Закаляването на децата и учениците. “Приказки от фризера” (два въпроса, един отговор)

ВЪПРОС №1:Може ли да напишете и статия за закаляването на децата и учениците. С голям интерес чета всичко, което публикувате във Фейсбук, и настоявам децата ми също да го четат. Много съм Ви благодарна!

ВЪПРОС №2:Често настивам, Емо и дойде ли грип, винаги ме хваща. Лято, есен, зима, няма значение, все ми е запушена поне едната ноздра и все ми е студено. Сега отново е сезонът на грипа и съм притеснен. Мога ли да постигна нещо със закаляване?

ОТГОВОР:
Със закаляване ще постигнеш това, че… пак ще ти е студено.

Но?

Приятно студено.
Оздравяващо студено.
Свежо студено.
Ободряващо студено.
Жизнеутвърждаващо студено.

Продължете сами.

СНИМКАТА е запечатала мига, в който открихме малък планински поток по време на бърз преход в ясно, слънчево, почти мразовито утро преди два дни. Бях загрят, потен и, разбира се, веднага нагазих във водата.

Ако утрото беше студено… да видите каква се оказа водата! Но, ледена или да, една гола вода ли ще ми се опре?

ВЪПРОСЪТ със закаляването има три основни точки:

1. Студови процедури (на сухо и във вода, сняг, лед).
2. Съобразено хранене.
3. Познание, медитация, вяра.

Без планомерен подход към всяко от трите условия, не можете да постигнете нито закаляване, нито имунна устойчивост, нито здраве.

С УВАЖЕНИЕ КЪМ УИМ ХОФ, но е добре да се знае, че при него има природна и генетична даденост, която е развил до необичайни за средностатистическия човек, висоти. Ако всички можеха (както се спекулира) да постигнат устойчивост на студ като него, учениците му щяха да са същите.

Е, не са и е факт, че не успяват дори да го доближат, въпреки че мнозина подобряват възможностите си.

Така че, когато пристъпвате към точка (1), не приказвайте за тоя и оня, а вижте какво можете да направите и (въобще) да правите ВИЕ (вие – не филанкишията) в този момент, в тази минута, в този час.

Днес и без отлагане.

С празни приказки и възклицания от сорта “Виж този, виж онзи, леле какво правят тия хора!” не се стига до никъде.

КАК ДА ЗАПОЧНЕМ?

Запомнете: Започва се сутрин около изгрев слънце. Мързеливите обедно-следобедни, уж закалителни юруш-заигравки ги оставете за мързеливците, дето отварят очи след 10 преди обяд.

Искате енергия, обновление и единение с природата, нали?

Постижимо е в единодействие с възраждането, събуждането и обновлението на природата всяка сутрин – преди, по време и малко след изгрев слънце.

ЗАКАЛЯВАНЕТО ПРИ ДЕЦАТА не е различно от това на възрастните.

Баща ми (капитан от истинската, някогашна БНА) ме събуждаше зиме и лете с кана студена вода, излята директно върху мен в леглото. Лятото – иди-дойди, но през зимата…

Усещането е… конфиденциално.

Помня зимите в Русе (русенец съм) и леденото поле, плуващо по Дунав. Тичахме през огромния, смълчан в ранното утро, парк и стъпките ни скърцаха в снега. На моменти спирахме, правехме лицеви опори, коремни преси и набирания на някой нисък клон и когато пристигнехме на брега, бяхме потни и загряти. Събличахме се и след кратко, адаптиращо наплискване – във водата.

Бил съм на 6-7 години.

Най-любопитно беше излизането – баща ми не разрешаваше никакво избърсване, а температурите често бяха под -15.

Правехме къси спринтове, много серии клякане, отново лицеви опори и имитирахме бой с ножове – на каменистия бряг, боси, почти голи. След минути изсъхвахме и забравях, че току-що сме излезли мокри от ледената, изпълнена с огромни ледени блокове, вода.

Когато пристигнех на училище, моите приятели се мъкнеха сънени и недоспали, а аз…

Да?

И днес съм така.

ОБАЧЕ: Не можете да правите за децата нещо, което не е ваше и не сте открили за самите себе си – нещо, което “не ви е по душа”. Можете да се насилите за два-три пъти и – толкоз. Децата ще го усетят.

Решите ли да правите нещо с тях (за тях), пожелайте го за себе си. Правете го за себе си, без значение има ли някой наоколо или не.

Тогава е истинско.

Връщайки се назад в годините, разбирам, че на баща ми му е било приятно да бъде такъв и, разбира се, аз съм тръгнал след него.

ЕЖЕДНЕВНИ УТРИННИ СТЪПКИ в закаляването:

1. След сън – задължителна, интензивна, до изпотяване, двайсетминутна гимнастика – голи, леко облечени на отворен прозорец или на открито. Всяко утро без прекъсване. Студено, мразовито, код жълто, червено или пембяно – не на нас тия глупости.

2. След изпотяването – веднага в банята (на морето, в потока, езерото). Активно наплискване, обтриване и масажиране с длани:

– лицето към слепоочията и шията, многократно.
– плискане на гърдите, корема и масажиране на корема по посока на часовниковата стрелка, многократно.
– плискане и разтъркване под мишниците и целите ръце (от китките към мишниците и раменете) за задвижване на лимфотока, многократно.
– плискане на целия торс от кръста нагоре и разтриване на гърба, многократно.

Ако е лято или е топло и времето позволява – скачайте направо в морето, потока или езерото.

3. Бърсането с кърпа – нож с две остриета:

– ако сте в къщи – след наплискване и масаж в банята, изтрийте се силно, до зачервяване, с много груба хавлия.

– ако сте на открито (басейн, море, езеро, река, поток) – никакво обтриване. Размахайте ръце, ритайте, направете няколко лицеви опори, но оставете водата от кожата да се изпари и попие сама. Свикнете ли, имунната система литва в небесата.

Казано на женски език (за жените) – така изгаряте много калории и кожата ви става румена, свежа и жизнена.

Изискването за необтриване е един от първите съвети в йога, в индианските медитативни дисциплини, в заръките на учителите от Далечния Изток, в съветите на есеите за началото на деня, както и при нашите богомили.

Това е закодирано послание за здраве от всички краища на земята.

Уим Хоф също говори за важността на необтриването след сутрешните водни процедури.

НЕИЗБЪРСВАНЕТО е директна връзка (мост) и преливане между нашата, лична, човешка енергия и енергията на окръжаващата ни Природа. Има ли взаимопреливане – има баланс, единство и умиротворение.

Избършем ли се – късаме връзката.

Когато времето (температурата и обстановката) позволява, оставяйте кожата да изсъхне сама и след гореща баня – по-лесно е, и ефектът е същият.

   ВЕЧЕРНО ЗАКАЛЯВАНЕ:

1. Когато тренирате, бъдете боси и леко облечени.

2. След горещата баня, направете студен душ. Ако не успявате, можете да направите частичен студен душ: със слушалката обливате гениталиите (за мъжете е задължително), прасците и ходилата. Така подтиквате активно кръвообращението от тазовото дъно нагоре, което е вид тъканно прочистване.

3. След контрастните душове не се обличайте веднага – изчакайте тялото да нормализира температурата си.

4. Спете на отворен прозорец.

СЪОБРАЗЕНОТО ХРАНЕНЕ е широка тема. Важното е да се знае, че без съобразено хранене, студът (студено време, ниско атмосферно налягане, смяна на сезони, студен въздух, вода) води до освобождаване на организма от шлаките под формата на слуз.

Когато е студено, отделяме усилено – уринираме повече, потим се (въпреки че не го забелязваме), гърлото събира храчки, плюем и се сополивим.

Носът на здравия (вътрешно чист) човек отделя вода.

Носът на хората, хранещи се безразборно, отделя тежки секрети, лигавиците се запушват, набъбват и се стига до невъзможност за нормално дишане, до хрема, висока температура, синузит, възпалено гърло, храчки, проблеми с ушите, белодробни възпаления и пр. симптоми на настинка, грип и всичките познати болестни (уж) вирусно-студови състояния.

Съществуват механизми (принципи) на храненето, които ни дават възможност да образуваме минимално количество слуз, организмът да не изпада в колапс и да се освобождава от излишъците лесно, периодично и без болестни състояния.

Преподавам тези механизми на храненето от години.

Разликата в здравния (ни) профил става директно: Променяме (съобразено и разумно) храненето и след три до пет месеца… до тук с болестите.

(въпроси, съвети, програми – на съобщения)

МИТЪТ “Изпотен си, облечи се, ще настинеш” е една от най-разболяващите привички.

Внушенията, че ще се разболеем, защото студът, мокрото, течението и пр. глупости ни разболяват (когато сме загрети и изпотени), се изграждат в прехода от бебешка възраст в ранното детство и човек расте “пробит” психически и готов за разболяване.

Здравето или внушенията за болест идват от нас, големите, възрастните:

– Ако живеете застоял живот, ако робувате на “сополиви” традиции, вие ще поведете децата край вас в този път без изход.

– Ако сте активни, действени, познаващи Природата и търсещи единодействие с нея, ще изграждате естествено здраве – в децата и хората, които ви следват.

Не можете да настинете, да се разболеете, да се преохладите, когато тялото е прегрято и запотено – в такъв момент то жадува да отдаде градусите, които са вповече – иначе влиза в режим “топлинен удар”.

Навлечем ли в този момент дрехи, буквално убиваме имунната система.

Затова: изпотите ли се, задължително се съблечете, доколкото е възможно и се движете леко – махове, въртеливи движения, лек стречинг, плискайте се на чешмата, реката (вкл. и през зимата), натъркайте се със сняг или плувайте. След пет-осем-десет минути температурата на тялото ще се нормализира.

МЪЖЕ!!!
Закаляването е наша работа!

Нали не очаквате съпругата ви (приятелката) да стане, да ви излее една кана вода във врата, да се съблече гола до кръста и да поведе след себе си вас и децата – вън на снега?

В закаляването ние, мъжете, сме водещи, ние даваме енергията, настроението и импулса. Ние увличаме семейството и хората около себе си. Ние сме мотора, локомотива, конския впряг и каруцата – едновременно.

Искаме ли здрави, жизнени и усмихнати деца – ние сме на ход.

БЕЗ ПОЗНАНИЕ няма закаляване и здраве. Поинтересувайте се за водещите личности в областта на здравето и ще откриете общото, което е…

Компетентност.
Смазваща компетентност и знание.

Четете и експериментирайте, по дяволите! Когато натрупаме знания за Природата, ние се смиряваме и единственото, което изпитваме е благоговение.

Благоговението е преддверие на вярата.

Носим ли вяра, носим ведрост, усмивка и бъдеще.
Напоследък Родината ни изпитва остър дефицит от бъдеще.

В КРАЯ:
Бъдещето започва от днес – в тази минута и този миг.

Действате ли вече по въпроса?


П.С: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Leave a Comment

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене