Митове и легенди: синдромът “студени крака”

Ще четете за:
– възможно ли е?
– леко хладното ходило е физиологична необходимост
– на какво дължим студените крака?
– за снимката: студ и напрежение до оттатък поносимото
– как да се освободим от студените крака?
– всички възможности са в ръцете ни!

ВЪПРОС:
“… а краката ми винаги са студени, Емо и се принуждавам да ходя с чорапи дори през лятото. Как може да се отърва това?”

ВЪПРОС:
“Казват, че когато са ти постоянно студени краката, това не можело да се промени и цял живот ще студуваме и ще ходим с чорапи. Вярно ли е, Емо?”

ВЪПРОС:
“Как да се реши проблемът с постоянно студените крака, Емо? Нетърпимо е и тоя студ се пренася върху цялото тяло.”

ВЪПРОС:
“Емо, цял живот са ми студени краката и напоследък това ме удари в бъбреците. Какво да променя, за да се вкарам в релси?”


ОТГОВОР:
Онзи, който е казал, че ако имаме студени крака нищо не може да се направи, е направо за въжето.

Но!

Темата има и друг аспект:
Нормално е ходилата да са леко хладни, иначе кръвообращението са забавя и се получават съсиреци, които водят до запушване на кръвоносни съдове.

Ще попитате: как е възможно?


ЛЕКО ХЛАДНОТО ХОДИЛО

Е анатомическа и физиологическа необходимост.

Студът кара кръвоносните съдове да се свиват периодично и това оказва изтласкващо въздействие върху кръвта, която бива поета от венозните клапи (анатомичните шлюзове) нагоре по краката.

Този темературно-анатомичен комплекс (заедно с работата на мускулатурата) играе основна роля в обновяването на кръвта в долните крайници и тазовото дъно. Можем да оприличим общото въздействие (студ, венозни клапи, мускули, работа на сърцето, дишане) на пръсти, които стискат тубичка с паста за зъби и изтласкват съдържанието.

Обратно, ако ходилата са винати топли, краката се надуват, плътта се разширява, изпълва се с кръв, която се застоява за дълго, сгъстява се, започва да образува малки (в началото) съсиреци и в един момент те тръгват нагоре с кръвотока.

Къде ще заседнат, кой кръвоносен съд ще запушат и какви поражения ще настъпят, зависи от наднормените килограми, от физическата активност (или липсата ѝ), от дълбочината на дишането, от възрастта, пола и в огромна степен от храненето.


ОБРАТНО КЪМ СТУДЕНИТЕ КРАКА

На какво се дължи това?

1) ПЪРВО
Най-вече на придобита с годините и упорито поддържана бавна обмяна.

Като изключим мъглявите приказки за наследствена бавна обмяна, почти винаги е намесен мързелът, защото…

Защото няма как да имаме усещане за патологичен студ, ако имаме активна утринна гимнастика, много вода и чай, активно движение в службата през деня по стълбища, коридори или в паузата за почивка, съобразено хранене и отново активна вечерна гимнастика или специализирана тренировка.

При такъв (нахвърлян набързо) дневен режим, кръвното (при жените не пада), кръвотокът е бърз, обмяната и тя и имаме много кислород в тялото, а това означава, че имаме силно физиологично горене.

Има ли кислород, има горене, обмяната е бърза и студът не е толкова осезаем.

2) ВТОРО
Множество запушени капиляри и дори не толкова микроскопични кръвоносни съдове, вследствие на неправилно хранене и редовно, постоянно и всъщност винаги Застоял Живот.

Т.е. отново мързел и липса на решителност за промяна.

3) ТРЕТО
Бедно откъм хранителни вещества и витамини и изцяло недоимъчно хранене.

Приятели:
Може да се тъпчем до пръсване и пак да сме гладни т.е. тялото ни да гладува, докато мозъкът сигнализира за засищане.

Ето защо обемът на хранене няма почти нищо общо с истинската ситост, когато на тялото е осигурено всичко необходимо, без да раздуваме стомаха и червата.

4) ЧЕТВЪРТО
Липса на адекватно дишане.
Недостатъчната естествена дихателна дейност (почти) винаги върви с ниско кръвно налягане.

Ще го кажа така: не можете да имате адекватно дишане без да извършвате интензивна спортна дейност, защото…

Ами защото спортното натоварване предизвиква дълбоко дишане, но и наред с това се учим да контролираме цялостния дихателен комплекс (вдишване, издишване и необходимите паузи).

Невъзможно е да тренираме каквото и да било, без да контролираме дъха.

Разбира се, ако имаме редовна спортна натовареност, е добре да практикуваме два-три пъти седмично и няколко вида дихателни практики от йога.

Дихателната йога-практика ни води към…

5) ПЕТО
Неумението (или умението) да се отпускаме добре.

Ако не сме в състояние да се отпускаме, в тялото винаги остава сериозно ниво на напрежение, от което страда просветът на малките кръвоносни съдове, т.е. те се свиват и остават в това напрегнато състояние.

При напрегнато тяло, винаги имаме свити и неотпуснати кръвоносни съдове (предимно периферните: крака, ръце), кръвоснабдяването е слабо, недостатъчно и човек изпитва смразяващ студ.

При жените неумението да се отърсиш отпроблемите и да се отпуснеш изцяло (като изключиш отрицателните емоции) е повсеместно явление.

6) ШЕСТО
Липса на каквито и да било закалителни процедури.

Запомнете:
Силната обмяна кара тялото да вибрира, да се чувства комфортно и да изглежда добре.

Когато тялото вибрира, то изисква адекватно дишане.

Когато имаме адекватно дишане, всяка студово-закалителна дейност се усеща като утринна доза свежест (плискане на лицето, ръцете, раменете, гърдите, корема, частичен или цял студен душ, потапяне или плуване в студени води и пр.), а не като насилие над тялото и неприятно стискане на зъби.

Когато започнем постепенни студово-закалителни дейности, имунната система литва в небесата, а кръвоносните съдове стават чисти и проходими за кръвта.

Дишането, спортът и гъвкавостта дават възможност на тялото да се отпуска дълбоко и това води до възможност за понасяне на студ, който е непосилен за нетренирания човек.


СНИМКАТА
Е отпреди ден.

Направо от телевизионното софийско влакче пристигнах в с. Емен за доуреждане на предстоящия Пролетен Лагер и, въпреки че имах крайно малко време, веднага отидох в каньона (познавам го отлично) за да проуча как стоят нещата.

Нещата се оказаха страховити:
Неимоверно придошла река, чиито водопади тътнеха из пропастите като артилерийски взривове.
Вода пет-шест градуса.

Снимката показва началото на Еменския пролом, защото надолу нямаше никаква възможност някой да се разхожда безгрижно наоколо и да щрака с камерата.

Бях сам, без екипировка, дори заваля дъжд, но преминах докъдето успях, като през цялото време бях полуизмръзнал, потопен до кръста и по-нагоре. Студът, обаче, беше най-малката грижа, предвид мощта на водата, която ме събори няколко пъти и ако не контролирах положението, като нищо можеше да ме завлече при водопадите и да ме изплюе най-долу под формата на парче мъртво месо без нито една здрава кост.

Проявих здрав разум, спрях навреме и натъртен, насинен и куцукайки се добрах до колата, но…

Но се чувствах прекрасно.
Даже не се преоблякох, ами направо подкарах с мокрите шорти, както съм свикнал от Зимните Клубни Утра, когато излизаме от ледената морска вода и тръгваме за вкъщи при отрицателни температури.

Тренингът си тренинг и това е, което трябва да разберете.


И ТАКА:
Какво да правим, за да се освободим от постоянното усещане за студ на ходилата?

1) ЗАПОЧНЕТЕ ДА ТРЕНИРАТЕ!
Изберете зала, където можете да бъдете боси.
Ако сте от Варна, идвате при нас.

Под трениране разбирам три-четири пъти в седмицата.
От четири-пет нагоре се изисква съвсем друга мотивация и почти непостижим начин на хранене.

2) ВКЛЮЧЕТЕ СЕ В РЕАЛЕН КУРС ПО ЙОГА
Под “реален” имам предвид там, където (наред огъвкавяването) студът е неотменима част от практиката.

Защо?

Защото умението да дишаме (да влияем на съзнанието и подсъзнанието) се проверява по три начина:

– колко издържаме и как се справяме със студа (когато сме голи, разбира се)
и
– когато сме под водата (качественото дишане нагнетява в тялото кислород, който се учим да използваме)
и
– личните постижения в паузата при издишан въздух (празни дробове)

Запомнете:
Това е наистина сериозен подход към недрата на съзнанието и подсъзнанието, не секси-разтягания в прилепнали клинчета пред огледалата.

3) НАУЧЕТЕ КАК ДА СЕ ОТПУСКАТЕ
Идеята за стабилна, спокойна психика, изградена с тренировки по време на и след качествено отпускане е заложена в традициите на всички идващи от древността медитативни практики по света.

Интересното е, че абсолютно всички школи твърдят, че истинското отпускане е възможно само след сериозно (мигновено, моментно или продължително) напрежение, т.е. заложена е практиката на “напрежение-отпускане”.

Древната легенда за Симплегадските скали (Сцила и Харибда) е символично поднасяне на съкровено и концентрирано знание за тайнствената връзка “напрежение-отпускане”, която ни открива път към непознатите висоти на съзнанието и подсъзнанието.

Напрежението може да бъде мускулно, студово или премерено психо-физическо тренировъчно, зададено от учителя или инструктора.

(прочетете отново за “Снимката” и ще откриете всички аспекти на комплекса “напрежение-отпускане”)

Ако се научим да се отпускаме, тялото се възстановява изключително бързо, кожата изглежда свежа и румена, ние сме спокойни и решаваме проблемите без отрицателни емоционални задръжки или мрачни инерционни коловози.

Придобиваме непозната дотогава увереност, че се справяме, че винаги ще се справим с препятствията, а ако задълбочим медитационната практика, усвояваме и разполагаме с познание, недостъпно за обикновения човек.

Накратко, превръщаме се в усмихнати, уверени, спокойни, чувстващи се отлично в тялото си, нови хора.

4) ПРОМЕНЕТЕ ХРАНЕНЕТО
Това е един от стълбовете на здравето и отличната форма.
Без силно и правилно хранене никакво здраве не е възможно.

Намерете инструктор, който да ви изготви съобразен и гъвкав хранителен режим или ми се обадете.

5) ЗАПОЧНЕТЕ ЗАКАЛЯВАНЕ: СТЪПКА ПО СТЪПКА
Колкото и некомфортно да се чувствате, ежедневните малки крачки ще доведат и най-зиморничавите (за около три месеца) до момент, когато ще правите неща, немислими в началото.

6) ОБЪРНЕТЕ СЕ КЪМ ПРИРОДАТА!
Използвайте всеки свободен миг да излезете в парка, в гората, по поляните, из планината, край реката или на морския бряг.

В тези мигове на единение със стихиите, ако усетите, че нещо от облеклото ви е излишно, без никакво колебание го свалете от себе си. Ако можете да останете боси и много леко облечени е най-добре.

Учете на това близките и децата си, увличайте ги със своя пример.

7) РАЗШИРЕТЕ КРЪГОЗОРА, ФИЛОСОФИЯТА И ВЯРАТА СИ
Без всеобхватна лична философия за живота тук, за живота въобще, за Битието и Вселената, без вяра и познание за Могъщите Движещи Сили ще сте несигурни, ще се влияете от чуждото мнение, ще се засягате и ще бъдете нестабилни.

Вашата нестабилност ще се отразява на хората около вас и най-вече на децата ви.

Не искате това, нали?


В КРАЯ:
Всички възможности са в ръцете ни, приятели, другари и другарки!

Дали ще ги бутнем настрана и мързеливо ще се излегнем на дивана…

или

Или ще започнем да действаме…

Зависи от нас.

Какво избирате?


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене