата (много вода, плодове, зеленчуци, мед, ограничено количество зърнени храни, малко яйца, прясна риба и пр.), на клетъчно ниво тялото ни е меко и пластично – “светлото” тяло на истински здравия човек: лесно се нагажда спрямо видимите и невидими промени в действителността на Нашата Земна Реалност.

   Следствието е енергия, отлично себеусещане, настроение, жизненост и, разбира се, здраве.

   Това тяло върви със стабилна, здрава, активна и борбена психика, която не мрънка, не опява и не се предава, защото бил духнал ветрец, защото притъмняло, защото станало хладно, защото “ти знаеш ли, че за утре го дават код “Жълто” и прочие “защото”…

   Нещо неясно?

   ЗАБЕЛЕЖКА: Въпроси, съвети и програми (профилактика на болести, отслабване/напълняване, спорт и спортна форма) – по телефона и на съобщения.


   И ВСЕ ПАК: КАКВО НИ ДАВА СТУДЪТ?

   – Забързва Обмяната На Веществата. Всички искат стройно тяло. Е, ако още ви се губи връзката: бързата обмяна води до тънка талия, чиста, хубава кожа и нормална работа на червата.

   – нормалната работа на червата е пряко свързана със Силната Имунна Система, а оттук – добро самочувствие и отлично себеусещане

   – бърза, активна и контролирана работа на белите дробове. Дълбокото дишане и задължителното задържане на дъха автоматично подсилват Имунната Система и вътрешната чистота.

   – контролираното използване на студа ни дава стабилно здраве и неотклонна нагласа за активен и изпълнен с емоции живот.

   КАКВИ СА ИЗВОДИТЕ:

1. Научете се как да се храните и Как Да Не Се Храните – и двете са част от истинското знание за здравето

2. Научете се, как да се движите, как да не се движите и как да се отпускате.

3. Научете се, как да дишате.

4. Научете се и Как Да Не Дишате (да задържате дъха), защото без дихателна пауза няма висока вътрешна функционалност.

5. Научете се как да използвате студа в ежедневието. Не екстремния, краен студ, а студената вода от чешмата, хладния въздух от отворения прозорец и утринната свежест в парка, в градината, в планината, край реката и морето. Без редовна, почти ежедневна, контролирана употреба на студа е несериозно да говорим за силна имунна система и отлично здраве.

6. Научете как да използвате и горещината: горещите душове, контрастната смяна на горещо/студено, парната баня и сауната. Това е част от науката за здравето и ще говоря за тях в някоя от следващите публикации.

7. Научете и разберете (учете и децата си), че няма нищо по-велико, по-истинско и по-близко от Природата.

8. Разберете ли №7, ще започнете да прекарвате много повече време на открито. Направите ли го, тогава и работата по първите шест точки си идва на мястото.

   В КРАЯ:
   Думата е за най-простите неща на света, които всяко животно знае.

   А ние, хората?


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене