Десет прости признака за състоянието на човешкото тяло (как да знаем къде сме по пътя на здравето?)

ПРЕДВАРИТЕЛНО:Днешната публикация ще е без зададени въпроси, защото въпросите как да познаваме разболяването (и дали сме в добро здраве) са твърде много, за да ги вместя тук.—ПО РЕД НА НОМЕРАТА:1) ПОВЕЧЕ ОТ ОСЕМ НАДНОРМЕНИ КИЛОГРАМАНе се заблуждавайте, приятели!С повече от осем-десет наднормени килограма можете да минавате през иглените уши на живота до към петдесет и …

Прочетете цялата публикация

Измамният комфорт и “така се живее сто години”. (мозък, кръвооросяване, деменция, щитовидна жлеза, хормонална система, сърце, остеопороза, бъбреци и т.н.)

ВЪПРОС:
“Ежедневието ми се върти в кръг, Емо. На работа, вкъщи, на работа, вкъщи, безпаричие, страх за бъдещето, а събота и неделя се събираме с приятели на маса и така години наред.”

ВЪПРОС:
“… и просто ми е писнало до гуша! Животът еднообразен, с мъжа ми не се разбираме, но за пред хората всичко е цветя и рози и от цялото напрежение направих и Хашимото… “

ВЪПРОС:
“Откриха ми исхемична болест на сърцето, Емо и съм много притеснена. Цял живот все притеснения, притеснения, а сега и това…”


ОТГОВОР:
Погледнете снимката, приятели.

Това е една от крайно студениете, последни утрини край Дряновската река.

Някъде нагоре вдясно се вижда огряно от слънцето късче от планинските склонове. Нищо и никакво слънчево петно, но ако го нямаше (смъкнете горния ръб на снимката малко над гърба ми) целият изглед ще е забит, притистнат и буквално задушен.

Е, същото е и с живота на повечето хора.


НЕЩО ЛЮБОПИТНО
Ако ви заиграе окото (някой мускул по тялото, някой пръст да затрепери, нещо вътре във вас да вибрира болестно и пр.)…

Легнете (или седнете удобно), отпуснете се, дишайте спокойно и бавно и си представете, че силна (слънчева, звездна) светлина облива лицето ви, навлиза във вас през междувеждието и изпълва цялото ви тяло.

След не повече от двайсет до четирийсет секунди треперенето/трептенето ще изчезне и тялото ви ще е в приятно еднородно (единно) състояние.

Нищо друго (воля и волеви заповеди, стягане и разпускане) не е в състояние да премахне патологичното напрежение, което (ако не бъде преустановено) ще наруши други неврологични връзки и оттам лека-полека нализаме в типичното старческо състояние.


СВЕТЛИНАТА, ПРИЯТЕЛИ,
Създава еднородно състояние на клетките (нормално съобщение, нормално функциониране, нормално протичане на мозъчните сигнали).

Светлината, приятели, подобрява взаимовръзките между отделните органи, стабилизира кръвообращението и засилва стабилността на кръвномозъчната бариера, което…

Което автоматично отхвърля възможността в мозъка да навлизат гранясали мазнини, развалени белтъци, отрови, тежки метали, заразени клетки и пр.

Оттук възможността да започнат старчески деменционни проблеми намалява в десетки пъти и когато това се съчетае с разумно хранене, активно спортно движение, активна дихателна дейност, студови процедури...

Деменциите и Алцхаймер просто не се появяват.


КЛИН КЛИН ИЗБИВА
Всеки знае поговорката.

Но колко от вас осъзнават, че всяка вечер след работа сме пре-пре-претъпкани от отработена енергия (все едно енергийни изпражнения), която остава в нас и…

– напряга нервите
– блокира жлезите
– сковава кръвотока и студуват крайниците
– лишава тъканите от кислород (директна предпоставка за рак)
– съсипва имунната система (тя не работи без кислород)
– унищожава слюноотделянето и секретирането на стомешен сок
– разстройва дейността на червата

И още, и още, и още.

Въпрос на броени години е тялото да започне да подава сигнали, че нещата не са добре и, ако не вземем мерки, отиваме към сериозните (уж, неочаквано появили се) болести.

Абсолютно всеки, който се престраши и след работно време влезе в залата (на стадиона, площадката, в басейна, в парка и пр.) и направи стегната тренировка за цялото тяло (за сърцето, дишането и всичко останало), на тръгване…

На тръгване осъзнава, че е дошъл уморен, съсипан, притеснен и изпълнен със страх, че ще се изтощи още повече, но…

Но, о, небеса, излизайки от залата, му идва да пее, да, подскача, да лети, радостно му е и се чувства като нов.

Чувства се пречистен и зареден с енергия.

Как се е получило това?
На първо място се е раздвижил лимфотока, който отнася отровите до депата за изхвърляне. Лимфотокът, който отговаря за силата и интензивността на имунната система.

Кръвоснабдяването се е подобрило в десетки пъти и е довело кислород до всички клетки, тъкани и органи, а това е изпратило сигнали за жизненост, оптимизъм и доволство, които показват…

Които показват, че наистина сме заредени с нови сили, обновени и пречистени.

Истината е, че това не може да се получи с гимнастика в домашна обстановка.


ПРОБЛЕМИТЕ ВКЪЩИ

Изнервеността, безизходица, липсата на градивна идея за бъдещето, натегнатите отношения от неумението да общуваме, отчуждението и насложеното човешко разстояние са част от обстановката в милиони домове.

Когато се приберем, ние неусетно (без да осъзнаваме) се включваме към този съсипващ, тягостен филм и каквато и да е гимнастика (занимание, филм, книга) не е в състояние да ни извади от кофти-коловоза.

Всичко това смачква психиката и при жените в над 80% удря щитовидната жлеза, центърът на всички хормонални процеси и жизнени функции. Т. нар. Хашимото, само преди трийсет-четирийсет години беше почти несрещана/непозната болест, а днес…

Днес всяка трета-четвърта жена над трийсетте има подобни проблематика.

Абсолютно същата ежедневна безизходица, при мъжете удря простатата и половия апарат (нарушена секреция на мъжките хормони, нарушено кръвонабдяване, психопроблеми, отчаяние и пр).

Общото при двата пола е, че неумението да решим проблемите и страхът от бъдещето, съсипва опората, стълбът на тялото и това е гръбнакът (болки, схващания, защипвания на нерви, изхабявания, ошипявания, кисти, протрузии, дискови хернии и пр.).


КОГАТО, ОБАЧЕ…
Имаме редовно спортно движение и натоварване…
Редовна дихателна и (поносима) студова практика…
Разумно и съобразено хранене…
Редовни, разумно организирани гладни паузи…

И още, и още, и още.

И най-важното (за Хашимото е задължително):
Когато променим човешката среда около себе си:
– нови хора
– нови приятелства
– нови идеи за прекарване на свободното време
– нови стремления и търсения
– нови удоволствия

И още, и още, и още…

Тогава променяме вътрешното (си) психо-физическо и ментално функциониране и премахваме предпоставките за възникване за над 90% от познатите болести.


ВСЪЩНОСТ…
– подобреното кръвоснабдяване
– подобреното снабдяване на тъканите с кислород
– подобрените съобщения (контакт) между клетките
– подобреното взаимодействие между мозък и тяло
– подобрената психика и житейски цели

И още, и още, и още…

Премахват изцяло възможността жените да направят остеопороза (тя е колкото физическо, толкова и психическо заболяване).

Изчезват предпоставките за исхемия (липса на кислород, задушаване) на сърцето.

Изчезват причините за заболявания на бъбреците.

И, разбира се, отлита в небитието реалната възможност да се отключи заболяване от типа на рак, примерно, което…

Което е символ на повтаряното през годините оставане на сам (вътрешно), в самота и непризната безизходица, в липса на реална близка човешка съпричастност и топлота. Т.е. отвън човекът е показвал едно лице (уж, усмихнато, за пред хората), а вътре в себе си е крещял от чувство за изоставеност, неразбраност, от реална липса на близост, на доверие и агресивно неразбиране от страна на най-близките.

Както виждате, приятели, носим отговорност за близките си хора, които сме опитомили и които са опитомили нас (по Егзюпери).


ИЗЛЕЗТЕ ОТ ИЗМАМНИЯ КОМФОРТ, ЗАЩОТО…

Защото в розов комфорт, в прикрита безнадеждност от липсата на бъдеще, в егоистични телесно-интересчийски, вкусово-рецепторни и алкохолни кръчмарско-молски удоволствия Не Се Живее Сто Години.

Живее се празен живот, изпълнен със страх, който (страх) прикриваме с лъскави глупости.


ЖИВОТЪТ, ПРИЯТЕЛИ, Е ШИРОТА

Безкрайна, безпределна красота, движение, самообновление, изблик на енергия и неспирна, невъзможна за описание многоликост.

Във всички древни традиции боговете (или върховният бог) е изобразяван с много и все различни лица, с много и различни тела, с огромен брой ръце и пр.

Идеята е, че всичко тече, всичко се променя и единствената свързваща нишка е Самият Живот, който трябва да се стремим да опознаем, да разберем и да усетим в неговата невъобразима цветност, безгранична нюасираност и смайваща многообразност.

Когато се докоснем до това богатство, което е заложено и във всеки от нас, тогава отношенията с близките ни хора, с приятелите и дори с първия срещнат придобиват характер на откровение, което показва що за човеци сме и каква душевност носим.

И тогава всяка мисъл, дума, всеки звук, всеки жест, всеки поглед и всяко действие са истинското огледало, в което се оглеждаме и навлизаме в дълбокия огледален свят на фината природа и на самите себе си.

Постепенно разбираме, че единството е навсякъде и носим отговорност за всичко: за тревичката, за мравката, за капката роса върху утринното цвете, за въздуха, за хората и дори за далечните звезди, чиято далечност е всъщност… изцяло бутафорна.


В КРАЯ:

“Хората са забравили тази истина – рече лисицата – Но ти не трябва да я забравяш. Ти ставаш отговорен за всичко, което си опитомил.”

Съзнаваме ли, че във всеки миг опитомяваме нещо и то нас опитомява? И във всеки миг ставаме отговорни за нещо и то става отговорно за нас?

Нарича се единство.
Единството, върху което стъпва цялото Мироздание.


П.П: Ако сте съгласни с написаното или тази статия Ви е харесала, може да я споделите от бутоните по-долу, за да достигне до повече хора.

Почти по “Хамлет”: Да плюеш или да не плюеш?

ВЪПРОС: “Понякога, докато ям, ми се насъбира такава храчка, Емо, обаче нали съм културна, оставам си на масата усмихвам се, преглъщам и… така.” ВЪПРОС: “… и вървя по улицата, брат, иде ми да се изплюя зверската, обаче насреща ми жени, нали веднага ще гракнат, че съм поредния простак и… преглъщам.” — ОТГОВОР: Всички са чували, …

Прочетете цялата публикация

Да си вържем обувките… дори когато сме боси (общ поглед върху поддръжката на гръбнака)

ВЪПРОС: “Емо, не всички сме като теб да тренираме по цели дни. А и гръбнакът боли, задъхвам се, краката и те болят, сърцето ми се качва в гърлото. Какво може да направи за здравето си един обикновен човек, когато е зает по цял ден?” ВЪПРОС: “… и в края на работния ден целият гръб ме …

Прочетете цялата публикация

Безплътните чудовища от подсъзнанието (страхови неврози, депресивни състояния, паник-атаки и пр.)

ВЪПРОС: “Изпитвам вътрешна несигурност, Емо, която ми пречи да установявам нормални отношения. Как да преодолея това?” ВЪПРОС: “… и винаги в мен стои страхът, че ще проваля всяко добро нещо, което ми се случва и което може да ми се случи. Направо сама си отравям живота!… “ ВЪПРОС: “В ужас съм, Емо! Постоянни паник-атаки, все …

Прочетете цялата публикация

Гъбични процеси по ходилата

ВЪПРОС: “Страшен сърбеж и обриви имам по ходилата, между пръстите и въобще от глезените надолу, Емо. Опитвам всякакви мазила, но полза никаква.” ВЪПРОС: “… и постоянно ми се потят краката, Емо и много миришат. Направо е нетърпимо, защото събуя ли се някъде в затворено помещение… не е за разказване. Препоръчаха ми една пудра, но час-два …

Прочетете цялата публикация

Истории от “Света на Диска” (не по Тери Пратчет) (как да не стигаме до или как да овладеем дискова херния)

ВЪПРОС: “Емо, възможно ли е наистина да бъде овладяна или излекувана дискова херния? Защото според официалната медицина това няма как да стане без операция.” — ОТГОВОР: Е, ако беше невъзможно, тогава десетките които минават през мен (някои вече тренират постоянно в клуба), значи са някакви нереални призрачни духове, а не хора от плът и кръв. …

Прочетете цялата публикация

Истинската пандемия, наречена “запек”

ВЪПРОС: “Изхождам се на четири-пет дни, Емо и то, ако успея. Обикновено е веднъж в седмицата. Не знам как да живея повече… “ ВЪПРОС: “”Един път в седмицата е моето изхождане, но трудно, може и десет дни да минат без нищо. Има ли начин да променя това?” ВЪПРОС: “… и постоянно имам тежест долу в …

Прочетете цялата публикация

Необходимост от добавки? Как ли пък не!

ВЪПРОС: “Вземам калций защото ми откриха остеопороза. Правилно ли е?” ВЪПРОС: “Емо, когато човек тренира сериозно, е общоприето да взема някакви добавки. Ти какво вземаш и какво препоръчваш?” ВЪПРОС: “Тренирам три-четири пъти седмично, Емо и вземам калций, Б-комплекс, както и рибено масло. Мисля, че за жена над четирийсет, това е правилно.” ВЪПРОС: “Кои са твоите …

Прочетете цялата публикация

Основните десет: Просто и разбираемо – най-важните съвети за добро здраве.

ВЪПРОС: “Емо, ако трябва да събереш в десет съвета най-важното за здравето, какво би написал?” ВЪПРОС: “… и дали ще можеш да формулираш осем-десет или там някъде съвети за добро здраве, но да са прости и разбираеми?” ВЪПРОС: “… а хората вече нямат време и желание да четат. Наречи го мързел, умора, наречи го липса …

Прочетете цялата публикация

Без болки в гърба (тилно-раменната област като кръстопът на надеждите)

ВЪПРОС:“Нещо да кажеш за болките високо горе в гърба, Емо?” ВЪПРОС:“… и постоянно ме боли гърбът между плешките, направо ужас! Мога ли да се отърва от тях?” ВЪПРОС:“Откриха ми дискова херния високо в гръбнака в тилно-раменната област, Емо. Казаха ми, че вече не трябва да спортувам.”—ГРАВИТАЦИЯТА, КОЯТО ЗАБРАВЯМЕПриятели!Помнете, че винаги, когато сме прави, теглото на …

Прочетете цялата публикация

Студеният нос и здравето (почти като при кучетата)

ВЪПРОС:“Емо, има ли разлика дали спим почти голи в по-топла стая или сме добре завити, но в студена стая?” ВЪПРОС:“… и аз си спя почти гол на двайсет и шест градуса, защото така кожата диша и не виждам смисъл да се увивам, пък да се фукам, че спя на студено.”—ОТГОВОР:Има нещо, което малцина знаят: Ако …

Прочетете цялата публикация

Великите, ненужни добавки

(как необразоваността и мързелът водят до физиологични дефицити)—ВЪПРОС:“Емо, какво ще кажеш за добавките? Примерно магнезий, цинк и прочие. Все пак, ако тренира човек, нали се получават дефицити и трябва да вземаме нещо, за да компенсираме?” ВЪПРОС:“… и мисля, че все пак не може да се храним пълноценно, ако не вземаме някои витаминно-минерални добавки”—ОТГОВОР:Изкушавам се, вместо …

Прочетете цялата публикация

Болестите, които всъщност сме ние самите

ВЪПРОС:“Емо, какво имаш предвид, когато казваш, че трябва да променим светогледа и вярата си, за да се излекуваме от определени болести?” ВЪПРОС:“… и не разбирам какво толкова общо има мисленето ми с нещо, което си е съвсем материално, моето тяло, например. Болестта е чисто физически недъг, а мисълта е нематериална енергия.” ВЪПРОС:“Според мен е твърде …

Прочетете цялата публикация

Долу в ниското или горе, на въздух и слънце?

(как проблемите в стомаха и червата водят до проблеми с гърлото, сливиците, синусите, дробовете и сърцето)—ВЪПРОС:“Често правя гнойни ангини, Емо. Има ли начин да се отърва от тия проблеми?” ВЪПРОС:“От малък съм със синузит и много ме боли главата, Емо. Винаги имам тежки, жълти сополи и не мога да дишам. Възможно ли е да се …

Прочетете цялата публикация

Ако си съглсен с написаното до тук,
може да харесаш страницата във Facebook!

Емил Златев - здраве, спорт, хранене