Закалителни процедури в домашни условия – как да ги правим съобразно ежедневието ни…

   ВЪПРОС:
   “Можем ли да се закаляваме в домашни условия, Емо? Защото сауната, бягането по брега, влизането в студеното море по изгрев и други такива,  някак не ми се вързват с ежедневното бързане за работа сутрин.”

   ОТГОВОР:
   Така е, не се вързват, освен ако не живеем в планината, нямаме близки, нямаме семейства, отговорности и никакви социални дейности. Или сме богати пенсионери (в България???), отдадени фанатично на здравето и духовното израстване.

 ЗДРАВЕТО е преди всичко отговорност пред себе си (пред нашата вяра, естетически усет и реално разбиране за Живота), пред децата, близките и хората въобще.

   Колкото по-здрави и можещи, толкова по-стабилна опора сме, по-практични и рентабилни. Носим усмивка и настроение, отдаваме и получаваме удоволствие. Обратното – неразположенията и болестите, говорят за неумение да се грижим за себе си, за непознаване на себе си, неумение да изградим здраве у децата.

   В ОБЩ ПЛАН (ако няма други обстоятелства) болестта е признак за неразбиране и несправяне с живота. Т.е. има неща, които предстои да научим, да разберем, да почувстваме, да осмислим – да станат “наши” и част от веруюто ни. Тогава болестите не идват, а ако възникнат, имаме възможност да ги контролираме и те да си отидат.

   Авицена казва: “Човек след 40 год. или сам си е лекар, или е глупак“. Политически некоректно, но точно.

   НЕ БЪРКАЙТЕ моржуването (целенасочено и екстремно излагане на студ) със здравето. Моржуването е отличен начин да използваме студа, но ако между здравето и моржуването имаше недвусмислен знак за равенство, всички моржуващи щяха да живеят до преклонна възраст, а процентите са 50 на 50. Статистиката показва, че доживяващите 90 и повече години (в добро здраве и добри двигателни възможности), са умерени хора, които не залитат по крайни здравословни мерки.

   ЛИМФНАТА СИСТЕМА е основната цел на закалителните процедури. Ако сутрин активизираме лимфотока, кръвта ще е чиста, дишането ще е спокойно и дълбоко, а имунната система ще получи силен здравословен тласък.

УТРИННИ ЗАКАЛИТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ, подходящи за вкъщи:

1. Леко бягане на място и подскоци на пети при отворен прозорец и задължително боси – за отваряне на венозните клапи по краката. Следва избраната утринна гимнастика.

Механизмите се преподават на неделните йога-занимания.

2. След приключване на утринната гимнастика влизаме в банята и плискаме многократно лицето с вода. За момчетата/мъжете – студена, за момичетата/жените – хладка, до леко топла. След това масажираме от очите към скалпа/слепоочията и от скулите към ушите и шията. Това е лимфното “изцеждане” на лицето.

3. Голи до кръста наплискваме подмишниците, раменете, гърдите и корема. Масажираме ръцете от китките към раменете, разтъркваме гърдите и правим масаж на корема по часовниковата стрелка. Студената/хладка вода действа като вакуум и организмът засмуква лимфата от лице/шия/подмишници по пътя надолу към отделителните органи.

4. Активно, силно (почти грубо за момчетата и мъжете, с груба, корава кърпа) избърсване на тялото до зачервяване. Зачервяването е признак за добро активизиране на кожното кръвоснабдяване. Това поддържа кожата действаща, гъвкава и млада.

5. Минута-две извършваме обичайните домашни приготовления с минимално облекло (дори голи, докато кожата още диша активно), после – на работа.

   Всичко до тук – осем-десет-петнайсет минути. Всеки може да си ги позволи.

   ОТКРИТАТА, ДИШАЩА И ХЛАДНА КОЖА е пряко свързана с костната система, с хормоналния баланс и с превантивността срещу евентуалните ракови заболявания. Синтезът на вит. D е в пъти повече, когато сме голи или полуоблечени. Всеки контролиран контраст между топло и студено е естествен балансьор на хормоналните жлези, а студът и кислородът са убийци на предразположените към рак клетки. Помнете – раковите клетки са търсачи на “на баницата мекото” и когато ги поставим в хладна кислородна (сурова и кофти за тях) среда, те умират.

   Но – условието е, да е редовно и част от начина на живот. С епизодични, юруш-кампании не става.

ВЕЧЕРНИ ЗАКАЛИТЕЛНИ ДЕЙНОСТИ вкъщи:

1. Точка 2 от утринната програма е началото след връщане от работа.

2. Следва тренировка в зала, на открито или вечерна гимнастика вкъщи – задължително на бос крак.

3. Масивно изкъпване – с много гореща вода, на границата на търпимостта. В края – цялостен, но кратък студен душ (два-три пъти редуване на горещо/студено) или, като заместител – студен душ за ходилата/краката. За мъжете студен душ и за слабините.

4. След излизане от банята – две, три, пет, дори повече минути – голи (леко облечени) за изравнянане (преливане) на телесната температура с тази на въздуха.

   ЗАПОМНЕТЕ: Когато тялото е загрято (гимнастика, тренировка, горещ душ, сауна), следва задължителен времеви период (3, 5, 8, 10 мин.), в който кожата диша, отделя и регулира физиологичния температурен механизъм, а това значи едно – да не се обличаме. Ако има сняг – разтъркайте се, но – никога не се обличайте веднага. Действаме ли така след всяко изкъпване, ежедневно и научим ли близките и децата около нас, по пътеката на здравето сте.

   По-голяма глупост от “Загрят си, облечи се, че ще настинеш“, няма.

   В КОНТЕКСТА на почти разпадащата се държавна и уж-социално ангажирана инфраструктура (грабежи, нападения, физическа несигурност, липса на лекари в 90% от малките населени места, проблеми с навременното идване на линейките в градовете, неотговарящи на стандартите, отровни лекарства и пр.), идеята да сме комплексно здрави – физиологично здрави, бързо съобразяващи, в отлична физическа форма и готови за ответни реакции – придобива нов облик.

   Този “нов” облик (всъщност, древният облик на можещия, устояващия и оцеляващ, въпреки несгодите, човек) зависи от енергията ни, от интелигентността и умението да прилагаме в действие разбирането си за природата, живота, Вселената и… всичко останало .

   В КРАЯ:
   Ако се чудите, кое да изберете – мъдруване или движение, изберете третото – мъдруване в движение.


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене