За студа и закаляването – нов поглед (в отговор на въпроси)

ВЪПРОС: Много се говори за закаляването. Емо, какво е твоето отношение към закалителните процедури?

ОТГОВОР:
ЗАКАЛЯВАНЕТО е съвкупност от водно-студови, дихателни и въздушно-слънчеви процедури, с идея организмът да получи естествена имуно-защита против студа, ниските температури и болестотворните организми.
ПРЕДСТАВЕТЕ СИ, обаче, как извършваме тези процедури, след което се прибираме и ядем, каквото ни падне – объркано, несъобразено, нередовно. Предимно кафета и пакетирани продукти през деня – чипсове, солети, вафли, а основното ни ядене е вечер, след работа. Мазно, пържено и сладко. Очевидно е, че в този случай студът ще се яви интервент и е въпрос на време шлаките (вътре в нас) и възпрепятстваната енергия (отвън-навътре и отвътре-навън) да предизвикат физиологичен проблем: затлачване на лимфните възли от влошеното храносмилане. Следват (общо погледнато) температура, запушени носни кухини (хрема, синузит), запушени уши/нос/гърло, бронхо-проблеми (от натрупана слуз) и/или бъбречни кризи.
ИЗВОД: Да упорстваме, за да победим и преборим студа, без да променим начина си на живот и хранене е безсмислено – така или иначе ще боледуваме на по-малки или по-големи интервали.
СПОРТЪТ е другата основа, върху която стъпва закаляването. Без редовно активиране на вътрешно-физиологичните системи и скелетно-мускулно-сухожилните връзки, които отговарят за провеждането на минерално-витаминните комплекси, белтъчния синтез и обмена на кислорода в тъканите, закаляването се превръща в мираж.
СЪОБРАЗЕНОТО ХРАНЕНЕ (общо погледнато) прави тялото пластично на микроклетъчно ниво и енергията протича през него без проблем. Тогава студът (който е активизатор на енергията, ако е в поносими и съобразени параметри) засилва енергопроводимостта в комплекса “околна среда/въздух/тяло”. Редовният прием на вода, плодове на гладно, пресни зеленчуци, зърнени храни и (умерено!) на яйца, риба, птици, месо кара тъканите да приемат и отдават енергията спокойно и без затлачване. Имунната система се засилва и реагира точно и премерено.
ИМУННАТА СИСТЕМА е тясно свързана с обмена на белтъчините. А белтъчният обмен се засилва и “литва в небесата”, когато тренираме с тежести и провеждаме (йога)дихателни упражнения. Специфичните задържания на дишането (при пълни и празни гърди) с включване на ануса и глотиса (стягане или “мудри” – санскрит) имат пряко отношение към белите кръвни телца и всички клетъчни имунокомплекси. Но, внимание: при объркано и несъобразено хранене, (де)компресията в дробовете и специфичните стягания (мудри) имат едва 3-8% положително влияние, понякога дори ефектът е отрицателен. Променим ли храненето, пиковият плюсов ефект достига 70-90%.
ЗАБЛУЖДЕНИЕ: Нека не бъркаме моментната студова издържливост на пълните (с голямо наднормено тегло) хора, със закалеността, здравето и силната имунна система. Дългосрочният, траен, здравен ефект, няма нищо общо с… моментното предпазване от студа на огромния подкожен слой мазнина.
ЗДРАВОТО, СИЛНО И АКТИВНО ТЯЛО има жизнена необходимост от контрастни усещания и закаляването е част от тях. Удоволствието от контрастните душове, натъркването със сняг след сауна, плискането и самомасажът със студена вода след утринна гимнастика и босоходството не може да се замени с нищо. Колкото по-застояла е една физиология, толкова по-далеч е тя от подобни усещания. От нас зависи, в каква посока ще развиваме тялото и психиката си.
ПЛИСКАНЕТО И САМОМАСАЖЪТ с хладна вода сутрин, след изпотяване, е най-лесният, работещ, ежедневен вариант на закаляването. Още през 19-ти век френският лекар Луи Коне открива, че утринният, воден хладен масаж на цялото тяло (най-вече лицето, шията, подмишниците, гърдите, корема и слабините), води до усилване обмяната на веществата, подобрява дишането и обема на дробовете, подтиква перисталтиката на червата и има изключително въздействие върху положителната нагласа при възрастните. При децата изгражда първичния волеви комплекс и навици за саморегулиране.
ЖЕНСКИЯТ МЕТАБОЛИЗЪМ е в пъти по-бавен от мъжкия и затова се нуждае от ежедневно, ритмично подтикване. Утринната, десетминутна, активна гимнастика, последвана от душ, масаж и много вода, е добро начало на деня. Отделителните процеси се засилват, кожата става румена, гладка и чиста. Ако комплексът бъде повторен и вечер, след работа, а вечерята е качествена, но лека, излишните килограми (ако ги има) бавно, сигурно и неусетно изчезват.
НИТО ЕДНА ДЕЙНОСТ не е “най-добра” за здравето. Няма хапче, което да изпием и след това да сме здрави… цял живот. Преди време, болен от бъбреци мъж дойде за съвет. Наред с всичко останало, му предписах всяка сутрин да изпълнява по седем пъти Слънчевите (йога) упражнения. След ден се похвали, че ги е направил… осемдесет пъти, за да може да почива в следващите дни – не му се ставало всяка сутрин. Повечето хора не разбират, че подобни епизодични “юруш-включвания” не изграждат нито здраве, нито навици. Други се хващат за месец “да пооправят храненето” или нещо друго, накрая не издържат и се връщат към старите привички, които (без да съзнаваме) са заложени у нас… в първите седем-десет-дванайсет години.
ПРИКАЗВАНЕТО за здраве (диети, разяснения и демонстриране на ерудиция) не ни прави здрави. Здравето се изгражда с ежедневно себе-информиране, знание и действие. Умението да се учим, да прилагаме наученото, да откриваме грешките си и да ги поправяме, ни поддържа млади и винаги готови за предизвикателства. Старият (психически и физически) човек не е способен на това.
ЗАКАЛЯВАНЕТО, всъщност, е едно от видимите проявления на духовността. Спокойното усещане за единство с Природата, с въздуха, водата и земята ни дава възможност да чувстваме и опознаваме себе си, близките и хората въобще, по нов, всеобхватен начин.
В КРАЯ: “Много приказки – на пазара”

Просто станете… и започнете.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене